Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Qba.

Hi-Fi stereo

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, zadra napisał(-a):

Wydaje mi się, że właśnie o tym pisałem, ale może o czymś nie wiem.

Że Wrześni ruszyłem w świat w 1997r, dużo się mogło zdarzyc od tego czasu.

W sumie, jak będę miał okazjęnkohos popytać, to dowiembsie szczegółów.

To jest z ich strony 🤔🤔🤔https://www.skleptonsil.pl/regeneracja-naprawa-glosnikow,p9.html

Screenshot_2024-09-30-12-56-12-61_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakłady Tonsilu były zlokalizowane w innym miejscu Wrześni..

Te kontenery z nazwą Tonsil to powstały dość niedawno..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

[mention]szuwi [/mention] No popatrz. A ja właśnie kupiłem sobie pierwsze od wielu, wielu lat stereo emoji23.png. Też należę do tej grupy, co w młodości chciała mieć Technicsa. Gdybyś to pokazał ze dwa tygodnie wcześniej…

Sugerowałem Ci sprzęt Technicsa... 🙂

W dniu 16.09.2024 o 18:52, McIntosh napisał(-a):

Biorąc pod uwagę Twoje spostrzeżenia to myślę, że powinieneś zwrócić uwagę na sprzęt Rotela aczkolwiek warto pamiętać o tym, że gra cały system. Szkoda, że wykluczasz fizyczne nośniki, bo CD Audio / SACD robi różnicę w porównaniu do streamu. Denon ma w swojej ofercie model DCD 1700-NE, który odtwarza też płyty SACD i gra całkiem nieźle. Nie lekceważyłbym też współczesnego Technicsa. Tu mam na myśli model SL-G700M2 - gra więcej niż przyzwoicie. Z czystym sumieniem poleciłbym Ci źródło ATC CD2, bo to (moim zdaniem) killer w cenie do 15 tysięcy zł., a nawet więcej. Niestety to klasyczny "cedek", a Ty nie chcesz kolekcji płyt CD. 🙂

Słuchałem SU-G700M2 i gra więcej niż dobrze, a ceną nie zabija. Gorzej wypada wzmacniacz słuchawkowy, ale jeżeli najczęściej słuchasz muzy z kolumn, to może taki kompromis byłby do zaakceptowania. W każdym razie gratuluję Ci zakupu, niech cieszy oczy i uszy, i daje dużo radości. 🙂

A tymczasem, co do wyborów, to tu mamy przykład instalacji "estradowych" JBLi w domu klienta.

Znam dźwięk monobloków 901 bardzo dobrze i to nie jest optymalne zestawienie. Można było znacznie lepiej wykorzystać ich potencjał. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli ten "nowy" tonsil. Korzystałem 2 razy z ich usług regeneracji głośników i wykonali robotę bardzo dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natrafiłem na takiego pana. Niesamowity jegomość i jego kolekcja.

Niestety w przyzwoitej rozdzielczości za duży plik, w małej jakość jak widać, trudno.

Pardon, jeżeli już było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Kuklik napisał(-a):

Natrafiłem na takiego pana. Niesamowity jegomość i jego kolekcja.

Niestety w przyzwoitej rozdzielczości za duży plik, w małej jakość jak widać, trudno.

Pardon, jeżeli już było.

Było tutaj, było na fb, było nawet w Teleexpress... Są osoby, które był u niego.

Absolutnie fenomenalna pasja, sprawa i znajomość sprzętu.

Mnie interesuje tylko jedno, bo zbierać wielu potrafi, ale jak On to wszystko podłączył równocześnie, że to wszystko gra. Chciałbym zobaczyć tą plontaninę kabli z tyłu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

To tyle, czy to tak jak w zegarkach - stopniowanie napięcia? emoji6.png

To tyle (bo podłogi nie ma co pokazywać, robią za podstawki pod kolumny i Suba) i aż tyle, pod względem dźwięku.

Mierzalnie? Spadł dołek na 50Hz wynikający z akustyki pomieszczenia a dokładnie pewnie typu podłogi.

Niemierzalnie, bass po prostu atakuje niesamowicie punktowo i szybko znika ( nie rezonuje)

Jak na tak tanio wydane pieniądze jestem absolutnie wniebowzięty z efektu. (Czego nie mogę powiedzieć o podkładkach IsoAcustic - tam efekt też jakiś był, ale mało mierzalny w moim przypadku bo i tak dolne wyloty waliły cały czas w tą samą podłogę a pieniądze do wydania kilka razy większe)

P.S. Pod CD nie będę zamawiał kamlotów 😉

IMG_20241002_150344.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się domyślałem/zgadywałem, że to podstawki pod kolumny, ale nie byłem pewien.
No to teraz już wiem .

Fajnie, że faktycznie robią różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Burns napisał(-a):

To tyle (bo podłogi nie ma co pokazywać, robią za podstawki pod kolumny i Suba) i aż tyle, pod względem dźwięku.

Mierzalnie? Spadł dołek na 50Hz wynikający z akustyki pomieszczenia a dokładnie pewnie typu podłogi.

Niemierzalnie, bass po prostu atakuje niesamowicie punktowo i szybko znika ( nie rezonuje)

Jak na tak tanio wydane pieniądze jestem absolutnie wniebowzięty z efektu. (Czego nie mogę powiedzieć o podkładkach IsoAcustic - tam efekt też jakiś był, ale mało mierzalny w moim przypadku bo i tak dolne wyloty waliły cały czas w tą samą podłogę a pieniądze do wydania kilka razy większe)

P.S. Pod CD nie będę zamawiał kamlotów 😉

Uważaj ziomek, bo jeszcze po takim wpisie zbiegną się tu dzielni wojownicy walczący z audio voodoo, żeby udowodnić Ci, że sam się zasugerowałeś i nie słyszysz tego, co słyszysz. 😀 Gratuluję zakupu. 👍😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.10.2024 o 11:42, Burns napisał(-a):

Te kolorowe obudowy od razu skojarzyły mi się ze wzmacniaczem Audio Research I/50.

spacer.png

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno odkryłem aplikację Spectroid na Androida, która pokazuje pasmo odbieranego dźwięku. Liczyłem, że mikrofon w telefonie nie ma pełnego pasma, bo już zachodziłem w głowę co mam nie tak z systemem. Ku mojemu zaskoczeniu włączając celowo Minimal techno czy chociażby tak słynny utwór z obrazka gdzie bass balansuje na 32-35Hz zdziwiłem się jak mało jest Muzyki schodzącej tak nisko. To co wydaje się potężnym bassem nawet w techno balansuje sobie w portalach na 40-50 i oczywiście wyżej.

Teraz wystarczy włączyć telewizor, że głupie reklamy czy zwiastuny z YT jednak schodzą bez problemu niżej i tam rzeczywiście coś się dzieje w okolicach 20Hz, czyli ani miktofon ani system nie jest skopany.

Screenshot_2024-10-10-11-26-13-933_com.aspiro.tidal.jpg

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to zapętlone aktualnie na słuchawkach, nie wiedziałem że Korwin tak wymiata na basie, a ta solówka Zięby, kosmos. Niech ktoś to odpali na kablach z podstawkami z kości mamuta i zda relację.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 2.10.2024 o 14:38, Burns napisał(-a):

Tym razem kamloty

IMG20241002105551.jpg

Ja pod kolumny kupiłem pięciocentymetrowej grubości deski z litego dębu. Tzn. pod standy, bo stoją na nich podstawki StandArta, na których dopiero kolumny (Opera Callas). Przyznaję się ze wstydem, że dąb po to, żeby mi się kolce standów nie ślizgały. Możliwe, że kamień porobiłoby coś jeszcze z oddawaniem niskich tonów, ale z drugiej strony stalowo-granitowe StandArty same z siebie może załatwiają tę kwestię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kości mamuta strasznie zamulają. Natomiast, kości z T-Rexa dają dopiero kopa. Wiadomo, jaki gad takie brzmienie.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Ja pod kolumny kupiłem pięciocentymetrowej grubości deski z litego dębu. Tzn. pod standy, bo stoją na nich podstawki StandArta, na których dopiero kolumny (Opera Callas). Przyznaję się ze wstydem, że dąb po to, żeby mi się kolce standów nie ślizgały. Możliwe, że kamień porobiłoby coś jeszcze z oddawaniem niskich tonów, ale z drugiej strony stalowo-granitowe StandArty same z siebie może załatwiają tę kwestię.

Ja napisałem, że moje kolumny to bass reflex down firing więc sprawa rozgrywa się o to w co promieniuje i od czego odbija się fala dźwiękowa czyli jej rezonanse. Nie chodziło mi o tłumienie drgań bo to inny temat na inną rozmowę z innym wsadem.

Myślę, że nie trzeba być ekspertem od mamutów, wystarczy swój głośnik ustawić 30cm skierowany w ścianę, żeby zobaczyć jak zmieni się dźwięk odbity od ściany drewnianej, nidy, czy płytek, czy co tam macie w domu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Ja napisałem, że moje kolumny to bass reflex down firing więc sprawa rozgrywa się o to w co promieniuje i od czego odbija się fala dźwiękowa czyli jej rezonanse. Nie chodziło mi o tłumienie drgań bo to inny temat na inną rozmowę z innym wsadem.

Myślę, że nie trzeba być ekspertem od mamutów, wystarczy swój głośnik ustawić 30cm skierowany w ścianę, żeby zobaczyć jak zmieni się dźwięk odbity od ściany drewnianej, nidy, czy płytek, czy co tam macie w domu...

My mamy zdaje się ten sam rodzaj konstrukcji? 🤔 Z ciekawości sprawdzę przy okazji czy będzie różnica między litą, jesionową podłogą a granitem 4cm (mam gdzieś w graciarni).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Valygaar napisał(-a):

My mamy zdaje się ten sam rodzaj konstrukcji? 🤔 Z ciekawości sprawdzę przy okazji czy będzie różnica między litą, jesionową podłogą a granitem 4cm (mam gdzieś w graciarni).

tak, sprawdź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Burns napisał(-a):

A farba na ścianach i suficie. Polecisz taką najbardziej cool, co to poprawi akustykę? 🤔

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

A farba na ścianach i suficie. Polecisz taką najbardziej cool, co to poprawi akustykę? 🤔

Kredowa z wzorem położonym wałkiem zgodnie z propagacją fal dźwiękowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi