longcase1 481 #5026 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Chodzi Ci o sprężyny napędowe?? Czy od zawieszenia wahadła??Ja dorabiam zawieszki ze szczelinomierza taśmowego o grubości 0.05 mm Edytowane 5 Listopada 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5027 Napisano 5 Listopada 2019 Chodzi Ci o sprężyny napędowe?? Czy od zawieszenia wahadła?? O spręźyny napędowe oczywiście 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5028 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) To ratujemy Sprężynkę wahadła , to najlepiej ze szczelinomierza . Niby to cienka blaszka i mało sprężynuje ( można ją zgiąć ) , ale to jest to ! Nie ma być tak sprężysta , że strzeli od razu .No i suwmiarka , by pomierzyć starą sprężynę chodu , lub bicia Czyli , szerokość , grubość ..... a długość , to ja zwykle patrzę ile zwoi miała stara - pęknięta sprężyna - w rozwinięciu .Chodu jest cieńsza i dłuższa , ... bicia , krótsza i grubsza Edytowane 5 Listopada 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5029 Napisano 5 Listopada 2019 Szczelinomierz.. najpierw muszę się douczyć jak toto wygląda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5030 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Sprężyny dobiera się według grubości i szerokości taśmy. Chyba mam takie sprężyny gdzieś w gratach. Szczelinomierz taśmowy Edytowane 5 Listopada 2019 przez longcase1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6136 #5031 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) szczelinomierz Edytowane 5 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5032 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Sprężyny dobiera się według grubości i szerokości taśmy. Chyba mam takie sprężyny gdzieś w gratach.Czyli długość takiej sprężyny nie ma aż tak bardzo wielkiego znaczenia? Wystarczy szerokość i grubość..I chyba zaczep musi być taki żeby sprężynę do słupka zamocować.. Jeżeli takowe sprężyny mógłbyś posiadać w zapasach to ja chętnie zamówię u Ciebie szczelinomierz25953001.jpgDzięki szkoda że wcześniej nie pomyślałam żeby się w takie cacko zaopatrzyć. Blaszek w tym dostatek O.. i jeszcze są takie jak taśma miernicza Ojć.. coś mi się wydaje że od bicia jest założona cieńsza i dłuższa a od chodu szersza i grubsza Edytowane 5 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5033 Napisano 5 Listopada 2019 Czyli długość takiej sprężyny nie ma aż tak bardzo wielkiego znaczenia? Wystarczy szerokość i grubość..I chyba zaczep musi być taki żeby sprężynę do słupka zamocować.. Jeżeli takowe sprężyny mógłbyś posiadać w zapasach to ja chętnie zamówię u Ciebie Dzięki szkoda że wcześniej nie pomyślałam żeby się w takie cacko zaopatrzyć. Blaszek w tym dostatek O.. i jeszcze są takie jak taśma mierniczaKolega Longcase1 , może mieć A , że jest zdjęcie mechanizmu , to ułatwia sprawę . Sprężyny jak w większych budzikach ... czyli tak jak myślisz , jeden koniec jest zagięty na kołku , a w środku ma otwór na haczyk ośki . Ja takich nie mam , bo są już w zegarach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6136 #5034 Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Czyli długość takiej sprężyny nie ma aż tak bardzo wielkiego znaczenia? Wystarczy szerokość i grubość..I chyba zaczep musi być taki żeby sprężynę do słupka zamocować.. Ojć.. coś mi się wydaje że od bicia jest założona cieńsza i dłuższa a od chodu szersza i grubsza sprawdziłem na aledrogo =są i nawet w wielu wymiarach.Zmierz swoje ( resztki, jeżeli masz) zapewne coś znajdziesz. https://allegro.pl/kategoria/zegary-zegarki-mechanizmy-i-czesci-26078?string=SPR%C4%98%C5%BBYNA%20DO%20ZEGARA&bmatch=baseline-nbn-dict42-col-1-2-1024 Edytowane 5 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5035 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) sprawdziłem na aledrogo =są i nawet w wielu wymiarach.Zmierz swoje ( resztki, jeżeli masz) zapewne coś znajdziesz. https://allegro.pl/kategoria/zegary-zegarki-mechanizmy-i-czesci-26078?string=SPRĘŻYNA%20DO%20ZEGARA&bmatch=baseline-nbn-dict42-col-1-2-1024Dzięki mkl1, jest ich trochę na alle Edytowane 6 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #5036 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Szalenie istotna jest grubość... Do 0.01 mm trzeba zmierzyć...Jeśli chodzi o sprężynkę zawieszkową, to stomatolodzy i protetycy używają takich blaszek. Edytowane 6 Listopada 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5037 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Szalenie istotna jest grubość... Do 0.01 mm trzeba zmierzyć...Jeśli chodzi o sprężynkę zawieszkową, to stomatolodzy i protetycy używają takich blaszek.Z dokładnością do 0,01 mm?Haha.. suwmiarka plus moje oko to tak circa dokładność w porywach do 0,5 mm.. ewentualnie coś docisnę z dokładnością przy użyciu ten-tego, no jak to było-się nazywało, przy suwmiarce, jakiś "janusz" brzmiące . Edytowane 6 Listopada 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5038 Napisano 6 Listopada 2019 Z dokładnością do 0,01 mm?Haha.. suwmiarka plus moje oko to tak circa dokładność w porywach do 0,5 mm.. ewentualnie coś docisnę z dokładnością przy użyciu ten-tego, no jak to było-się nazywało, przy suwmiarce, jakiś "janusz" brzmiące . Gosia ja dziś rozejrze się i jak znajdę te mechanizmy to Ci wyśle, w całości będziesz miała materiał dydaktyczno szkoleniowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5039 Napisano 6 Listopada 2019 Gosia ja dziś rozejrze się i jak znajdę te mechanizmy to Ci wyśle, w całości będziesz miała materiał dydaktyczno szkoleniowyOj.. to byłoby bombowo! Jakby co to wielkie dzięki z góry! PS. Co ja bym bez Was zrobiła, no nic. Pierwszy problem i bym się wyłożyła jak długa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sand 58 #5040 Napisano 6 Listopada 2019 Może i Ja coś dołożę. Szczelinomierz około 50 PLN , dla jednej blaszki ?. Natomiast Chiński za 12 PLN , nie wiem jak się sprawdzi. Przed laty towary w sklepach były zabezpieczane etykietami anty kradzieżowymi . Obecnie są jeszcze naklejane na alkohole . Po rozcięciu mamy 4 szt cienkich blaszek, które stosowałem na zawieszki wahadeł, do małych i kominkowych , jedna blaszka, przy dużych i stojących dwie blaszki. W stojącym (podłogowym) taka zawieszka chodzi już ponad pięć lat. To tak bywało , Dziś w Wa-wie na Lelechowskiej kupuje się zawieszki za niewielkie pieniądze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5041 Napisano 6 Listopada 2019 Hmm...A wywalało się takie nalepki. Są na alkoholach jeszcze? Kurczę muszę się uchlać najsampierw żeby posiąść 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6136 #5042 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Może i Ja coś dołożę. Szczelinomierz około 50 PLN , dla jednej blaszki ?. Natomiast Chiński za 12 PLN , nie wiem jak się sprawdzi. Przed laty towary w sklepach były zabezpieczane etykietami anty kradzieżowymi . Obecnie są jeszcze naklejane na alkohole .Po rozcięciu mamy 4 szt cienkich blaszek, które stosowałem na zawieszki wahadeł, do małych i kominkowych , jedna blaszka, przy dużych i stojących dwie blaszki. Te blaszki z metek świetne. co do szczelinomierza. z jednego listka 0,05 mamy co najmniej 3 sprezynki. to w porównaniu z 'kupnymi spręzynkami (za 12-19 pln = przesyłka) to pikus, bo masz wybór. od 0,0xx do o,oxy w zalezności od wahadła wypórboowane na żywca w G.B, Ślązaku Junghannsie "kuchennym" i "skrzynkkowym" Wielki PLUS za pomysł Edytowane 6 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #5043 Napisano 6 Listopada 2019 Kombinatorzy ... https://allegro.pl/oferta/limit-25990409-tasma-wzorcowa-0-05-mm-7304312892Do wyboru do koloru, można się tym podzielić - na dwie trzy osoby i do końca amatorskiego życia starczy ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #5044 Napisano 6 Listopada 2019 Kombinatorzy ... https://allegro.pl/oferta/limit-25990409-tasma-wzorcowa-0-05-mm-7304312892Do wyboru do koloru, można się tym podzielić - na dwie trzy osoby i do końca amatorskiego życia starczy ... Dokładnie takiej samej taśmy używam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5045 Napisano 6 Listopada 2019 Odtwarzanie wzorku . Nie mówię , że ładnie , ale jakoś wychodzi . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #5046 Napisano 6 Listopada 2019 Odtwarzanie wzorku . Nie mówię , że ładnie , ale jakoś wychodzi .Oszz.. PM ale zadałeś fasonu! Kurczę, powiedz z czego robiłeś formy i z czego masa, którą uzupełniałeś formę? No ja jakoś siebie nie widzę do takiego zadania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #5047 Napisano 6 Listopada 2019 Najprościej - mocno ciepła plastelina , wprasować i na balkon na 1h . Zdejmujesz twardą, prostujesz i na 1/2h do zamrażalnika potem masa (rzadka) do wycisków albo gips z vikolem i wodą i gotowe . Możesz zastosować też szpachlówkę zamiast gipsu ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5048 Napisano 6 Listopada 2019 Najprościej - mocno ciepła plastelina , wprasować i na balkon na 1h . Zdejmujesz twardą, prostujesz i na 1/2h do zamrażalnika potem masa (rzadka) do wycisków albo gips z vikolem i wodą i gotowe . Możesz zastosować też szpachlówkę zamiast gipsu ...Ja nieco inaczej , ale bardzo podobnie . Na koniec szpachlówka do drewna . Wypełniłem miejsce , gdzie wzorek i na to cienki i strasznie miękki woreczek foliowy , by masa nie przywarła do foremki . Dają tu takie małe , biodegradalne . Są one elastyczne i jakby tłuste w dotyku . Świetnie się sprawdzają . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6136 #5049 Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Próbował ktoś silikonu formierskiego do tych celów?Pytam bo ceka mnie uzupełnianie "rozety" na kolumnach linkowca.Z takiego silikonu robiłem fomy do metody traconego wosku. (odlewy brązu)ale nie wiem jak to się będzie zachowywać przy np. masie kasztanowej, lub innym "tworem z drewna i kleju"cusik takiego Edytowane 6 Listopada 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #5050 Napisano 6 Listopada 2019 Próbował ktoś silikonu formierskiego do tych celów?Pytam bo ceka mnie uzupełnianie "rozety" na kolumnach linkowca.Z takiego silikonu robiłem fomy do metody traconego wosku. (odlewy brązu)ale nie wiem jak to się będzie zachowywać przy np. masie kasztanowej, lub innym "tworem z drewna i kleju"Jeszcze nie . Ale inni koledzy mają z tym doświadczenia . Może się odezwą .Gdzieś na forum czytałem , o silikonie i bardziej skomplikowanych odwzorowaniach . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach