Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Po ostatnich odwiedzinach u ojca znalazłem kolejne cacko, tym razem posiada znamiona wartości sentymentalnej (prawdopodobnie kupiony w czasie lub po służbie w LWP) czyli jakiś '72, '73 rok. Niestety stan tragiczny, pobite szkiełko, brak sekundnika w środku nie lepiej, brak wiedzy w tym temacie nie pozwala mi na stwierdzenie jak wielkie są szkody ale samo czyszczenie chyba nie wystarczy ;)

55g. Raczej na części, bo znalezienie ładnej tarczy na podmiankę jest bardzo trudne. Za to masz oryginalną stalową koronkę, poszukiwaną ;)

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam użytkowników forum. Zarejestrowałem się Tutaj, ponieważ posiadam do identyfikacji zagarek. Zegarek leży od laaaat nieużywany, nawet chyba pierwszy raz odkręcałem spodni dekielek. Na dekielku w środku widnieje silikonowa uszczelka w stanie nienaruszonym. Zegarek po nakręceniu zachowuje się tak jakby chciał iść ale nie może, po kilku sekundach staje, jak się nim potrzęśnie to znów na chwile ruszy. Budzik w nim działa i nakręca się bez problemów i działa naprawdę mocno i głośno. Bransoletka stalowa na gumce. Dziekuję Tomek.

PS. Znalazłem coś tam na allegro. Jeżeli ktoś by go chciał to niech napisze na priv.

post-104436-0-47363900-1524432882_thumb.jpg

post-104436-0-29364500-1524432885_thumb.jpg

post-104436-0-17005800-1524432888_thumb.jpg

post-104436-0-04613500-1524432890_thumb.jpg

Edytowane przez WUJ0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór, 

w ostatnim czasie dostałem spory pakiet radzieckich urządzeń i bibelotów. W tym wszystkim znalazło się też nieco zegarków. Poniżej przedstawiam fotki części z nich. O niektórych udało mi się co nieco znaleźć na internecie, ale np ten kieszonkowy mi umknął. Generalnie prosiłbym o parę słów o każdym z nich. Nie znam się na zegarkach i każde info będzie dla mnie cenne. Z góry dzięki !3290870900_1524433305_thumb.jpg 7613682000_1524433307_thumb.jpg 4908432600_1524433301_thumb.jpg 1088751600_1524433378_thumb.jpg 9477562700_1524433385_thumb.jpg 8610129100_1524433390_thumb.jpg 9243866500_1524433474_thumb.jpg 7227647300_1524433466_thumb.jpg 4783927400_1524433472_thumb.jpg 5496953100_1524433551_thumb.jpg   2424512600_1524433586_thumb.jpg 4189556300_1524433627_thumb.jpg

Edytowane przez MacWatts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór, 

w ostatnim czasie dostałem spory pakiet radzieckich urządzeń i bibelotów. W tym wszystkim znalazło się też nieco zegarków. Poniżej przedstawiam fotki części z nich. O niektórych udało mi się co nieco znaleźć na internecie, ale np ten kieszonkowy mi umknął. Generalnie prosiłbym o parę słów o każdym z nich. Nie znam się na zegarkach i każde info będzie dla mnie cenne. Z góry dzięki !            

Ja bym chętnie kupił takiego Poljota, jak ze zdjęcia :-)

Edytowane przez _Kwiatek_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Po ostatnich odwiedzinach u ojca znalazłem kolejne cacko, tym razem posiada znamiona wartości sentymentalnej (prawdopodobnie kupiony w czasie lub po służbie w LWP) czyli jakiś '72, '73 rok. Niestety stan tragiczny, pobite szkiełko, brak sekundnika w środku nie lepiej, brak wiedzy w tym temacie nie pozwala mi na stwierdzenie jak wielkie są szkody ale samo czyszczenie chyba nie wystarczy ;)

Zegarek z lat 80. Można spróbować go doprowadzić do stanu używalności (kompleksowy przegląd, szkiełko, sekundnik, pasek) i nie przejmować się stanem tarczy ;)

Ja bym chętnie kupił takiego Poljota, jak ze zdjęcia :-)

Ja również (gdyby tylko tarcza była w lepszym stanie...) ;)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór, 

w ostatnim czasie dostałem spory pakiet radzieckich urządzeń i bibelotów. W tym wszystkim znalazło się też nieco zegarków. Poniżej przedstawiam fotki części z nich. O niektórych udało mi się co nieco znaleźć na internecie, ale np ten kieszonkowy mi umknął. Generalnie prosiłbym o parę słów o każdym z nich. Nie znam się na zegarkach i każde info będzie dla mnie cenne. Z góry dzięki !

Kieszonkowa to Mołnia. Mechanizm tłuczony przez kilkadziesiąt lat, choć to już produkcja z początku lat dziwięćdziesiątych.

Na górze od lewej masz dwa damskie Łucze z mińskiej fabryki, potem Poljot z pierwszej moskiewskiej fabryki na 17 kamieniach, łucz kwarcowy, łucz ze skrzatem robiony dla dzieci

Na dole kieszonkowa Mołnia, potem dwie damskie Sławy z drugiej moskiewskiej fabryki. Na końcu Amfibia z Czystopola, powinna być z wkładką antymagnetyczną. W sumie najciekawszy z tych zegarków

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam użytkowników forum. Zarejestrowałem się Tutaj, ponieważ posiadam do identyfikacji zagarek. Zegarek leży od laaaat nieużywany, nawet chyba pierwszy raz odkręcałem spodni dekielek. Na dekielku w środku widnieje silikonowa uszczelka w stanie nienaruszonym. Zegarek po nakręceniu zachowuje się tak jakby chciał iść ale nie może, po kilku sekundach staje, jak się nim potrzęśnie to znów na chwile ruszy. Budzik w nim działa i nakręca się bez problemów i działa naprawdę mocno i głośno. Bransoletka stalowa na gumce. Dziekuję Tomek.

PS. Znalazłem coś tam na allegro. Jeżeli ktoś by go chciał to niech napisze na priv.

Poljot budzik, dostałem taki na komunię, tylko w nieco innej wersji (eksportowa i nie złocony). Lata `80-te, przypuszczalnie po prostu trzeba go wyczyścić i przesmarować. Jak zmienisz bransoletę na brązowy pasek, to klękajcie, narody  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, proszę o informację na temat zegarków ze zdjęć. Jestem kompletnym laikiem więc wszelkie informacje będą dla mnie cenne. Zegarek z czarną tarczą wg mnie ma " nie te " wskazówki i jest często spotykany. Zegarek z białą tarczą jest chyba rzadszy? 

post-101407-0-90374600-1524908085_thumb.jpg

post-101407-0-12261500-1524908122_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czy ktoś się orientuje co to za zegarek? Jes on po pradziatku i ma bardziej sentymentalna wartość niż finansową. 

pozdrawiam,

post-104486-0-45569300-1525192662_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zamiaru go przetapiać! :) To pamiątka rodzinna. Dołączy do mojej Omegi i IWC. W najbliższym czasie planuje oddać go do gruntownego przeglądu i nabyć porządny pasek. Orientujecie się jaka jest dokładnośc tych radzieckich mechanizmów na 23 kamieniach z lat 60tych? Czy orientujecie się jaka jest wartośc takiego złotego klasycznego zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj pisał o tym któryś z adminów. Dziś zrobię to JA. Wystaw na Allegro od 1 PLN i zobaczysz jaka jest wartość. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, tam jest napisane, że na forum nie wyceniamy zegarków. A o dokładności pewnie zaraz ktoś napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj pisał o tym któryś z adminów. Dziś zrobię to JA. Wystaw na Allegro od 1 PLN i zobaczysz jaka jest wartość. Rejestrując się na forum zaakceptowałeś regulamin, tam jest napisane, że na forum nie wyceniamy zegarków. A o dokładności pewnie zaraz ktoś napisze.

Jak wyżej. Na forum nie wyceniamy zegarków. Dokładność werku 2209 wg paszportu od -20 do +40 sekund na dobę.

To dobry i elegancki zegarek. Warto zachować.

Edit.

To teraz ja zapytam czy ktoś widział takie cudo? :o 

Tarcza to chyba jakiś zlep z dwóch lub malowanka ale ciekawi mnie koperta bo jest inna niż w starych Sygnałach czy pierwszych Poljotach budzikach ale werk pasuje. Z kolei werk wygląda na o wiele młodszy niż reszta. Sugestia jest że to jakiś egzemplarz tzw. Besancon. We Francji jest to zresztą do kupienia. Powiedziałbym że to 100% składak gdyby nie ta koperta. Z czego mogłaby pasować? I czy komuś we Francji chciałoby się robić takiego "ulepa"? :huh:

Ma ktoś jakieś sugestie i spostrzeżenia?

post-49869-0-68552300-1525200934_thumb.jpg post-49869-0-01871200-1525200941_thumb.jpg

post-49869-0-20418600-1525200946_thumb.jpg post-49869-0-45177200-1525200952_thumb.jpg

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tarcza przypomina trochę  ruhle z ddr 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ta tarcza kojarzy się z jednym z modeli francuskiego Action-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio odkopałem dwa zegarki firmy Vostok, które dostałem od pradziadka. Leżały u mnie w pudełku nieruszane z 15 lat, a u dziadka nie wiadomo ile (ale wg tej strony http://russianwatches.altervista.org/vostok_collection.htm nie były produkowane wcześniej niż późnych lat 80 także max 30 lat mogą mieć). Ogólnie stan zewnętrzny nie jest tragiczny moim zdaniem (choć muszę je umyć i wymienić pasek, śpieszyłem się do wyjazdu więc na zdjęciu są brudne), ale mechanizm w środku nie działa jak powinien. Ogólnie jak się chwilę ponosi ten zegarek to zaczyna działać, ale gdy się spojrzy na godzinę i przestanie nim ruszać to sekundnik z 5-10 sekund podziała i staje. Nie wiem jak wygląda wnętrze, bo nie zdążyłem otworzyć, ale może ktoś z tutejszych ekspertów dałby radę tak mniej więcej ocenić czy i ile kosztowałaby naprawa u zegarmistrza.  Ten z białą tarczą to chyba "Amphibia Komandirskie (U-boot)", a ten z czarną to Komandirskie "Tankist". Jestem też ciekaw opłacalności tej naprawy, bo nie wiem czy te mechanizmy są ok czy po prostu to "ruski badziew", po prostu się nie znam, choć z krótkiego poczytania wynika, że te Vostoki nie są takie złe.

Zdjęcie:

uSjJyyK.jpg

Edytowane przez schreder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trafił mi się taki oto Kirow, pytanko co koledzy znający temat mogą o nim więcej powiedziec??, Ciekawi mnie czy to oryginał i z jakich lat?? oraz czy bardzo popularny model( tylko ciekawość bo mi się spodobał :)) ) Z góry dziękuje za  wszelkie informacje

post-94639-0-04302300-1525464380_thumb.jpg

post-94639-0-97341400-1525464392_thumb.jpg

post-94639-0-55305800-1525464402_thumb.jpg

post-94639-0-20645700-1525464415_thumb.jpg

Edytowane przez JaroB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lata 60. Ja bym na twoim miejscu poszukal w lepszym stanie, bo ten jest w stanie agonalnym.

Wołny, ałmazy, WP, mołnie precyzyjne itd.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie koperta do najgorszych nie należy, mechanizm tyż ładny, tylko ta tarcza można by spróbować mycia ale efekt może być nie taki jaki by się chciało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informacje, mechanizm jest na dokładnym chodzie :)), tarcza i szkiełko do wymiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo podobnego Poljota (w chromowanej kopercie), w którym przemyłem tarczę - wyszło nawet całkiem nieźle.

Myślę, że określenie "stan agonalny" użyte przez Kolegę Kossutiusza jest zbyt mocne i zbyt daleko idące, bo wcale nie jest tak źle. To twarde i dobre zegarki. Mankamentem może być jego rozmiar -  ten model jest mały (taki trochę "junior"). W końcu lat 50. i na początku lat 60. taka była moda - Twój egzemplarz został wyprodukowany przed rokiem 1963-64. Zadbaj o niego, a odwdzięczy Ci się  :) 

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi