Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

PODFORUM MIŁOŚNIKÓW ZEGARKÓW CASIO G-SHOCK !

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie podpowiedzieć gdzie kupić dobrą klamre czarną? Ta oryginalna w Mudman jakoś mi nie pasuje. Dziękuję

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy jest naprawdę ciemno to ta dioda może robić za mini latarkę, może o to chodziło? ;)

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

To fakt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zabieraj lego córkom:)

Nie zabieram, zostawiły bajzer i poszły  ;)

Zarąbisty ten mundek:)

500+  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Protektor do Romana od czego pasuje ?

Od Romana :D  który pasuje też do Kinga ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D  :D  :D

Za dużo cukru w cukrze ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sobotni lans na dzielni :P

post-33253-0-05577400-1492882321_thumb.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz, świetny  :)

Już nawet nie pamiętam ile zegarków ode mnie wyciągnąłeś  :P

Chyba jest remis, albo tak mi się wydaje, pod lekkim wpływem % :D

Edyta: lekka przewaga w moją stronę 3:1, jak tak sobie przypominam :P

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście wygrywasz  :D

Mi na początku wyszło 4:1 dla Ciebie ale pomyliłem Citka AS4020 który jednak poleciał do innego Kolegi  :)

Oooo Panie drogi, w takim razie Majty muszą trafić do mnie  :P

No ale brat i tak wyciągnął ode mnie więcej zegarków, byłem dzisiaj u niego i mimo że temat go nie kręci tak to ma już dwa pudła, większość oczywiście przejął od brata  :D

Żeby nie było do końca OT to z braciszka skrzynki G, którego też wyciągnął z mojego pudła  ^_^

Waldzior, pamiętasz  :)

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak nie jak tak :)

Miałem tego białasa na bransie i czarnego na pasku.

Takie tańsze Giezy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanie ws Multibanda, bo to mój pierwszy z nim zegarek.

Od początku miałem ustawiona strefę na Berlin i DST na ON.

Zegarek ręcznie się synchronizował ale automatycznie już nie (w nocy leżał w tym samym miejscu gdzie zsynchronizował się ręcznie). Teraz zmieniłem DST na AUTO?

Czy to może mieć wpływ na synchronizację? Czy mam po prostu szukać innego miejsca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie powinno mieć to wpływu, ale w przypadku strefy czasowej BER ustawienie DST na auto jest ustawieniem prawidłowym. Brak synchronizacji może wynikać z zakłóceń sygnału wynikających m.in. z pogody i innych czynników. Spróbuj kłaść zegar w różnych miejscach w mieszkaniu każdej nocy aż w ktorymś momencie złapie synchro automatycznie, wówczas będziesz wiedział, że to jest to miejsce. U mnie na przykład lepiej łapie w środku mieszkania na regale, niż na parapecie na oknie.

Currently AWG-M100B-1AER & Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DST nie ma wplywu na synchronizacje jest to funkcja odpowiadająca za ustawienie czasu zimowego lub letniego. W trybie Auto zegarek sam to zmienia kiedy przyjdzie na to odpowiedni czas.

Brak synchronizacji w nocy najczęściej wynika poprostu z braku zasięgu. Tyle razy już to pisałem i powtórzę jeszcze raz, czasem wystarczy przesnąć zegarek o kilkanaście cm w danym miejscu aby zlapał lub sttacił zasięg. To jest jak z anteną od radia FM, w jednym miejscu stacja radiowa dobrze będzie odbierac ale wystarczy przesunąć antenę w inne miejsce i już będą szumy i trzaski w glośnikach.

Nie ma znaczenia czy zegarek położymy bliżej okna czy dalej, w szafie, w szufladzie czy nie. Fale radiowe albo docierają do zegarka w danym miejscu albo nie. Fakt faktem czasem są też zakłucenia ale ja spotkałem się z tym dosłownie kilka razy w ciągu kilku lat że nawet ręcznie nie szło.

Kolejna sprawa raczej mało prawdopodobna bo z automatu fabrycznie zegarki mają tą opcję włączoną. Jednak dobrze jest sprawdzić czy opcja automatycznej synchronizacji jest na ON czy na OFF. Jeśli na OFF to zegarek nie będzie synchronizować się automatycznie w nocy.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to DST to wiem ;) Pytałem dlatego że zegarek automatycznie nie złapał synchronizacji tam gdzie złapał ja ręcznie.

A sama opcja jest oczywiście włączona.

Będę szukał odpowiedniego miejsca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to DST to wiem ;) Pytałem dlatego że zegarek automatycznie nie złapał synchronizacji tam gdzie złapał ja ręcznie.

A sama opcja jest oczywiście włączona.

Będę szukał odpowiedniego miejsca

Jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Warunki pogodowe i wszelkie zakłócenia zewnętrzne. Dlatego jednego dnia zegarek się synchronizuje a innego już nie, nawet jak jest w tym samym miejscu. Jest to całkiem naturalne. Tzw. Propagacja fal radiowych. Edytowane przez phoenixwb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedna bardzo ważna kwestia. Warunki pogodowe i wszelkie zakłócenia zewnętrzne. Dlatego jednego dnia zegarek się synchronizuje a innego już nie, nawet jak jest w tym samym miejscu. Jest to całkiem naturalne. Tzw. Propagacja fal radiowych.

Dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkulator przelezal minimum 23 lata na strychu ,wymienione baterie i działa ;)

149305188120170424_155415.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów :)

Piszę ponieważ mam problem z którym nie mogę sobie poradzić i chciałbym zasięgnąć waszej opinii na ten temat.

W dniu 29 marca kupiłem zegarek marki Casio oczywiście model WVA-M650TD-1AER.

Skusiłem się na to cudeńko ponieważ zapragnąłem mieć zegarek którego nie będę musiał ustawiać a który to samoistnie będzie to robił.

I tutaj zaczęły się moje problemy. Najpierw nie mogłem ustawić czasu DST bo gdy go ustawiłem pokazywał godzinę do przodu. Pomyślałem sobie że w nocy gdy będzie się zegarek kalibrował wszystko ustawi się jak należy ale oczywiście tylko na moich życzeniach się zakończyło. Nie mogłem sobie z zegarkiem poradzić więc udałem się do serwisu w którym pan zegarmistrz stwierdził że coś jest nie tak z ustawieniami zegarka i odesłaliśmy go do serwisu do Sochaczewa. Po dwóch tygodniach zegarek otrzymałem  z powrotem z orzeczeniem serwisu że ekspertyza zegarmistrzowska nie wykazała żadnych nieprawidłowości w działaniu zegarka. Czas DST jednak mi ustawili prawidłowo i godzinę również co do sekundy. Jednak teraz z dnia na dzień zegarek pokazuje o sekundę do przodu tzn. w poniedziałek przyśpieszył sekundę we wtorek były to już dwie sekundy w środę trzy itd. 

I teraz moje pytanie. Ponieważ kalibracja następuje bo nawet dzisiaj gdy wstałem o 5 rano widziałem że znikły wyświetlenia elektroniczne tylko że gdy się pojawiły czas nadal jest zły. Zegarek się kalibruje ale czasu nie ustawia. Co mam teraz zrobić ? Czy jest to możliwe aby sie zegarek kalibrował ale godziny nie ustawiał prawidłowo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi