zadra 1819 #9001 Napisano 4 Września 2021 (edytowane) 13 godzin temu, Arek_Win napisał(-a): Pierwsze moje wrażenie było, że ten element się wyłamał ze środka koronki i ktoś potem bardzo długo używał to połączenie na wcisk, aż się część walcowa obrobiła i wygładziła. Masz u mnie piwko ( wirtual beer 😁 ) za pomysłowość . Dziś wyjąłem werk, bo miał dziwną przypadłość/skokowatość - zacinatość na sekundniku .. Oczywiście wyjąłem również wałek... Tą końcówką wystającą z koperty był kołnierzyk z gwintem wewnętrznym który normalnie zazwyczaj jest jednością z koronką.. To właśnie ta mufka z koronki. Ona "se" się wyrwała wraz z czołem koronki (myślę, że nie mi ale poprzedniemu właścicelowi który wlepił to na kropelkę albo klaister na mące pszennej.. ) Teraz mam rozterkę co z tym zrobić. Lutowałbym, ale ja umieju tolka elektryczne luty kłaść i pistoletową lutownicę znajdę i obsłużę a gaziowej czy na spirytusie u mnie ni ma.. Pewnie za wymianę albo reperację stówka to mało.. ?? 5 godzin temu, mkl1 napisał(-a): Co to za zegar wahadłowy siakiś - na ścianę wieszany 😋 zrobiłbym najpierw tego, który w lepszym stanie jest... Edytowane 4 Września 2021 przez zadra 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #9002 Napisano 4 Września 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, zadra napisał(-a): Lutowałbym, ale ja umieju tolka elektryczne luty kłaść i pistoletową lutownicę znajdę i obsłużę a gaziowej czy na spirytusie u mnie ni ma.. A potrafisz nią nanieść =pobielic powierzchnię? nakładasz cyne, elektroniczna/transforamtorową = gruba warstwa.... szlifujesz. potem składasz do kupy i grzejesz czystym grotem, aż cyna będziepłynna i wciskasz dalej grzejąc... TYLE... .....a lepiej zakup sobie mały palniczek gazowy np w markecie taki "topex" ( wiem , że gów..ny) ale czasami daje radę... uzywam już 3 sztuke...( bo sie zatykają po 5 naładowaniu... ) 1 godzinę temu, zadra napisał(-a): wahadłowy siakiś - na ścianę wieszany 😋 zrobiłbym najpierw tego, który w lepszym stanie jest... A wie ktoś co to jest??? czy nigdy się nie dowiem.... Jutro go przywiozę do siebie.. zobaczę. Tamten zostaje na strychu w starym domu.. Edytowane 4 Września 2021 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9003 Napisano 5 Września 2021 Hmm ... osobiście spróbowałbym twardego lutu. Żeby to zrobić trochę byłoby rozbierania i zabawy , ale na kolejne 100 lat by wystarczyło... tak sądzę 🤔 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #9004 Napisano 5 Września 2021 11 godzin temu, mkl1 napisał(-a): A wie ktoś co to jest??? czy nigdy się nie dowiem.... Jutro go przywiozę do siebie.. zobaczę. Tamten zostaje na strychu w starym domu.. Trochę patrzałem , co to za jedne ......... ale nie wiem i oczy bolą . Wszystkie takie podobne ,.... noooo skrzynki , bo mechanizmy to już trochę różnic mają . Myślę , że jak go wrzucisz na warsztat , to po szczegółach coś trafimy . Część kolegów chyba jeszcze na wakacjach , bo jakoś ich nie widać Ps. .... a na tym jednym , to w okienku jest wybite - 46cm ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9005 Napisano 5 Września 2021 (edytowane) Zalepiłam zbędne dziury. (Za drugim podejściem 🤭) Edytowane 5 Września 2021 przez Yodek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #9006 Napisano 5 Września 2021 Jak Ty to robisz??? (no i czym=materiał) Nawet śladu nie widać... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9007 Napisano 5 Września 2021 Wszystko do manicure - akrylożel biały - do wypełnienia dziur (akurat tej tu firmy średni - po utwardzeniu niezbyt chętnie poddaje się szlifowaniu - trochę się maże, są lepsze - twardsze i lepiej poddają się obróbce). Potem biały lakier, potem top utwardzający, a na koniec blok polerski 240 żeby połysk wyprowadzić do "satyny" aby zgrało się z resztą.. No i lampa.. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9008 Napisano 5 Września 2021 Wow! Jak nowa! Szacun 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9009 Napisano 5 Września 2021 Dziękuję, ale nie oszukujemy się - moje "dorabianie" nigdy nie będzie identyczne z fabrycznym. Manipulując pod światło - widać nieco odmienność faktury i odcienia 🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #9010 Napisano 5 Września 2021 Brawo, naprawdę masz talent😲 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9011 Napisano 5 Września 2021 Dziękuję ☺️. Potrzeba zmusza do działania. Moja linkowa miniatura była pozbawiona tarczy. Niestety zdobycie tarczy 13 cm okazało się dla mnie nierealne więc trzeba improwizować - dopasować tarczę 14,5. Niestety dziury do nakręcania ze spreżynowca nie chcą się podporządkować linkowemu chodzikowi 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6252 #9012 Napisano 5 Września 2021 Nie mów tylko, że znaczniki będą malowane Twoimi rencami... To mnie już powali zupełnie... 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #9013 Napisano 5 Września 2021 35 minut temu, mkl1 napisał(-a): Nie mów tylko, że znaczniki będą malowane Twoimi rencami... To mnie już powali zupełnie... A widziałeś linkowca z dzieloną tarczą ze znacznikami w tej środkowej? Może tam co najwyżej domalować, gotykiem rzecz jasna, Yodek Köslin. O tak, zum Beispiel. 4 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9014 Napisano 5 Września 2021 (edytowane) 😂🤪😂 Może gwiazdki? Kilka.. (zum beispiel) 🤭🤭 Edytowane 5 Września 2021 przez Yodek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #9015 Napisano 5 Września 2021 20 minut temu, tarant napisał(-a): A widziałeś linkowca z dzieloną tarczą ze znacznikami w tej środkowej? Może tam co najwyżej domalować, gotykiem rzecz jasna, Yodek Köslin. O tak, zum Beispiel. 👍 Ja, ja Peter, sehr gut, ich bin da für... Pomysł przedni, rewelacja. 3 minuty temu, Yodek napisał(-a): 😂🤪😂 Może gwiazdki? Kilka.. 🤭🤭 Tylko nie gwiazdki proszę, bo wyjdzie z tego czyjaś sygnatura... Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9016 Napisano 6 Września 2021 20 godzin temu, Yodek napisał(-a): Dziękuję, ale nie oszukujemy się - moje "dorabianie" nigdy nie będzie identyczne z fabrycznym. Manipulując pod światło - widać nieco odmienność faktury i odcienia 🤗 Po pierwsze primo żeby zobaczyć, trzeba szukać Po drugie primo ( znaczy secundo ) żeby szukać, trzeba wiedzieć gdzie szukać i jak (pod jakim kątem patrzeć ) Po trzecie primo (chyba tercio ) tarcza będzie za szkłem i zawieszona na pewnej wysokości, uniemożliwiając dokładne oględziny Po czwarte primo ( już mi się pomysły skończyły ) na zdjęciu ( z bliska ) nie widać, więc tym bardziej z odległości Po piąte primo ( ) jeżeli światło ( UV ) nie odbarwi w innym stopniu plomby i oryginału można spać spokojnie Ponawiam OH'y z zachwytu 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9017 Napisano 6 Września 2021 Wow... 😁 Światło UV nie odbarwi, bo światłem UV jest to wszystko utwardzane. Jakby moje paznokcie wyglądały, gdyby biel na nich zżółkła... 😋 Cała reszta ok 😁🖐️. Ja wiem, że jest robione i widzę różnicę nawet przez szybę. Tzn będę widzieć przez szybę bo skrzynki też jeszcze nie mam.. Pozostaje otwarta kwestia napisu/znaku. Może jyng/jang - zum beispiel 😂😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #9018 Napisano 6 Września 2021 Yodek Köslin Yodek Köslin Yodek Köslin Myślałem, że propozycja Moda przyjęta... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9019 Napisano 6 Września 2021 Propozycja Mod'a jest wiodąca ale temat jeszcze nie zamknięty 😁 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9020 Napisano 6 Września 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Yodek napisał(-a): Światło UV nie odbarwi, bo światłem UV jest to wszystko utwardzane. Jakby moje paznokcie wyglądały, gdyby biel na nich zżółkła... 😋 No, fakt. UVutwardzalna żywica/lakier Edytowane 7 Września 2021 przez Sir Gresek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #9021 Napisano 6 Września 2021 Zegar ... niby to G. Becker , ale nie pokazany mechanizm , więc nie wiem . Pomyślałem , że go wstawię , bo ciekawostką jest rachunek na 400€ , za pełny serwis u zegarmistrza. No , widziałem wysokie rachunki , ale takiego jeszcze nie . Gdyby były takie rachunki u zegarmistrza , to by zegarmistrzów nie brakowało i przetrwali by . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #9022 Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Wskazówki i wahadło bardziej przypominają Lenzkircha, dół wieszaka też by pasował. Becker stosował podobne, ale nieco inne wskazówki. Co do rachunku to może jest on od innego zegara, zresztą wg niego to naprawa trwała prawie pół roku... Skrzynka wygląda jakby nie od kompletu, otwór na tarczę jest sporo większy. Pozdrawiam Jacek Edytowane 6 Września 2021 przez JASI 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #9023 Napisano 24 Września 2021 W Beckerze wagowym koniec wahadła zatacza wąską i skośną elipsę . W efekcie tego soczewka lekko puka w tylną ściankę i po pewnym czasie zegar staje . Co teraz ? Czyżby coś z zawieszką ? gdyby na końcu był rysik , to tak by narysowało . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9024 Napisano 24 Września 2021 A jaki zaczep wahadła? Jeśli wisi na "pazurkach" , to ich (pazurków) niesymetryczność, nierówne zakrzywienie, może powodować majtanie wahadła.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1788 #9025 Napisano 24 Września 2021 Jutro sprawdzę... sie okaże karamba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach