Yodek 2548 #8201 Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) O sankach słyszałam ale nie widziałam. Malucha obalalaśmy na ułożone stare opony. W ferworze walki zapomnieliśmy boczną szybę opuścić - skutek był taki że napór opon spowodował iż szyba strzeliła 🤣 Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8202 Napisano 20 Stycznia 2021 No , ale konserwacja , pewnie się udała 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8203 Napisano 20 Stycznia 2021 24 minuty temu, PM1122 napisał: No , ale konserwacja , pewnie się udała A tak - do samego końca użytkowania rdza się nie pojawiła 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 743 #8204 Napisano 20 Stycznia 2021 2 godziny temu, Yodek napisał: O sankach słyszałam ale nie widziałam. Malucha obalalaśmy na ułożone stare opony. W ferworze walki zapomnieliśmy boczną szybę opuścić - skutek był taki że napór opon spowodował iż szyba strzeliła 🤣 Te sanki to się nazywała "kołyska" jeszcze dwa miesiące temu leżała w moim rodzinnym domu i to taka uniwersalna ze zmiennymi płytami na różne rozstawy śrub do kół. Bo tą kołyskę przykręcało się zamiast dwóch kół z jednej strony i swobodnie przeklibywało się samochód. Chciałem podarować jakiemuś pasjonatowi PRL-u nikt nie chciał. A teraz pewnie nowy właściciel wywalił ją na złom 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8205 Napisano 20 Stycznia 2021 Oooo . to szkoda ...... bo pasjonatów motoryzacji PRL-u , pomału przybywa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #8206 Napisano 20 Stycznia 2021 "pomału"? - to jak zdrożały stare motocykle czy samochody na przestrzeni ostatnich 10 lat to jest jakiś obłęd, podobny bum, a może i większy jest teraz w numizmatyce. Zastanawia mnie tylko, czy i kieszonki przeżyją swój renesans... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8207 Napisano 20 Stycznia 2021 mam nadzieję... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8208 Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Jakie najczęśtsze "obudowy" miały angielskie chodziki ? Muszę jakieś ubranko dopasować temu Anglikowi.. Średnica werku do zabudowy to 75,5mm Drzewnianych , czy kamiennych szukać?? Szperalem trochę w necie ale drzewniane kominkowe to raczej większe ( najczęściek nakręcane klasycznie z przodu) Wie ktoś coś? Edytowane 20 Stycznia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8209 Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) No to chyba by było na tyle... Tarcza myta wg. receptury @mechanik, czyli benzyna- pranie wstępne, odwirowanie potem moczenie w nowej benzynie, suszenie i taki efekt: przed i po Zegar miał strasznie małą sprężynę ledwie się pomieściła na stole teraz puszka zamknięta i wygląda to tak: teraz tylko zaopatrzeć go w mały angielski domek Edytowane 20 Stycznia 2021 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #8210 Napisano 20 Stycznia 2021 Małgosiu. Masz na zbyciu jakieś wagi do miniaturowych wiedeńczyków? Takie wiesz, 10 kg minimum 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8211 Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) 14 minut temu, tarant napisał: Małgosiu. Masz na zbyciu jakieś wagi do miniaturowych wiedeńczyków? Takie wiesz, 10 kg minimum Mam. Dziesięć po kilogramie... Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8212 Napisano 20 Stycznia 2021 3 godziny temu, mkl1 napisał: No to chyba by było na tyle... Tarcza myta wg. receptury @mechanik, czyli benzyna- pranie wstępne, odwirowanie potem moczenie w nowej benzynie, suszenie i taki efekt: przed i po Zegar miał strasznie małą sprężynę ledwie się pomieściła na stole teraz puszka zamknięta i wygląda to tak: teraz tylko zaopatrzeć go w mały angielski domek Mkl- tarcza wygląda świetnie. Zapomniałeś wyprasować 😆. W zeszłym tygodniu prasowałam tarczę z Zucha bo pofalowała i za nic nie chciała się wyprężyć na baczność bo jest z tworzywa. Dopiero atak z grubego żelazka zmusił ją do poddania się... Uff.. Ciężki dziś był dzień 🥴 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8213 Napisano 20 Stycznia 2021 8 minut temu, Yodek napisał: Zapomniałeś wyprasować 😆. Boję się... to już bardzo cieńki papier.. Spróbuję, jak zrobię nową tarczę 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8214 Napisano 20 Stycznia 2021 Tarcza wyszła super . A sprężyna , no to myślę , że ,, roczniak " 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #8215 Napisano 21 Stycznia 2021 12 godzin temu, mkl1 napisał: Boję się... to już bardzo cieńki papier.. Spróbuję, jak zrobię nową tarczę Po co nową? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8216 Napisano 21 Stycznia 2021 No bo podobno pomarszczoena i ???? no i ma byc trwalsza..... Ale...... Ja tam wole oryginalna. Przecież nikt jej nie bedzie 'palcował"- jest za szkłem... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8217 Napisano 21 Stycznia 2021 21 minut temu, mkl1 napisał: Ale...... Ja tam wole oryginalna. Przecież nikt jej nie bedzie 'palcował"- jest za szkłem... No właśnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8218 Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Szukałem i wydaje mi się , ze "Angielskie Mantel Clock' - i były pakowane tez tak... Było opisane jako English Mantel clock styles to Seiko tez tak opisane ?????? Co myślicie mozna tak?, czy macie innego pomysła? Edytowane 21 Stycznia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #8219 Napisano 21 Stycznia 2021 Mi się podoba ten "domek" 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8220 Napisano 24 Stycznia 2021 W dniu 21.01.2021 o 12:28, Yodek napisał: Mi się podoba ten "domek" 😊 To se bede strugał. Bo ten co to był aukcyjny mial za mała średnicę na werk.. 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8221 Napisano 26 Stycznia 2021 Więc , jak w innym temacie wpisałem - Do Dzieła - , to tu wyjaśnię , ..... Nooo, chyba tylko kilka osób , zagląda na forum ( chyba ciągle te same ) , a inni ? Myślę , że też coś robią , .... chociaż te zimowe zmęczenie , brak sił i chęci ... może ? Ja czekam na ładny i ciekawy zegar - tak myślę . Właściciel trafił do szpitala , więc wyśle go za parę dni . A teraz kończę czyścić mechanizm ,, brata " GB myśliwskiego , z mechanizmem bicia ,, Patent " . Jak coś ciekawego wyniknie , to oczywiście napiszę . Bo czyszczenie , to nam już znane 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6274 #8222 Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Muszę się zebrać do kupy i zacząć robić domek dla sikora angielskiego... Jak była robiona półokrągła część? 1) wyrzezana w kawału drewna? 2) wyginana sklejka, drewno? 3 np ( to mój glupi) pomysł: listwy jedna koło drugiej( trochę jak na beczce) Potem oszlifować, wypełnić szpachlą i na to dopiero fornir.. Ma ktoś takową i mógłby zerknąć? 4) z kloca to mi się jakoś nie uśmiecha robić, a może????- jak tak było dziergane ? jeszcze 5... deski złożone do kupy, wycinamy, oklejamy.. Edytowane 26 Stycznia 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3472 #8223 Napisano 26 Stycznia 2021 Ostatnio z nudów pooglądałem parę sprężynowych zegarów, które wiszą u mnie od kilku ładnych kilka lat, no i trzeba zabrać się za umycie. Nie wszystkie mechanizmy były nawet myte po zakupie. Jak myć to i ze sprężynami. Ponieważ na jest tego tak kilkanaście sztuk , postanowiłem zrobić maszynkę/zwijarkę do wyjmowania sprężyn z bębnów i wkładania. Koszt wyszedł niecałe 200 zł i trochę roboty . Ale działa i to dość fajnie. Większość z materiałów z odpadów w warsztaciku. Kupiłem tylko rury pod obejmy na sprężyny, śruby i kilka detali . Drewno dąb i Jesion , stal nierdzewna ... 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #8224 Napisano 26 Stycznia 2021 Fajna maszynka, zachowam obrazki to może sobie też coś takiego wystrugam. Na razie robię to ręcznie w skórzanych rękawicach, ale czasami strach jak sprężyna gruba no i zawsze obawa, że ją zwichruję. Przyznam też bez bicia, że jak wnętrze bębna robi dobre wrażenie, to często odpuszczam mycie - w najgorszym przypadku sam zegar się upomni... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1789 #8225 Napisano 26 Stycznia 2021 Super... i jakie proste Twoje urządzenie, nasuwa mi nowe pomysły..... Na jesieni, zakupiłem prawie złomową wiertarkę ręczną, by zrealizować coś takiego .. no, chyba pora się za to wziąść. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach