Arek_Win 77 #3951 Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) W rzeczy samej... Poza tym, wazelinowy bardzo szybko odparowuje. Używam do smarowania wrzeciona tokarki olej do szybkoobrotowych maszyn dziewiarskich np. overlock'ów, który jest na bazie wazeliny i wysycha dziwnie szybko...Też używam tego oleju od maszyn dziewiarskich do AZ i jestem bardzo zadowolony. Nic się nie grzeje. Edytowane 3 Czerwca 2019 przez Arek_Win 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3952 Napisano 3 Czerwca 2019 No ale do zegarów się nie nadaje i klops panie Zielonka... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #3953 Napisano 3 Czerwca 2019 No ale do zegarów się nie nadaje i klops panie Zielonka...Do zegarów mają być oleje zegarowe już kiedyś kilkakrotnie o tym pisałem i nie zmieniam zdania Jest różnica w trwałości i trzymaniu się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3954 Napisano 3 Czerwca 2019 Ja używam oliwy MOEBIUS 8030 i 8040 i jestem zadowolony, nawet bardzo. Powiedzcie czy ktoś stosował smar 8400 z tej firmy , warto czy przereklamowany ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3955 Napisano 3 Czerwca 2019 Jesteście tacy zacofani... Na szczęście na forum jest temat o nowoczesnych olejach:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/89932-jaki-olej-pe%C5%82ny-syntetyk-polecacie/page-10?do=findComment&comment=2555676 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3956 Napisano 3 Czerwca 2019 (edytowane) Czyli najwyższa półka, Lechu... Ja używam smar dedykowany dla zegarmistrzostwa i jest bardzo OK... Edytowane 3 Czerwca 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3957 Napisano 3 Czerwca 2019 Ja wiem , ale ja używam tyle co kot napłakał ... za cztery lata zużyłem dwie buteleczki , nawet niecałe, czyli 120 zł ... 2,50 na miesiąc ... wiem - ZASSSSZALAŁEM ! Gdybym to robił zawodowo i zużywał 1/2 l na rok pewnie bym się zastanowił ... a tak ... pozwoliłem sobe na odrobinę szaleństwa. A smar warto kupić? czy wystarczy towot maszynowy - pytam poważnie.Przy okazji, nie wiedział Piotrze że koledzy takie poważne rozmowy prowadzą po godzinach, są zegary wysokoobrotowe BMW ? ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3958 Napisano 3 Czerwca 2019 A widzis... Ten temat jest dłuższy od wszystkich łącznie o oliwach do innych marek 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3959 Napisano 3 Czerwca 2019 Ja wiem , ale ja używam tyle co kot napłakał ... za cztery lata zużyłem dwie buteleczki , nawet niecałe, czyli 120 zł ... 2,50 na miesiąc ... wiem - ZASSSSZALAŁEM ! Gdybym to robił zawodowo i zużywał 1/2 l na rok pewnie bym się zastanowił ... a tak ... pozwoliłem sobe na odrobinę szaleństwa. A smar warto kupić? czy wystarczy towot maszynowy - pytam poważnie.Przy okazji, nie wiedział Piotrze że koledzy takie poważne rozmowy prowadzą po godzinach, są zegary wysokoobrotowe BMW ? ... Ten smar ogólnodostępny ŁT4S3 jest niebieski, zegarowy ma kolor bursztynowy i jest jakby bardziej śliski... taka galaretka... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3960 Napisano 3 Czerwca 2019 Ok wezmę , będę testował .... dzięki 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luks 51 #3961 Napisano 3 Czerwca 2019 ja zamierzam użyć oliwy tylko do 4 zegarów i przy tej okazji naszukałem się w domu wazeliny kosmetycznej z przeznaczeniem jako smar ale nie znalazłem, mam natomiast resztki bursztynowego smaru stosowanego do łoży szyn ma bardzo fajną konsystencje przejrzystą i mało gęstą i myślę że się nadaco do zdjęć były już zamieszczone gdy interesowało mnie pochodzenie mechanizmu ale dołożyłem kilka dodatkowychhttp://zegarkiclub.pl/forum/topic/166113-pro%C5%9Bba-o-identyfikacj%C4%99-mechanizmu-chodzika/?p=2349496 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #3962 Napisano 3 Czerwca 2019 A smar warto kupić? czy wystarczy towot maszynowy - pytam poważnie. Robiłem test smaru maszynowego do smarowania sprężyn zegara Metron. Po około 2 latach sprężyny zaczęły się zacierać. Inny zegar używam już 6 lat ma posmarowane sprężyny odpowiednimi smarami zegarmistrzowskimi i nic się nie dzieje. Powoli myślę, że trzeba zrobić mu konserwację, ale działa to szkoda ruszać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3963 Napisano 3 Czerwca 2019 Ja swego czasu kupiłem smar grafitowy do urządzeń pracujących pod niewielkimi obciążeniami. Ktoś takowy polecał. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #3964 Napisano 3 Czerwca 2019 Ja swego czasu kupiłem smar grafitowy do urządzeń pracujących pod niewielkimi obciążeniami. Ktoś takowy polecał.Witam a ja stosuje parafine i jest ok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3965 Napisano 3 Czerwca 2019 Witam a ja stosuje parafine i jest okDo czego? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3966 Napisano 3 Czerwca 2019 A jak wygląda w waszej opinii smar teflonowy tzw suchy. Znajomy używa i twierdzi że się sprawdza - głownie do sprężyn. (np CX80 lub PTFE-X1 1618). Teoretycznie nie powinien łapać kurzu ,a sprężyny nie powinny zacierać się ... stosował ktoś osobiście? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3967 Napisano 3 Czerwca 2019 A też. Po wyszprajowaniu jest rzadszy od grafitowego, więc łatwiej wnika miedzy zwoje. Ze dwa zegary u mnie na tym chodzą. Jeszcze 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3968 Napisano 5 Czerwca 2019 Ale cisza, to pewnie przez ten upał... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3969 Napisano 5 Czerwca 2019 Oliwa mi po całym werku spływa 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3970 Napisano 6 Czerwca 2019 Spsułam moją babę ehh..O szóstej zaczęła gongać i zauważyłam, że wskazówka godzinowa jest ciut poza "6". Nie zastanawiając się zbyt długo cofnęłam tę godzinową na równą godzinę - niewiele. I wystarczyło - chodzi, i co jakiś czas się zatrzymuje.I zacznie się "macanie".. :-/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3971 Napisano 6 Czerwca 2019 Może wskazówki trą o siebie przy osi. Spróbuj trochę wcisnąć wskazówkę godzinową na oś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3972 Napisano 6 Czerwca 2019 Może wskazówki trą o siebie przy osi. Spróbuj trochę wcisnąć wskazówkę godzinową na ośAcha. Dzięki. Będę wciskać jak tylko wrócę do mojej baby.Pierw szła pół godziny, potem szła dwie godziny i stop. Wahadło zaczyna chodzić na "głucho" - nie słychać klepania kotwicy. Coś blokuje napęd ☺ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #3973 Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Acha. Dzięki. Będę wciskać jak tylko wrócę do mojej baby.Pierw szła pół godziny, potem szła dwie godziny i stop. Wahadło zaczyna chodzić na "głucho" - nie słychać klepania kotwicy. Coś blokuje napęd ☺Coś , przy tych wskazówkach będzie .Ostatnio pisałem , jak to godzinowa , miała duży luz wzdłużny i efekty podobne ...( źle się zatrybiała i klinowała ) Minutowa prawidłowo się trzymała .Wyszło na to , że wstawiłem podkładkę , między minutową , a godzinową wskazówką ... zostawiając mały luzik. Edytowane 6 Czerwca 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3974 Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Faktycznie - pamiętam.Mam nadzieję, że wystarczy popchnąć paluchami i ból "przejdzie"..Jak babę uruchomiłam w lutym to do dziś szła jak zaczarowana. Edytowane 6 Czerwca 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaha 22 #3975 Napisano 6 Czerwca 2019 Czy mozna kupić przez internet odlany, ozdobny mosiężny ring (bezel) zegara do tarczy 18,5 cm. Szukam na Alle od dłuższego czasu i nie mogę trafić. Jeżeli ktoś ma namiary lub takie cudo to proszę o info. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach