Sir Gresek 164 #10401 Napisano 3 Października 2022 W dniu 30.09.2022 o 03:49, Yodek napisał(-a): Zasadnie 😊. To z braku określenia na big tokarkę. Tokarka, mała tokarka to tokareczka, a wielka to jak? Tokarzysko? 🤪😆. Tokara 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10402 Napisano 3 Października 2022 1 godzinę temu, Sir Gresek napisał(-a): Tokara Faktycznie - odpowiednie określenie 😊 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10403 Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Dobry wieczor Tik-Taki Zaposiadłem domek dla mechanizmu Jungansa w formie puzzli dla przedszkolaków. W komplecie jest przeraźliwie brudny mechanizm, ale i z nim sobie poradzę. Głównym powodem jest tarcza, i tu "porady potrzebuję". Nie mam bladego pojęcia jaką metodę naprawy do niej zastosować. Pewnie nasza specówa od tarcz mnie wyśmieje, bo dla niej to betka, ale ja stoję przed ścianą i nie mam koncepcji. Druga prośba: ma ktoś z Was rycinę podobnego egzemplarza? Chce podciągnąć (choć to nieładnie) jak wyglądały ozdóbki na froncie, bo u mnie "odpadły" Edytowane 3 Października 2022 przez Sir Gresek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10404 Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Ajj, nie...... Nie wiem , czy ktoś Ci pomoże, bo to tarcza celuloidowa. Miałem też celuloidową i podobnie zniszczoną i jeden z kolegów zaofiarował się , że jeśli ją obfotografuję i jeszcze zeskanuję , to on ją graficznie rozrysuje. A dalej , to już by poszło , w wykonanie nowej - zastępczej. Ale nie koniecznie z celuloid. Choć mówi się, że student malarstwa , to by sobie poradził z pomalowaniem celuloidowej kliszy, np. takiej po zdjęciu rentgenowskim. Jednak , tak się złożyło, że natrafiłem na All....., niemalże identyczną tarczę. Była już jednak , nie celuloidowa , no i była współcześnie wykonana , z blachy i malowana - chyba emalią. To nie było ręcznie robione - nie wiem jak, bo nie znam się na tym. W każdym razie, porównując oryginał z nową tarczą, to były nieduże różnice. Zegar nabrał blasku, ale fakt jest taki , że ta tarcza , to jednak zamiennik. Edytowane 3 Października 2022 przez PM1122 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10405 Napisano 3 Października 2022 Proszę... http://www.tarczebodzio.magix.net/gallery - copy.html coś dobierzesz 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #10406 Napisano 3 Października 2022 Pytanie czy chcesz ją ratować, czy jak PM1132 dokupić podobną, celuloid jest kruchy tak tak, nie odkryłem ameryki, można by zdjąć rozetkę środkową i delikatnie naprowadzić by nie było przerw, następnie położyć na brakujący fragment kalkę techniczną i zaostrzonym ołówkiem 0,5 dokładnie obrysować ubytek, dobrać papier, i tu moje doświadczenie ( kupić bezbarwny lakier akrylowy w sprayu i znaleźć kilka różnego koloru papierów chodzi o pożółkłość i robić próby na kawałkach lakierując je 3-5 razy, lakier akrylowy szybko schnie i po kilku warstwach lakierowania daje duże podobieństwo do celuloidu, lecz należy dobrać kolor papieru spróbować kredowy biały po lakierowaniu przyżółknie i metodą prób dopasuje się kolor tak jak tarcza, następnie jak będzie pasowało wyciąć bardzo dokładnie nożyczkami kształt brakujący nanieść indeksy odłożyć i prysnąć kilka razy i wkleić, następnie całość prysnąć 2-3 razy i być może będzie zadawalająco. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10407 Napisano 3 Października 2022 Można też troche pobawić się z komputerem - niedawno tak przerabiałem (a własciwie dorabiałem) tarcze do Schatza. Najpierw foto tarczy - ze statywu, dokładnie na wprost, w wysokiej rozdzielczości, najlepiej w RAW-ie. Przy okazji zastosowałem w aparacie filtr czarno - biały, ułatwiło to późniejszą obróbkę. Potem takie zdjęcie do GIMP-a - retuszowanie, wycięcie tego co zbędne i dodatkowy obrys, skalowanie i zamiana jasnoszarego na biały / przezroczysty, a prawie czarnego - na czarny. W efekcie mam coś takiego I w końcu wydruk - papier foto, drukarka laser jakieś 600 DPI (ale słabsze też obleci), potem można jakoś polakierować, postarzyć - co potrzeba. Są też różne barwy papieru - jest w czym wybierać. No i mam efekt finalny - taki śmieszny zegareczek, oryginał nie był tak fajny 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10408 Napisano 4 Października 2022 Dzięki za wskazówki, sugestie i pomysły. Myślałem, że może jest jakiś środek chemiczny, który zmiękczy celuloid i ten sobie miękko oklapnie na tarczę. Ubytki i tak musiałbym "dorobić", ale reszta zostałaby oryginalna.. Szkoda... mimo że to tylko Junghans 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10409 Napisano 5 Października 2022 Celuloid rozpuszcza się w acetonie. Można próbować czasami jakoś to wykorzystać, ale proces, moim zdaniem, jest niekontrolowany i może przynieść więcej strat niż zysku. Drobne ubytki można, podobno próbować uzupełniać rozpuszczonym starym celuloidem w acetonie - jak lakierem , ale to wymaga weryfikacji. Nie próbowałem. 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10410 Napisano 5 Października 2022 Można próbować, ale moim zdaniem, najlepiej obfotografować i szukać zamiennika. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #10411 Napisano 5 Października 2022 2 godziny temu, PM1122 napisał(-a): Można próbować, ale moim zdaniem, najlepiej obfotografować i szukać zamiennika. Pewnie tak będę musiał zrobić 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10412 Napisano 5 Października 2022 Tylko 100 fincebulionów, ale daleko jak dla mnie - Laponia 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10413 Napisano 5 Października 2022 1 godzinę temu, PM1122 napisał(-a): Tylko 100 fincebulionów, ale daleko jak dla mnie - Laponia Nasze cebuliony się zinflacjonowały. Wasze chyba trochę silniejsze. No ale ta Laponia to jednak wyzwanie. Drogie wyzwanie. Fajny zegar z krainy renów. 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #10414 Napisano 7 Października 2022 Gustav Becker ? 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6088 #10415 Napisano 7 Października 2022 (edytowane) Gdzieś czytałem,opinię,że to może być "beker" z krainy kwitnącego ryzu... ale ja się tam nie znam Edytowane 7 Października 2022 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10416 Napisano 7 Października 2022 (edytowane) 5 minut temu, mkl1 napisał(-a): krainy kwitnącego ryzu... 🤣 Automatycznie mam skojarzenie- kraina kwitnących kartofli 😂 Edytowane 7 Października 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #10417 Napisano 7 Października 2022 Becker wiecznie żywy... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #10418 Napisano 7 Października 2022 57 minut temu, Yodek napisał(-a): 🤣 Automatycznie mam skojarzenie- kraina kwitnących kartofli 😂 Że co? Do Poznania coś masz? 🤨🤨😘😘 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10419 Napisano 7 Października 2022 Godzinę temu, Yodek napisał(-a): 🤣 Automatycznie mam skojarzenie- kraina kwitnących kartofli 😂 To była kraina podziemnej pomarańczy ... przynajmniej za moich czasów... 🤭 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10420 Napisano 7 Października 2022 (edytowane) 50 minut temu, kiniol napisał(-a): Że co? Do Poznania coś masz? 🤨🤨😘😘 A mam 🤗. Wiesz, że Cię kocham..no. 😆😜✌️ 33 minuty temu, LESKOS napisał(-a): To była kraina podziemnej pomarańczy ... przynajmniej za moich czasów... 🤭 😉 Trzebaby poprawić - kraina kwitnącej podziemnie pomarańczy.. 😊😁 Edytowane 7 Października 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10421 Napisano 7 Października 2022 Ty to Gosia jesteś kokietka forumowa 😂 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10422 Napisano 7 Października 2022 50 minut temu, LESKOS napisał(-a): Ty to Gosia jesteś kokietka forumowa 😂 Ciebie też kocham 😁🖐✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #10423 Napisano 7 Października 2022 Powiedziała Pani Eliza do Pana Sułka... - Cicho, wiem !!! 🤭😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10424 Napisano 7 Października 2022 15 minut temu, LESKOS napisał(-a): Powiedziała Pani Eliza do Pana Sułka... - Cicho, wiem !!! 🤭😉 😆✌️✌️☺️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #10425 Napisano 8 Października 2022 Wymęczyłam zdechlaka Świtka. Niezbyt lubie robić sadzaki i miałam juz takich nie kupować ale jak zwykle mnie podkusiło. 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach