Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mario1971

Zenith Captain Central Second

Rekomendowane odpowiedzi

Obie propozycje trochę poniżej wcześniej omawianych, a w dodatku zaraz ktoś Ci napisze, że "Montblanc fajne pióra robi". :-)

Ale najbliższy mojego ideału podobnie jak tytułowy Zenith i JLC MCD.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie propozycje trochę poniżej wcześniej omawianych, a w dodatku zaraz ktoś Ci napisze, że "Montblanc fajne pióra robi". :-)

Na tym forum może nie ale w realu na pewno zapytają czy „dodawali do pióra” :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym forum może nie ale w realu na pewno zapytają czy „dodawali do pióra” :-)

Aż tak źle? Czy chodziaż mechanizm jest w nim przyzwoity?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zegarki MB są ladne, ale osobisxie wolalbym jlc. O mechanizmach niech wypowiedza sie fachowcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

mario1971 - ostatnie modele słabe. Nie trać weny :)

MB to od dłuższego czasu firma typu szwarc, mydło i powidło. Taka rola w koncernie Richemont. Na marginesie - najlepsze pióra MB robił do lat 60-tych. Genialne fleksujące stalówki. Teraz płaci się głównie za wizerunek, czyli śnieżynkę, zwaną przez pióromaniaków "ptasią kupą".

Skoro myślałeś o JLC, to dlaczego nie reverso? Wg mnie np. Classic Duoface jest znacznie ciekawszy od każdego z pokazanych w wątku, które są po prostu nudne. 

Zob. https://www.jaeger-lecoultre.com/us/en/watches/reverso/reverso-classic-medium-duoface-manuel/2458422.html

Od garniturowca nie musi wiać nudą. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak źle? Czy chodziaż mechanizm jest w nim przyzwoity?

W tym budżecie tylko konfekcjonowana eta a ostatnio raczej sellita . Własną praca tylko w fanaberyjnych high endowych modelach i chyba w timewalker flyback...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten duoface ma 9,2mm wysokosci/grubosci, ale historycznie to nie jest stricte garniturowiec, choc moze robic za garniturowca. I czesto ludzi tak go nosza i uzywaja. Sam kiedys na niego chorowalem :-)

Ja nadal jednak sklaniam sie ku nudnemu jlc mut (- mala sekunda lub z 2 wskazowkami), choc nie ukrywam, ze dopiero zakup als saxonii, pp 5127, czy patrimony w moim przypadku oznaczac bedzie "docelowego garniturowca". Tak wiec pogon za kroliczkiem trwa :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym budżecie tylko konfekcjonowana eta a ostatnio raczej sellita . Własną praca tylko w fanaberyjnych high endowych modelach i chyba w timewalker flyback...

No to na placu boju pozostały dwa JLC jak na dzisiaj. Spokojnie, nie tracę weny!!! Ta dwójka dotarła do wielkiego finału. Który z tych dwóch i dlaczego? Wkrótce dokonam wyboru i złożę zamówienie. Z pewnością garniturowiec pojawi się w domu przed Batmanem, na którego ciągle czekam...a92d4204f719bac26470acaecac22713.jpgd51cecc59c0b74c9d9901ae5b076ea6b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak Master Control a nie MUT 38,5mm? A jaka wersja: 37, 39, czy 40mm? Edit - juz wiem-39mm. Pamietaj, ze Monako jest poza UE.

Z tych dwóch reverso - super edc, a mcd - fajny garniturowiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak Master Control a nie MUT 38,5mm? A jaka wersja: 37, 39, czy 40mm?

MUT 38,5 - podchodziłem z przymiarkami parę razy i po kolejnej mi się opatrzył - przestał cieszyć moje oko. MCD jeśli już to w wersji 39. Reverso duoface ponad budżetem a ten przedstawiony powyżej przeze mnie "trochę nudniejszy" ale mieści się w zasiegu mojego portfela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorac JLC MCD wzialbym wlasnie 39mm lub 37. A przymierzales? Gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak Master Control a nie MUT 38,5mm? A jaka wersja: 37, 39, czy 40mm? Edit - juz wiem-39mm. Pamietaj, ze Monako jest poza UE.

Monako nie jest w UE ale ponoć na produkty sprowadzane do Europy nie obowiązują cła. Taką informację dostałem z Izby Celnej...

Biorac JLC MCD wzialbym wlasnie 39mm lub 37. A przymierzales? Gdzie?

Przymierzałem 39 niestety z ciemną tarczą w Aparcie w Starym Browarze. Leżał b.dobrze i tak samo się prezentował. Fakt, że jest w swoim wyglądzie bardzo ale to bardzo prosty/zwyczajny. Elegancki lecz bez fajerwerków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedziec - tez rozwazalem Monako jako żródło. A rozwazasz TimeTrader lub innego dostawce w PL? Jakos obwiam sie wydania takich pieniedy bez obejrzrnia zegarka i "wziecia go do reki" (sic!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedziec - tez rozwazalem Monako jako żródło. A rozwazasz TimeTrader lub innego dostawce w PL? Jakos obwiam sie wydania takich pieniedy bez obejrzrnia zegarka i "wziecia go do reki" (sic!)

Jeżeli różnica będzie do ok.1k, wolę kupić w Polsce. Odchodzi koszt przesyłki, pewnie i ubezpieczenia poprzez Chrono24 oraz 100% gwarancja że płacę za coś, co trzymam w ręku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz w UK - tanszy zegatek i tanszy bilet :-) https://www.chrono24.pl/jaegerlecoultre/master---q1548420--id7983105.htm

Czy ja wiem, czy tańszy bilet, zresztą nawet wolałbym dopłacić. Do Nicei można tanio dorwać bilety, a stamtąd pociągiem i już Monako, nie jest tak drogo, no chyba że z Nicei weźmiesz taxi helikopter, to mogą Cie policzyć. Całe Monako można na pieszo zejść w jeden dzień.

A Londyn, z Polski ląduje się głównie na małych podmiejskich, odległych od miasta lotniskach, z których wszędzie daleko.

A wracając do zegarka, rozumiem wszystkie argumenty, ale ta kostka mnie urzekła i głosuję za nią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj, ze Monako jest poza UE.

Monako nie jest w UE ale ponoć na produkty sprowadzane do Europy nie obowiązują cła. Taką informację dostałem z Izby Celnej...

cło to mały problem. jak jest z Vatem? orientuje się ktoś jak to wygląda dla Szwajcarii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze Szwajcarii trzeba zapłacić opłaty.

Jakie konkretnie opłaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie - piekny. Jezeli mialbym sie czepiac, to nie podoba mi sie zapiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie - piekny. Jezeli mialbym sie czepiac, to nie podoba mi sie zapiecie.

Zapięcie...uhm!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Reszta super :-)

Zreszta tego typu zapiec (chyba nazywanych "cierniowymi").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.