mkl1 6070 #10101 Napisano 20 Lipca 2022 Naczytali się i co z tego??? Ja na ten przykład nie łapie co to jakieś żele, i do czego, po co, jakieś powłoki.... Nawet gdybym się udał do przykładowego Rosmana to nie wiem o co pytać ( oprócz lakieru do paznokci UV w kolorze nazwijmy to białym... Musiałbym przyjechać na extra szkolenie 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10102 Napisano 20 Lipca 2022 5 minut temu, mkl1 napisał(-a): Naczytali się i co z tego??? Ja na ten przykład nie łapie co to jakieś żele, i do czego, po co, jakieś powłoki.... Nawet gdybym się udał do przykładowego Rosmana to nie wiem o co pytać ( oprócz lakieru do paznokci UV w kolorze nazwijmy to białym... Musiałbym przyjechać na extra szkolenie No i przede wszystkim , my rozróżniamy tylko podstawowe kolory , które nam wystarczają , .... a tu cała paleta barw , odcieni , itd . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10103 Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) Muszę przyznać ż Gosia jest "de best" w tym względzie , ale można znaleźć masę filmików takich jak ten. Niestety praktyki nic nie zastąpi. ✌️😉 Edytowane 20 Lipca 2022 przez LESKOS 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10104 Napisano 20 Lipca 2022 Ooo.. super. Zamiast się produkować i ciężko tłumaczyć, to na instruktażowych filmikach widać o co chodzi. Dodam tylko, że powyższy filmik traktuje o lakierach hybrydowych , doskonały sposób na uzupełnienie "płaskiego" ubytku o niewielkiej głębokości 🙂 1-2 mm Jednak jeśli ubytek jest głęboki, drążący aż do podkładu niezbędna jest technika "budowania" podkładu z akrylożelu aby wyprowadzić poziom, z kilku odrębnych warstw. Jedna gruba warstwa się nie utwardzi odpowiednio - lampa nie przenika zbyt głęboko w akrylożel. Jak juz jest podbudowa - wypełniony ubytek - wtedy jak powyżej z filmiku pokazanego przez Lesa, wykańczamy lakierami na biało 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #10105 Napisano 20 Lipca 2022 Wszystko fajnie, tylko jak radzisz sobie by wszystkie warstwy stanowiły jedność z porcelanką? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10106 Napisano 20 Lipca 2022 (edytowane) 13 minut temu, graver napisał(-a): Wszystko fajnie, tylko jak radzisz sobie by wszystkie warstwy stanowiły jedność z porcelanką? Akurat to najmniejszy problem. Po oczyszczeniu, odtłuszczeniu - albo "baza" ( jak z filmiku) albo nawet nie. Akrylożel jest cholernie lepki i bardzo dobrze przywiera. Dlatego przy nakładaniu pędzelkiem musi być odpowiedni płyn bo inaczej akrylożel nie odczepi się od pędzla. A poza tym na wstawionej na tarczy "plombie" z akrylożelu" wag nikt nie wiesza więc w zupełności wystarcza. Nadmienię jako ciekawostkę (znaną już wielu) ze ta cala technika ze światłoutwardzalnymi materiałami doskonale się zaaklimatyzowała w gabinetach stomatologicznych. Edytowane 20 Lipca 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10107 Napisano 20 Lipca 2022 Biorę na spytki synową (jest kosmetologiem, o pazurach pewnie coś wie i może ma surowce oraz jakieś narzędzia). Jak skompletuję te żele i hybrydy i potrenuję na czymś neutralnym to wrócę do tematu. A na razie tarczy od F&G nie tykam... A może tak wystawię jej zlecenie, ma doświadczenie w makijażu permanentnym i zasadzaniu włosków, to i łapki musi mieć precyzyjne, a i pacjent cierpliwy 🤪. Oj, rozmarzyłem się 😀. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10108 Napisano 20 Lipca 2022 I to jest świetna myśl 🙂. Jeśli jest możliwość dostępu do materiałów i narzędzi to fantastycznym rozwiązaniem jest zdobycie uszkodzonej tarczy lub jej kawałka i swobodne potrenowanie. Bez pośpiechu, bez stresu.. Będzie okazja sprawdzić jak reagują materiały i w jaki sposób je ujarzmić 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10109 Napisano 22 Lipca 2022 Ja muszę się przyznać, że jak potrzebuję wypełnić głęboki ubytek to wypełniam to częściowo szpachlówką , po 24 h delikatnie zeszlifowuje i poleruję, a dopiero dalej zabawa z lakierem hybrydowym . Tego "paznokciowego" akrylożelu i jego nakładania nie jestem wstanie opanować... fizycznie i mentalnie. Nie te ręce 🙂 . Jakoś nawet to wychodzi , znaczy do zaakceptowania. 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10110 Napisano 22 Lipca 2022 48 minut temu, LESKOS napisał(-a): Ja muszę się przyznać, że jak potrzebuję wypełnić głęboki ubytek to wypełniam to częściowo szpachlówką , po 24 h delikatnie zeszlifowuje i poleruję, a dopiero dalej zabawa z lakierem hybrydowym . Tego "paznokciowego" akrylożelu i jego nakładania nie jestem wstanie opanować... fizycznie i mentalnie. Nie te ręce 🙂 . Jakoś nawet to wychodzi , znaczy do zaakceptowania. Podsumowując - jak komu wygodnie- czym tam sobie wypełni głębszy ubytek - skutek jest ten sam 😉🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10111 Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) To może jeszcze inaczej zobrazuję- Oto pazury. Moje i nie moje 😉. Cale płytki paznokci są zabudowane i przedłużone akrylożelem. Czyli moje naturalne są całkiem schowane w akrylożelu, długie na max 1 mm. Takie daje możliwości ten wynalazek Edytowane 22 Lipca 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10112 Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Znaczy w razie czego można by powiększyć tarczę zegara z 18,5 na 20 cm ... ... super😉 Edytowane 22 Lipca 2022 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10113 Napisano 22 Lipca 2022 20 minut temu, LESKOS napisał(-a): Znaczy w razie czego można by powiększyć tarczę zegara z 18,5 na 20 cm ... ... super😉 Hmm.. teoretycznie jak bym się uparła to tak, mogłabym czegoś takiego spróbować. Jakby stawką był krzyżowy Eppner, kto wie, kto wie.. 🤗😂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10114 Napisano 22 Lipca 2022 Oj z krzyżowymi kaplica , znikły z rynku kompletnie. Zresztą ciężko o jakikolwiek ciekawy zegar dobrej klasy i to niezależnie od oferowanej kwoty ... po prostu nie ma ofert. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10115 Napisano 22 Lipca 2022 16 minut temu, LESKOS napisał(-a): Oj z krzyżowymi kaplica , znikły z rynku kompletnie. Zresztą ciężko o jakikolwiek ciekawy zegar dobrej klasy i to niezależnie od oferowanej kwoty ... po prostu nie ma ofert. No to lipa. Nie będę tuningować 18,5 tarcz 🥴.. Na krajowym rynku też lipa. Jakiegoś ciekawego Poltika trafić to nic, a nic Ciągle te same zegary w skromnej ofercie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10116 Napisano 22 Lipca 2022 To wszystko już wykupione ? ☹️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10117 Napisano 22 Lipca 2022 21 minut temu, PM1122 napisał(-a): To wszystko już wykupione ? ☹️ Łańcuchy dostaw się pozrywały 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10118 Napisano 22 Lipca 2022 To nie jest dobry czas na kupowanie , a tym bardziej wyprzedawanie kolekcji. Przykre to, ale pojawiają się, w zasadzie tylko zegary wystawione z powodu trudnej sytuacji finansowej właściciela, bądź przejścia na drugą stronę mocy... ale to nie generuje ruchu kolekcjonerskiego, że tak powiem. Szczególnie, że na głównym - zachodnim rynku z tym "finansowym przyciśnięciem" nie jest tak źle, więc generalnie plaża. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #10119 Napisano 22 Lipca 2022 Nie wiem co tak marudzicie ze ciezko kupic 🤣,ja mam inny problem za wolno kasa przychodzi😂. Slabo szukacie albo za wazki rynek ogarniacie😄. Zapomnialem, ja zbieram te mniej popularne 🙃 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10120 Napisano 22 Lipca 2022 Godzinę temu, old time napisał(-a): Nie wiem co tak marudzicie ze ciezko kupic 🤣,ja mam inny problem za wolno kasa przychodzi😂. Slabo szukacie albo za wazki rynek ogarniacie😄. Zapomnialem, ja zbieram te mniej popularne 🙃 Słabo nie szukam ale wąski, krajowy rynek tylko ogarniam. Tam za miedzą nie sięgam 🤗 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10121 Napisano 22 Lipca 2022 Ja chodzę tylko po kirppis,ach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #10122 Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Godzinę temu, Yodek napisał(-a): Słabo nie szukam ale wąski, krajowy rynek tylko ogarniam. Tam za miedzą nie sięgam 🤗 No co Ty na Polskiej miedzy kupiony Nie moge wracac z wakacji bez pamiatki z ojczyzny. Mam małego i mam dużego. Edytowane 22 Lipca 2022 przez old time 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10123 Napisano 22 Lipca 2022 3 godziny temu, old time napisał(-a): Zapomnialem, ja zbieram te mniej popularne 🙃 Myślę, że to podstawowa różnica ... choć chyba nie do końca. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #10124 Napisano 25 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 22.07.2022 o 15:51, LESKOS napisał(-a): Myślę, że to podstawowa różnica ... choć chyba nie do końca. Wydaje mi się że zależy dużo od szczęścia i intensywności poszukiwań. Zapomniałem jeszcze jadna ważna rzecz- często trzeba szybko podejmować decyzje a to jest ryzykowne. Nie ma czasu na długie oglodanie zdjęć a tym bardziej na negocjacje cenowe.Dotycxy to opcji kup teraz na ebay i unikalnych rzeczy. Kiedyś zabaczylem rzadko spotykany zegar w opcji kup teraz na ebay, ponieważ miałem już taki to zadzwoniłem do znajomego. Rozmawiając że mną wszedł na aukcję i analizował zdjęcia- okolo 10 minut. To wystarczyło żeby zegar kupił ktoś inny.Zegar byl na aukcji może godzinę. Edytowane 25 Lipca 2022 przez old time 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10125 Napisano 26 Lipca 2022 Zgodnie z wytycznymi 🙂 - skompletowałem zestaw do retuszu tych braków na tarczy Mam tylko pytanko do doświadczonych - czym mozna zmyć / usunąć ten tusz, jak by wyszło nierewelacyjnie (oczywiście zanim zaschnie). Woda, jakiś rozpuszczalnik - czy jak na kalce pozostaje tylko żyletka ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach