kiniol 2281 #9401 Napisano 2 Stycznia 2022 5 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Więc tak ..... Jak rozebrać latarkę , to najlepiej mały ściągacz , ale ja nie mam . Więc liczy się pomysłowość ... więc nie mogę powiedzieć , że to profesjonalne podejście . Raczej amatorszczyzna . Mi , udało się ruszyć minimalnie pierścień , kilkoma odpowiednio szerokimi wkrętakami . Skoro się ruszyło i nawet kołeczki udało się wyjąć , to byłem pewny , że pierścień zdejmę . Skorzystałem z imadełka i dwóch twardych płaskowników , które odpowiednio dosunąłem do osi , by pierścień latarki na nich leżał . Lekkie popukiwanie pozwoliło by przesunął się dalej i w końcu go zdjąłem . ... No , nie mam zdjęć jak ściągałem pierścień i kołki w latarce. Jako małą praskę do prostowania , użyłem wiertarkę stołową . Zamiast wiertła , włożyłem kołek ( wygląda jak wkrętak ) . Na końcu wypiłowałem promień , by pasował na ośkę i nie ześlizgiwał się. Natomiast , by ustawić ośkę i wyginać ją w tym miejscu , w którym ja chcę - to akurat w dwóch wałkach , wywierciłem głębokie otwory , tylko nieco większe niż średnica ośki. Tak na szybko do sprawdzania prostowania , użyłem dwóch kostek z aluminium . Przy krawędziach zrobiłem małe zagłębienia pod łożyska ośki . .... jak je zrobiłem - poprostu , drugi koniec małego wiertła , oparłem o krawędź i uderzyłem młotkiem . Położyłem ośkę i zakręciłem szybko zębatką . Widać było , czy ma jeszcze bicie , no i gdzie jest największe i markerem zaznaczałem i prostowałem dalej . na zdjęciach .... jak była wygięta oś. .... po zdjęciu latarki i już przygotowane wałki z otworami . ..... a reszta zdjęć , mówi sama za siebie ... ostatnie zdjęcie , to po założeniu zębnika latarkowego , ponowne sprawdzenie bicia. Przed złożeniem mogłeś umyć wszystkie detale... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9402 Napisano 2 Stycznia 2022 Tyż prowdo Ale nie wiedziałem , czy się uda i czy czasem tego nie spierdzielę. Więc dopiero po naprawie , czyszczenie było 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #9403 Napisano 2 Stycznia 2022 Każdy producent, uzyskuje odpowiednie brzmienie, różną grubością struny. Można dobrać każdą grubość, nawet co mikron. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #9404 Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) To wiem, ale nie wiedziałem, że ą gitarowe o śr. ok 1mm? Jeżeli tak to w pobliżu mam sklep dla gitarzystów... Ale , ale, są igiełki do łożysk o średnicy 0,99 i 1mm chyba zastosuję... poszlifuję te o średnicy 1 mm może "wyda" właściwą średnicę... Edytowane 2 Stycznia 2022 przez mkl1 dodatkowa informacja 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #9405 Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Witam wszystkich i najlepsze życzenia w Nowym Roku . Powoli wracam do żywych lekarze którzy się mną opiekowali powiedzieli że z moją chorobą będę żył do końca życia (mam dla wszystkich którzy mnie lubią informację "jeszcze trochę pożyję" a dla tych co mnie nie lubią też informację "jeszcze trochę pożyję" ) Tak więc co jakiś czas coś jeszcze tu napiszę i pokażę ale przedewszyskim muszę nadrobić zaległości z naprawami (nigdy nie byłem systematyczny) a teraz to już nazbierało się tego tyle że nie wiem w co ręce włożyć . Będę też powoli wyprzedawał moje zbiory więc jak ktoś szuka jakiś narzędzi lub części to pisać na PW lub obserwować forum. Ale ad rem 18 godzin temu, PM1122 napisał(-a): Tak, prostować ! Chyba rok temu, a może nieco więcej, prostowałem taką samą oś. Opisałem to nawet i to chyba w tym temacie. Oczywiście, zębnik latarkowy trzeba rozłożyć. Jakiś czas temu już pokazywałem na forum prostowanie i naprawę takiej osi 15 godzin temu, shreq napisał(-a): .......Ja bym na czopach nie opierał. Ja też , a do sprawdzenia centryczności/bicia służą odpowiednie narzędzia nazywane w zegarmistrzostwie ósemkami I są produkowane i dostępne w różnych rozmiarach małych i dużych A do prostowania osi można używać tak jak napisał Kol. PM1122 prasy (lub wiertarki jako prasy) lub takich prostych narzędzi jakie są na zdjęciu u góry (koło "Przekroju") które służą głównie do nawiercania prostopadłego osi, prostowania płaszczyzny kół i podłużania zębów ale można ich też użyć do wyprostowania osi. "I to by było na tyle" Miłego pierwszego tygodnia roku Roman p.s. 16 godzin temu, Yodek napisał(-a): Wow .. 🤗✌ "Yodku" Mirek się tylko tak z nami droczy od razu było wiadomo że jako specjalista od łożysk ma dostęp do różnych "wałków" i coś dobierze Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Kieszonkowe dodanie p.s. 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9406 Napisano 3 Stycznia 2022 1 minutę temu, Kieszonkowe napisał(-a): Witam wszystkich i najlepsze życzenia w Nowym Roku . Powoli wracam do żywych lekarze którzy się mną opiekowali powiedzieli że z moją chorobą będę żył do końca życia (tak więc mam dla wszystkich którzy mnie lubią informację "jeszcze trochę pożyję" a dla tych co mnie nie lubią też informację "jeszcze trochę pożyję" ) Tak więc co jakiś czas coś jeszcze tu napiszę i pokażę ale przedewszyskim muszę nadrobić zaległości z naprawami (nigdy nie byłem systematyczny) a teraz to już nazbierało się tego tyle że nie wiem w co ręce włożyć . Będę też powoli wyprzedawał moje zbiory więc jak ktoś szuka jakiś narzędzi lub części to pisać na PW lub obserwować forum. Ale ad rem Jakiś czas temu już pokazywałem na forum prostowanie i naprawę takiej osi Ja też do sprawdzenia centryczności/bicia służą odpowiednie narzędzia nazywane w zegarmistrzostwie ósemkami I są produkowane i dostępne w różnych rozmiarach małych i dużych A do prostowania osi można używać tak jak napisał Kol. PM1122 prasy lub wiertarki jako prasy lub takich prasek jakie są na zdjęciu u góry (koło "Przekroju") które służą głownie do prostowania płaszczyzny kół i podłużania zębów ale można ich też użyć do wyprostowania osi. "I to by było na tyle" Miłego pierwszego tygodnia roku Roman Wszystkiego najlepszego! I zdrowia! Już zachodziłam w głowę, że Kolegi nie widać, nie słychać. A kysz chorobom - niech żyje w dobrym zdrowiu nam 😄😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9407 Napisano 3 Stycznia 2022 Również życzę Duuużo Zdrowia Już kilka takich ,,ósemek" mam , ale raczej do mniejszych zegarków .... pomału się dorobię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shreq 233 #9408 Napisano 3 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Kieszonkowe napisał(-a): różnych "wałków" i coś dobierze A moim zdaniem są za twarde. Cieszę się że jesteś!🙂 Życzę zdrowia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #9409 Napisano 3 Stycznia 2022 Teraz, shreq napisał(-a): A moim zdaniem są za twarde. Właśnie i niestety. Nawet igiełek z łożysk igiełkowych po rozhartowaniu , nie da się dobrze obrabiać... Niestety 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9410 Napisano 4 Stycznia 2022 Kurcze - jak ja nie lubię tych małych wkręcików w zawiasach . Gwint , jakby go nie było , rowek na wkrętak podobnie i można kręcić i kręcić . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9411 Napisano 4 Stycznia 2022 Godzinę temu, PM1122 napisał(-a): Kurcze - jak ja nie lubię tych małych wkręcików w zawiasach . Gwint , jakby go nie było , rowek na wkrętak podobnie i można kręcić i kręcić . Moja odwieczna pięta achillesowa - problemy z wkrętami. Za każdym razem mam coś 😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9412 Napisano 4 Stycznia 2022 No cóż trzeba go poprawić i używać właściwego rozmiaru wkrętaka. rowek można poprawić fachowo - frezem , a prościej i nie fachowo piłką z brzeszczotem włosowym - delikatnie ... i tyle. Niestety poprawa po wykręceniu 😉 Ps. Ten na zdjęciu to nie śruba tylko gwóźdź z opcją do wykręcenia - w praktyce do jednorazowego użycia (no może ze dwa razy) ✌️ 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9413 Napisano 4 Stycznia 2022 9 minut temu, LESKOS napisał(-a): No cóż trzeba go poprawić i używać właściwego rozmiaru wkrętaka. rowek można poprawić fachowo - frezem , a prościej i nie fachowo piłką z brzeszczotem włosowym - delikatnie ... i tyle. Niestety poprawa po wykręceniu 😉 Ps. Ten na zdjęciu to nie śruba tylko gwóźdź z opcją do wykręcenia - w praktyce do jednorazowego użycia (no może ze dwa razy) ✌️ No właśnie - gwoździowktęt .. Wykręcić takiego, to sztuka. Ale później, to zamieniam na te wielokrotnego użytku.... jak akurat takie znajdę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #9414 Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) 3 godziny temu, LESKOS napisał(-a): ......... rowek można poprawić fachowo - frezem , a prościej i nie fachowo piłką z brzeszczotem włosowym - delikatnie ... i tyle. Fachowo to przy pomocy takich nacinaków te akurat o grubościach od 0,1 do 0,5 mm !!! lub takich pilników do pogłębiania (szerszą powierzchnie mają gładką a pilnik jest tylko na grubości) te od 0,4 do 1,1 mm. A jeśli już frezy - to raczej piłki frezujące tu o szerokości szranku od 0,2 do 0,4 mm ale do tego potrzeba frezafki lub przynajmniej tokarki z odpowiednim stolikiem/ ucwytem i teraz "to by było na tyle" miłego wieczoru Roman Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Kieszonkowe 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9415 Napisano 4 Stycznia 2022 6 godzin temu, PM1122 napisał(-a): No właśnie - gwoździowktęt .. Wykręcić takiego, to sztuka. Ale później, to zamieniam na te wielokrotnego użytku.... jak akurat takie znajdę. Ty przynajmniej masz wkręty, u mnie nawet zawiasów nie ma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9416 Napisano 4 Stycznia 2022 Teraz, Sir Gresek napisał(-a): Ty przynajmniej masz wkręty, u mnie nawet zawiasów nie ma Ooo. 😯 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #9417 Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) 50 minut temu, Sir Gresek napisał(-a): Ty przynajmniej masz wkręty, u mnie nawet zawiasów nie ma Musisz zainwestować i zakupić zawiasy np. do "szkatuł/ek" widziałem w markecie na "O". Nawet mosiężne/mosiądzowane i w wymiarze podobnym do "zegarowego" ( nawet zakupiłem i gdzieś leżą i czekają...... ) Edytowane 4 Stycznia 2022 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9418 Napisano 4 Stycznia 2022 4 godziny temu, Kieszonkowe napisał(-a): A jeśli już frezy - to raczej piłki frezujące tu o szerokości szranku od 0,2 do 0,4 mm ale do tego potrzeba frezafki lub przynajmniej tokarki z odpowiednim stolikiem/ ucwytem i teraz "to by było na tyle" miłego wieczoru Roman No najbardziej wykorzystuje (poza brzeszczotami 😉 ) piłki frezujące . a mocowanie ??? wkręt wkręcony do klocka złapanego do Imaka tokarki ściskiem stolarskim - działa ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #9419 Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) 9 godzin temu, LESKOS napisał(-a): ......... a mocowanie ??? wkręt wkręcony do klocka złapanego do Imaka tokarki ściskiem stolarskim - działa ... Leszku przecież mnie znasz "odpowiedni uchwyt" a czym jest: klocek - imak tokarki - ścisk stolarski Tak naprawdę są do tego też inne "narzędzia proste" jak np. stolik który wkładasz w podstawę oparcia noża a na im opierasz klocek w którym w zacisku tokarki mocujesz obrabianą śrubę - gwarantuje to prostopadłe prowadzenie do piłki zamocowanej we wrzecionie tokarki. Ale wszystkie sposoby prowadzące do skutku są dobre - może być imadło i brzeszczot. Miłego poranka Roman p.s. Robię porządki w zbiorach . Na zdjęciu nad piłkami frezującymi są akurat stare zapasy końcówek do kła składanego można wiercąc otwór blokujący prostopadle do osi zegara robić to tak: - próbować napunktować oś i wiercić to wiertłem osadzonym w wiertarce - a można oś oprzeć w pryzmatycznym wycięciu takiej końcówki i dosuwając oś do wiertła zamocowanego we wrzecionie nawiercić idealnie na środku osi bez punktowania - co kto lubi lub ma (już wiele lat temu ludzie wymyślili tego typu ułatwienia) Edytowane 5 Stycznia 2022 przez Kieszonkowe dodanie p.s. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9420 Napisano 5 Stycznia 2022 16 godzin temu, mkl1 napisał(-a): Musisz zainwestować i zakupić zawiasy np. do "szkatuł/ek" widziałem w markecie na "O". Nawet mosiężne/mosiądzowane i w wymiarze podobnym do "zegarowego" ( nawet zakupiłem i gdzieś leżą i czekają...... ) Też na ten pomysł wpadłem i mam 3 drewniane pudełka z wieczkami na zawiasach Stanu drewna nawet nie oceniałem przy zakupie, tylko patrzyłem na zawiasy jak komornik na pralke. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9421 Napisano 5 Stycznia 2022 W dniu 2.01.2022 o 21:01, mkl1 napisał(-a): To wiem, ale nie wiedziałem, że ą gitarowe o śr. ok 1mm? Jeżeli tak to w pobliżu mam sklep dla gitarzystów... Ale , ale, są igiełki do łożysk o średnicy 0,99 i 1mm chyba zastosuję... poszlifuję te o średnicy 1 mm może "wyda" właściwą średnicę... W temacie naprawy latarek Nasunął mi się pomysł rodem z wędkarstwa podlodowego, którego korzenie sięgają stomatologii. W "dentystystwie" (żeby drugi raz nie pisać "stomatologia") czy też w protetyce stosuje się drut o nazwie "DENTAL" Sprzedawany w 1m odcinkach. Gradacja od o,5 mm do l,o mm. Sprężysty, srebrny kolor i nierdzewność wskazują na "szlachetność" tego stopu. Sam go jeszcze nie stosowałem do takich napraw więc nie wypowiem się jak się spisuje w tej roli, ale biorąc pod uwagę możliwość zakupu prawie dowolnej grubości w niehurtowych ilościach i jego właściwości mechaniczne i chemiczne, myślę, że jest godny polecenia lub przynajmniej wzięcia pod uwagę. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #9422 Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 3.01.2022 o 07:25, Yodek napisał(-a): ...... I zdrowia! Już zachodziłam w głowę, że Kolegi nie widać, nie słychać. A kysz chorobom - niech żyje w dobrym zdrowiu nam 😄😁 W dniu 3.01.2022 o 09:22, shreq napisał(-a): .......Życzę zdrowia. W dniu 3.01.2022 o 08:27, PM1122 napisał(-a): Również życzę Duuużo Zdrowia Już kilka takich ,,ósemek" mam , ale raczej do mniejszych zegarków .... pomału się dorobię Witam, wszystkim życzącym zdrowia nie dziękuję żeby nie zapeszyć W czwartkowy poranek Święta Trzech Króli - czy jak to wolał jeden ze znanych polityków 6!!!! (takich nam przyszło mieć polityków ) Czas na dalsze porządki/remanenty - ósemkowe - dlaczego ósemki bo pierwotnie taki kształt miały a że mam ich podobnie jak Kol. PM1122 też kilka to gwoli edukacji pokażę te inne które już nie zawsze ósemkę przypominają (miały być wszystkie w moim opracowaniu o narzędziach - ale czy ono kiedykolwiek powstanie - nie wiem - więc niech będą chociaż tu) te kształtem przypominają jeszcze trochę ósemkę bo już następne nie bardzo no a te z ósemką to też nie mają nic wspólnego (no chyba że ktoś się uprze) Jak na razie wędrują do kartonu z ósemkami (zamiast na stół do reprodukcji i do opracowania) idę szukać w kartonach dalszych ósemek bo to nie wszystkie Miłego świętowania a może przedłużonego weekendu Roman Edytowane 6 Stycznia 2022 przez Kieszonkowe 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6135 #9423 Napisano 6 Stycznia 2022 (edytowane) 22 godziny temu, Sir Gresek napisał(-a): W temacie naprawy latarek Nasunął mi się pomysł rodem z wędkarstwa podlodowego, którego korzenie sięgają stomatologii. Dzięki.. Znalazłem jeszcze coś poręczniejszego Jutro się wybieram po zakupy.. czas najwyższy się zebrać do kupy i naprawić ten zegar. Bo nienaprawiony - to psuje moje samopoczucie Jak się sprawdzą to oczywiście poinformuję, by ktoś mógł z takiego rozwiązania skorzystać..... lub nie... Edytowane 6 Stycznia 2022 przez mkl1 3 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pasikonik 12 #9424 Napisano 7 Stycznia 2022 Co sądzicie o takim zegarze. Mechanizm opisany jako Deutches Patent . Co to może być za zegar . Wygląda ładnie i mi się bardzo podoba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #9425 Napisano 7 Stycznia 2022 Nie wiem co to za zegar, ale znalazłem zdjęcie grobu jego producenta. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach