Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładny mechanizm. I taki jak tam powinien być.

Dobra wiadomość, dzięki za opinię. Niestety nie działa od bardzo dawna i nie wiem, co jest przyczną. Sam się nie znam na tym. Wiem, że prababcia była z nim raz u zegarmistrza, ale w końcu zrezygnowała z naprawy, bo uznała że zegarek i tak nie jest jej potrzebny... Co stwierdził nie wiem. Muszę się wreszcie z nim wybrać do jakiegoś fachowca. Może uda się go przywrócić do życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrząc po zdjęciu to wydaję się że oś balansu jest cała więc fachowcy powinni być bardziej skłonni do naprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrząc po zdjęciu to wydaję się że oś balansu jest cała więc fachowcy powinni być bardziej skłonni do naprawy.

Pocieszające :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystając z okazji wrzucę może jeszcze zdjęcia innego, skromniejszego, radzieckiego czasomierza, który również ma dla mnie sporą wartość sentymentalną i z którym w najbliższym czasie chciałbym wreszcie zrobić porządek. Nie wiem czy odpowiednie miejsce, ponieważ teoretycznie wiem "co to za zegarek"... (podobnie jak wiem kim był bydlak Maslennikov ;)), jednak chciałbym dopytać o kilka szczegółów...

Zegarek jest na chodzie (i to całkiem dokładnym), mimo braku jakiejkolwiek konserwacji już od wielu lat. Odziedziczyłem go po dziadku. Zamierzam wreszcie zafundować mu porządny przegląd i odpicować najlepiej jak się da. Myślałem tu przede wszystkim o wymianie szkła (nie wiem czy w ogóle jest oryginlne w tym zegarku) i pochromowaniu bądź wymianie koronki. I tutaj dwie sprawy:

1. Widziałem kiedyś Pobiedę z niemal identyczną tarczą jak mój ZiM... Czy to może oznaczać, że pewne elementy w niektórych radzieckich zegarkach się powtarzały i jest szansa, że uda się podmienić szkło z jakiegoś podobnego wynalazku tamtejszego przemysłu precyzyjnego? Czy lepiej zostawić i kombinować coś z tym, które jest?

2. Jeśli chodzi o kopertę, to jest ona mosiężna w tym zegarku? Czy np. polerowanie jej w ogóle wchodzi w grę? Nie za bardzo chciałbym chromować, bo wydam kasę, a i tak pewnie wyjdzie kicz (zwłaszcza, że po bokach koperta chyba zawsze była matowa), jednak chcę zrobić, co w mojej mocy, żeby wyglądał jak najlepiej :)

post-102171-0-47943900-1523843420_thumb.jpg

post-102171-0-51971100-1523843447_thumb.jpg

post-102171-0-05504900-1523843565_thumb.jpg

post-102171-0-08084800-1523843602_thumb.jpg

post-102171-0-53881800-1523844539_thumb.jpg

Edytowane przez Traver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Przede wszystkim to masz póki co składaka. Na tarczy jest ZiM, a werk z 1.MFZ im. Kirowa. Szkło jeśli nie jest popękane możesz wypolerować. Z wymianą też nie będzie problemu. Każdy zegarmistrz powinien zrobić to od ręki. Kopertę spróbuj na początek umyć w letniej wodzie z odrobiną jakiegoś mydła. Oczywiście wcześniej wyjmij cały środek. ;) Zobaczysz jak w tedy będzie wyglądała. Oczywiście to nie uzupełni ubytków chromu. W ostateczności taniej wyjdzie poszukać inną kopertę. To jest popularny model. Koronki widziałem jakiś czas temu na alle, powinieneś coś znaleźć.

ZiM jak i inne zakłady produkowały Pobiedy stąd te same wzory tarczy.

edyta:

Wskazówki też są pomieszane. Godzinowa i minutowa są od ZiMa, a sekunda z 1.MFZ.

Edytowane przez Rafał75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim to masz póki co składaka. Na tarczy jest ZiM, a werk z 1.MFZ im. Kirowa. Szkło jeśli nie jest popękane możesz wypolerować. Z wymianą też nie będzie problemu. Każdy zegarmistrz powinien zrobić to od ręki. Kopertę spróbuj na początek umyć w letniej wodzie z odrobiną jakiegoś mydła. Oczywiście wcześniej wyjmij cały środek. ;) Zobaczysz jak w tedy będzie wyglądała. Oczywiście to nie uzupełni ubytków chromu. W ostateczności taniej wyjdzie poszukać inną kopertę. To jest popularny model. Koronki widziałem jakiś czas temu na alle, powinieneś coś znaleźć.

ZiM jak i inne zakłady produkowały Pobiedy stąd te same wzory tarczy.

edyta:

Wskazówki też są pomieszane. Godzinowa i minutowa są od ZiMa, a sekunda z 1.MFZ.

No proszę, ale jaja! Nie sądziłem, że to składak. Jest u mnie niemal od zawsze, więc jeśli był składany z dwóch, czy coś było w zmieniane to zapewne w czasach, gdy należał do mojego dziadka. Można powiedzieć, że teraz już wiem na czym stoję :) Szkło jest chyba pęknięte z lewej strony... chociaż może to być głęboka rysa... Sprawdzę, jeśli całe to spróbuję wypolerować. Bardzo Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź i tak precyzyjną ocenę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę, ale jaja! Nie sądziłem, że to składak. Jest u mnie niemal od zawsze, więc jeśli był składany z dwóch, czy coś było w zmieniane to zapewne w czasach, gdy należał do mojego dziadka. Można powiedzieć, że teraz już wiem na czym stoję :) Szkło jest chyba pęknięte z lewej strony... chociaż może to być głęboka rysa... Sprawdzę, jeśli całe to spróbuję wypolerować. Bardzo Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź i tak precyzyjną ocenę. 

Tak się zapytam z ciekawości - " jest u mnie niemal od zawsze"  to ile to ogólnie lat? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otworzyłem, więc zgodnie z obietnicą wrzucam jeszcze zdjęcie mechanizmu mojego Saluta.

jaki śliczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to radziecki Łucz z lat 80.

Dziękuję za podpowiedź. Szukam w katalogach ale nie mogę znaleźć konkretnie co to za model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Rafał75

Dziękuję za podpowiedź. Szukam w katalogach ale nie mogę znaleźć konkretnie co to za model.

Proszę. Tutaj.   :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zapytam z ciekawości - " jest u mnie niemal od zawsze"  to ile to ogólnie lat? :)

Hmm... aktualnie trzydziestka na karku, a dostałem go w wieku 6 czy 7 lat, podczas wizyty u dziadków. Początkowo go nosiłem jeszcze w podstawówce, potem już trafił do szuflady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... aktualnie trzydziestka na karku, a dostałem go w wieku 6 czy 7 lat, podczas wizyty u dziadków. Początkowo go nosiłem jeszcze w podstawówce, potem już trafił do szuflady.

Dzięki za info, chciałem ocenić w jakim okresie powstawały składaki, ale wychodzi, że w latach 90 - tych.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składaki powstawały zawsze, powstają i będą powstawać.

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autorem składaka mógł być zegarmistrz, który serwisował go w latach osiemdziesiątych.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o pomoc w dokładniejszym opisie tego zegarka, wujek Google jest w tej sprawie mało pomocny... Szukam wszelkich informacji. Zegarek na deklu posiada oznaczenie takie jak zegarki " górnicze" wraz z numerem. A że nie mogę znaleźć informacji na jego temat nie wiem czy jest to dekiel oryginalny.

post-104381-0-19012700-1524069336_thumb.jpg

post-104381-0-14839300-1524069353_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno małe pytanie odnośnie Saluta, którego prezentowałem. Z którego roku może pochodzić ten zegarek? 1946? 1947? 1949? 1950? Przeglądając forum trafiłem na zdjęcie bardzo ładnego egzemplarza, ale... z inną kopertą i innymi wskazówkami. Czy to był pierwszy model?

Edytowane przez Traver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedno małe pytanie odnośnie Saluta, którego prezentowałem. Z którego roku może pochodzić ten zegarek? 1946? 1947? 1949? 1950? Przeglądając forum trafiłem na zdjęcie bardzo ładnego egzemplarza, ale... z inną kopertą i innymi wskazówkami. Czy to był pierwszy model?

Datę masz na mechanizmie. Jak dobrze widzę to 3-48 czyli 3 kwartał 1948 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datę masz na mechanizmie. Jak dobrze widzę to 3-48 czyli 3 kwartał 1948 roku.

Aa... na mechanizmie. OK, dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, poszukuję danych na temat Wotoka ze zdjęcia. Macie może Panowie jakieś zdjęcie z katalogu?

81_E0_B19_B_1094_4_C05_AE1_D_527_C2_C7_A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie Krzyśka

11494544_DSC_0053.JPG

W katalogach nie mogę odszukać

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Po ostatnich odwiedzinach u ojca znalazłem kolejne cacko, tym razem posiada znamiona wartości sentymentalnej (prawdopodobnie kupiony w czasie lub po służbie w LWP) czyli jakiś '72, '73 rok. Niestety stan tragiczny, pobite szkiełko, brak sekundnika w środku nie lepiej, brak wiedzy w tym temacie nie pozwala mi na stwierdzenie jak wielkie są szkody ale samo czyszczenie chyba nie wystarczy ;)

IMG 20180422 204834

IMG 20180422 204728

IMG 20180422 204454

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi