Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Rosja 2018

Rekomendowane odpowiedzi

IMO Urugwaj to od dawna tez mocno przewartościowana piłkarska waluta...

Ranking FIFA jest mylący, ale ostrożnie z takimi ocenami. Niełatwo w takim małym kraju utrzymać wciąż najwyższy poziom, a jednak każdy czuje respekt przed Urugwajem. Spójrz na takie Włochy - trzy ostatnie Mundiale i dwa razy faza grupowa, a raz kibicowanie przed TV. Tymczasem Urugwaj - 4.miejsce, 1/8 i teraz już też awans z grupy. Drugie miejsce w eliminacjach również ma swoją wartość. Dziś właściwie plan minimum osiągnięty - awans, i to już po drugim meczu! :)

Styl gry jednak może niepokoić, rzeczywiście. To, co komentatorzy usiłowali nazywać minimalistyczną taktyką, często było zwyczajnym gubieniem rytmu gry, brakiem pomysłowości. Cavani nie czuje piłki na razie, było sporo luk w środku pola i Arabowie zaskakująco łatwo podchodzili pod bramkę Muslery. Mam nadzieję, że to tylko rozpędzanie się na najważniejszy czwarty mecz (bo wszystko to, co ewentualnie później, to już będzie truskawka na torcie - i to prawdziwa, bo w Urugwaju jest takie powiedzenie). Ale jest obawa, że tak jak w 1990 Tabarez mógł nie trafić z formą chłopaków na turniej. Fajnie byłoby, gdyby czwarty mecz był z Iranem, ale niestety nic z tego.

Tak czy inaczej - już jest nieźle, a może być jeszcze lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo Iran, tak powinno się grać, jak brak umiejętności to wielkie serce, szacunek!

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Jaki brak umiejętności? uwalnianie się spod pressingu zwodem czy pierwszą piłką, zakładanie „siatki” Pique a do tego walka o każdą piłkę na całej szerokości boiska... dobrze się to oglądało.W tym kontekście występ „ósmej” drużyny w rankingu FIFA to zupełne nieporozumienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myślałem o indywidualnych umiejętnościach.

Raczej o jakości całości, czego zabrakło. Ale serca, na pewno nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myślałem o indywidualnych umiejętnościach.

Raczej o jakości całości, czego zabrakło. Ale serca, na pewno nie.

Te indywidualne umiejętności kreowały sytaucje bramkowe i napędziły sporo strachu Hiszpanom...Senegalczykom też by napędziły gdyby nasi nie bali się podjąć ryzyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nazywa koszmar Zielińskiego? Schodzi wysoki Senegalczyk, wchodzi jeszcze wyższy.

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy podjarani gra Iranu i Maroka. Ogladaliscie ich pierwszy mecz? Kazdy kto to zrobil pytal co te druzyny tu robia. Byl rownie slaby jak Polska Senegal. Teraz po drugim piejevie ze ograli by Polske. Dajcie Naszym zagrac drugi i trzeci mecz i dopiero oceniajcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałeś powiedzieć drugi i ostatni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

A w niedzielę... po 20. min od rozpoczęcia...

- Stefan, gdzie idziesz, przecież jest mecz, nasi grają?! Zawsze byłeś takim kibicem, że na 2 tygodnie dawałam ci urlop w czasie MŚ.

- Idę się powiesić...

- To wyrzuć przy okazji śmieci.

:)

I za to kochamy panie :D . Zawsze znajdą pozytyw w tak trudnej, ba,beznadziejnej sytuacji. Tak zapewne będzie w wielu polskich domach. Obserwujcie śmietniki przed budynkami w czasie meczu :) .

Drużyna, którą przebudowano w czasie meczu byli Niemcy i to się z sukcesem stało. Dziadki do szatni a na boisko chętni i zapalczywi jasnoocy blondyni. By zbudować ekipę, zwartą grupę bohaterskich pionierów.

Z całą pewnością tego nie było w przypadku występu polskiej drużyny. Jak najbardziej była za to wzniosła kapitulacja. Aby następny mecz był dającym się do obejrzenia w wykonaniu polskiej reprezentacji bo przecież nie drużyny, ekipy, zespołu,... musiałby się zdarzyć cud. Dlatego nieśmiało zaproponuję duchową adopcję piłkarzy :) . Tydzień temu to był żart a dzisiaj...?! Normalnymi środkami tego się od tak nie poskłada. Zostali przetrąceni a nie wyglądają na kolesi co otrzepią płaszcz i ruszą z uciechą ku rozpierd.sze :) . To było widać jak się zawinęli po meczu. Kryzys przywództwa, męskich cech w całej krasie.

@Jaroslaw Jerry Esowy, wybacz, że tak na końcu ale wpisałęś w międzyczasie.

Z Iranem i Marokiem to było tak. Oglądałem to wiem. Szło im tak sobie. Obie drużyny grały tak samo, dosłownie lustro. W końcu trzeba było zdecydować. Iran wydawał się mocniejszą ekipą by ponieść zielony sztandar Islamu na wyżyny piłkarskiej chwały. Dlatego Marokańczycy zdecydowali kolektywnie jako drużyna, po konsultacji rzecz jasna z trenerem, że skoro grają identycznie to taka gra jest równie bez sensu jak kółko i krzyżyk. Dlatego skoro według wszystkich Iran był ogarnięty niemocą, Marokańczycy pomogli i sami sobie strzelili :) .

Coś w stylu pierwszego gola Polska-Senegal. Drugi gol w Polska-Senegal to było kuriozum. Facet wjechał do pustej bramki. To zapewne przysłowiowa polska gościnność? Inne drużyny nie mają tego w repertuarze, szacun ziomki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy podjarani gra Iranu i Maroka. Ogladaliscie ich pierwszy mecz? Kazdy kto to zrobil pytal co te druzyny tu robia. Byl rownie slaby jak Polska Senegal. Teraz po drugim piejevie ze ograli by Polske. Dajcie Naszym zagrac drugi i trzeci mecz i dopiero oceniajcie.

Hmm... Tak wygląda bezkompromisowy optymizm. Chyba lepiej się tego nie da określić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Belgii tez szaleja ;) flagi na balkonach, pokrowce na lusterkach samochodow, do tego z racji ze maskotka jest diabel, a druzyne nazywaja red devils maja tez takie rogi ktore sie montuje na szybach ;) albo po prostu ubiera na glowe.

Zdecydowana wiekszosc belgow jest fanami druzyny narodowej i dla nich gdyby nie wyszli z grupy to bylaby porazka.

Dzięki, myślałem, że to nasza specjalność ;) Co do występu naszej kadry. Chciałbym aby udało im się coś osiągnąć ale coś mi mówi, że skończy się jak zawsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeci będzie o honor, więc pocisną na maxa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oglądałem, a co? :) Kolego Jerry, jeśli uważasz, że te druzyny (zwłaszcza MAR) prezentowały się gorzej niż nasza... to ja musze zwiekszyc przekatną TV :D W pierwszej kolejce obejrzałem wszystkie mecze i tylko SAR i PAN wyglądały gorzej niż my. SAR wczoraj się naprawdę zrehabilitowali, w sensie honorowym oczywiście ;) A naszym kibicuję bardzo mocno, ale troche zdrowego rozsądku po prostu łagodzi (nieuchronny?) ból d...y  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Narzekaliście na komentarze meczów MŚ w TVP. Dzisiaj Canal+ 4K Ultra HD pokaże mecz Argentyna vs Chorwacja, komentarz: Bartosz Gleń, Tomasz Wieszczycki.

Dalsza rozpiska...

Sobota, 23 czerwca
19:55 Niemcy – Szwecja, grupa F; CANAL+ 4K Ultra HD
Komentarz: Przemysław Pełka, Maciej Murawski

Poniedziałek, 25 czerwca
15:55 Urugwaj – Rosja, grupa A; CANAL+ 4K Ultra HD
Komentarz: Marcin Rosłoń, Kazimierz Węgrzyn

Wtorek, 26 czerwca
15:55 Dania - Francja, grupa C; CANAL+ 4K Ultra HD
Komentarz: Marcin Rosłoń, Przemysław Rudzki

Czwartek, 28 czerwca
19:55 Anglia - Belgia, grupa G; CANAL+ 4K Ultra HD
Komentarz: Marcin Rosłoń, Rafał Nahorny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając do meritum - rzucam okiem na AUS-DEN i naprawdę, strasznie trudno cokolwiek pozytywnego dostrzec w dotychczasowej postawie naszej drużyny, coraz bardziej to sobie uzmysławiam, że zyjemy uludą :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tle innych, nawet słabych drużyn - nasi to mizeria na MŚ.

Słyszałem gdzieś, że Polacy narzekali 2 lata temu podczas ME na zmęczenie sezonem i ponoć nie byli w pełni sił. Ponoć teraz przed meczem zastosowano techniki rozluźniające, aby ich odprężyć. I wyszli odprężeni. Agresja zero.

Nie wiem kto był taki mądry, ale każdy szanujący się trener wypuszcza drużynę skupioną, pewną siebie, skoncentrowaną. A wyszli zrelaksowani jak do charytatywnego meczu i dostali lanie. Tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość The Lord

Na tle pozostałych drużyn nasi zagrali najsłabiej. Niestety nie co dzień jest niedziela, ale nic jeszcze nie jest przesądzone. Mecz z Kolumbią będzie kluczowy i reprezentacja Polski musi dać z siebie wszystko. Oby się tylko zrehabilitowali, a czas pokaże jak będzie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant

Emocje opadły to może coś tu napiszę.

Pojawiają się głosy aby nie krytykować Naszych piłkarzy. Jakby nie patrzeć to są ludzie którzy za pieniądze Nas reprezentują,  Twoje i moje. Nie kojarzę przypadku aby jakiś piłkarz oddał to co zarobił gdy nie wywiązał się ze swoich obowiązków w sposób w jaki się od niego oczekuje. Kibic i jednocześnie osoba która na tych piłkarzy płaci oczekuje że przynajmniej będą się starać coś ugrać.

Swego czasu była wielka nagonka na serwis zegarmistrzowski który nie był wstanie poradzić sobie z naprawą zegarka, a nawet pogorszył stan zegarka i jakoś nie było głosów aby dać mu drugą i trzecią szansę bo być może się poprawi lub pomyli i naprawi zegarek. Naturalna kolej rzeczy to jakieś zadośćuczynienie jak nowy zegarek czy zwrot pieniędzy.

Każdy co płaci podatki ma prawo chwalić lub krytykować a nawoływanie przez niektóre osoby do odebrania tego prawa powinno napotykać sprzeciw bo dojdzie do sytuacji że nie będzie można mieć własnego zdania, co już powoli niestety się dzieje.

Kto ma oczy zdrowe to zauważy różnicę pomiędzy zaangażowaniem piłkarzy m.in. Islandczyków a Polaków. 

W mojej ocenie trener i tzw stara gwardia jest do zwolnienia. Trzeba postawić na młodych, ambitnych którzy chcą coś pokazać zamiast na ludzi którzy zarobili już bardzo duże pieniądze i nie mają już takiej motywacji jak kiedyś.

Typowy kibic nie oczekuje cudów, jednak gdy ogląda brak zaangażowania, brak ambicji to puszczają mu nerwy i efekty widać m.in. tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej połowie meczu Argentyna-Chorwacja sędzia chyba zapomniał kartek... Rzeźnia. 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze gadasz.

G6

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

No i Chorwacja strzela... Ale się bramkarz popisał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Chorwacja strzela... Ale się bramkarz popisał...

Piękna bramka.

A jakie piękne, bliżniacze habloty ma Diego :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Po jednym na każdą połowę :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po jednym na każdą połowę :-)

A co będzie nosić jakby trzeba było grać dogrywkę lub karne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A co będzie nosić jakby trzeba było grać dogrywkę lub karne ?

W fazie grupowej mu to nie grozi, a jak tak dalej pójdzie, to w przypadku Argentyny na fazie grupowej się skończy ;-)

Ależ strzał Modrica! Argentyna na kolanach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Edmund Exley
      Koledzy, warto może kontynuować naszą tradycję i wielkim turniejom poświęcić osobny temat. Euro będzie oczywiście dominować, ale jeśli ktoś będzie też zainteresowany Copa America, to również może podzielić się refleksjami. Ja np. liczę na tym turnieju na triumf Urugwaju.

Przydatne linki:
      https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024
      https://sport.tvp.pl/transmisje/pilka-nozna
      https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_América_2024

Wielu z nas zastanawia się na pewno nad tym, jak na Euro wypadnie Polska i kto jest głównym faworytem do zdobycia mistrzostwa.
    • Przez Edmund Exley
      Ja wiem, że to niesłuszne
      Stanisław Barańczak

Panowie - wszyscy wiemy, jak jest. Ale może uda nam się zachować tradycję i w ten sposób wyrazić naszą autoteliczną futbolową pasję.

Składy:
      https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/teams

Transmisje:
      https://sport.tvp.pl/64461650/gdzie-ogladac-ms-2022-plan-transmisji-mundialu-w-tv-online-aplikacji-i-hbbtv-w-tvp

Mój typ na Mistrza: Brazylia
      Kibicuję, żeby Mistrzem został/została: Urugwaj
      Polska: faza grupowa
      Król strzelców: Neymar
    • Przez Edmund Exley
      Zaczęło się.
    • Przez Edmund Exley
      Rok temu komentowaliśmy tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121325-copa-america-2015/?hl=%2Bcopa+%2Bamerica

Teraz edycja z okazji 100. rocznicy pierwszego turnieju. Prawdopodobnie będzie w cieniu Euro i obawiam się, że nie będzie stała na najwyższym poziomie. No ale Copa to Copa, na swój temat zasługuje. Właśnie zaczyna Urugwaj, czyli jakby dopiero się impreza zaczynała 

Znaczek:

Składy:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_Centenario_squads

Plan transmisji:
      https://sport.tvp.pl/25633658/rozpoczyna-sie-copa-america-centenario-transmisje-w-tvp

Wyniki i składy z turnieju w 1916 można przypomnieć sobie tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_1916
    • Przez Edmund Exley
      Drodzy Koledzy,

temat niszowy, ale potrzebny - Copa America to wspaniały turniej, warto poświęcić mu odrębne miejsce.

Początek już 11 czerwca - na inaugurację Chile-Ekwador (u nas będzie to już 12 czerwca). Finał 4 lipca.

Logo i maskotka:

Skład grup:
      Grupa A: Chile, Boliwia, Ekwador, Meksyk
      Grupa B: Argentyna, Jamajka, Paragwaj, Urugwaj
      Grupa C: Brazylia, Kolumbia, Peru, Wenezuela

Składy drużyn są tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_2015_%28sk%C5%82ady%29
      Plan transmisji: http://sport.tvp.pl/20393572/copa-america-2015-sprawdz-plan-transmisji

Zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami, prognozami, sympatiami. Nie ma Niemców, kibicować można wszystkim. W miarę możliwości będę wrzucał jakieś migawki z historii, fragmenty meczów i archiwalne zdjęcia.

Dodam, że mam nadzieję, iż tytuł obroni Urugwaj, choć trzeba powiedzieć, że największym minusem zbliżającego się turnieju będzie brak Luisa Suareza. To efekt kary (moim zdaniem niewspółmiernie wysokiej do czynu) za incydent na Mundialu w Brazylii. O Urugwaju postaram się napisać parę słów w najbliższych dniach.

Życzę ciekawej dyskusji i dobrej piłki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.