Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jest to mój 1 post po powitalni.

Mam pytanko, powoli zaczynam moja przygodę z ruskami i chciałem powiększyć moją skromną kolekcję o nowe nabytki.

Mam mozliwość zakupu  kilku zegarków u znajomego zegarmistrza, niestety jak wspomniałem wcześniej jestem laikiem i dopiero zaczynam.

Chciałem zapytać które egzemplarze  są ciekawe i jakie ceny mogę targować ze sprzedawcą (przepraszam za jakość zdjęć -robione na szybko)

będę wdzięczny za pomoc.

Toż to Cardi-Vostok na drugim zdjęciu! Niektórzy twierdzą, że to jest jeden z najbardziej kiczowatych zegarków radzieckich/rosyjskich. To sprawia, ze sam w sobie jest wyjątkowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie jest to mój 1 post po powitalni.

Mam pytanko, powoli zaczynam moja przygodę z ruskami i chciałem powiększyć moją skromną kolekcję o nowe nabytki.

Mam mozliwość zakupu  kilku zegarków u znajomego zegarmistrza, niestety jak wspomniałem wcześniej jestem laikiem i dopiero zaczynam.

Chciałem zapytać które egzemplarze  są ciekawe i jakie ceny mogę targować ze sprzedawcą (przepraszam za jakość zdjęć -robione na szybko)

będę wdzięczny za pomoc.

IMG_20141202_163322_zpsd9311c5b.jpg

1417536343591_zpsa1d7defc.jpg

Do 400 brac calosc I sie nie zastanawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tu jest problem bo majster chce 120 za sztukę bo po przeglądzie, smarowaniu itp.

Ale nawet dla mnie laika ta cena jest raczej wysoka. Oprócz zegarków moją 2 pasją są samochody naszej rodzimej produkcji z prl. Niestety widzę że z zegarkami z ZSRR zaczyna się robić jak z autami.....  mam klasyka w fatalnym stanie  ale to przecież prl więc  daję cenę kosmiczną.....szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Za Warszawiankę M20 w stanie kompletnego rozpadu i dużej dekopletacji trzeba dać nawet 10000 peelenów. Czarna rozpacz mnie ogarnia jak widzę takie podejście.

Lepiej niech rdzewieje pod stertą siana niż sprzedać taniej. A nie jeden chętnie by przygarnął i z wielką pieczolowitoscią i sercem przywrócił do życia o uratował to co jeszcze pozostało. Też jestem wielkim wielbicielem aut z peerelu i od dawna choruje na M20 ;)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M20 to bynajmniej dla mnie temat nie do ogarnięcia finansowo..... jak znasz temat to pewnie wiesz że np zderzak z kłami potrafi kosztować na allegro tyle co  mały używany samochód :)  I jeszcze często spotykane hasło " nie sprzedam będę robił"  :)  jassssne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tu jest problem bo majster chce 120 za sztukę bo po przeglądzie, smarowaniu itp.

Ale nawet dla mnie laika ta cena jest raczej wysoka. Oprócz zegarków moją 2 pasją są samochody naszej rodzimej produkcji z prl. Niestety widzę że z zegarkami z ZSRR zaczyna się robić jak z autami.....  mam klasyka w fatalnym stanie  ale to przecież prl więc  daję cenę kosmiczną.....szkoda.

W ten cenie tylko czarny de luxe poliota. Choc I tak zadna okazja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli @antyp i @kchrapek potwierdzają wpis #7606 -> raketa kieszonka i poljot deluxe

reszta nawet odliczając robociznę (średnio 5 dyszek od łepka) ździebko przewartościowana ...no chyba, że blaszane pudełko po walentykowych pralinkach przedstawia dla kupującego jakąś specjalną wartość :)

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malutki ocik. Panowie jak rozpoznać czy koperta jest złota, czy była jedynie pozłacana? Ruskie zegarki są często sygnowane Au i cyfry, lub bez cyfr.

Napisałem też to samo pytanie w "Najnowsze zakupy..." ale tu chyba jest lepsze na to miejsce. 

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pozłacanych jest AU bez cyferek lub z cyframi. A na złotej zawsze masz bitą próbę złota.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. A czy cyfry oznaczają w takim razie grubość złocenia w mikrometrach?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120 to sporo... jeden majster u którego pytałem o stare ruski miał 2 w fajnym stanie (slava automat i biały multikalendarz) ale wołał odpowiednio 150 i 130 zł ;/ a za trupki nie na chodzie po 40 - 50 zł... chyba już tylko u żula da się coś okazyjnie kupić :D :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki. A czy cyfry oznaczają w takim razie grubość złocenia w mikrometrach?

Tak.

A modele i oznaczenia na zlotych zegarkach zobacz sobie tu na fotkach:

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=104726

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120 to sporo... jeden majster u którego pytałem o stare ruski miał 2 w fajnym stanie (slava automat i biały multikalendarz) ale wołał odpowiednio 150 i 130 zł ;/ a za trupki nie na chodzie po 40 - 50 zł... chyba już tylko u żula da się coś okazyjnie kupić :D :D

Ceny u zegarmistrzów są często baaardzo mało atrakcyjne a i z oryginalnością mechanizmów jest różnie - generalnie zegarek ma chodzić a jak jest zrobiony to już inna sprawa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, co to za wersja wostoka komandirskie i czy czesto pojawia sie gdzies na portalach aukcyjnych itd?

Zdjecia wygrzebane z archiwum allegro

http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/48/53/01/29/4853012964

http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/48/53/01/29/4853012964_2

http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/48/53/01/29/4853012964_5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakietę kieszonkę bym chętnie za tyle wziął, ewentualnie odkupił ;)

ale weź pod uwagę ze nie ma uszka a i co do wskazówek nie ma pewności czy są wszystkie trzy przez połysk na szkiełku

gdyby była kompletna to cena 120 była by ok

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza to chyba też jakiś zamiennik,tak że trudno powiedzieć.Albo czarne albo złote.

A widział ktoś coś takiego?

2014-12-06%2008.34.49.jpg

2014-12-06%2008.35.19.jpg

wygląda jak ZIM z sekundnikiem na przeźroczystym dysku,ale nigdy z czymś takim się nie spotkałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja widziałem, tu na forum, tylko w innym chyba dziale. Wszystkie trzy wskazówki były na takich właśnie tarcza i wyglądały jakby unosiły się w powietrzu. Nie pamiętam też jaki to był werk, ale chyba nie radziecki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy z jakiego zegarka to mechanizm?pytam bo tarcze ma poljota 17jewels a na werku jest 16 kamieni

post-59322-0-70057300-1418574271_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy z jakiego zegarka to mechanizm?pytam bo tarcze ma poljota 17jewels a na werku jest 16 kamieni

To jest Kirowski/Poljot 2408 spotykany w różnie brandowanych zegarkach z Pierwszej Moskiewskiej Fabryki Zegarów im. Kirowa, czyli z Poljota.

17 kamieni miała jego późniejsza wersja z antiszokiem, czyli 2409.

Wymiary mają identyczne, więc były często podmieniane przez zegarmistrzów, a obecnie: przez zegarklepków.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taką sławę dzisiaj widziałem niestety właściciel nie udzielił mi zezwolenia na wgląd pod dekiel - to typowy jakis model bo nie widziałem dotąd takiego ??

post-68206-0-65930900-1418584732_thumb.jpg

post-68206-0-99805100-1418584742_thumb.jpg

post-68206-0-16545200-1418584754_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi