Tatyana 617 #6951 Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Za wczśnie by umieszczać a "Bekersie" bo nic nie wiem o tym zegarze. Dostałem fotkę całego i tyłu werku podobno GB z 1875 roku. Tak twierdzi właściciel, który też go odnawiał.. Jak widać łańcuchowy...bekers1 (2).JPGbekers1 (1).JPGPrzypuszczam, że nie widziałeś "1", numeru seryjnego tego mechananizmu 1_69X_ХХХ, czyli tego zegar z 1903 roku. Tatyana Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6952 Napisano 9 Kwietnia 2020 Dziękuję Czyli to co opowiada właściciel to ... raczej "chciałby, by był z 1875 roku" Nie mój, więc nie mam "złego samopoczucia" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6953 Napisano 10 Kwietnia 2020 No żeby nie było, że się opierdzielam, dziś tyle...Jak? zadziałało?Musiałeś pocieniac, przez kucie, by "usprężynowić" ? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6954 Napisano 10 Kwietnia 2020 Lekko podkułem, żeby pocienić i utwardzić. Wczoraj niestety coś mnie dopadło, więc nie tknąłem, dziś lepiej się czuję, wrócę wieczorem do tematu. To co jest bardzo ładnie "na sucho" sprężynuje. To kwestia ugięcia 1.5 mm z jednej i 3 mm z drugiej. Jestem dobrej myśli, zresztą już temat rozeznałem, nawet nie złamałem brzeszczocika, jestem gotowy do wyzwań . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6955 Napisano 10 Kwietnia 2020 Ciąg dalszy, bo nie wytrzymałem. Wszystko działa z obu stron, MPZ się napina, blokada hula. Jutro rozmontuję, wypoleruję, śrubki poprawię i do zegara .Jeszcze przed montażem to palnąłem prasą tak delikatnie, mam nadzieję, że troszkę sprężystości przybyło, choć i wcześniej dawała radę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6956 Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) No nie przesadzaj z tymi palnięciami , będzie dobrze, ładnie to wyszło!Mnie zawsze cieszy taka praca (jak w końcu wychodzi i jest efekt ).Dla MISTRZÓW to normalka, a taki amator to się tyle "nagłówkuje" przy tym, tyle rzeczy nowych i doświadczenia się zdobywa, że głowa puchnie... .Za każdym razem takie odkrywanie "małej ameryki". Gratuluje Ci tej TWOJEJ - mała rzecz a cieszy... no nie Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6957 Napisano 11 Kwietnia 2020 To rz Ciąg dalszy, bo nie wytrzymałem. Wszystko działa z obu stron, MPZ się napina, blokada hula. Jutro rozmontuję, wypoleruję, śrubki poprawię i do zegara .Jeszcze przed montażem to palnąłem prasą tak delikatnie, mam nadzieję, że troszkę sprężystości przybyło, choć i wcześniej dawała radę. To teraz ale pokazałeś... Ja pierdziu... teraz już nie będzie, że łe, nie potrafię... piękna robota proszę Pana... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #6958 Napisano 11 Kwietnia 2020 A swoją drogą ,konstruktor mechanizmu się nie popisał robiąc sprężynę z mosiądzu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6959 Napisano 11 Kwietnia 2020 Zawsze w tych werkach jest z mocholu 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6960 Napisano 11 Kwietnia 2020 Widzieliście? 20 cm. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6961 Napisano 11 Kwietnia 2020 Co mnie podkusiło do remontu skrzyni To nadaje się na opał.., albo do kompletnego rozebrania i złożenie od nowa z pełnym fornirowaniem....Makabra.Po zdjęciu pierwszej warstwy , pokazały się następne.. o wiele więcej niż na drzwaich..Zdejmuję i odkrywam, jak archeolog nowe pokłady ruin.... No tak, aleten zegar przebywał w jakiejś "galicyjskiej chacie na uboczu"...gdzie każdy był stolarzem, zegarmistrzem i kowalem , 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #6962 Napisano 11 Kwietnia 2020 Co mnie podkusiło do remontu skrzyni To nadaje się na opał.., albo do kompletnego rozebrania i złożenie od nowa z pełnym fornirowaniem....Makabra.Po zdjęciu pierwszej warstwy , pokazały się następne.. o wiele więcej niż na drzwaich..Zdejmuję i odkrywam, jak archeolog nowe pokłady ruin.... No tak, aleten zegar przebywał w jakiejś "galicyjskiej chacie na uboczu"...gdzie każdy był stolarzem, zegarmistrzem i kowalem , Bo zegar piękny Ale jak taki dramat , to drzwiczki z kolumienkami itp. są najważniejsze .Inne elementy , jak boki ( czyli te listewki , gdzie małe szybki wchodzą ), skoro próchno , to chyba lepiej wymienić na nowe .Fakt , sporo pracy , ale jak zauważyłem , to Ty tak szybko się nie poddajesz Więc trzymam kciuki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6963 Napisano 11 Kwietnia 2020 Bo zegar piękny Ale jak taki dramat , to drzwiczki z kolumienkami itp. są najważniejsze .Inne elementy , jak boki ( czyli te listewki , gdzie małe szybki wchodzą ), skoro próchno , to chyba lepiej wymienić na nowe .Fakt , sporo pracy , ale jak zauważyłem , to Ty tak szybko się nie poddajesz Więc trzymam kciuki Tak, tak, dzrwiczki... Jak drzwiczki , to wszystko "ma wyglądac", a nie, że ryneczek posprzątany, a po kątach śmieci 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6964 Napisano 12 Kwietnia 2020 Yodek!!!! No proszę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6965 Napisano 12 Kwietnia 2020 ( ˘ ³˘)♥ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6966 Napisano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) ( ˘ ³˘)♥yyyy.... kurde buziak... Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6967 Napisano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) Trza zasłużyć ... Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #6968 Napisano 13 Kwietnia 2020 ( ˘ ³˘)♥ siem odzywaj, tak? Siem odzywaj w swoim temacie, proszę bardzo uprzejmnie. Może być pusta koperta, proszę Pani. Znak dadzony.Też. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6969 Napisano 13 Kwietnia 2020 W "poradzie" zaraziłam się anhedonią. Mam kwarantannę... ತ_ತ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6970 Napisano 13 Kwietnia 2020 W "poradzie" zaraziłam się anhedonią. Mam kwarantannę...ತ_ತSe Pani napisała "wytłumaczenie" "anhe.... coś tam....Nie lepiej napisać "mam to ( tu wipsać słowo.....@##$%#), lub inne 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #6971 Napisano 13 Kwietnia 2020 Ależ trudnych słów Yodek używasz. Mam b.dobrego znajomego psychiatrę, ale tego terminu nie znałem, musiałem zajrzeć do wiki. Życzę Tobie i forum szybkiego wyzdrowienia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #6972 Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Panowie , po prostu ogólnie jak by to powiedzieć, a nie naruszyć dumy forumowiczów - brak motywatorów w życiu i nic ale to nic nie "pobudza" Gosi do działania ... a wręcz wszystko "osłabia"... Po prostu się rozleniwiła po naszemu i nic jej nie "smyra". Teraz czeka na Księcia z Bajki na pięknym zegarze, co ją kurantem "obudzi" ... .Ps. Kocham Mleczkę ! Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #6973 Napisano 13 Kwietnia 2020 aaa... bezprzyjemniość... też to mam, ale mam motór... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #6974 Napisano 13 Kwietnia 2020 Chyba też nie do końca o to chodzi.Zresztą nieważne Nie rozleniwiłam się, "smyram" się zwykłymi zadaniami. Ot - zdjęcie sprzed kilku minut - robię swoje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6104 #6975 Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Chyba też nie do końca o to chodzi.Zresztą nieważne Nie rozleniwiłam się, "smyram" się zwykłymi zadaniami. Ot - zdjęcie sprzed kilku minut - robię swoje Tralki pieczone w folii?(prawie, jak moja kaczka ) Ekstra -do jakiej temperatury nastawiasz piekarnik? -jaki sos potem wychodzi? -słodko kwaśny, czy "typowy"? dobra.....idę wymieniać cylinderek w kieszonce -damce.Nigdy jeszcze tego nie robiłem,Ciekawe czy też go złamię?, Czy się uda zamontować koło balansowe, włos i uruchomić... zegarek oczywiście...Stolarkę odkładam na poświętach.. (bo straszny hałas , jak się skrzynię traktuje młotkiem... Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach