sebastian.wifi 1 #9076 Napisano 12 Lutego 2014 Witam serdecznie, od 2,5 roku posiadam od nowości GS-1150. Ostatnio zauważyłem, że często mam niezsynchronizowany sekundnik. Oczywiście za każdym razem koryguję go do pozycji "zero", ale po kilku dniach znowu jest rozkalibrowany. Zegarka używam w normalnych warunkach więc nie ma prawa się ona przestawić od wstrząsów. Próbowałem obserwować sekundnik, ale w trakcie obserwacji nie zauważyłem dziwnych przeskoków lub zatrzymań. Chciałbym się Was poradzić czy macie doświadczenie z serwisowaniem i naprawą G-Shocków. Czy warto oddawać zegarek, za który dałem 1200 zł do naprawy? Pytam o to pod kątem tego kto to będzie naprawiał - czy autoryzowany serwisant Zibi czy odsyłają go do Casio. Ostatnio jak u autoryzowanego serwisanta Zibi wymienili mi baterię w Atlanticu to mam już jakiś paproch pod kopertą Z góry dziękuję za Wasze rady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9077 Napisano 12 Lutego 2014 Miałem ten sam problem w swoim 1150, kilka razy w miesiącu musiałem regulować sekundnik. Po mniej więcej roku problem mocno się nasilił, aż w końcu wskazówka zaczęła się całkowicie blokować i odesłałem go na gwarancję - w serwisie wymienili cały moduł. W kwietniu minie rok od naprawy i jak dotąd problem ani razu się nie powtórzył. PS. Paprochy na tarczy też dostałem w gratisie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebastian.wifi 1 #9078 Napisano 12 Lutego 2014 Dziękuję za odpowiedź. Widzę, że sprawa w brew pozorom nie jest błaha i wymaga interwencji serwisu. Na zegarek zostało mi jeszcze pół roku gwarancji więc czym prędzej go oddam. Przy okazji może naprawią inną niedoróbkę, która od nowości występuję w moim GS-1150 - opisałem to już kiedyś w innym poście: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/1669-podforum-mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w-zegark%C3%B3w-casio-g-shock/page-272?do=findComment&comment=713297 Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #9079 Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) Styczeń 73 rządzi Mam Mudmana i Risemana, a chodzi za mną jeszcze 5600. Na wiosnę będę w Bagram i tam widziałem je ostatnio po 40$, nie będę wybrzydzał Edytowane 12 Lutego 2014 przez Darecki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9080 Napisano 12 Lutego 2014 Sebastian, mam nadzieję że serwis nie będzie robił problemów, ale praktyka pokazuje, że różnie z nimi może być. U mnie usterka była już ewidentna, ale inny z forumowych kolegów w podobnej sytuacji jak Ty niestety poległ w starciu z serwisem. Odsyłam do jego postów sprzed dwóch lat: Usterka i odesłanie do serwisu: #6277 Powrót z serwisu: #6363 Kolejny dzień, ponowne pojawienie się usterki: #6380 Jeszcze raz do serwisu: #6388 Powrót, znów nic nie znaleźli: #6436 Zarówno mój, jak i opisywany wyżej egzemplarz pochodziły z tej samej partii produkcyjnej z lipca 2010. Jaki numer wybity jest na deklu Twojego egzemplarza? Co do wskazówki to u mnie również nie jest idealnie i szczerze mówiąc jak dotąd tego nie zauważyłem, jak dla mnie to głupstwo. Aczkolwiek na wskazówkę sekundową i mały zegar na prawej tarczy już zwróciłem uwagę - jest gorzej niż było w starym module, ale to również nigdy mi nie przeszkadzało. O wiele bardziej wkurzał mnie krzywo zamontowany moduł w kopercie, ale to w końcu sam sobie poprawiłem, bo serwisanci nigdy tego nie zauważyli, a odwiedzał ich dwukrotnie (pierwszy raz na wymianę akumulatora). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23161 #9081 Napisano 12 Lutego 2014 Styczeń 73 rządzi Mam Mudmana i Risemana, a chodzi za mną jeszcze 5600. Na wiosnę będę w Bagram i tam widziałem je ostatnio po 40$, nie będę wybrzydzał Również mam Risemana i być może niedługo dojdzie DW-6900.DW-5600 i G-7900 miałem i na 100% procent do Nich wròcę bo są mega wygodne A jak już tam będziesz to możesz kupić jedną 5600 dla mnie?Za ok. 40$ też bym nie wybrzydzał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darecki 396 #9082 Napisano 12 Lutego 2014 Jak już tam będę i rozpoznam "rynek" to oczywiście się odezwę. Dawniej jankesi mieli spory wybór G w bazach, ale w zeszłym roku był tylko 5600. Zresztą od studiów kupuję coraz to inne G a i tak zawsze żałuję że nigdy nie jest to 5600, po prostu zawsze wydaje mi się że brakuje mu paru bajerów. No ale za 40$ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23161 #9083 Napisano 12 Lutego 2014 Właśnie ten brak bajerów i prostota dodają mu charakteru :-) Naprawdę super klasyk na nie za duże nadgarstki.Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nowy89 0 #9084 Napisano 12 Lutego 2014 Panowie, takie pytanko - odbywa się co roku jakiś ogólnopolski zjazd miłośników G? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SebastianRog 0 #9085 Napisano 13 Lutego 2014 Witajcie, co możecie powiedzieć mi o GLX 150 1ER? pozdrowienia z Krakowa ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23161 #9086 Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) ... to g-shock Edytowane 13 Lutego 2014 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SebastianRog 0 #9087 Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) hahha masz racje wykazałem się brakiem inteligencji zadając takie pytanie jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do G, ale wczoraj radośnie postanowiłem to zmienić i zakupić w happytime.com.pl bo akurat w Krakowie jest,a teraz tak sobie chodzę po forum i nic o nim za bardzo nie ma Edytowane 13 Lutego 2014 przez SebastianRog 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Misiajka 0 #9088 Napisano 13 Lutego 2014 Hej, Poszukuje właśnie gshock gdyż od dłuższego czasu nie mogę się zebrać z zamiarem kupna.. Az tu nagle.. Boom, stało się :-P Zapewne znacie się na zegarkach, i tutaj znajdę pomoc:-) Chciałbym coś na silownie, i na co dzień, sportowego :-P Cena niezbyt wygórowana :-P Pomożecie coś dobrać? Wysłane z mojego LG-P875 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdzich441 2 #9089 Napisano 13 Lutego 2014 Ma być duży, mały, elektroniczny czy analogowy? Kolorowy czy czarny? Określ co lubisz... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebastian.wifi 1 #9090 Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Sebastian, mam nadzieję że serwis nie będzie robił problemów, ale praktyka pokazuje, że różnie z nimi może być. U mnie usterka była już ewidentna, ale inny z forumowych kolegów w podobnej sytuacji jak Ty niestety poległ w starciu z serwisem. Odsyłam do jego postów sprzed dwóch lat:Usterka i odesłanie do serwisu: #6277Powrót z serwisu: #6363Kolejny dzień, ponowne pojawienie się usterki: #6380Jeszcze raz do serwisu: #6388Powrót, znów nic nie znaleźli: #6436 Zarówno mój, jak i opisywany wyżej egzemplarz pochodziły z tej samej partii produkcyjnej z lipca 2010. Jaki numer wybity jest na deklu Twojego egzemplarza? Co do wskazówki to u mnie również nie jest idealnie i szczerze mówiąc jak dotąd tego nie zauważyłem, jak dla mnie to głupstwo. Aczkolwiek na wskazówkę sekundową i mały zegar na prawej tarczy już zwróciłem uwagę - jest gorzej niż było w starym module, ale to również nigdy mi nie przeszkadzało. O wiele bardziej wkurzał mnie krzywo zamontowany moduł w kopercie, ale to w końcu sam sobie poprawiłem, bo serwisanci nigdy tego nie zauważyli, a odwiedzał ich dwukrotnie (pierwszy raz na wymianę akumulatora). Dziękuję bardzo za zaangażowanie i pomoc! Trochę się zmartwiłem, że w przypadku innego forumowicza procedura naprawy trwała tyle czasu i zawierała tyle przygód. Niestety mam już podobne doświadczenie z reklamowaniem urządzenia RTV w ostatnio czasie kiedy serwis dopiero za trzecim razem wymienił niesprawną ładowarkę pomimo moich próśb i wskazywania wady od samego początku. Na domiar złego sewis Zibi jest 50 km od mojego miasta więc zapewne będzie mnie czekało wiele kosztownych wycieczek Jeżeli chodzi o numer wybity na dekielku to jest następujący: 002A204J. Czy można z niego odszyfrować jakąś kluczową informację? Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Edytowane 13 Lutego 2014 przez sebastian.wifi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9091 Napisano 13 Lutego 2014 Zegarek możesz odesłać pocztą do serwisu centralnego w Sochaczewie - ja tak robiłem ze swoim. Do Ciebie zegarek wróci już na koszt serwisu. Numer taki sam jak u mnie, czyli to już trzeci przypadek z tej wadliwej partii. Przy pomocy tych numerów można odczytać datę produkcji danego egzemplarza - w tym przypadku jest to lipiec 2010 jak już wspomniałem wcześniej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vandit 1078 #9092 Napisano 13 Lutego 2014 no to się przywitam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 84806 #9093 Napisano 13 Lutego 2014 SebastianRog Glx nie jest zły miałem 4 miesiące pomarańczkę. Trafił mi się bardzo dokładny egzemplarz +2s/miesiąc, fajna funkcja super led po włączeniu jej jak chcesz zobaczyć godzinę i zbliżasz nadgarstek sam sie podświetla, trzy alarmy jeden z funkcją drzemki, taki mało potrzebny bajer jak migające podświetlenie podczas alarmu. A tak wyglądał: 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mpxxl 0 #9094 Napisano 13 Lutego 2014 tu ktoś pojechał: http://allegro.pl/casio-905-dw-401-sky-walker-unikat-i3963671154.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23161 #9095 Napisano 13 Lutego 2014 tu ktoś pojechał:http://allegro.pl/casio-905-dw-401-sky-walker-unikat-i3963671154.htmlZa to brak ceny minimalnej a to już coś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SebastianRog 0 #9096 Napisano 14 Lutego 2014 kornel91 dzięki wielkie najważniejsze, że już nie muszę się tak martwić, że jak przez przypadek w coś zahaczę to będę żałował tego do końca życia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9097 Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) A czy ktoś może miał lub słyszał o takim przypadku, żeby w G (oczywiście w tych z kopertami z tworzywa) uszkodziły się - pękły, wykruszyły itp. uszy w kopercie w miejscu mocowania teleskopów/śrub od paska. Dotychczas miałem same metalowe koperty w zegarkach, więc małe szanse na ich uszkodzenie. Ale za to teleskopy wyginają się i pękają mi dosyć często - nawet te grubsze. A wydaje mi się, że jeżeli teleskopy często nie wytrzymują, to również jest duża szansa, żeby uszkodzić uszy w kopercie, jeżeli będą z tworzywa. Dlatego zastanawiam się, czy komuś przytrafiło się, żeby zniszczyła mu się koperta G w miejscu mocowania teleskopów lub śrub (pomijając przypadek, że komuś G wpadł pod samochód itp. ). Edytowane 14 Lutego 2014 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9098 Napisano 14 Lutego 2014 Widywałem już zdjęcia całkowicie wyłamanych uszów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #9099 Napisano 14 Lutego 2014 Czyli jednak nie są "niezniszczalne" - przynajmniej te, które mają koperty z tworzywa. To trochę podważa podstawową funkcję G-shock'a. Widywałem już zdjęcia całkowicie wyłamanych uszów. A może wiesz, czy to się wydarzyło podczas "codziennej" eksploatacji, czy może ten G miał jakieś ponadplanowe przygody (ktoś po nim skakał lub wpadł pod samochód itp.) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #9100 Napisano 14 Lutego 2014 Z tego co mi wiadomo, G-Shocki mają na kopercie napis SHOCK RESIST, a nie INDESTRUCTIBLE. To zdjęcie z mojego małego archiwum, nie pamiętam gdzie je znalazłem. Pamiętam natomiast opis zwyczajnego upadku z GW-M5600BC na nadgarstku. Przy podparciu się dłonią w trakcie lądowania, plastikowa bransoleta wytrzymała, ale ucho już nie... Takie coś zdarza się oczywiście bardzo rzadko, ponadto nie każdy model ma pasek mocowany w ten sposób. Niemniej większa wytrzymałość stalowych G nie ulega najmniejszej wątpliwości, choć np. w GW-5000 teoretycznie w takiej samej sytuacji jak opisywana wyżej, mogłoby dojść do wygięcia i/lub wypadnięcia teleskopu. Lepsze rozwiązanie zastosowano np. w serii Giez, gdzie pasek przykręcony jest do stalowej koperty czterema solidnymi śrubami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach