LESKOS 3470 #6326 Napisano 3 Lutego 2020 Dobry pomysł. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6327 Napisano 3 Lutego 2020 Przydatne 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6328 Napisano 3 Lutego 2020 Szanowni Państwo, mam pewną propozycję którą chciałbym z Wami omówić. Jako członek stowarzyszenia chcę wystąpić z oficjalnym wnioskiem o utworzenie dwóch "giełd" z narzędziami i maszynami zegarmistrzowskimi i częściami zegarowymi."Giełda" może to niewłaściwe słowo, ale coś w rodzaju bazarku podobnego do tego na którym sprzedaje się wszelkiej maści zegarki.Po co szukać po różnych portalach jak można mieć to u nas w jednym miejscu. Co o tym sądzicie? ale tu będzie drogo... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #6329 Napisano 3 Lutego 2020 Szanowni Państwo, mam pewną propozycję którą chciałbym z Wami omówić. Jako członek stowarzyszenia chcę wystąpić z oficjalnym wnioskiem o utworzenie dwóch "giełd" z narzędziami i maszynami zegarmistrzowskimi i częściami zegarowymi."Giełda" może to niewłaściwe słowo, ale coś w rodzaju bazarku podobnego do tego na którym sprzedaje się wszelkiej maści zegarki.Po co szukać po różnych portalach jak można mieć to u nas w jednym miejscu. Co o tym sądzicie? Jestem za... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6330 Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Pomysł fajny, tylko jak i gdzie by taka "giełda" miała funkcjonować? Edytowane 4 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6331 Napisano 4 Lutego 2020 Gosia jest ZA...niepokojona Cześć 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6332 Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Cześć.Jestem za-za. I nikt nie chce wyjaśnić szto eto takoje :D Edytowane 4 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #6333 Napisano 5 Lutego 2020 Pomysł fajny, tylko jak i gdzie by taka "giełda" miała funkcjonować? Moje propozycje. W dziale "Zegary" są trzy subfora, można by dołożyć czwarte zatytułowane "Kupię / sprzedam" do tego utworzyć mały regulamin i spróbować tylko w naszym dziale zegarowym. Można również utworzyć temat dotyczący tylko handlu dużymi zegarami i sprzętem zegarmistrzowskim na forum ogólnym w dziale "Sprzedam" i też utworzyć regulamin i przez jakiś czas zobaczyć co się będzie działo. Inne propozycje mile widziane.Wspólnie wybierzmy miejsce i taką formę handlu która będzie nam wszystkim podobała się najbardziej.No może większości. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6334 Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) A nie mamy już przypadkiem podwieszonego tematu służącego takim celom? Jeżeli uważasz, że należy uczynić specjalne subforum, to pertraktuj z Zarządem. Z moich doświadczeń mogę tylko dodać, że jeżeli do tego dojdzie, to inne subfora też zażądają czegoś takiego. Jak się orientuję, aktualny Zarząd wolałby zminimalizować handel na forum, a nie go rozszerzać. Tego trzeba pilnować. Mi się nie chce. Musisz zatem poprosić o wyznaczenie kogoś do moderowania. Edytowane 5 Lutego 2020 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6335 Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Teksańska Masakra Wskazówką Mechaniczną, czyli jak zostałam pokonana przez budzik⊙﹏⊙ Kotwica wgnieciona w koło balansu, a kołki wykrzywione. Wyjęłam kotwicę, naprostowałam ją, naprostowałam kołki, odplątałam włos, założyłam z powrotem - i brudas zaczął coś tam "gadać". Fajnie, nooo .. I kompletnie poległam na wskazówkach. Zawsze mam z tym problem ale zawsze jakoś sobie radziłam. A teraz klapa .. wskazówka minutowa zeskoczyła po wielu próbach ale tulejka została na osi Zdjęłam wreszcie, wbiłam ja z powrotem we wskazówkę.Na godzinowej amen. ZA NIC nie mogłam jej zdjąć. Podeprzeć za mocno nie szło bo papierowa tarcza. Tak się siłowałam że kompletnie zniszczyłam wskazówkę, tulejkę musiałam zerwać, a z koła godzinowego tuleja sobie odpadła na koniec. Tulejkę nabiłam znów w koło ale moje niecenzuralne "zaklęcia" wszyscy sąsiedzi słyszeli Co z tego, że mechanizm dał się uruchomić na brudno jak budzik został bez wskazówki..Chyba ktoś wskazówki młotkiem wklepał, żeby mi na złość zrobić.·´¯`(>▂<)´¯`·. Edytowane 6 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6336 Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Brawo, za "wyproszczenie" kotwicy i kołków i uruchomienie co do wskazówki...Cyna+palniczek..powinno pomócNo (trochę badziewiaste) ale wyczyścić brud , potem "kropelka" , czy inny i jakoś trzymać się będzie do czasu znalezienia nowych wskazówek ( bo chyba te są z "lumą" ) Edytowane 6 Lutego 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6337 Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Hmm.. mkl1 myślisz, żeby jeszcze tą godzinową jakoś zaadaptować tymczasowo? Cynę mam ale tylko lutownica zwykła na podorędziu."Luma" już częściowo wypadła. Wskazówki są tak delikatne jakby z alufolii zrobione PS. Jak zgadnąć gdzie prostować włos jak tylko widać, że zewnętrzny zwój styka się z sąsiednim? Nie widać nigdzie "załamania" Edytowane 6 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6338 Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Jeżeli wskazówki to nie jest mosiądz, to lepiej kropelka.. czy inny dwuskładnikowy klej. (bezbarwny)Tak ratowałem tymczasowo wskazówki złamane w kieszonkach..( nawet podklejając cieniusieńkim drucikiem(dla wzmocnienia) W twoim przypadku wskazówk jest na pierścieniu i ma świetną podpórkę.. powinno był łatwo Włoś.. pkazywałem kiedyś jak to dość łatwo zrobić.Budzikowy jest "solidny" więc dwie cienkie pęsety i poukładać...Zachodzące lub "sklejone"= przylegające do siebie zwoje, powodują nierówny chód, a ograniczają pełny wychył balansu i zegarek się zatrzymuje.. PS. Jak zgadnąć gdzie prostować włos jak tylko widać, że zewnętrzny zwój styka się z sąsiednim? Nie widać nigdzie "załamania" zaczynasz prostować= odchylać przed tym "sklejeniem" i wyprowadzasz obok równolegle.. wiem łatwo powiedziec, jak się to robi..lub można pokazac Edytowane 6 Lutego 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6339 Napisano 6 Lutego 2020 Dziękuję mkl1.Problem w tym, że jak włos się skleja, gdzie prostować żeby się nie sklejał. Jak zacznę po omacku gmerać to mi "ondulacja" wyjdzie a nie prostowanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6340 Napisano 6 Lutego 2020 Cyknij fotkę to pokażę..Fotka z góry, by widzieć zwoje i to nieszczęsne miejsce 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6341 Napisano 6 Lutego 2020 Jak rozbiorę cały mechanizm to zrobię fotę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6071 #6342 Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) OK ale moż Ci coś pomoże..zobacz moją pierwsza fotkę. Widać, gdzie włoś jest skrzywiony i zachodzi na inne zwoje.na drugiej fotce już wstępnie wyprowadzony.Zaczynasz przed tym sklejeniem i odchylasz pesetami. jedną trzymasz włos przed miejscem gdzie już się skleja, a drugą pesetą , złapaić zaraz obok - odchylasz włos , i tak miejsce w miejsce.. delikatnie "prostujesz". kontroluj co chwilę jak się układa w swobodnej pozycji.. itd. itd. to nie jest trudne , a jedynie upi#$iwe EDYTA: Jak będziesz wypinać włos z mostka i z zaczepu regulatora, zaznacz sobie (np białym markerem) te miejsca. ułatwi to powrotny montaż i szybciej ustawisz balans w stosunku do wychwytu/kotwicy. Edytowane 6 Lutego 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6343 Napisano 7 Lutego 2020 Mkl1 - dziękuję za dokładny opis. Trochę mi się rozjaśniło A to trzeba całkowicie włos wypiąć? Myślałam że da się bez 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6344 Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Gosia zrób zdjęcie i pokaż o co chodzi z tym włosem. Może włos klei bo jest w tym miejscu tłusty.Włos w budziku najlepiej jest układać z założonym balansem... Edytowane 7 Lutego 2020 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6345 Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) A zewnętrzny zwój lepi się do sąsiedniego. Budzik chodzi pomimo tego, i pomimo że jeszcze nie myty, ale pewnie będzie poźnił albo śpieszył przez taki włos Edytowane 7 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6346 Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) W takiej sytuacji będzie spieszył. Wyjmij balans razem z włosem i umyj go dokładnie może być Akra :-) i zobaczymyNa moje oko to ten włos klei się w kilku miejscach Edytowane 7 Lutego 2020 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6347 Napisano 7 Lutego 2020 Dzięki, tak zrobię. Umyję w benzynie chyba, bo tą Akrą mnie trochę nastraszyliście.W kilku miejscach się klei? Wszystko możliwe, bo kotwica była wepchnięta w koło balansu i włos rozcapierzony na kotwicy, mógł się odkształcić albo upaćkać. Za to ten tutaj delikwent to dopiero szkarlatyna jak mawia Mistrz Włos jest ale jakby go nie było ಠಿ_ಠ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6348 Napisano 7 Lutego 2020 No tu to, ty możesz nakręcić odcinek "Bajki z mchu i paproci" 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6349 Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Może włos z jakiegoś Poltika przeszczepię jeśli się uda. To polski budzik. Czymś się trzeba zająć, nawet jeśli to robota dla samej roboty Edytowane 7 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6350 Napisano 7 Lutego 2020 Mycie , czyszczenie tego włosa w samej benzynie może być nie wystarczające. W tym przypadku Akra nie zaszkodzi. Niemniej zacznij od oczyszczania tego kompletu balansowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach