mkl1 6274 #8151 Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Mają komplet wymiennych "szkieł" z powiękrzeniami od 2x do 10x a to "światełko" to pic na wodę... świeci ale tylko psuje obraz... moim zdaniem.. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8152 Napisano 17 Stycznia 2021 Mam dość podobne. Daszek z plastiku i przestawne dwie pary szkieł. Jedne, to średnie powiększenie, a dwa razem, to dużo większe powiększanie. No i własne okulary się mieszczą pod daszkiem. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3473 #8153 Napisano 17 Stycznia 2021 a widzzzzzisz ... jeszcze ze trzech ci coś takiego zarekomenduje i ... nabędziesz 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #8154 Napisano 17 Stycznia 2021 Mam też takowe i sobie chwalę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1825 #8155 Napisano 17 Stycznia 2021 6 godzin temu, kobas napisał: Mam też takowe i sobie chwalę A ja jakieś plastikowe 12x w oko wsadzam i myślę o podobnym, tylko jakimś "markowym" i nie wiem czego szukać, bo nie wiem czego się spodziewać.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #8156 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 21 godzin temu, Yodek napisał: Właśnie od innych kolegów dostałam wzmianki o takich cudach. Sceptycznie o tym myślałam ale okazuje się, że chyba błędnie rozumowałam o takich przyłbicach. 🤓🖐️ No dobra "Yodku" skoro kilku kolegów Ci to rekomenduje to i ja się dołożę Nie wiem co prawda czy moja rekomendacja coś znaczy ale jedyne co powiem to nie kupuj takich jak pokazywał "mkl1" bo jak sam słusznie zauważył to chiński szajs. A tak na poważnie to polecam takie jak na zdjęciu poniżej To po lewej to właśnie te z pudełka i używamy je jako daszek nad okulary a to po prawej też bardzo wygodne bo nie nad - tylko na okulary. Kilku kolegom takie załatwiłem . Zaletą tych drugich jest to że że drugie oko mamy nie uzbrojone i w związku z tym nasz organizm szybko się przystosowuje do widzenia raz jednym raz drugim okiem. Poradziła mi to kiedyś koleżanka (stara ) okulistka która sama takie rozwiązanie praktykuje, od lat nosi soczewki kontaktowe w jednym oku do bliży a w drugim do dali i ma dzięki temu soczewki kontaktowe progresywne . 8 godzin temu, zadra napisał: A ja jakieś plastikowe 12x w oko wsadzam i myślę o podobnym, tylko jakimś "markowym" i nie wiem czego szukać, bo nie wiem czego się spodziewać.. A czego szukać lub na co zwracać uwagę to przede wszystkim na jakość soczewek dobrze żeby nie zniekształcały/zakrzywiały obrazu, najlepiej żeby były szklane no i żeby odległość ogniskowania była jak największa - coby się między daszkiem a przedmiotem śrubokręt zmieścił . Poza trafieniem na aukcjach takich jak moje z pudełka, i kupieniem (bardzo drogich z natury) jakiś firmowych można czasami trafić na giełdach nasze Polskie PZO w Warszawie i to jest przysłowiowy strzał w dziesiątkę . Miłego tygodnia pełnego udanych zakupów Roman p.s. Jak nic nie trafisz to te chińczyki też mogą być ale jest przypadek na jakie trafisz i jest to trochę "wyrzucanie pieniędzy w błoto" Ale kto bogatemu zabroni . Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Kieszonkowe 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8157 Napisano 18 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Kieszonkowe napisał: No dobra "Yodku" skoro kilku kolegów Ci to rekomenduje to i ja się dołożę Nie wiem co prawda czy moja rekomendacja coś znaczy ale jedyne co powiem to nie kupuj takich jak pokazywał "mkl1" bo jak sam słusznie zauważył to chiński szajs. A tak na poważnie to polecam takie jak na zdjęciu poniżej To po lewej to właśnie te z pudełka i używamy je jako daszek nad okulary a to po prawej też bardzo wygodne bo nie nad - tylko na okulary. Kilku kolegom takie załatwiłem . Zaletą tych drugich jest to że że drugie oko mamy nie uzbrojone i w związku z tym nasz organizm szybko się przystosowuje do widzenia raz jednym raz drugim okiem. Poradziła mi to kiedyś koleżanka (stara ) okulistka która sama takie rozwiązanie praktykuje, od lat nosi soczewki kontaktowe w jednym oku do bliży a w drugim do dali i ma dzięki temu soczewki kontaktowe progresywne . A czego szukać lub na co zwracać uwagę to przede wszystkim na jakość soczewek dobrze żeby nie zniekształcały/zakrzywiały obrazu, najlepiej żeby były szklane no i żeby odległość ogniskowania była jak największa - coby się między daszkiem a przedmiotem śrubokręt zmieścił . Poza trafieniem na aukcjach takich jak moje z pudełka, i kupieniem (bardzo drogich z natury) jakiś firmowych można czasami trafić na giełdach nasze Polskie PZO w Warszawie i to jest przysłowiowy strzał w dziesiątkę . Miłego tygodnia pełnego udanych zakupów Roman p.s. Jak nic nie trafisz to te chińczyki też mogą być ale jest przypadek na jakie trafisz i jest to trochę "wyrzucanie pieniędzy w błoto" Ale kto bogatemu zabroni . Dziękuję Kieszonkowe 😊 Za bogato nie jest więc warto mi słuchać co radzicie. Te po prawej pamiętam, już o nich była mowa wcześniej, a że ciągle coś na szczycie piramidy wydatkowej to do dziś się w nic nie zaopatrzyłam i skutek taki jaki powyżej - pierwszy budzik ukatrupiony na śmierć 💀 Mam całą masę "priorytetów" i w związku z tym miotam się od Annasza do Kajfasza 😂 tu śliczne, tam odlotowe, a tu praktyczne, a tam niezbędne 🤣. Powiedzcie, że macie inaczej 🤗😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8158 Napisano 18 Stycznia 2021 10 minut temu, Yodek napisał: Powiedzcie, że macie inaczej Podobnie.. niestety.. Z jednej strony nalezy się "donarzędziowac", z drugiej-- fajny fant, a protfel ma swoje ograniczenia i pojemnośc.. Cuż trzeba ciągle wybierać... Z drugiej strony, decydyje sie częściej na zakup czegos co pomoże naprawić, by nie mnożyc trupków , które spieprzyłem , bo nie miałem czym tego "ruszyc" reasumując ( moje zdanie) sprzęt by wydawac mniej na trupki i nie wk##$ć innych masą złomu... 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8159 Napisano 18 Stycznia 2021 A mi wieje od okna mrozem... Nie mogę nic robić, bo ręce grabieją, a pęseta mrozi... Jak u Ebenezer'a Scrooge'a w kantorku... brrr... Kocy napchałem pomiędzy okna i nic, dalej wieje mrozem, a na szybach ino kwiaty lodem malowane... ja pierdziu... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1825 #8160 Napisano 18 Stycznia 2021 2 godziny temu, Kieszonkowe napisał: żeby odległość ogniskowania była jak największa Problemem jest brak informacji o takich danych . Moje "oczko" ma szklaną soczewkę i nie zniekształca obrazu natomiast odległość przy x12 jest stanowczo zbyt mała na komfortową pracę. Na aukcjach wszystkie są "profesjonalne" bez względu na pochodzenie, jakość i cenę, ale dokładnego opisu prócz informacji o przybliżeniu totalnie brak i właśnie tu pies pogrzebany.. 4 minuty temu, kiniol napisał: A mi wieje od okna mrozem... Nie mogę nic robić, bo ręce grabieją, a pęseta mrozi... Jak u Ebenezer'a Scrooge'a w kantorku... brrr... Kocy napchałem pomiędzy okna i nic, dalej wieje mrozem, a na szybach ino kwiaty lodem malowane... ja pierdziu... od jutra już w plusie.. nie warto farelki uruchamiać 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #8161 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, kiniol napisał: A mi wieje od okna mrozem... Nie mogę nic robić, bo ręce grabieją, a pęseta mrozi... Jak u Ebenezer'a Scrooge'a w kantorku... brrr... Kocy napchałem pomiędzy okna i nic, dalej wieje mrozem, a na szybach ino kwiaty lodem malowane... ja pierdziu... Kiedyś "za radosnej komuny" jak szukaliśmy lokalu na firmę pojechaliśmy oglądać jedną ofertę. Moja żona widząc cienkie mury i nieszczelne okna pyta się sprzedającego jak tu jest z ogrzewaniem lokalu na co właściciel: "Pani w warsztacie nie może być za ciepło - bo się ludzie za wolno ruszają" 1 godzinę temu, Yodek napisał: Za bogato nie jest więc warto mi słuchać co radzicie. Te po prawej pamiętam, ............ Mam całą masę "priorytetów" i w związku z tym miotam się od Annasza do Kajfasza 😂 tu śliczne, tam odlotowe, a tu praktyczne, a tam niezbędne ... "Yodku" graj w lotka - Ty daj szczęściu szansę . Ja np. ustaliłem z kolegą że kupujemy kupony jak jest co najmniej 6 000 000 bo po mniej nie warto się schylać Z gorącymi pozdrowieniami (idę pod pierzynkę) Roman Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Kieszonkowe 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8162 Napisano 18 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Yodek napisał: Dziękuję Kieszonkowe 😊 Za bogato nie jest więc warto mi słuchać co radzicie. Te po prawej pamiętam, już o nich była mowa wcześniej, a że ciągle coś na szczycie piramidy wydatkowej to do dziś się w nic nie zaopatrzyłam i skutek taki jaki powyżej - pierwszy budzik ukatrupiony na śmierć 💀 Mam całą masę "priorytetów" i w związku z tym miotam się od Annasza do Kajfasza 😂 tu śliczne, tam odlotowe, a tu praktyczne, a tam niezbędne 🤣. Powiedzcie, że macie inaczej 🤗😁 Ja mam , tak jak pisałem , takie z daszkiem , z podwójną parą szkieł i chyba chińskie , ale nie narzekam .... jest dobrze , tz. na razie dają radę , widzę dobrze. Te , za przysłowiowe grosze kupiłem , w sklepie , coś na wzór komisu , czy ,,lumpka" Tania okazja i nic w nich , nie jest , aż tak profesjonalnego . Więc kupując , nie byłem pewny , czy się nadają . A spisują się nieźle. Oczywiście , może za jakiś czas , będzie potrzeba zamienić je na lepsze 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8163 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 23 minuty temu, Kieszonkowe napisał: Kiedyś "za radosnej komuny" jak szukaliśmy lokalu na firmę pojechaliśmy oglądać jedną ofertę. Moja żona widząc cienkie mury i nieszczelne okna pyta się sprzedającego jak tu jest z ogrzewaniem lokalu na co właściciel: "Pani w warsztacie nie może być za ciepło - bo się ludzie za wolno ruszają" "Yodku" graj w lotka - Ty daj szczęściu szansę . Ja np. ustaliłem z kolegą że kupujemy kupony jak jest co najmniej 6 000 000 bo po mniej nie warto się schylać Z gorącymi pozdrowieniami (idę pod pierzynkę) Roman Romek, uważaj, bo w łóżkach ludzie umierają... Edytowane 18 Stycznia 2021 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #8164 Napisano 18 Stycznia 2021 Godzinę temu, kiniol napisał: Romek, uważaj, bo w łóżkach ludzie umierają... Krzysztof i rodzą . A Ty jako młody ciałem i duchem to migusiem uwijaj się w tym warsztacie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #8165 Napisano 18 Stycznia 2021 Nie zrzędzić! Morsowanie jest teraz trendy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #8166 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, PM1122 napisał: Ja mam , tak jak pisałem , takie z daszkiem , z podwójną parą szkieł i chyba chińskie , ale nie narzekam .... jest dobrze , tz. na razie dają radę , widzę dobrze. Te , za przysłowiowe grosze kupiłem , w sklepie , coś na wzór komisu , czy ,,lumpka" Tania okazja i nic w nich , nie jest , aż tak profesjonalnego . Więc kupując , nie byłem pewny , czy się nadają . A spisują się nieźle. I to jest najlepszy sposób na zakup bo można przymierzyć, sprawdzić i zdecydować. Na pewno nie mają szklanych soczewek (to od razu widać) ale skoro spełniają swoją funkcję dobrze i mają duże ogniskowanie to po co przepłacać . Na pewno takie rozwiązanie jest lepsze niż kupować w ciemno po taniości u jakiegoś chińczyka na alli.... Pozdrawiam Roman Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8167 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Trzeba odpokutować morderstwo Mira więc zwykłego budziola wzięłam na tapetę. Obwódka blokady dzwonka była obdrapana i na dodatek pękła mi na pół przy demontażu. Nie było wyjścia, czarnych nie miałam i raczej nieczęsto można takie kupić więc trzeba było kombinować 🥴. Skleiłam, oszlifowałam i polakierowałam. Przed rozwałką była taka Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8168 Napisano 18 Stycznia 2021 Czyli ..................... Do cCiebie trzeba wysyłać wszystko co wymaga szpachlowania, malowania Efekty swietne.. ps. czy Mir nie ma tego samego mechanizmy co Slavia? Wielkośc budzika i wyglad podobny. Jeżeli tak, to które to koło? Bo mam chyba takowe i mógłbym je "zaszczepic" nowym czopem.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8169 Napisano 18 Stycznia 2021 13 minut temu, mkl1 napisał: Czyli ..................... Do cCiebie trzeba wysyłać wszystko co wymaga szpachlowania, malowania Efekty swietne.. ps. czy Mir nie ma tego samego mechanizmy co Slavia? Wielkośc budzika i wyglad podobny. Jeżeli tak, to które to koło? Bo mam chyba takowe i mógłbym je "zaszczepic" nowym czopem.. Mkl - dzięki 😊 Nie wiem czy Słava to całkiem taki sam mechanizm. Nie poddajesz się łatwo - miło z Twojej strony ale pogrzeb Mira już za mną - został godnie pochowany w foliowej "urnie", w moim kolumbarium i niech spoczywa 😆. Mkl - wiesz, że szkoda czasu i fatygi Twej - połamię znów czopa albo jeszcze coś innego 🤭. Za duże ryzyko 🖐️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8170 Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Nic się niemartw. to koło o którym wspominam to tez ja SAM połamałem przy otwieraniu płyty🤬 Na szczęści miałem jakieś kółka ( nie wiem skad???) ale podmieniłem i Slava cyka.. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8171 Napisano 18 Stycznia 2021 46 minut temu, Yodek napisał: Mkl - dzięki 😊 Nie wiem czy Słava to całkiem taki sam mechanizm. Nie poddajesz się łatwo - miło z Twojej strony ale pogrzeb Mira już za mną - został godnie pochowany w foliowej "urnie", w moim kolumbarium i niech spoczywa 😆. Mkl - wiesz, że szkoda czasu i fatygi Twej - połamię znów czopa albo jeszcze coś innego 🤭. Za duże ryzyko 🖐️ Może jednak warto ekshumować (o ile nie spopieliłaś, skoro pochowany w kolumbarium - tfu, trąci nekrofilią ..☠️) . Mam coś takiego To jest Slava, w którejś wersji to był bliźniak Mira. Na pocieszenie, skoro ostatnio robisz w Poltikach - może takie cudo Cię zainteresuje ? Pozdrowienia, Jerzy 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8172 Napisano 18 Stycznia 2021 8 minut temu, Lamela napisał: Może jednak warto ekshumować (o ile nie spopieliłaś, skoro pochowany w kolumbarium - tfu, trąci nekrofilią ..☠️) . Mam coś takiego To jest Slava, w którejś wersji to był bliźniak Mira. Na pocieszenie, skoro ostatnio robisz w Poltikach - może takie cudo Cię zainteresuje ? Pozdrowienia, Jerzy Serdecznie dziękuję 😀 W moim "kolumbarium" przetrzymuje nie spopielone zwłoki, są tam też dawcy części poltików 😌 Być może i koła Słavy pasowałyby ale na razie nie czuje się na siłach składać tego budzika, mam jeszcze traumę 🤕 Poltik nietypowy 🤓 - dziękuję wielce za ofertę ale ze względu na wielką szczupłość miejsca w mieszkaniu, mam do dyspozycji tylko jedną półkę więc z konieczności zbieram tylko najstarsze, blaszane Poltiki - jest miejsca już tylko na kilka sztuk, a kilka modeli z blaszaków mi jeszcze brak. Serdecznie pozdrawiam Małgośka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8173 Napisano 18 Stycznia 2021 A, miejsce na drugą półkę? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8174 Napisano 18 Stycznia 2021 47 minut temu, PM1122 napisał: A, miejsce na drugą półkę? Gdyby było, już by była 🤗. Mieszkanie 42 m kw. i: -9 linkowców, - podłogowa baba, - 4 roczniaki, - bufeciak, - wiszący Bagdad, - 3 kapliczki, - 20 budzików, - 2 stare spore radia, 2 stare aparaty telefoniczne.. nie upchane po szafach. Jak żyć.. Panie premierze - jak żyć? 🤣😆 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8175 Napisano 18 Stycznia 2021 Balkon zabudowac i zrobić "zegarownię" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach