kiniol 2281 #4551 Napisano 19 Września 2019 Ja już chyba kończę... ile można... tak, tak wiem, że można wiele... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4552 Napisano 20 Września 2019 Ja już chyba kończę... ile można... tak, tak wiem, że można wiele... Też tak mówiłem przy 195 sztukach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4553 Napisano 20 Września 2019 A więc , co do roczniaków .... Myślę , że chyba włos trzeba mocniej skręcić , bo nie chce się kręcić Słyszałem , że dzieci to wahadłem potrafią zakręcić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4554 Napisano 20 Września 2019 A więc , co do roczniaków .... Myślę , że chyba włos trzeba mocniej skręcić , bo nie chce się kręcić Słyszałem , że dzieci to wahadłem potrafią zakręcić Nie kręci się wahadło w Twoim roczniaku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4555 Napisano 20 Września 2019 Kręci , ale trochę ... parę minut . Więc , muszę szukać przyczyny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4556 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Kręci , ale trochę ... parę minut . Więc , muszę szukać przyczyny.Może to kwestia regulacji. Długo się męczyłam z ustawieniem tego "zypcysia" na włosie żeby zegar zaczął chodzić Edytowane 20 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4557 Napisano 20 Września 2019 Może to kwestia regulacji. Długo się męczyłam z ustawieniem tego "zypcysia" na włosie żeby zegar zaczął chodzićTak , tak ... juz też przestawiałemIle masz , od tych widełek do górnej zawieszki ( na oko , a może mierzyłaś ) ? W sumie mierzy się od dołu , ale łatwiej od górnej. Miałem ok. 3.5 mm , a może 4mm , ale palec wystawał dość dużo . Więc teraz jest o milimetr wyżej i widełki pracują przy samej górze tego kołeczka . Może za wysoko ? No i kolejna kwestia , jak zdjąć tarczę . Trzy kołki , których płaska końcówka przechodzi przez otwór werku . Próbowałem przekręcić , ale mocno trzyma , a na chama nie chciałem, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4558 Napisano 20 Września 2019 PM - zabij - nie mam pojęcia jaka u mnie jest odległość. Musiałabym zmierzyć jak będę w domu. Sama jestem ciekawa. . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4559 Napisano 20 Września 2019 PM - zabij - nie mam pojęcia jaka u mnie jest odległość. Musiałabym zmierzyć jak będę w domu. Sama jestem ciekawa. .Dobrze by wiedzieć , skoro wiesz , że od roku dobrze chodzi !Ale z tym mierzeniem uważaj , bo zegar przecież pięknie chodzi . Mój jest malutki , więc wszystko będzie inaczej i dla mnie to tylko taka poglądowa informacja . Wiem , że roczniaki są strasznie wrażliwe na wiele drobiazgów i teraz trzeba znaleźć ten właściwy. Trzeba będzie z pewnością , rozbierać mechanizm , ale dobrze by było dojść do tego drobiazgu , już teraz . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4560 Napisano 20 Września 2019 Po pierwsze jakiej oliwy używasz? Czy ten werk był oczyszczony. Czy jest minimalny luz na widełkach może być że kołek trochę kleszczy. Czy wychwyt jest wypośrodkowany?? Zacznij od dokładnego umycia tego mechanizmu nawet w samej benzynie. Na fotografii widzę przy osi kotwicy grubą warstwe chyba starej oliwy. To niema prawa chodzić;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4561 Napisano 20 Września 2019 Po pierwsze jakiej oliwy używasz? Czy ten werk był oczyszczony. Czy jest minimalny luz na widełkach może być że kołek trochę kleszczy. Czy wychwyt jest wypośrodkowany??Ooo , cenne uwagi , gdzie patrzeć Na razie nie wiem , bo obserwuję , a te drobne niuanse staram się dostrzec .. jeśli jeszcze są jakieś punkty , to proszę pisać Werk nie był jeszcze czyszczony , ale wygląda nieźle . Próbuję go rozruszać , więc najpierw na sucho , a teraz dałem kapkę jakiegoś chińskiego 701 . Ale bez efektu i chyba przemyję łożyska spirytusem ... czyszczenie później , jak zobaczę , że chętny do życia ... A jak będzie ciężko , to i tak go będę czyścił , ale poczeka w kolejce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4562 Napisano 20 Września 2019 Postaraj się umyć dokładnie. To że werk wygląda dobrze to jeszcze o niczym nie świadczy. Młode roczniaki zazwyczaj dobrze wyglądają nawet gdy wymagają czyszczenia. Jak umyjesz werk to oliwe daj na osie napędowe czyli wszystkie przed osią minutową idąc od bębna.Górę zostaw narazie suchą. Myślę że ta oliwa prędzej go sklei niż pomoże. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4563 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Po pierwsze jakiej oliwy używasz? Czy ten werk był oczyszczony. Czy jest minimalny luz na widełkach może być że kołek trochę kleszczy. Czy wychwyt jest wypośrodkowany??Zacznij od dokładnego umycia tego mechanizmu nawet w samej benzynie. Na fotografii widzę przy osi kotwicy grubą warstwe chyba starej oliwy. To niema prawa chodzić;-)Opss..Ja też nie mam pojęcia czy w moim roczniaku wychwyt wypośrodkowany (cokolwiek to oznacza ) ani czy był myty i oliwiony. Wstyd się przyznać PS. Ładne rzeczy.. okazuje się ze byle jaka oliwa potrafi sklejać.Może i dobrze, że nie próbowałam sama go oliwić Edytowane 20 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4564 Napisano 20 Września 2019 Opss..Ja też nie mam pojęcia czy w moim roczniaku wychwyt wypośrodkowany (cokolwiek to oznacza ) ani czy był myty i oliwiony. Wstyd się przyznać Skoro chodzi to pewnie jest wszystko na miejscu. W kwestii oliwienia roczniaków to według starej szkoły powinny chodzić na sucho przynajmniej sama góra czyli wychwyt. Mnie tak uczono ale pewnie za chwilę dowiem się że jestem w błędzie;-)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4565 Napisano 20 Września 2019 Góra roczniaka na sucho? A to dobrze wiedzieć nawet jeśli są nowe poglądy. Jak mam naoliwić byle czym to lepiej trzymać go bardziej na sucho. Ktoś kiedyś z jakiegoś powodu taki wniosek powziął, pewnie nie z sufitu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4566 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Przy oliwieniu tych mechanizmów nie można się posługiwać schematem takim jak przy zwykłym zegarze ściennym. Na wychwycie w roczniaku występują tak minimalne siły że oliwa jest w stanie zakłócić jego prace , a już na pewno oliwa typowo zegarowa. Jest zbyt lepka. Edytowane 20 Września 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4567 Napisano 20 Września 2019 Człowiek (ja) nauczy się parę schematów i myśli, że coś WIE, to nic nie wie.. ;) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4568 Napisano 20 Września 2019 No to przemyjemy wszystko Tylko jak tą tarczę zdjąć ?Czyżby trzeba poodginać haczyki ramki i zdjąć razem z tarczą . A wtedy zobaczę , że podkład jest śrubkami do tych kołków ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #4569 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Według mnie trzeba przekręcić nóżki tarczy o 90 stopni Edytowane 20 Września 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #4570 Napisano 20 Września 2019 Te motylki widoczne na zdjęciu obracają się i słupki schodzą razem z tarczą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4571 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Według mnie trzeba przekręcić nóżki tarczy o 90 stopni Te motylki widoczne na zdjęciu obracają się i słupki schodzą razem z tarczą.Też tak myślę , ale to tak mocno trzyma ( zero luzu ) , że zwątpiłem . Aaa , chyba , że same motylki się obracają , a nie razem z kołkiem ... jak myślałem . Później spróbuję Edytowane 20 Września 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4572 Napisano 20 Września 2019 Chyba że produkt jednorazowy i nie przewidziano demontażu tarczy ... Oczywiście "wężykiem" - to tak przy piątku 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4573 Napisano 20 Września 2019 Dobrze że dziś nie 13-ty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4574 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) Chyba że produkt jednorazowy i nie przewidziano demontażu tarczy ... Oczywiście "wężykiem" - to tak przy piątku LES przy piątku takie krotochwile wymyśla. Dworuje sobie Wesołe dziewczęta pozdrawiają na początek wikendu Edytowane 20 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4575 Napisano 20 Września 2019 (edytowane) PM u mnie widełki są ok 6 mm osadzone od górnej zawieszki Edytowane 20 Września 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach