Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Edmund Exley

Mistrzostwa Świata - Rosja 2018

Rekomendowane odpowiedzi

A w czyim imieniu to uogólnienie? Może jeszcze uważasz że spełniasz tym samym patriotyczny obowiązek?

Czym innym jest radość z niespodzianki jaką jest sukces Dawida w pojedynku z Goliatem a czym innym otwarte przyznawanie do niechęci do jakiejś nacji...

Zajrzyj do jakiegokolwiek portalu społecznościowego i zobacz ilu Polaków się cieszy z porażki Niemców - to stąd to uogólnienie :) w kwestii czy to "patriotyczny obowiązek" - nawet mi to przez myśl nie przeszło, chyba nie jestem na twoim poziomie patriotyzmu.

Tak, otwarcie przyznaję, że nie lubię Niemców, dziadek przeżył obie wojny i trochę mi opowiadał. Osobiście poznałem tylko jednego Niemca, przyjechał kiedyś do nas do pracy, w sumie miły gość, ale jeden człowiek narodu nie czyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leczenie kompleksów wyśmiewaniem, to marna recepta na uzdrowienie.

Jakoś Niemcom to nie przeszkadzało w wyśmiewaniu naszej kadry i Roberta Lewandowdkiego.

Germanistan w tym pilkarze Bayernu śmiali sie z polskiej kadry m.in. Lewego, króla strzelcow Bundesligii itd. Potwierdzilo sie, ze pycha kroczy przed upadkiem :lol: .

Ciekawe jakie teraz będą komentarze

A w czyim imieniu to uogólnienie? Może jeszcze uważasz że spełniasz tym samym patriotyczny obowiązek?

Czym innym jest radość z niespodzianki jaką jest sukces Dawida w pojedynku z Goliatem a czym innym otwarte przyznawanie do niechęci do jakiejś nacji...

Fakt , najważniejsze to poprawność polityczna.

To tylko piłka :)

Kolejny mecz już takich emocji nie wywołuje.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brazylia prowadzi 1:0 :)

Polska, jest najważniejsza

Dla Polaków owszem ;). Dla innych już nie, czego przykładem jest bol :lol: zwiazany z tym, ze mecze polskiej reprezentacji sa w telewizji polskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście poznałem tylko jednego Niemca...

To wiele tłumaczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brazylia prowadzi 1:0 :)

Dla Polaków owszem ;). Dla innych już nie, czego przykładem jest bol zwiazany z tym, ze mecze polskiej reprezentacji sa w telewizji polskiej.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

To wiele tłumaczy...

Pytanko, ilu trzeba poznać Niemców aby się czegoś o nich dowiedzieć?

Jest ich koło 80 milionów...

2 procent wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaPytanko, ilu trzeba poznać Niemców aby się czegoś o nich dowiedzieć?

Jest ich koło 80 milionów...

2 procent wystarczy?

Podróże kształcą, próbuj...

Tylko nie jedź niemieckim samochodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to coś na rozluźnienie af08c81c48dce52b38a5247108e47b68.jpge5fd4104f333217d5cb560c65eb547bb.jpgccdc46567e7b88f6645121318f4eeeb7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Oglądałem ostatnie 30min. obu spotkań. Rzecz jasna oglądałem Szwecja-Meksyk, kibicuję Szwedom i jak zapewne wiecie daje na tacę w tej intencji. Wzmogłem swe działania duchowe po owym kures.wie jakiego dopuścił się polski sędzia-drukarz w meczu z Niemcami, lizus jeden.

Nie wiem jak to się stało ale Szwecja wyszła z grupy na 1. miejscu i jestem w 100% kontent. Jest zadośćuczynienie, jest w porządku, tak powinno być.

Świeckim wytłumaczeniem jest umowa trzech trenerów pozostałych reprezentacji, które nie chciały grać z Niemcami na następnych etapach już "pucharowych" rozgrywek.

Niemcy odpadli, wylecieli po 80. latach z eliminacji. Tak Koledzy, ostatnim razem odpadli za czasów Führera w 1938r. No i jak tu nie czuć Schadenfreude :D .

Doliczyli 9 min. do meczu a i tak Koreańczycy dołożyli w dodatkowym czasie jeszcze jedną bramkę. Wyglądało na to, że skoro to Niemcy to będą grali nie o 9 min. więcej, nie o 15 min. więcej ale do skutku. Chyba w obawie, że Koreańczycy dołożą jeszcze jednego i następne sędzia skończył mecz.

Podobno jakiś starszy pan bujający się w hamaku i oglądający mecz w Argentynie dzwonił do pani kanclerz ;) już w tej sprawie. Ponoć mocno się pociła i prężyła a na końcu wydukała, że "nie należy się dziwić, to znowu w Rosji..." :D .

Cóż, Szwecji kibicuję nadal :) . Zdaje się, że mają Duńczyków do ogrania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dwa... I dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze Serbia miala takie sytuacje, a w zamian tego 0;2

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemcy się skompromitowali. Grupę nawet łatwiejszą od naszej skończyli na ostatnim miejscu i pierwsi jadą do domu. Nie jesteśmy gorsi od aktualnych mistrzów świata. To chyba jest jakiś pozytyw :)​ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemcy się skompromitowali. Grupę nawet łatwiejszą od naszej skończyli na ostatnim miejscu i pierwsi jadą do domu. Nie jesteśmy gorsi od aktualnych mistrzów świata. To chyba jest jakiś pozytyw :)​ 

Kolego Iras ... nie idż tą drogą ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jak nam tak idzie to moze po tych mistrzostwach Loew z Nawalka machniom na stanowiskach ;)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O, to też dobre 9c59a622a2adb5199356cbf2408da156.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niespodzianki czynią ten sport ciekawszym. Jednak szkoda, że trafiło na Niemców. Ich obecność to zawsze mniejsza szansa na mistrzostwo dla Hiszpanii/Brazylii/Argentyny.

Oby Anglia i/lub Belgia stanęły na wysokości zadania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemcy się skompromitowali. Grupę nawet łatwiejszą od naszej skończyli na ostatnim miejscu i pierwsi jadą do domu. Nie jesteśmy gorsi od aktualnych mistrzów świata. To chyba jest jakiś pozytyw :)

No jutro możemy być już „ gorsi” - punktowo. Ale za to zawodnik ŁKSu ( były) strzelił dziś gola na MŚ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Iras ... nie idż tą drogą ... :(

Mówię jak jest. Mistrzostwo i tak zdobywa jedna drużyna, a reszta tylko pozycjonuje się na tle konkurencji. No i my na tle aktualnych Mistrzów Świata wypadamy... podobnie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię jak jest. Mistrzostwo i tak zdobywa jedna drużyna, a reszta tylko pozycjonuje się na tle konkurencji. No i my na tle aktualnych Mistrzów Świata wypadamy... podobnie B)

Uważasz, że z gry wypadamy podobnie? Optymista z ciebie ... :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka:

1998 – 1f1e8_1f1f5.png Francuzi mistrzami świata;
2002 – 1f1e8_1f1f5.png Francuzi odpadają po fazie grupowej.

2006 – 1f1ee_1f1f9.png Włosi mistrzami świata;
2010 – 1f1ee_1f1f9.png Włosi odpadają po fazie grupowej.

2010 – 1f1ea_1f1f8.png Hiszpanie mistrzami świata;
2014 – 1f1ea_1f1f8.png Hiszpanie odpadają po fazie grupowej.

2014 – 1f1e9_1f1ea.png Niemcy mistrzami świata;
2018 – 1f1e9_1f1ea.png Niemcy odpadają po fazie grupowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka ciekawostka:

1998 – 1f1e8_1f1f5.png Francuzi mistrzami świata;

2002 – 1f1e8_1f1f5.png Francuzi odpadają po fazie grupowej.

2006 – 1f1ee_1f1f9.png Włosi mistrzami świata;

2010 – 1f1ee_1f1f9.png Włosi odpadają po fazie grupowej.

2010 – 1f1ea_1f1f8.png Hiszpanie mistrzami świata;

2014 – 1f1ea_1f1f8.png Hiszpanie odpadają po fazie grupowej.

2014 – 1f1e9_1f1ea.png Niemcy mistrzami świata;

2018 – 1f1e9_1f1ea.png Niemcy odpadają po fazie grupowej.

Być może bierze się to stąd, że selekcjonerzy boją się zmieniać zwycięskich składów. Ze strachu przed gwiazdami, albo trzymając się zasady, że zwycięskiego składu się nie zmienia.

Chyba oglądałeś mecze w radiu? ;)

No jutro możemy być już „ gorsi” - punktowo. Ale za to zawodnik ŁKSu ( były) strzelił dziś gola na MŚ.

Czekam na gol Widzewiaka. :)

W sumie jak nam tak idzie to moze po tych mistrzostwach Loew z Nawalka machniom na stanowiskach ;)

Tylko my byśmy wyszli na tym dobrze.

Oglądałem ostatnie 30min. obu spotkań. Rzecz jasna oglądałem Szwecja-Meksyk, kibicuję Szwedom i jak zapewne wiecie daje na tacę w tej intencji. Wzmogłem swe działania duchowe po owym kures.wie jakiego dopuścił się polski sędzia-drukarz w meczu z Niemcami, lizus jeden.

Nie wiem jak to się stało ale Szwecja wyszła z grupy na 1. miejscu i jestem w 100% kontent. Jest zadośćuczynienie, jest w porządku, tak powinno być.

Świeckim wytłumaczeniem jest umowa trzech trenerów pozostałych reprezentacji, które nie chciały grać z Niemcami na następnych etapach już "pucharowych" rozgrywek.

Niemcy odpadli, wylecieli po 80. latach z eliminacji. Tak Koledzy, ostatnim razem odpadli za czasów Führera w 1938r. No i jak tu nie czuć Schadenfreude :D .

Doliczyli 9 min. do meczu a i tak Koreańczycy dołożyli w dodatkowym czasie jeszcze jedną bramkę. Wyglądało na to, że skoro to Niemcy to będą grali nie o 9 min. więcej, nie o 15 min. więcej ale do skutku. Chyba w obawie, że Koreańczycy dołożą jeszcze jednego i następne sędzia skończył mecz.

Podobno jakiś starszy pan bujający się w hamaku i oglądający mecz w Argentynie dzwonił do pani kanclerz ;) już w tej sprawie. Ponoć mocno się pociła i prężyła a na końcu wydukała, że "nie należy się dziwić, to znowu w Rosji..." :D .

Cóż, Szwecji kibicuję nadal :) . Zdaje się, że mają Duńczyków do ogrania?

Było nie było, kolejna klęska Niemców w Rosji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobieństwo.

post-85454-0-65274600-1530130265_thumb.jpg

Wiele się musi zmienić, aby wszystko zostało po staremu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś Niemcom to nie przeszkadzało w wyśmiewaniu naszej kadry i Roberta Lewandowdkiego.

To, że odniosłeś to tylko do Polaków jest potwierdzeniem mojej tezy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobieństwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Edmund Exley
      Koledzy, warto może kontynuować naszą tradycję i wielkim turniejom poświęcić osobny temat. Euro będzie oczywiście dominować, ale jeśli ktoś będzie też zainteresowany Copa America, to również może podzielić się refleksjami. Ja np. liczę na tym turnieju na triumf Urugwaju.

Przydatne linki:
      https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024
      https://sport.tvp.pl/transmisje/pilka-nozna
      https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_América_2024

Wielu z nas zastanawia się na pewno nad tym, jak na Euro wypadnie Polska i kto jest głównym faworytem do zdobycia mistrzostwa.
    • Przez Edmund Exley
      Ja wiem, że to niesłuszne
      Stanisław Barańczak

Panowie - wszyscy wiemy, jak jest. Ale może uda nam się zachować tradycję i w ten sposób wyrazić naszą autoteliczną futbolową pasję.

Składy:
      https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/teams

Transmisje:
      https://sport.tvp.pl/64461650/gdzie-ogladac-ms-2022-plan-transmisji-mundialu-w-tv-online-aplikacji-i-hbbtv-w-tvp

Mój typ na Mistrza: Brazylia
      Kibicuję, żeby Mistrzem został/została: Urugwaj
      Polska: faza grupowa
      Król strzelców: Neymar
    • Przez Edmund Exley
      Zaczęło się.
    • Przez Edmund Exley
      Rok temu komentowaliśmy tutaj: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/121325-copa-america-2015/?hl=%2Bcopa+%2Bamerica

Teraz edycja z okazji 100. rocznicy pierwszego turnieju. Prawdopodobnie będzie w cieniu Euro i obawiam się, że nie będzie stała na najwyższym poziomie. No ale Copa to Copa, na swój temat zasługuje. Właśnie zaczyna Urugwaj, czyli jakby dopiero się impreza zaczynała 

Znaczek:

Składy:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_Centenario_squads

Plan transmisji:
      https://sport.tvp.pl/25633658/rozpoczyna-sie-copa-america-centenario-transmisje-w-tvp

Wyniki i składy z turnieju w 1916 można przypomnieć sobie tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_1916
    • Przez Edmund Exley
      Drodzy Koledzy,

temat niszowy, ale potrzebny - Copa America to wspaniały turniej, warto poświęcić mu odrębne miejsce.

Początek już 11 czerwca - na inaugurację Chile-Ekwador (u nas będzie to już 12 czerwca). Finał 4 lipca.

Logo i maskotka:

Skład grup:
      Grupa A: Chile, Boliwia, Ekwador, Meksyk
      Grupa B: Argentyna, Jamajka, Paragwaj, Urugwaj
      Grupa C: Brazylia, Kolumbia, Peru, Wenezuela

Składy drużyn są tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Copa_Am%C3%A9rica_2015_%28sk%C5%82ady%29
      Plan transmisji: http://sport.tvp.pl/20393572/copa-america-2015-sprawdz-plan-transmisji

Zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami, prognozami, sympatiami. Nie ma Niemców, kibicować można wszystkim. W miarę możliwości będę wrzucał jakieś migawki z historii, fragmenty meczów i archiwalne zdjęcia.

Dodam, że mam nadzieję, iż tytuł obroni Urugwaj, choć trzeba powiedzieć, że największym minusem zbliżającego się turnieju będzie brak Luisa Suareza. To efekt kary (moim zdaniem niewspółmiernie wysokiej do czynu) za incydent na Mundialu w Brazylii. O Urugwaju postaram się napisać parę słów w najbliższych dniach.

Życzę ciekawej dyskusji i dobrej piłki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.