LESKOS 3470 #876 Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) No tak , Wydaje mi się również że to nie ta konstrukcja. Akurat mam takiego małego Elsnera i miniaturkę pod tarczą 12 cm. W dwóch znanym mi miniaturach też jest system Huygensa.Wydaje mi się jednak że to próba stworzenia czegoś na wzór , albo jeden z tworzonych Brettl-Uhr popularnych w Holandii i Brytanii na bazie czasami zwykłych zegarów.Na końcu materiał na temat typowych wiedeńczyków miniatur zawieszanych w takim systemie. Trochę to chaotyczne , ale proszę prześledzić materiał. Moim zdaniem to mało prawdopodobne aby to był Elsner.Na załączonych zdjęciach typowe miniatury Elsnera. Wszystkie mają cechy wspólne.Pozdrawiam LKWiener-8Tage-Brettluhr.pdf Edytowane 7 Stycznia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #877 Napisano 7 Stycznia 2019 Może i nie Elsner. Zawiódł mnie brak mostka pod tarczą jest jedynie półmostek. To dosyć charakterystyczne dla Elsnera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #878 Napisano 7 Stycznia 2019 Elsner nie stosował moim zdaniem też kotwic typu Omega ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #879 Napisano 7 Stycznia 2019 Tak to już jest. Bywa cielęcy (echtes) Wiener Schnitzel i wieprzowy (nach) Wiener Art 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #880 Napisano 7 Stycznia 2019 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #881 Napisano 7 Stycznia 2019 Elsner nie stosował moim zdaniem też kotwic typu Omega ...To też fakt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #882 Napisano 7 Stycznia 2019 Dzienkuje wszystkym za odpowiedzi a Yodek za goscinosč! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #883 Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Dzienkuje wszystkym za odpowiedzi a Yodek za goscinosč!Marian72 - serdecznie zapraszamy do odwiedzania - mamy zawsze otwarte :-D Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #884 Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Doslownie zawsze nawet o 3.56, :D Edytowane 8 Stycznia 2019 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #885 Napisano 8 Stycznia 2019 "Zawsze otwarte" - jest zobowiązujące ☺.Drodzy Forumowicze - jeśli dopadnie Was chandra, nostalgia, samotność czy zwyczajna bezsenność - chcecie i macie! Nie mam jeszcze pomysłu na nocne powiadomienie, że jakaś dusza potrzebuje pogadać.. Trudno spać wpatrując się w smaftfona. Wiem - można nie spać ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #886 Napisano 8 Stycznia 2019 Doslownie zawsze nawet o 3.56, :DZegar masz nieprzestawiony... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #887 Napisano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Zegar masz nieprzestawiony...Jeden piernik :-)Czynne na okrągło ;-) Old time wspominał, że już dawno dał sobie spokój z regulowaniem swoich zegarów. Wystarczy, że wahadła się kręcą..no i się kręcą :-P Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #888 Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Kupić wkręt ze staromodną szczeliną, pasującą do zwykłego śrubokręta to okazuje się wyzwanie ;-)Wychylnika przekręcić nie ma czym, a w sklepach zatrzęsienie wkrętów z gwiazdkami, krzyżykami, na imbusy...Trzeba znaleźć i obrabować jakiś stary zdezelowany mebel..koniec świata ;-) Na kolebotanie wskazówek potrzebna nakładka - miseczka większa, na razie nie trafiłam, są jakies małe. Napakowałam dwie miseczki mniejsze plus jakaś podkładka, uwieńczyłam obciętą i fantazyjnie wywiniętą szpilką i na razie sie trzyma prowizorka. Zobaczymy jak przyjdzie pora mijania się wskazówek :-) Szpilką celowo bo jej "łepek" spełnia dodatkową funkcję dociskania podkładki.. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #889 Napisano 9 Stycznia 2019 Jeżeli chodzi o podkładki, kołeczki stożkowe, drobne narzędzia (np. genialny haczyk do wsuwania czopów kół w otwory łożysk przy składaniu werku, oliwiaki) itp polecam portugalskiego sprzedawcę z eBay horo-parts. Nie zawsze ma wszystko w ofercie, trzeba czasem poczekać, ale ceny są znośne a wysyłka jest bezpłatna. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #890 Napisano 9 Stycznia 2019 Teraz miną się z pewnością !!! Ale , jak widzę na zdjęciu , to godzinowa jest ciut za głęboko wciśnięta , lub trzeba ją troszkę odgiąć , bo opiera się o mosiężny pierścień . . No chyba , że jest trochę luzu oski i gdy jest wstawiony mechanizm do zegara , to robi się mała szczelina , między tym pierścieniem a wskazówką !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #891 Napisano 9 Stycznia 2019 Kupić wkręt ze staromodną szczeliną, pasującą do zwykłego śrubokręta to okazuje się wyzwanie ;-)Wychylnika przekręcić nie ma czym, a w sklepach zatrzęsienie wkrętów z gwiazdkami, krzyżykami, na imbusy...Trzeba znaleźć i obrabować jakiś stary zdezelowany mebel..koniec świata ;-)Na kolebotanie wskazówek potrzebna nakładka - miseczka większa, na razie nie trafiłam, są jakies małe. Napakowałam dwie miseczki mniejsze plus jakaś podkładka, uwieńczyłam obciętą i fantazyjnie wywiniętą szpilką i na razie sie trzyma prowizorka. Zobaczymy jak przyjdzie pora mijania się wskazówek :-)Szpilką celowo bo jej "łepek" spełnia dodatkową funkcję dociskania podkładki..Mam takie drewnowkręty.... całkiem sporo. Jak będę wysyłał środek tarczy to Ci wrzucę parę sztuk:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #892 Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Haczyk do wsuwania czopów??To ja nadaremno musiałam wpierw melisę pić żeby ten tych wszystkich czopów ogarnąć na baczność, a tu haczyki są..?Ja niestety "ichBajów" nie ogarniam .. PM - masz oko!!Tak wskazówka godzinowa bardzo nisko wchodzi ale jak ją trochę wysunę to a-piać z minutową haczą..Nie znam się ale ta zębatka na której siedzi tulejka wskazówki godzinowej ma za duży luz typu przód - tył. I często wpada sobie głęboko ze wskazówką w głąb. Za każdym dotknięciem tak się dzieje. Paznokciami (takie mam jako narzędzie podręczne) odciągam ale zaraz znowu wpada.. I taki taniec z gwiazdami ☆☆☆Mam takie drewnowkręty.... całkiem sporo. Jak będę wysyłał środek tarczy to Ci wrzucę parę sztuk:-)Longase1 - ja Tobie to będę musiała iść na odrobek...Chyba samochód umyjać albo skoczyć po gazety do śniadania..Dziękuję po raz setny ♡ Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #893 Napisano 9 Stycznia 2019 No jak taki masz luzik , to będzie dobrze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #894 Napisano 9 Stycznia 2019 Daj spokój ja tylko popieram ambitnych;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #895 Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) No jak taki masz luzik , to będzie dobrze Luzik..luzik..potem spać nie mogę ;-)A Ty powiedz czy też na "luziku" żarówkę wymieniłeś? Świeci się nówka? Odmrożeń nie ma? ;-) Daj spokój ja tylko popieram ambitnych;-)Oj tam.. zaraz ambitnych ;-)Szwenda się po całym forum (ja się szwendam), jęczy, psioczy, czepia się rękawa jak rzep, ciągle coś psuje, to dla spokoju tak pomagacie, żeby uciszyć .. jak dziecko ;-) Jedna mijanka na tarczy przeszła..21.50 się nie "zahaczyła".Victoria! Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #896 Napisano 9 Stycznia 2019 Dwie godziny i dwie żarówki zmieniłem . ( by mieć spokój )Ale parę razy do domu leciałem , by nieco się ogrzać ( dłonie ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #897 Napisano 9 Stycznia 2019 Kupić wkręt ze staromodną szczeliną, pasującą do zwykłego śrubokręta to okazuje się wyzwanie ;-)Wychylnika przekręcić nie ma czym, a w sklepach zatrzęsienie wkrętów z gwiazdkami, krzyżykami, na imbusy...Trzeba znaleźć i obrabować jakiś stary zdezelowany mebel..koniec świata ;-) Na kolebotanie wskazówek potrzebna nakładka - miseczka większa, na razie nie trafiłam, są jakies małe. Napakowałam dwie miseczki mniejsze plus jakaś podkładka, uwieńczyłam obciętą i fantazyjnie wywiniętą szpilką i na razie sie trzyma prowizorka. Zobaczymy jak przyjdzie pora mijania się wskazówek :-) Szpilką celowo bo jej "łepek" spełnia dodatkową funkcję dociskania podkładki.. Proszę sierotko, tu kupisz jakie chcesz , a jak nie ma, to zapytać ...https://domex.sklep.pl/161-wkrety- 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #898 Napisano 9 Stycznia 2019 (edytowane) Zegar masz nieprzestawiony...u mnie jest inny czas-cały czas-godzina do tylu tak mam w oryginale Napisano wczoraj, 03:56 :D Edytowane 9 Stycznia 2019 przez old time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #899 Napisano 10 Stycznia 2019 (edytowane) PM - gratuluję determinacji. Dwie od razu i to na mrozie :-D LES - dziękuję. Jak zawsze wiesz wszystko z rynku. Nie ma rzeczy niemożliwych:-D Old time - Ty też po nocach widzę lubisz "nie spać" :-) A tak w ogóle to dzień dobry Wszystkim!Miłego dnia serdecznie życzę. Dziś 10 stycznia roku wiadomego, mróz gdzieś, tam u mnie raczej "ciepło".Imieniny nie wiem kogo ale serdecznie życzę pomyślności solenizantom! Dziś los obdarował mnie bólem głowy.. nie ma to jak fart od rana ;-) Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #900 Napisano 10 Stycznia 2019 Niesamowity wątek... Co Wy FB nie macie...? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach