Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i ponawiam pytanie :)

Co sądzicie o takim zegareczku?

Należy do mojej ojca i chciałbym dowiedzieć się paru szczegółów:

- wasze zdanie na temat tego modelu

- opinię na temat jakości mechanizmu

- przybliżony okres z którego pochodzi

- i najważniejsze czy posiada szybką zmianę daty?, po naciśnięciu przycisku powyżej koronki zmienia się dzień miesiąca, przy normalnym kręceniu koronką zmienia się dzień tygodnia, nie można jednak szybko go zmieniać (raz za razem poprzez cofanie się przy godzinie 24.00, tak jak w zegarkach z pojedynczym datownikiem), tak ma być, czy coś się zespuło?

post-59829-0-31809400-1364162411_thumb.jpg

post-59829-0-01185700-1364162416_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wasze zdanie na temat tego modelu

- opinię na temat jakości mechanizmu

- przybliżony okres z którego pochodzi

tak ma być, czy coś się zepsuło?

- Sprzęt zacny i solidny.

- Jak na sowietów - bardzo dobry model

- lata siedemdziesiąte max osiemdziesiąte.

- tak ma być

Edytowane przez Markd

Najmilsza chwila poranka - Atlaś, Poljot czy Delbanka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no właśnie, problem

Napis bardziej przypomina Rossija, ale werk to 2609A.

Na pewno.

Nie mam aparatu pod ręką, ale werk jest identyczny z tym podpisanym 21 kamieni 2609A (też nma taki napis w tym miejscu)

a na pewno NIE wygląda tak jak ten podpisany niewyraźnym 2609 (czy raczej 2609HA)

No więc jak? Zamienione tarcze?

Czy jednak były Rassije na 2609A?

Ktoś wie?

Były rossije na 2609A... jak tkoś go wymienił ;) Mam taką samą, dokładnie taki sam układ :D Rossija i Baltika na 2609A w tych czasach miałyby szlify i logo PCzZ, a nie rakiety ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Sprzęt zacny i solidny.

- Jak na sowietów - bardzo dobry model

- lata siedemdziesiąte lub osiemdziesiąte.

- tak ma być

Podziękował kolego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziękował kolego!

Priviet !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już nie wiem. Czy ktoś potrafi rozszyfrować, co to kiedyś był za zegarek?

I, przynajmniej szacunkowo, rok produkcji?

Tu są zdjęcia TARCZY , a tu jest WERK.

Co to jest, według was? Oczywiście roku nie wybili, ale można się spodziewać,

że początek lat 60-tych. Baltika? Rossija? Kundel?

Edytowane przez Markd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już nie wiem. Czy ktoś potrafi rozszyfrować, co to kiedyś był za zegarek?

I, przynajmniej szacunkowo, rok produkcji?

Tu są zdjęcia TARCZY , a tu jest WERK.

Co to jest, według was? Oczywiście roku nie wybili, ale można się spodziewać,

że początek lat 60-tych. Baltika? Rossija? Kundel?

Patrzac na sygnaturke to wskazuje ze produkcja od '62 roku!

Co na tarczy moglo byc? - Takie mechanizmy widzialem jako Rakieta.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatam chciałbym zaczerpnąć wiedzy na temat tych dwóch zegarków czy to fajne zegarki lata produkcji i czy warto naprawiac bo jeden i drógi nie chodzi a sa w ładnym stanie.

Pozdrawiam.

post-58901-0-42312900-1364296440_thumb.jpg

post-58901-0-93421600-1364296441_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Markd> podobnie jak waski mówię Rossija, resztki napisu też na to wskazują

Keragez> Bardzo fajne zegarki, szczególnie Zaria automat super. Sława dość pospolita, ale w ładnym stanie i w złoconej kopercie, co czyni ją mniej pospolitą. Moim zdaniem, dla siebie, zdecydowanie warto je oddać do naprawy i konserwacji. Co innego jeśli myślisz o sprzedaży - wtedy może się nie kalkulować. Oba zegarki są z lat 1980'tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawa 2414 fajny sentymencik, natomiast Zaria to rarytasik jak na tamte lata ( automacik widze ). Jaka ona ma referencje? Bo to z serii Zarii "B". Bez kalendarza 2009B, z kal. 2014 a z automatem? 2016B ???

-pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, znalazłem taki zegareczek w domu, nie był używany pewnie z 25 lat więc trochę słaby stan ale mam nadzieję ze uda wam się określić jego przybliżoną wartość (pewnie niska ale chcę wiedzieć)

POLJOT 17 jewels, made in ussr. Nakręcany, nadal działa.

dsc00278x.jpgdsc00279xh.jpg

Edytowane przez Autuan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Autuan to regulamin czytał czy jest analfabetą !!!

nie wyceniamy tu zegarków !!

zanieś go do DESSY to tam za parę stówek Ci go wycenią !!

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.

Goral35 - to pierwszy post kolegi :) i powiem że moim zdaniem mało który z nas przed pierwszym postem regulamin czytał :D

Inna rzecz że też mało który z nas pytał o cenę zegarka znalezionego po........ i ... dziadku itd. w pierwszym poście :D

Autuan - Twój Poljot może mieć tylko wartość sentymentalną, materialna to +/-10zł jak dla mnie. Być może że dla innych to wartościowy zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.

Goral35 - to pierwszy post kolegi :) i powiem że moim zdaniem mało który z nas przed pierwszym postem regulamin czytał :D

Inna rzecz że też mało który z nas pytał o cenę zegarka znalezionego po........ i ... dziadku itd. w pierwszym poście :D

Autuan - Twój Poljot może mieć tylko wartość sentymentalną, materialna to +/-10zł jak dla mnie. Być może że dla innych to wartościowy zegarek.

Dzięki za odpowiedź i zrozumienie, faktycznie nie czytałem regulaminu :)

No cóż, i tak nie miałem zamiaru go sprzedać, niech przeżyje i kolejne 25 lat (jak nie więcej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie cudo dziś podczas sprzątania odnalazłem zdjcie1051d.jpgzdjcie1052d.jpgDodam ,że po nakręceniu odziwo zaczął tykać,Na tarczy ma wymalowaną malutką rybkę (delfin?) na dole tarczy napis Shockprof zaś tył ma takie napisy Cornavin Black steel oraz wybity nr213421 a i zapomniałbym przednia tarcza posiada napis 17 Jewels kompletnie nie znam się na zegarkach ,chciałbym dowiedzieć sie czy opłaca sie zainwestować w pasek czy taki zegarek po tylu latach leżakowania nadal będzie działał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie znalazłeś zegarek produkcji radzieckiej - Cornavin - eksportowa marka radzieckich producentów, pod którą można spotkać m.in. produkty Poljota (1 Moskiewskiej Fabryki Zegarków). Zdjęcia nie są najlepsze i brak zdjęcia mechanizmu ale zaryzykował bym identyfikację, że zegarek ten ma mechanizm Poljota 2614.2H 17 jewels (który ma dobe opinie na Forum). Zegarkowi z pewnością przydałby się serwis (czyszczenie i oliwienie mechanizmu, regulacja chodu, czyszczenie koperty, polerka szkiełka ew. jego wymiana).

Pozdrawiam!

CZAS to najcenniejsza rzecz, którą człowiek może stracić. /Teofrast/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dzięki za bardzo szybką odpowiedż,w sumie nie chciałem go rozkręcać bo najzwyczajniej w świecie nie potrafię postaram się jeszcze wieczorkiem jakieś dokładniejsze fotki zrobić normalnym aparatem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.

rozumiem że to pierwszy post kolegi ale: ostatnio takich kolegów przewinęło się tu na pęczki z góra 5-cioma postami i po tym znikali. To forum nie służy do tego aby udzielać komuś info na temat C E N Y danego zegarka !! a wygląda to tak dzisiaj gość pyta tutaj o cene i jakieś info a jutro te info i zegarek lądują na alle z pięknym opisem. Myślę że wskazane byłoby aby przy rejestracji wyświettlał się post że to jest forum dla miłośników zegarków a nie dla gości którzy chcą wycenić swój zegarek. Wiem że każdy z nas jakoś zaczynał ale chyba nie w ten sposób. Po prostu zaczynam pomału mieć dość takiego zaśmiecania tego forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie cudo dziś podczas sprzątania odnalazłem zdjcie1051d.jpgzdjcie1052d.jpgDodam ,że po nakręceniu odziwo zaczął tykać,Na tarczy ma wymalowaną malutką rybkę (delfin?) na dole tarczy napis Shockprof zaś tył ma takie napisy Cornavin Black steel oraz wybity nr213421 a i zapomniałbym przednia tarcza posiada napis 17 Jewels kompletnie nie znam się na zegarkach ,chciałbym dowiedzieć sie czy opłaca sie zainwestować w pasek czy taki zegarek po tylu latach leżakowania nadal będzie działał ?

będzie działał i to dobrze o nim świadczy jak ruszył po takim leżakowaniu, należy mu się SPA i posłuży jeszcze długie długie lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może należało by taki okres przejściowy zrobić. Pierwszy post tydzień po zalogowaniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam znalazłem dzisiaj u znajomego takiego oto Poljota 17 Jewels jak na fotce niżej ( foto ściagnięte z gogle) ale ten znaleziony jest zdecydowanie w gorszym stanie własciwie w opłakanym stanie bez szkiełka, sekundnik jest pokrzywiony, koperta do kapitalki a cyfrblat do renowacji a mechanizm do nakrecania wg nie chodzi - za to o dziwo mechanizm budzika,alarmu :) po nakręceniu od razu zaczoł działać (śmieszny ten alarm-bzyczy :) ale to właśnie dodaje mu uroku zastaniawiam sie czy mu nie dac drugiej sznsy. Chciałbym sie coś dowiedziec na jego temat. Model i czy jest to pospolity model, typ mechanizmu i bardzo orientacyjne koszta tej jego reanimacji. Pozdrawiam i z góry dziekuje za ifo. Wesołych Świąt dla wszystkich starych zegarków

post-58034-0-39751900-1364602026.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi