PM1122 1787 #6501 Napisano 23 Lutego 2020 No, ale jaka radość , jak się trafi oryginał w całości , bo leżał na strychu 100 lat w zapomnieniu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6502 Napisano 23 Lutego 2020 (edytowane) Eee tam.. Zegar nawet jeśli niefabryczny to i tak zegar. Dla mnie ważne, że chodzi i że ładny..Chyba 100% pewności to nie da się mieć, kiedyś gdzieś zegary musiały być naprawiane i wymieniane części..A w roczniakach choćby delikatne kloszeA jak zrobił to fachowiec to raczej trudno to wykryć bez specjalistycznych metod. Edytowane 23 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #6503 Napisano 23 Lutego 2020 (edytowane) Taki zboczony na punkcie oryginalnosci to ja nie jestem .Rozuniem ze mozna wymienic szybe/klosz w zegarze,mozna dorobic kolo zebate lub oske.Mozna zamienic zniszczona tarcze papierowa na porcelanowa ale od tego samego modelu zegara.Jesli zegar ma korone lub wahadlo z innego zegara ale zgodne z wzorem danego modelu to tez jest dla mnie oryginalny.Skladak to ten na zdjeciu ponizej,podstawa,wahadlo ,slupki i sterczynki to jeden zegar a gora to drugi i gosc sprzedaje GB Edytowane 23 Lutego 2020 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6504 Napisano 23 Lutego 2020 Uff, już myślałam, że oryginał to tylko fabrycznie złożony zegar musi być. Dopuszczalność części z innego, identycznego modelu nadaje kolekcjonerstwu "ludzką" twarz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6505 Napisano 23 Lutego 2020 Roczniaki najlepiej wyglądają z częściami od maszyny do szycia... Wtedy są oryginalne na maksa... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6506 Napisano 23 Lutego 2020 (edytowane) Roczniaki najlepiej wyglądają z częściami od maszyny do szycia... Wtedy są oryginalne na maksa... Nie mogę sobie jakoś tego wyobrazic.. możesz "przybliżyć" ps. nie mogę sobie wyopbrazić krzyżówki starego SINGERA i starego G.B Edytowane 23 Lutego 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6507 Napisano 23 Lutego 2020 Bo to trzeba dopiero stworzyć... wszystko przed Tobą... Ja po prostu nie znoszę roczniaków... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6204 #6508 Napisano 23 Lutego 2020 Bo to trzeba dopiero stworzyć... wszystko przed Tobą... Ja po prostu nie znoszę roczniaków...To tylko mechanika.. jak się "zbiorę" to zrobię " 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6509 Napisano 24 Lutego 2020 Wszyscy zarobieni , więc i ja się zabrałem.Bęben - czyszczenie ...a tak się nie chciało , bo pogoda - to nie jest zima , tylko nie wiadomo co Dziś słonko, więc lepiej. Wniosek z tego dnia jest taki... każdy bęben trzeba ruszyć .... coś tam zielonkawego , prawie, jak wosk , tylko że klei się . nic się nie rozsmarowuje , ciężko coś ruszyć , nie da się wytrzeć. jedynie skrobać . ( lub zmyć w benzynie )Choć wcześniej wydawało się , że sprężynę da się nakręcić, to po rozebraniu widać, że wszystko było zlepione , sklejone. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6510 Napisano 24 Lutego 2020 Do słoika z bęzyną na 24h... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6511 Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Ale kitplaster... A po myciu polerka osi bębnów demelem Edytowane 24 Lutego 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6512 Napisano 24 Lutego 2020 Drugi nieco lepiej ... tz. smar, miał jeszcze, minimalne właściwości smaru. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6513 Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Ma ktoś pomysł , jak prostować takie ,,ząbki,, ?W tym zegarze , palety były pozamieniane , to też zauważyłem , że niektóre zęby trochę oberwały.Ale nie myślałem , że jest tak źle . Edytowane 24 Lutego 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6514 Napisano 25 Lutego 2020 Taka sama robota czeka na mnie dzisiaj. Ja to robię przy pomocy płaskich szczypcy i tyle. Prostuje zęby do linii natarcia zęba. To dosyć często się zdarza właśnie w skutek złego ustawienia wychwytu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6515 Napisano 25 Lutego 2020 Ja mam specjalną, płaską pęsetę, którą przeciągam zęby. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #6516 Napisano 25 Lutego 2020 Sprawdzacie potem rozstaw zębów , czy na czuja ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6517 Napisano 25 Lutego 2020 Sprawdzacie potem rozstaw zębów , czy na czuja ?W takim przypadku jak ustawisz ząb do linii natarcia to wystarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6518 Napisano 25 Lutego 2020 Co to znaczy ustawić ząb do linii natarcia!? Gdzie ta linia?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6519 Napisano 25 Lutego 2020 Zobacz na zdjęciu, to ta druga prosta krawędź. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #6520 Napisano 25 Lutego 2020 Ja mam specjalną, płaską pęsetę, którą przeciągam zęby. Taka sama robota czeka na mnie dzisiaj. Ja to robię przy pomocy płaskich szczypcy i tyle. Prostuje zęby do linii natarcia zęba. To dosyć często się zdarza właśnie w skutek złego ustawienia wychwytu A ja używam takich specjalnych miniaturowych szczypiec "papużek" PozdrawiamRoman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #6521 Napisano 25 Lutego 2020 (edytowane) Czyli liczy się doprowadzenie wierzchołka zęba do linii natarcia,a co po drodze, to szkoda zachodu. Co z samą powierzchnią impulsu na wierzchołku zęba, do poprawy, szlifu?Wierzchołki zębów też są powichrowane, np skośny do powierzchni impulsu na paletach kotwicy, wyrobiony w jednym miejscu Edytowane 25 Lutego 2020 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6522 Napisano 25 Lutego 2020 Ja na przykład przetaczam koło. Oczywiście w minimalnym stopniu. Trzeba wyrównać wierzchołki zębów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1787 #6523 Napisano 25 Lutego 2020 Wierzchołeki też nieco poskręcane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6524 Napisano 25 Lutego 2020 Czy ząb koła wychwytu może "skrzypieć"? Wiem, że głupie pytanie, ale wykluczyłam wszystkie możliwe przyczyny (chyba) i skrzypi w momencie wychylania się wahadła w prawą stronę. Fakt, że grzebałem przy paletach i może inna płaszczyzna jest niż poprzednio, i skrzypi jak zelówka w starym bucie 乁( •_• )ㄏPalety oliwione.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #6525 Napisano 25 Lutego 2020 Może. Trzeba przeanalizować powierzchnię spoczyków 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach