Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
emiel

Liczymy żółwie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maritimeeng

z archiwum

attachicon.gifIMG_0363.JPG

No właśnie - co kto lubi.

STO w ogóle do mnie nie gada, a rekin tak. Ale to jak z d*pą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa ładne :) Kiedyś tylko czarne zegarki mi się podobały, ale ile można klepać w kółko to samo. Dziś już nieśmiało spoglądam w kierunku innych kolorów i mam już pomarańczowe Mako i wkrótce niebieskiego Żółwia. Kto wie, może w przyszłości odważę się i na takie kolorki jak wyżej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa ładne :) Kiedyś tylko czarne zegarki mi się podobały, ale ile można klepać w kółko to samo. Dziś już nieśmiało spoglądam w kierunku innych kolorów i mam już pomarańczowe Mako i wkrótce niebieskiego Żółwia. Kto wie, może w przyszłości odważę się i na takie kolorki jak wyżej :)

Odważny to byś był jak byś miał czerwone mako jak ja :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maritimeeng

Będę jeszcze kupował żółtą gumę do niebieskiego rekina  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te moje pomarańczowe Mako to ma tylko pomarańczowy bezel, a reszta jest czarna. Taki właśnie jestem odważny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei mam odwrotnie dlatego zakup żółwia SRP775 uwarunkowały tylko złote akcenty... 777 nie przeszedłby z powodu za dużej ilości czarnego i srebrnego mimo i najbliżej mu do pierwotnego 6309...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na którego padło?

Właśnie miałem sobie nalać jakiegoś szlachetnego trunku, ale boję się, że też cos kupię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro dyskusja na temat żółwi rozgorzała na dobre, to zapytam starszych i mądrzejszych: czy istnieje coś takiego jak hardlex z AR? Nie bardzo mi się widzi szafir w żółwiu, a chciałbym mieć AR i skoro już zacząłem się nim bawić, to szkło bym zmienił, ale wszędzie widzę tylko szafir bez/z AR do żółwi. Słyszałem, że są hardlexy z powłoką AR, ktoś coś?

0x2PcSI.jpg

Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, szukałem, mają tylko szafir. Szkoda.

Ball, Casio, Citizen, Grand Seiko, Longines, Muhle, Orient, Orient Star, Oris, Seiko, Squale, Tissot, Vostok, Zodiac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie chcesz szafiru? Trochę bez sensu zmieniać hardlex na hardlex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo kolega @emiel jak się domyślam surfuje tudzież inne sporty wodne uprawia i z praktycznego punktu widzenia doskonale go rozumiem

@clusca a szkło od skx ma inne wymiary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam bladego pojęcia, ale => tutaj znalazłem taką oto opinię: "if you want low/no glare get a slightly domed crystal, they work better than any double coated AR". Może to byłoby rozwiązanie.

Edytowane przez clusca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo kolega @emiel jak się domyślam surfuje tudzież inne sporty wodne uprawia i z praktycznego punktu widzenia doskonale go rozumiem

@clusca a szkło od skx ma inne wymiary?

W takim razie wszystkie divery od Omegi po Rolexa powinny mieć hardlex, bo podczas nurkowania można przywalić zegarkiem o jakiegoś Tytanika czy Kurska.

Edytowane przez Lestaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie chcesz szafiru? Trochę bez sensu zmieniać hardlex na hardlex.

Hejka, no własnie dla mnie ma to sens, miałem już wiele razy poobijane łapy podczas wynurzania, to jest łódka naszej rodziny, z której często wskakuję do wody i wypływam - nie zliczę ile razy uderzałem zegarkami o drewniane elementy balansujące łódkę. Poza tym, dwa razy hardlex uratował mi zegarki - raz miałem taki wypadek, że jak pierdzielnąłem, to musiałem wymieniać bezel (nie insert, ale cały bezel) w serwisie, bo się pogiął, a hardlex nienaruszony był. Szafir fajnie wygląda, nie powiem, ale nadaje się do zdjęć na forum i noszenia zegarka w mieście. Lubię, mam takie szkła w innych zegarkach, ale do nurka nigdy nie wsadzę szafiru. Pozdrawiam.

JRIIEzJ.jpg

Kol. Clusca, gdzie znalazłeś tę informację? wiele rzeczy z skx pasuje do żółwia i odwrotnie, ale czy samo szkło, tu już pewności nie mam, bo jednak szkła do jednego i drugiego są w osobnych działach. Jeśli nie znajdę, to się wkurzę, kupię SKXa i zmoduję jak trzeba. Fajnie, jakby taki hardlex z AR zrobili też do żółwia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może z G Shockiem powinieneś nurkować, na przykład z Frogmanem. Wtedy przy uderzeniu w łódkę, bardziej o łódkę będziesz musiał się martwić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teorii tak, w praktyce te zegarki są niewygodne. Żółwie są najwygodniejszymi nurkami jakie posiadam i idealnie nadają się do mojej codzienności - jedynie mi brakuje tego AR, tak poza tym, zegarki stworzone do aktywności w wodzie. Btw. dwa nurki mam z szafirem (Szwajcary), do popływania jeszcze ok, ale na eskapady ich nie zabieram, bo się zwyczajnie bym o nie bał, ze względu na szkło i moje czasami dziwne zachowania pod wodą :D Ja o żółwie się nie boję właśnie, miałem tyle z nimi przeżyć, że dla mnie to one są takimi mechanicznymi g-shockami, nie do zdarcia. Jedynie co się okazało, to, że bezel w nich jest z miękkiego materiału, jak nic :D no ale na szczęście, to dało się wymienić. Gdybym miał w nim szafir, to byłoby dawno po zegarku - stąd moje zapytanie o szkła mineralne z powłoką, bo tylko tego mi do szczęścia brakuje (czyt. do żółwi idealnych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafiłem jedynie na link do takiego szkiełka na Amazon (link wyżej). Czy to naprawdę Hardlex z AR, tego nie wiem.

BTW, jeśli rzeczywiście wszelkiego rodzaju odbicia światłą są mniej widoczne w szkłach typu "domed", to może wypukły Hardlex jest jakimś rozwiązaniem, z tym, że będzie on zapewne bardziej eksponowany, a tym samym narażony na kontakt z otoczeniem. No i znowu wracamy do punktu wyjścia :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za poświęcenie czasu. Masz rację co do wypukłego - w żadnym wypadku, po prostu myslałem, że są dostępne takie mineralne z powłoką, jeśli nie firmowo przez Seiko robione, to jakiś aftermarket. Przyznam szczerze, że całe te powłoki itp. to dla mnie czarna magia, nie mam zielonego pojęcia jak to jest robione i byłem ciekaw, czy hardlex też da się tak potraktować. Skoro są takie opcje do SKXów, to może prędzej czy później ktoś do żółwi to zrobi. Jeśli nie, to trudno - nadal to spoko woły robocze, nieźle moje są zajechane, ale nie chcą odpuścić. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles

Wszystko przez Was! Znowu kliknąłem! A konkretnie przez @clusca ....

No, to szukuje się parę nowych sztuk na forum :) mój batman dzisiaj powinien być :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, to szukuje się parę nowych sztuk na forum :) mój batman dzisiaj powinien być :)

Poproszę linka sklepu do tego Batmana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi