JASI 1218 #4376 Napisano 6 Września 2019 Widzę, że wskazówki ma lenzo podobne, może być Japy, albo RSM...Teraz można tylko gdybać... 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4377 Napisano 6 Września 2019 Bo to się nie pyta tylko od razu kupuje. Przecież było widać, że interesujący...Kupowałem , kupowałem , ale nie był na miejscu . Więc moja propozycja była , że następnego dnia przyjadę po pracy ( po południu ) . Odpowiedź była , że OK .A następnego dnia , już lekko po południu , mam drugą wiadomość , że przeprasza , ale zegar już sprzedany.Więc , kto pierwszy , ten lepszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4378 Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Po zacieraniu pyłem pumeksowym porów forniru, powierzchnia robi się lekko szorstka i matowa.Po czym rozpoznać, ze trzeba jeszcze zacierać? Kurczę nie umiem tego ocenić, a zacierać i zacierać na ślepo to chyba bez sensu.. Edytowane 6 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4379 Napisano 6 Września 2019 Kupowałem , kupowałem , ale nie był na miejscu . Więc moja propozycja była , że następnego dnia przyjadę po pracy ( po południu ) . Odpowiedź była , że OK .A następnego dnia , już lekko po południu , mam drugą wiadomość , że przeprasza , ale zegar już sprzedany.Więc , kto pierwszy , ten lepszy No to jest chamstwo... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4380 Napisano 6 Września 2019 Skrzynia była oryginalna, w dobrym stanie, "na bogato" etc. Ale żeby szczególnie piękna, to nie powiem. Chiba Lenzkirch. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4381 Napisano 6 Września 2019 Po zacieraniu pyłem pumeksowym porów forniru, powierzchnia robi się lekko szorstka i matowa.Po czym rozpoznać, ze trzeba jeszcze zacierać? Kurczę nie umiem tego ocenić, a zacierać i zacierać na ślepo to chyba bez sensu..A na pewno to był pył ? ... czy zastosowałaś mączkę ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4382 Napisano 6 Września 2019 A na pewno to był pył ? ... czy zastosowałaś mączkę ? Hmm.. w sumie to nie wiem. Na opakowaniu jest 45-106 mikronów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4383 Napisano 6 Września 2019 Gosiu , a pamiętasz co pisałem ... nasypać zmielonego pumeksu do płóciennego gałganka (najlepiej batyst - chusteczki stare)i przesiać ten pumeks. Inaczej zawsze będą krupy. Uderzamy gałgankiem z pumeksem w ścianki naczynia tak długo aż się tyle nazbiera ile potrzeba. Ale Gosia nie słuchała i se kaszy nasypała Możesz skorzystać z gotowych preparatów do podkładu/gruntu pod politurę, ale Krzysiek mnie ofukał że reklamuję i przepłacam ... więc już nie polecam tylko sam stosuje... po cichu (FIDDES) 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4384 Napisano 7 Września 2019 LES - dziękuję!Właśnie pamiętam co pisałeś o gałganku. Teraz jeszcze nie zaczęłam robić zacierania. Poprzednim razem tak robiłam. Przeleciałam stalową wełną i "kaszkę" zeszlifowałam Teraz dopiero się przygotowuję do kolejnego zacierania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4385 Napisano 7 Września 2019 (edytowane) Powiem Ci że ja też mam z tym zawsze problemy i bardzo rzadko używam czystego pumeksu. Musi być na prawdę głęboko poorany fornir . A w dębie to nawet dodaje urody więc tylko pastuję woskiem. (z lenistwa ). Poza tym lubię lekkie zmarszczki - dodają i podkreślają urodę, podobnie lekkie przebarwienia czy pęknięcia forniru. 150 letni dziadek nie może wyglądać ja 20-latek, ale powinien się tak ruszać. (tajemnica sukcesu Rolling Stones ) Edytowane 7 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4386 Napisano 7 Września 2019 A, to druga strona medalu Ja niestety choćbym chciała to politury "na lustro" nie wykonam. Raczej chodzi o zmniejszenie ilości mikrorysek. A spękań, przebarwień i odprysków dostatek Za to zgłuipiałam kompletnie czytając opisy zacierania - jedni zacierają grubszą politurą np. 14% inni 4%, w międzyczasie przecierając prawie czystym spirytusem. Sto metod i bądź tu mądry :/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4387 Napisano 7 Września 2019 Zaraz ktoś z przechodniow zadzwoni po straż pożarną. Zaczęłam przesiewać pumeks na balkonie, a że u nas "wiater" jak się patrzy to tumany pyłu fruwają pod niebiosa. Uciekłam do domu bo zaraz zacznie się wrzask sąsiadek, że właśnie okna mają pomyte albo pranie się suszy... hłe, hłe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4388 Napisano 7 Września 2019 Też słyszałem o pewnej metodzie , od starego stolarza . On posypywał pumeksem fornir i gałgankiem z politurą , szybko zacierał . No i tylko denaturat polecał .Sam nie próbowałem , bo musiałbym zobaczyć , by załapać co i jak .Widać , że każdy miał swoje sposoby . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4389 Napisano 7 Września 2019 Oczywiście, że tak można nawet jest zalecane, ale musi to być drobny pumeks, tak jak napisałem pył , inaczej zawsze będą krupy, a czyszczenie wełn stalową powoduje że trzeba to robić wielokrotnie, co z kolei powoduje zostawanie drobinek stali na powierzchni, co nie jest porządane ... i tak... "w koło Macieja" Ps. trochę inaczej to wychodzi jaksię ma duże powierzchnie do politurowania , np blat stołu. Pumeks sam się mieli ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4390 Napisano 9 Września 2019 Było trochę "w koło Macieja" ale jakoś dobrnęłam do prawie końca. Jeszcze może muśnięcie bardzo rzadką politurą i niech sobie doschnie. Zrobiło się deszczowo i chłodno więc wysychanie spowolnione 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4391 Napisano 9 Września 2019 Pięknie Ciekawy jestem finału 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4392 Napisano 9 Września 2019 Dziękuję Gdyby nie koledzy z forum, a zwłaszcza cierpliwość LESa to nic bym nie zadziałała. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4393 Napisano 9 Września 2019 Dziękuję Gdyby nie koledzy z forum, a zwłaszcza cierpliwość LESa to nic bym nie zadziałała. Leskos nic nie pisze ... pewnie pracuje nad czymś pięknym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4394 Napisano 9 Września 2019 (edytowane) niestety ...Podtrułem się czymś wczoraj i ledwo żyję ...Choć kupiłem w piątek na giełdzie starego "Junga" - mam dokładnie drugi taki sam mechanizm. Niestety tarcza była dołożona "porcelanka", a potrzebna jest szklana. Piękna stara porcelanka się przyda, ale nie ma otworu sekundnika. Mechanizm umyłem wczoraj rano, i na tym koniec ... rozłożyło mnie . Ps ładnie sobie poradziłaś Gosiu Edytowane 9 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4395 Napisano 9 Września 2019 niestety ...Podtrułem się czymś wczoraj i ledwo żyję ...Choć kupiłem w piątek na giełdzie starego "Junga" - mam dokładnie drugi taki sam mechanizm. Niestety tarcza była dołożona "porcelanka", a potrzebna jest szklana. Piękna stara porcelanka się przyda, ale nie ma otworu sekundnika. Mechanizm umyłem wczoraj rano, i na tym koniec ... rozłożyło mnie . No to życzymy szybkiego powrotu do formy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #4396 Napisano 9 Września 2019 niestety ...Podtrułem się czymś wczoraj i ledwo żyję ...Choć kupiłem w piątek na giełdzie starego "Junga" - mam dokładnie drugi taki sam mechanizm. Niestety tarcza była dołożona "porcelanka", a potrzebna jest szklana. Piękna stara porcelanka się przyda, ale nie ma otworu sekundnika. Mechanizm umyłem wczoraj rano, i na tym koniec ... rozłożyło mnie . Ps ładnie sobie poradziłaś Gosiu Proszę, pokaż tę tarczę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4397 Napisano 9 Września 2019 Daj mu wytchnąć. Chyba aktualnie biała ceramika nie najlepiej Leskosowi się kojarzy... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4398 Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Da się zrobić w przerwach ... .Tarcza była przyklejona do podkładu klejem uniwersalnym . Wciśnięta na siłę między ograniczniki. Niestety wraz z klejem odpadły drobne fragmenty - do naprawy (czeka ...) . Równe 19 cm średnicy.Skrzynka wygląda , mniej więcej tak ...I tak powinna wyglądać tarcza - bezel i wskazówki, no i mechanizm dokładnie taki sam.... Edytowane 9 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4399 Napisano 10 Września 2019 (edytowane) Dziś się ściskam Mąż mi kupił ścisk wielki, a ciężki jak pierun. Ale za to z wielkim objęciem (skręcamy, jak LES kazali.. ) Edytowane 10 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4400 Napisano 10 Września 2019 (edytowane) No to jedna rzecz !WAŻNE! Sprawdź czy pomarańczowe podkładki w ściskach nie mają rowków !Jeśli tak na drewnie będą ślady,Trzeba albo je zeszlifować papierem ściernym , albo stosować podkładki z kawałków drewna !Poza tym zaciski BARDZO DOBRE! Też ich używam- po zeszlifowaniu podkładek plastikowych... Edytowane 10 Września 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach