Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

image.png.91bd819e91f847e5598074200d74532f.png

👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.01.2025 o 19:35, Burns napisał(-a):

MOONDROP DAWN Pro Protable USB DAC/AMP

IMG_20250131_193259.jpg

O jako kompaktowy. Fajny

U mnie pracuje topping d50s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
40 minut temu, egzo18 napisał(-a):

O jako kompaktowy. Fajny

U mnie pracuje topping d50s

Ja mam E70&L70, ale nosić tego nie da się. To małe ustrojstwo zapewniło mi, że mogę zabrać słuchawki nauszne do roboty i jest je wtedy przez co podłączyć. Wejscie w kompie nie ma tyle mocy a i czystość dźwięku pozostawia wiele do życzenia.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chwilowo opanowałem sytuację, o której pisałem wcześniej. Zmieniłem DAC Sugdena na Tent Labs b-DAC, który ma możliwość tłumienia na wyjściu. W tym momencie mogę jakoś posługiwać sie swoim przedwzmacniaczam bez konieczności zmiany lamp na słabsze. Co dalej to jeszcze pomyślę.

Edytowane przez Sierżant Julian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy tlumienie na wyjściu i jak realizowane, w domenie cyfrowej czy analogowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia, z manuala nie wynika. Attenuator, przypuszczam że chamski analogowy, bo piszą, ze ustawienie na pełne "100" wyłącza ten układ. Z czego wynika, że to żaden cymas, ale póki co tak działa.

Wysłałem właśnie pytanie do producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, szukam dla znajomej porządnego głośnika w umiarkownej cenie. Słucha muzyki ze Spotify przez Bluetooth z telefonu, ale ostatnio, jak u iej byłem i cały czas pikały alerty, to można było cholery dostać. Więc chodzi o to, aby taki głośnik dobrze grał przez Airplay (słucha z iPhone'a) czy jakiś jego odpowiednik i żeby alerty czy przegldanie Instagrama nie były słyszane podczas odtwarzania muzyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, beniowski napisał(-a):

Panowie, szukam dla znajomej porządnego głośnika w umiarkownej cenie. Słucha muzyki ze Spotify przez Bluetooth z telefonu, ale ostatnio, jak u iej byłem i cały czas pikały alerty, to można było cholery dostać. Więc chodzi o to, aby taki głośnik dobrze grał przez Airplay (słucha z iPhone'a) czy jakiś jego odpowiednik i żeby alerty czy przegldanie Instagrama nie były słyszane podczas odtwarzania muzyki.

100x tutaj wałkowane, że wszystko co odtwarzane przez Bluetooth tak właśnie zachowuje się. Żeby tego uniknąć potrzebny jest streamer, który tylko przyjmuje rozkaz z telefonu, ale później ciągnie sobie bezpośrednio z netu i telefon nie jest angażowany w odtwarzanie muzyki.

Tu masz punkt wyjścia 

https://www.salonydenon.pl/2776-mini-wieza-stereo-ceol-n10.html

Albo streamer WiiM i jakiś głośnik aktywny, ale to trochę sztukateria wyjdzie,

albo znacznie drożej Sonus Faber Omnia

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

(...)

albo znacznie drożej Sonus Faber Omnia

i to jest jedynie słuszna opcja dla Włoszki... @beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Poznałeś - Ją ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Wcale nie jedyna. 🙂 Skoro idziemy po linii patriotycznej, to warto tu jeszcze wspomnieć o Norma Audio - świetny dźwięk tak przy okazji. No i oczywiście genialny Franco Serblin, gdyby Włoszka któregoś pięknego dnia zapragnęła klasycznego stereo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Poznałeś - Ją ? ;)

Coś się tam w życiu poznało 🫣

Sprzętowo 🥷🏻

1 godzinę temu, McIntosh napisał(-a):

Wcale nie jedyna. 🙂 Skoro idziemy po linii patriotycznej, to warto tu jeszcze wspomnieć o Norma Audio - świetny dźwięk tak przy okazji. No i oczywiście genialny Franco Serblin, gdyby Włoszka któregoś pięknego dnia zapragnęła klasycznego stereo.

A to nie jest też jego dzieło? 🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

A to nie jest też jego dzieło? 🤔

Sonus Faber? Oczywiście jest, ale w 2007 r. Franco sprzedał swoją firmę Quadrivio, a pod koniec życia zaczął działać pod nazwą - Franco Serblin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Obejrzyj takie jak seria Yamaha MusicCast albo Harman Kardon Citation, to z tych tańszych powinno być niezłe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Burns napisał(-a):

co odtwarzane przez Bluetooth tak właśnie zachowuje się. Żeby tego uniknąć potrzebny jest streamer, który tylko przyjmuje rozkaz z telefonu, ale później ciągnie sobie bezpośrednio z netu i telefon nie jest angażowany w odtwarzanie muzyki

Jest jeszcze (wbrew temu, co któryś z Kolegów pisał miesiąc temu, że to w sumie bez znaczenia) ogromna różnica na plus w "jakości dźwięku" gdy przełączam z trybu "spotify na telefonie i BT do miniwieży" na tryb "spotify po necie do wieży i sterowanie telefonem". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze (wbrew temu, co któryś z Kolegów pisał miesiąc temu, że to w sumie bez znaczenia) ogromna różnica na plus w "jakości dźwięku" gdy przełączam z trybu "spotify na telefonie i BT do miniwieży" na tryb "spotify po necie do wieży i sterowanie telefonem". 

Trzeba zrozumieć że BT wymaga transkodowania i raczej mocno stratnego.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nuda tutaj straszna.

Pewnie jak zrobi się tutaj znowu gorąco blisko gardeł to ktoś mi odpuskuje, że Burns wiadomo gdzie był i co widział i niech spada ryż zajadać bo tu high -end.

Z tego powodu w tle mój MF M6si

A co z przodu ? Dwie chińskie końcówki mocy Topping B200, które też zostają u mnie ale docelowo w kolorze srebrnym będą - absolutny szał jaj.

IMG20250211175800.jpg

IMG20250211175932.jpg

topping-b200-silver.jpg

topping-b200-silver (12.jpg

IMG_20250211_181622.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Co to jest to dziwne, co one mają? Jakby speakon?

A, już widzę. XLR w nietypowym kształcie.

2w1 można użyć połączenia zbalansowanego z wtykiem XLR / TRS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie zniechęcają te wejścia i konieczność bawienia się jeszcze z zasilaczem na sznurku 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Trochę mnie zniechęcają te wejścia i konieczność bawienia się jeszcze z zasilaczem na sznurku 🙂

Bo stary już jesteś 😜

Topping zrobił coś tak banalnego, żeby nie powiedzieć głupiego, że aż fenomenalnego.

Popatrz na to w ten sposób:

- nie znajdziesz laptopa z wbudowanym zasilaczem,

- źródło potencjalnych zakłóceń w ten "fenomenalny" sposób zostało wyprowadzone na zewnątrz i odseparowane na dużą, bezpieczną odległość!

- urządzenie jest dzięki temu bardzo kompaktowe i utrzymuje znaczenie niższą temperaturę ( nie udało mi się jeszcze tego nagrzać )

- szczura można wrzucić gdzieś za komodę a samą końcówkę rozlokować gdzie się chce bo jest taka mała.

- jedna ma 200W mocy w klasie AB i parametry pokazane w tabelce czyli bardzo wyśrubowane a wszystko w cenie 1200Euro za dwie sztuki. Te parametry są nie tylko na papierze, to słychać.

- minus to brak RCA i brak podłączenia tego w prosty oczywisty sposób w 4 takie monobloki z kolumnami w bi-ampie. Da się, ale to albo sztukateria, albo drogi i skomplikowany przedwzmacniacz, który ma równolegle grające 4 wyjścia XLR, Topping nie ma takiego w ofercie - pewnie kwestia czasu aż zrobią upgrade do jakiejś wersji Plus.

Więc ten sprzęt spokojniej można stawiać do wyścigów na starcie z tym Atolem 300 co ostatnio przyniosłeś.

Ja to sobie kupię jako zabawkę, zamiast telefonu, żeby się tym pocieszyć a raczej muzyką, która się z tego wydobywa. Popatrz jak teraz handlarze wywindowali ceny sprzętu vintage, który na dzień dobry wymaga serwisu.

Zachód, który i tak swoje produkty klepie na Tajwanie za audiofilskie powietrze w pokaźnych obudowach, gdzie elektroniki jest tak samo mało woła za wzmacniacze tej mocy 30k zł

Za monobloki takie co wkraczają wielką stopą bez kompromisu to bez 2x50k zł i sporo więcej nie masz po co wstawać z krzesła.

Ostatnie zdjęcie z netu.

Obserwuję teraz taki trend, że ludzie na zachodzie w tym USA bawią się po prostu dźwiękiem. Ma np. bardzo drogie kolumny w setkach tysięcy i nie boi (czytaj nie wstydzi) się ich zasilać sprzętem w niszowej cenie bo nie cena stanowi o jakości tego sprzętu...

IMG20250211232222.jpg

P1020984.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie w porównaniu z Atollem to są dwa pudełka i dwa szczury za kanapą vs. jedno pudełko. Ergonomia... Ale cena faktycznie bardzo korzystna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

No właśnie w porównaniu z Atollem to są dwa pudełka i dwa szczury za kanapą vs. jedno pudełko. Ergonomia... Ale cena faktycznie bardzo korzystna.

Żeby mieć to samo musiałbyś mieć dwa takie Atolle, jak pamiętam tam jest jakiś wihajster z tyłu, który przełącza to z trybu stereo do pracy mono (pewnie mostkuje w środku).

To przedwzmacniacz PR400 bo dopiero on ma XLR kosztuje 24k plus dwie końcówki mocy za 2x12k=24k.

Masz wtedy 3 pełnowymiarowe kloce. Czy to zagra, lepiej, gorzej a może tak samo trzeba by mierzyć, słuchać a fakt będzie jeden, może po rabacie cały zestaw oddadzą za 40k, to może warto już wtedy dołożyć do integry McIntosh za 50k ? Można tak w nieskończoność. Żebyśmy dobrze zrozumieli się, ja nikomu nie nakazuję iść tą drogą, nie mówię, że to jedyna słuszna.

Mi się to po prostu spodobało, sprawdziłem i wchodzę w to.

Jak ktoś ma lub planuje kolumny Aktywne w typie podłogówek Kef to tam zawyczaj też są w środku wbudowane wzmacniacze w klasie D. Topping też ma coś takiego o odznaczeniu B100, ale to nie dla mnie.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi