Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem taki zegarek:

IMG_9648.thumb.JPG.190760d39e9d09cccffd3e07d4ba0dc5.JPG

Wiem, że to jest Slava kwarcowa. Czy ktoś zna dokładną nazwę modelu i może coś więcej powiedzieć o tym zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pcu123 napisał(-a):

Dostałem taki zegarek:

Wiem, że to jest Slava kwarcowa. Czy ktoś zna dokładną nazwę modelu i może coś więcej powiedzieć o tym zegarku?

Zasadniczo niewiele można powiedzieć poza tym właśnie, że Sława i że kwarcowa. Nie ma jakiejś szczególnej własnej nazwy, ew. można jeszcze przybliżyć wersję mechanizmu, ale to wszystko. Może któryś z kolegów kojarzy, czy była w jakimś katalogu, ale kwarcoki nie są tutaj w centrum zainteresowania.

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pcu123 napisał(-a):

Dostałem taki zegarek:

Pasta Lamp doctor albo podobny produkt. Szmatką, polerka i będzie piękny. Nazwy to on raczej nie ma... Jak kolega wspomniał kwarcoki nie są w centrum zainteresowania. 

Edytowane przez drobnypijaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka na tym zdjęciu jakaś dziwna. Ale może ten typ tak ma....

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a takie katalogi to gdzieś wiszą we sieci? ja bym sobie nawet dla przyjemności popatrzył.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, oszolom napisał(-a):

a takie katalogi to gdzieś wiszą we sieci? ja bym sobie nawet dla przyjemności popatrzył.

Parę lat temu wrzuciłem do galerii naszego Forum.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, oszolom napisał(-a):

http://ussr-watch.com/watch-catalogues/

oraz ogrom informacji i kolekcji: https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/more

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

W moje posiadanie wpadł zegarek że zdjęcia. Nic o nim nie wiem i zastanawiam się czy jest ktoś, kto mógłby powiedzieć kilka słów na jego temat? Model, rok produkcji, cokolwiek. Dzięki.

Edit:

Serio? Od tygodnia nikt, nic?

IMG_20241013_114517205.jpg

Edytowane przez 2CZTERY7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.10.2024 o 11:55, 2CZTERY7 napisał(-a):

Witam,

W moje posiadanie wpadł zegarek że zdjęcia. Nic o nim nie wiem i zastanawiam się czy jest ktoś, kto mógłby powiedzieć kilka słów na jego temat? Model, rok produkcji, cokolwiek. Dzięki.

Edit:

Serio? Od tygodnia nikt, nic?

Tu się wchodzi, naciska, ogląda się z bliska. Były 2 wersje, srebrna tarcza chromowana koperta, złota tarcza złocona koperta. Mechanizm 2409.

https://mroatman.wixsite.com/watches-of-the-ussr/vostok?lightbox=dataItem-ikx62y74

Kilka postów wyżej masz link do katalogu z 1983 r., strona 28 jest chromowany.

Co do samego Wostoka jako fabryki, polecam wartościowe opracowania zarówno pod wskazanym linkiem u Mroatmana, jak i na tutejszym forum. 

https://kmziz.pl/artykul/nad-rzeka-kama-historia-marki-wostok

Panowie, podpowiedzcie - wiem, że temat już był. Stojącymi zegarami nie interesowałem się, bo nie było potrzeby, a wczoraj za grosze trafiał się Agat - nie kupiłem, bo po co mi to...ale chodzi po głowie. Taki mechanizm z dużym bakelitowym pokrętłem i centralnie mniejszym do ustawiania wskazówek, chyba Złatoust - co to było? Poglądowo:

il_1140xN.1457395369_hmib.jpg

Edytowane przez Po Bieda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Po Bieda napisał(-a):

Taki mechanizm z dużym bakelitowym pokrętłem i centralnie mniejszym

ale ja nie rozumiem pytania 🙄

No Agat - to Agat, a Ty pytasz gdzie to robione było, czy o jakiś inny podobny mechanizm?

Mam wyjęty z Agata, jutro mogę spojrzeć, może jakaś fabryka się popisała jesli o to pytasz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, zadra napisał(-a):

ale ja nie rozumiem pytania 🙄

No Agat - to Agat, a Ty pytasz gdzie to robione było, czy o jakiś inny podobny mechanizm?

Mam wyjęty z Agata, jutro mogę spojrzeć, może jakaś fabryka się popisała jesli o to pytasz..

Przepraszam, jeśli zamotałem. Ten konkretnie, który oglądałem, był zblokowany (bęben nakręcony, nie chodzi). Nigdy nie interesowałem się tego typu zegarami, dlatego pytam o to, jaki mechanizm siedział w środku. Brakuje mi punktu zaczepienia, bo jak wpisuję w google "zegar radziecki Agat mechanizm", to wyskakuje wszystko, tylko nie to, co trzeba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.10.2024 o 20:47, Po Bieda napisał(-a):

Przepraszam, jeśli zamotałem. Ten konkretnie, który oglądałem, był zblokowany (bęben nakręcony, nie chodzi). Nigdy nie interesowałem się tego typu zegarami, dlatego pytam o to, jaki mechanizm siedział w środku. Brakuje mi punktu zaczepienia, bo jak wpisuję w google "zegar radziecki Agat mechanizm", to wyskakuje wszystko, tylko nie to, co trzeba. 

Porobię dla Ciebie zdjęcia mechanizmu, ale jak zejdę z nocki i trochę odeśpię.

Jak masz jakieś szczególne zapotrzebowanie- co obfocić, to pisz.

Nie będę mechanizmu rozkładał..

Obfociłem z wierzchu ten mechanizm - żadnych znaków szczególnych prócz nr seryjnego..

spacer.png

20241030_202024.jpg

20241030_202133.jpg

20241030_202055.jpg

20241030_202057.jpg

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem. 
Mam taki zegarek po dziadku. Dałem go do zegarmistrza na wyczyszczenie i regulację i wszystko działa. Chciałem Was spytać o parę rzeczy - czy wiecie może co to za model i z którego roku? I czy można ten mechanizm „przekręcić”? To pierwszy zegarek mechaniczny nie-automatyczny, który mam i nie wiem za bardzo jak się z nim obchodzić. 

IMG_2449.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wostok jak wostok.

Przekręcić się da, ale wystarczy odrobina czucia w palcach, aby wyczuć opór koronki i już wiesz, żeby nie przykładać więcej siły..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, akurat w mechanizmach 24… dość często spotykam się ze zerwaną sprężyną. Trzeba nakręcać z wyczuciem

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. A czy często taki mechanizm trzeba nakręcać? Jaka jest plus minus rezerwa chodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie raz na dobę, najlepiej zawsze o tej samej porze.

Rezerwa około 40h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jest złota Pabieda? Tak twierdzi właściciel. Ja znam tylko jeden wzór złotej koperty, taki jak srebrna czerwona 12, a w internecie znalazłem jeszcze inny  (coś między krabem i Ałmazem). Ale cóż, ze złotem nieczęsto mam do czynienia...

złota pabieda.jpg

Edytowane przez Po Bieda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wypowiem się na temat oryginalności ale koperta na pierwszy rzut oka wygląda na złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi