longcase1 481 #3651 Napisano 20 Maja 2019 Zważyłem wagi Reschom przytroczone, ważą po jakieś 1240 gramów. Ale...wagi rzecz nabyta. A teraz prezentacja wynalazku podwieszonego do Rescha karmnika. Waga regulowana. Koszt wytworzenia przez naprawiacza musiał być spory: przecięcie takiego pręta, wywiercenie, nagwintowanie. Wreszcie szlaczki I w środku kęsy ołowiu - quantum satis 20190520_163905.jpgWaga solidnie wykonana chyba z brązu. Ktoś to robił gdzieś u nas w Polsce bo nie dalej jak dwa tygodnie temu miałem taką samą w ręku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3652 Napisano 20 Maja 2019 Zważyłem wagi Reschom przytroczone, ważą po jakieś 1240 gramów. Ale...wagi rzecz nabyta. A teraz prezentacja wynalazku podwieszonego do Rescha karmnika. Waga regulowana. Koszt wytworzenia przez naprawiacza musiał być spory: przecięcie takiego pręta, wywiercenie, nagwintowanie. Wreszcie szlaczki I w środku kęsy ołowiu - quantum satis 20190520_163905.jpgA ile ona waży ... czy 6 kg, ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3653 Napisano 20 Maja 2019 Naprawa była dobrze przeprowadzona Zapiszę sobie na karteczce i podlepię pod wagą żeby nie zapomnieć sprawdzić A jak będzie chodzic na 500 gramach to napiszę do naszego forumowego periodyku żeby zamieścili to w "njusie" Przyszedł zamówiony łuk do Lenzora.Właściciel firmy upewnial się czy aby na pewno dobry pomiar dałam Dobry.A przy okazji wydębiłam kawałki forniru orzechowego na wklejki.Zacna firma, bardzo dobry kontakt, spełniają perwersyjne pomysły 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3654 Napisano 20 Maja 2019 No i od niedawna są też na naszym forum. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3655 Napisano 20 Maja 2019 Pięknie , to nawet bez fornirowania ma piękny wzór ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3656 Napisano 20 Maja 2019 No i od niedawna są też na naszym forum.Są na naszym forum? Łojoj..Pięknie , to nawet bez fornirowania ma piękny wzór !Łuk jest fornirowany już 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3554 #3657 Napisano 20 Maja 2019 A ile ona waży ... czy 6 kg, ? 600 gramów. To waga do subtelnego wyważania No i od niedawna są też na naszym forum. Jako kto? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3658 Napisano 20 Maja 2019 Jako MBLUEE od 13 maja. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3659 Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) Jako MBLUEE od 13 maja.I tu u nas na drewniakach bywa? (Przykleiła się żaba do błota w bajorku i krzyczy - MY, u NAS ) Edytowane 20 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3660 Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) I tu u nas na drewniakach bywa? (Przykleiła się żaba do błota w bajorku i krzyczy - MY, u NAS )A to my aż takie błoto jesteśmy ? MBLUEE to onomatopeja? Edytowane 20 Maja 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3661 Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) A to my aż takie błoto jesteśmy ? MBLUEE to onomatopeja? Jeśli już to bajorko. Urocze, leśne, pachnące leśnym igliwiem. Gadające klangorem żurawim za dnia, hukaniem sowim nocą. Drżące żabim rechotem (ja)..Cudne. Każdy by chciał z Wami w tym bajorku.. Ameryki nie odkryłam.Drzewiej Fibo coś pisał o tonącym w bagnie facecie i żabie co tam mieszkała, a niegrzeczny gość zanim utonął "niegrzecznie" żabę posłał w pi***du Edytowane 20 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3474 #3662 Napisano 21 Maja 2019 O żabie to było tak:...przychodzi żaba do lekarza.Lekarz pyta - co pani dolega ?- A coś mnie żga w stawie panie doktorze ...doktor spojrzał i na to :- Zapewne rak ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3663 Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Haha!Mnie czasem też coś w stawie żga..opsss ⊙⊙ Co teraz? Edytowane 21 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3474 #3664 Napisano 21 Maja 2019 mąż ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3665 Napisano 21 Maja 2019 Haha!Mnie czasem też coś w stawie żga..opsss ⊙⊙ Co teraz?Rozruszać stawy przy Reschu Ja właśnie TH. rozkładam I pytanko , na słupkach po stronie chodu , były dwie podkładki 0.48mm i 0.58mm . ( czyli po lewej na zdj. ) Jeszcze nie myty , ale jest dobrze ... więc , czy płyty ktoś przegiął ? bo na fabryczne nie wyglądają i widać , że ładnie ścieniane ( ktoś dopasowywał ) .Chyba będę musiał pomierzyć , jakie są luzy wzdłużne , no i płaskość płyt . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3666 Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Rozruszać stawy przy Reschu Ja właśnie TH. rozkładam I pytanko , na słupkach po stronie chodu , były dwie podkładki 0.48mm i 0.58mm . ( czyli po lewej na zdj. ) Jeszcze nie myty , ale jest dobrze ... więc , czy płyty ktoś przegiął ? bo na fabryczne nie wyglądają i widać , że ładnie ścieniane ( ktoś dopasowywał ) .Chyba będę musiał pomierzyć , jakie są luzy wzdłużne , no i płaskość płyt .Płyty dorabiane? A to ktoś sprytny. . A ze może ktoraś krzywa? Albo lewe słupki krótsze.. hmm Podkładki byly pod śrubami czy może pod płytą? Edytowane 21 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3667 Napisano 21 Maja 2019 Pod płytą , więc ją rozszerzały . Wieczorem pomierzę wszystko , bo teraz już nie mam czasu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #3668 Napisano 21 Maja 2019 Dorobić takie płyty to bardzo dużo pracy. Może coś być nie tak że słupkami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3669 Napisano 21 Maja 2019 Dorobić takie płyty to bardzo dużo pracy. Może coś być nie tak że słupkamiStrzelam - za niski "kołnierz" na słupkach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3670 Napisano 21 Maja 2019 Gdzie płyty dorabial... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #3671 Napisano 21 Maja 2019 Dorobić takie płyty to bardzo dużo pracy. Może coś być nie tak że słupkamiNumery i numerator się zgadza Strzelam - za niski "kołnierz" na słupkach Słupki ... albo ktoś lekko przegiął , a zegarmistrz uznał , że prościej jak po tej stronie doda podkładeczki ... tak w każdym razie myślę . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3672 Napisano 21 Maja 2019 Jeśli już to bajorko. Urocze, leśne, pachnące leśnym igliwiem. Gadające klangorem żurawim za dnia, hukaniem sowim nocą. Drżące żabim rechotem (ja)..Cudne. Każdy by chciał z Wami w tym bajorku.. Ameryki nie odkryłam.Drzewiej Fibo coś pisał o tonącym w bagnie facecie i żabie co tam mieszkała, a niegrzeczny gość zanim utonął "niegrzecznie" żabę posłał w pi***duProszę o wyjaśnienie.... 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3673 Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) Proszę o wyjaśnienie....Już wyjaśniam - przepraszam za słowa powszechnie uznawane za wulgarne pomimo wypikania .. Edytowane 21 Maja 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3554 #3674 Napisano 21 Maja 2019 Proszę o wyjaśnienie....http://zegarkiclub.pl/forum/topic/92026-phillip-haas-sohne-uhrenfabrik-teutonia-st-georgen/page-2 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #3675 Napisano 21 Maja 2019 Nadal nie rozumiem I tu u nas na drewniakach bywa? (Przykleiła się żaba do błota w bajorku i krzyczy - MY, u NAS )Jaki to ma związek ze mną.. 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach