Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli prawdopodobnie był modowany. Albo ktoś miał zegarek, który mu się znudził i zmienił mu tarczę https://meranom.com/en/amphibian-classic/dials/vostok-watch-dial-for-vostok-amphibian-831.html albo na przykład wymienił bezel i koronkę, bo mu się porysowały i wykorzystał okazję, do zmiany dizajnu zegarka. To nie Rolex czy Omega, żeby wiernie trzymać się pierwowzoru. Tutaj, jak w Seiko, modowanie jest bardzo popularne, łatwe i tanie, wielu ludzi się tak bawi. Z resztą zegarek jest produkowany od bardzo dawna i możliwe, że jak pisałem, w jakimś momencie wyszedł taki z fabryki, bo akurat takich bezeli, tarcz i koronek mieli w nadmiarze i trzeba je było upchnąć. Nie robiłbym z tego tytułu doktoratu, cieszył się zegarkiem jeśli Ci się podoba i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek pochodzi z niemiec,więc myślę,że to jakaś eksportowa wersja.Bezel jest idealnie dopasowany,więc sądzę,że jest fabryczny.Koronka jest zakręcana i nie sądzę,żeby ktoś chciał samodzielnie ją wymieniać,zwłaszcza,że zegarek jest w idealnym stanie i nie było by potrzeby wymiany zużytych elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko ja widzę różnice na tarczach???

Edytowane przez Elob500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, JanekTheFizyk napisał(-a):

Widzisz coś innego niż rozrzut jakości wykonania?

Np to. indeksy i cyfry, myślę że chiny mają problem z ruską czcionką.

Zwróć uwagę na indeksy i litery i jak się pokrywają.

Widuję to w podróbkach a potem dalej w tarczach na 3133. 

Zrzut ekranu 2024-12-04 205307.png

Zrzut ekranu 2024-12-04 205230.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Elob500 napisał(-a):

Np to. indeksy i cyfry, myślę że chiny mają problem z ruską czcionką.

Zwróć uwagę na indeksy i litery i jak się pokrywają.

Widuję to w podróbkach a potem dalej w tarczach na 3133. 

Nie wiem gdzie to produkowane, ale wielkiej różnicy nie widzę. Czort wie czy Rosjanie to sami robią? I raczej nie oczekiwałbym idealności i powtarzalności w produkcji tak taniego zegarka. Wg mnie ta Amfibia to zwykły seryjny zegarek do którego ktoś jakiś bezel tylko podpasował. Nie doszukiwałbym się w tym zegarku niczego wyjątkowego (podróbki zresztą też nie). A cena absurdalna...

15 godzin temu, ekskalibur napisał(-a):

Cena do negocjacji,a drugiego takiego nie znajdziesz.Może w katalogach ruskich,jeśli takowe mają

A jeśli to próba sprzedaży na forum pod pozorem zapytania o ten niby unikat to koledze ban by się należał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem sprzedać go na forum.Kupiłem go z zamiarem ,że sobie zostawię,ale się rozmyśliłem i wystawiłem na olx.Sądziłem,że to coś unikatowego,dlatego wystawiłem z taką ceną i zaznaczyłem,że cena jest do negocjacji,bo sam nie wiem za bardzo ile jest warty.Widywałem takie po 800 zł ale typowe jakich wiele.W tym przypadku mi osobiście wydaje się ,że to produkcja fabryczna.Beel jest idealnie spasowany,koronka zakręcana też pasuje i nie widzę powodu,żeby ktoś miał zadać sobie tyle trudu żeby go przerobić.A domniemywanie,że chciałem go tutaj na forum sprzedać jest absurdalne.Tutaj na forum nie sprzedaję zegarków tylko na portalach aukcyjnych ,jeśli się zdarzy.Mam kilkadziesiąt zegarków i generalnie nimi nie handluję,ale bywa,że czasami mi coś zbywa,lub chcę sprzedać i za tę kasę kupić sobie coś innego,ale z tego chyba nie muszę się tłumaczyć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ekskaliburnowy z gwarancją w polskim sklepie kosztuje 530 zł. Z fabrycznym bezelem oczywiście. I na bransolecie. Bezel na stronie meranom to koszt około 20 $ (takiego samego akurat teraz nie ma , pewnie starszy model)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz na indeksy oraz literki 

C E A O

Uważam, że nie ma problemu z powtarzalnością, tym bardziej, że napis B POCCNN itd jest identyczny.

Jestem przekonany ze ten nowy egzemplarz jest powieleniem tej starej tarczy. Wynika z tego, że oba mogą być oryginalne a ten nowszy został zrobiony na wzór starego albo i nie, nie znam się na tym.

I kto wie, ja nie, ale może właśnie wychodziły z takiej wersji z innym bazelem.???

Te zegarki są po za moim zainteresowaniami ale mając doświadczenie z hinolami i ich OKEAH, patrzę na takie drobne różnice    

Zrzut ekranu 2024-12-06 142651.png

Zrzut ekranu 2024-12-06 142527.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko, tylko czego to ma dowieść? Te tarcze są od bardzo dawna w przynajmniej kilku ewolucjach powstałych na przestrzeni długiego czasu, zapewne jeszcze z czasów Związku Radzieckiego. Możesz znaleźć i te z "Rasijją" i z USSR i nawet bez oznaczenia kraju, różniące się między sobą krojem czcionki, "falami", kopertami, bezelami itp. Nadal nie dowodzi to niczego innego, jak tego, że to popularny zegarek tłuczony w setkach tysięcy i może występować w różnych konfiguracjach, zarówno fabrycznych jak i modowanych przez sprzedawców/użytkowników. Doszukiwanie się w tym rzadkiego/cennego egzemplarza mija się moim zdaniem z celem. To nie Desert Shield czy Radio Room, żeby robić doktorat. Zwykły kolorowy zegarek dla turystów, młodzieży i kolekcjonerów zbierających "ruski" na wiaderka (był tu kiedyś taki jeden). Masz tu kilka przykładów, od takich zwyczajnych, do wręcz kuriozalnych:

1093423626_Zrzutekranu2024-12-07o17_32_15.thumb.png.8b25043fff0341b6a3e50f40368abc45.png

201785123_Zrzutekranu2024-12-07o16_56_16.png.81c8f5dc540d79adbdf0202c9d7bff07.png

1596047916_Zrzutekranu2024-12-07o17_34_54.png.7d9f8453879b0c602e140224b1af75f7.png

4020875_Zrzutekranu2024-12-07o16_57_27.png.f75cb7a23d2c9530eddfaf5663122b5a.png

2037474542_Zrzutekranu2024-12-07o16_53_27.png.b7350e7045dfeafd0ae0fe04f5bf0ac5.png

1266115794_Zrzutekranu2024-12-07o16_54_01.png.d61222041fba2eeb62786452f5cc5df7.png

Jeśli już faktycznie chciałbyś doszukiwać się proweniencji tego czasomierza i chociażby wnukom opowiadać, to zegarek jest luźnym nawiązaniem do wpinki z czasów Carskiej Rosji i późniejszych radzieckich, aż chyba po dziś, dawanego dowódcom łodzi podwodnych:

1742216747_Zrzutekranu2024-12-07o17_33_00.png.a0b4511ac8832cea400aa294461eadee.png

103536273_Zrzutekranu2024-12-07o17_33_26.png.6dcd5481b3610a52383e4448446caf1c.png

1752900059_Zrzutekranu2024-12-07o17_35_26.png.42352ef534043b0061de2768d4558373.png

Kolejna ciekawostka, że od lat osiemdziesiątych nazwa została zmieniona na Komandira karablja, ponieważ w marynarce WMF zarówno kapitan, jak i łodka odnoszą się raczej do jednostek cywilnych. I to chyba tyle, co wiem, resztę musisz doszukać sam ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś sugerował,że bezel sobie ktoś sam wymienił,dlatego chciałem zdementować tę tezę.To wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dalej nie widzę związku. Pokazałeś zupełnie inną tarczę, komandira z gwiazdą i łodzią podwodną. To zupełnie inny zegarek i nawet nie nawiązuje do wpinki ВМФ. Znajdź mi chociaż zegarek z takim bezelem, żeby można było powiedzieć, że ten bezel to ruski oryginał, a nie przeszczep z jakiegoś cudzoziemca czy garażowa produkcja. Ja wiem, że ruscy mają dziwny gust, ale gdyby taki bezel wstawili do tego zegarka, to projektant musiałby być parchaty przynajmniej na jedno oko. Krój czcionki, kształt, wszystko odstaje od stylistyki zegarka. Ale to mniejsza... najważniejsze, że nie widziałem nigdy ruska z takim bezelem i nawet nie widzę powodu, dla którego miałby mieć powielane cyfry godzinowe, skoro są na tarczy. Nooo chyba, że to taki ruski GMT 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.11.2024 o 16:49, art_69 napisał(-a):

Co to za zegarek? Podobno 1939 rok?

Wiernoje Wremia Moskwa

Pierwszy radziecki chronograf  produkowany na bazie Typ 1 K-43 z dodanym modułem chronografu.

Lata produkcji 1938 - 41

Fajna ciekawostka o ile jest kompletny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ekskalibur napisał(-a):

Ktoś sugerował,że bezel sobie ktoś sam wymienił,dlatego chciałem zdementować tę tezę.To wszystko.

Ja nadal tak twierdzę, tylko Ty sobie nie dasz wytłumaczyć i nadal ślepo wierzysz że to jakiś unikat Amfibii. Zresztą, nawet najrzadszy bezel (zakładając że to oryginał Wostoka) nie zrobi unikatu z pospolitego zegarka. A zegarek to tani popularny, współczesny lub niemal współczesny zegarek i nic tego nie zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.12.2024 o 18:05, ekskalibur napisał(-a):

Przecież taki bezel to w 30 sekund się wymienia. Czasami pasuje idealnie, czasami mniej... Sam kupiłem 4 bezele i zmieniam je kiedy przyjdzie mi ochota.

Edytowane przez art_69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, podczas przedświątecznych porządków u babci mojej dziewczyny znaleźliśmy dwa takie cuda. Jest to coś wart? Oddawać do renowacji? Sprzedaż nie wchodzi w grę, bo dziewczyna mówi, że to pamiątki po dziadku ale jak mają leżeć i niszczeć dalej to lepiej je naprawić, żeby cieszyły na ręce a nie w szufladzie.

IMG_3649.jpeg

IMG_3648.jpeg

IMG_3647.jpeg

IMG_3646.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodziło mi stricte o wycenę tylko o to czy to jest coś warte - zegarki i tak nie pójdą na sprzedaż ze względu na wartość sentymentalną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Sportiwnyj to dość rzadki model i w niezłym stanie. Ja bym go oddał do majstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi