Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Yodek

Porady potrzebuj臋 馃槉

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dzisiaj posiedzia艂em troch臋 w necie i doszed艂em do wniosku 偶e kupi臋 sobie star膮 maszyn臋 do szycia.聽 :)

B臋d臋 szy艂 pokrowce na zegary, oczywi艣cie na dobre zegary to z naturalnej sk贸ry, a na budziki z syntetyku.聽 :P

Maszyna jak nowa i kompletna z papierami.聽

post-28411-0-92454500-1578096017_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Ka偶dy stary cz艂owiek ma swoj膮 histori臋 i pow贸d, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomy艣l o tym, zanim mnie os膮dzisz.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi
Udost臋pnij na innych stronach

Grivolas

-pierwszy okragly sprzedany za聽 600 funtow+mlotkowe (to byla super cena )

-drugi 750 + mlotkowe (nie bardzo mi sie podoba)

Aukcja byla w serpniu 2019

A ja dzisiaj posiedzia艂em troch臋 w necie i doszed艂em do wniosku 偶e kupi臋 sobie star膮 maszyn臋 do szycia.聽 :)

B臋d臋 szy艂 pokrowce na zegary, oczywi艣cie na dobre zegary to z naturalnej sk贸ry, a na budziki z syntetyku.聽 :P

Maszyna jak nowa i kompletna z papierami.聽

attachicon.gifPrzechwytywanie.JPG

Super pomysl :D :D :D

Marian serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku

post-70514-0-55368200-1578097023.jpg

post-70514-0-42640100-1578097087_thumb.jpg

Edytowane przez old time

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Grivolas

-pierwszy okragly sprzedany za聽 600 funtow+mlotkowe (to byla super cena )

-drugi 750 + mlotkowe (nie bardzo mi sie podoba)

Aukcja byla w sierpniu 2019

Marian serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku

Ok , wielkie dzi臋ki za informacje, jak nie sprzeda si臋 (co najprawdopodobniej b臋dzie mai艂o miejsce) "ponegocjuje", a nu偶 w chwili s艂abo艣ci ...

Grivolasy te偶 spotyka艂em par臋 razy , ale nie wpad艂y szczeg贸lnie w oko, prezentowane przez Ciebie聽 b. 艂adne聽 ;). Szczeg贸lnie pierwszy. No powoli szukam...聽 "zapalenia p艂uc" nie ma... :D;)

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzie膰 co艣, nie m贸wi膮c NIC!聽聽馃

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Pi贸rowpusty od grzebania i politurowania ciut si臋 zesch艂y i by艂 problem z ich z艂o偶eniem, trzeba by艂o si艂y, wszystko trzeszcza艂o z艂owieszczo przy 艣ciskaniu

Jak wysz艂o i czy trzyma klejenie ?

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Przed klejeniem , dobrze jest p臋dzelkiem z wod膮 przetrze膰 elementy/powierzchnie klejone (znaczy surowe drewno) , tak z do艣wiadczenia w艂asnego...聽 ;)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Jak wysz艂o i czy trzyma klejenie ?

Kurde, klejenie tych wafli mnie wyka艅cza psychicznie :unsure: 艢cisk zdejmowa艂am z dusz膮 na ramieniu. Trzyma, wygl膮da nie藕le, ale ja naprawd臋 nie wiem czy to naprawd臋 trzyma. Klej膮c i sk艂adaj膮c g贸r臋 obchodzi艂am si臋 jak z jajem, 偶eby d贸艂 zn贸w nie strzeli艂. Oczywi艣cie wsuwaj膮c wpusty, zn贸w by艂o ci臋偶ko bo si臋 zwichrowa艂y - nie wiedzia艂am, 偶e mo偶na ciut zwil偶y膰 wod膮 przed sk艂adaniem..

Poprzednie 6 skrzy艅 rozbiera艂am, katowa艂am na r贸偶ne sposoby i 偶adna nigdzie nie pu艣ci艂a.

Jeszcze sklei膰 brod臋, osadzi膰 plecy i wtedy mo偶e b臋dzie szansa, 偶e si臋 ju偶 nie rozsypie.

Nawet nie wiem kt贸re p艂aszczyzny we wpustach nale偶y smarowa膰 klejem, wszystko czy tylko niekt贸re, straszne braki mam. ;)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

To dalej trzymam kciuki :)

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

mam podobnie jak Gosia wyka艅cza ju偶 mnie to klejenie i te偶 mam dosy膰 mia艂em zd膮偶y膰 w zesz艂ym roku a tu co chwila niespodzianki (ja przyk艂adam boczne listewki do pi贸r i聽 w miejscu styku smaruje klejem ale wydaje mi si臋 偶e nie klei si臋 tych skrajnych miejsc w miejscu styku z zewn膮trz z brod膮 czy g贸r膮 zegara) mam problem i znikome do艣wiadczenie mo偶e doradzicie ot贸偶 sklei艂em jak si臋 okaza艂o spartaczy艂em najpierw boczne listwy od strony plec贸w najpierw od strony brody potem od g贸rki nast臋pnie obr贸t na plecki i klejenie strony od drzwiczek i tutaj najpierw prawej a potem lewej listwy mam braki w 艣ciskach dlatego taka kolejno艣膰 okaza艂o si臋 偶e klejenie plec贸w w stosunku do frontu wysz艂a szpara na g贸rze zegara 5-6mm r臋cznie nie mo偶na by艂o tego doci膮gn膮膰 ale 艣ciskiem posz艂o i tu zdziwienie listwy na plecach wytrzyma艂y by艂y co prawda trzaski i zgrzyty ale tak sklei艂em praw膮 a potem lew膮 stron臋 ci膮gle na docisku dzi艣 ku mojemu zaskoczeniu wszystko si臋 sztywno trzyma tylko na 艣rodku szyb bocznych przyby艂o po 2 lub 3mm w stosunku do do艂u czy g贸ry ale g贸rka zegara by艂a ju偶 kiedy艣 klejona bo p臋k艂a wzd艂u偶(ca艂a g贸ra by艂a zapa膰kana grub膮 warstw膮 kleju) by艂y szczeliny ale tam w艂a艣nie wszystko si臋 jeszcze bardziej posypa艂o i teraz pytanie pr贸bowa膰 sklei膰 czy porozkleja膰 tylko t膮 g贸rk臋 i wszystko posk艂ada膰 na nowo wraz z nowym fornirem jak by艣cie zrobili do tego koszmarnie wygi臋te plecy na wskutek d艂ugiego le偶akowania musz臋 odszuka膰 porady Leszka ale o t膮 deseczk臋 boje si臋 najbardziej bo ju偶 艂贸dka si臋 zrobi艂a i podczas prostowania strzeli i ...... a mia艂o by膰 tak 艂atwo i przyjemnie do tego jeszcze dorobi膰 doln膮 listw臋 co nie bardzo mi wychodzi

podczas klejenia zbudowa艂em takie ustrojstwo

post-8550-0-52745200-1578152849_thumb.jpg

strzeli艂y boki

post-8550-0-13680500-1578152874_thumb.jpg

艣rodek trzyma ale wzd艂u偶 ca艂y jest klejony

post-8550-0-72360100-1578152900_thumb.jpg

post-8550-0-48740700-1578153047_thumb.jpg

a na plecach po ca艂ej d艂ugo艣ci brakuje do wyprostowania 7mm z jednej strony z drugiej nieco mniej

post-8550-0-55584100-1578153079_thumb.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

:) Tak , Leszek i koledzy pisali ju偶 te porady , no i oni lepiej si臋 wypowiedz膮 .

A dech臋 -plecy , te偶 mam w 艂uk i pyta艂em koleg贸w, jak to prostowa膰 ( gdzie艣 to jest ) .

Prostowa膰 ...聽 mo偶na robi膰 wzd艂u偶ne naci臋cia i jakby pod艂u偶ne kliniki wstawia膰. A wszystkie te dzia艂ania, s膮 roz艂o偶one w czasie ... to musi trwa膰.

Po g艂臋bszej analizie, uzna艂em , 偶e te par臋 milimetr贸w, co na bokach odstaje , to nie tragedia i tak zosta艂o.

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Luks - ja nic nie doradz臋 bo sama jestem zielona ale wra偶enie robi Tw贸j 艣cisk - mocarny :D Super rusztowanie wysz艂o i 艣wietny patent z bocznym podpieraniem 艣cisku - kupuj臋 Tw贸j pomys艂 :)

Trzymam kciuki

PS. A 艂贸dkowate plecki uniemo偶liwiaj膮 prac臋 wahad艂a? Mia艂am tak w Concordii ale nie walczy艂am z tym bo nie przeszkadza艂o w pracy mechanizmu..

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

nie chcia艂bym nacina膰 tych pleck贸w tylko najpierw spr贸bowa膰 z obk艂adaniem mokrymi r臋cznikami i rozpocz膮膰 z lekkim obci膮偶eniem bardzo 艂adna jest ta deska od strony 艣ciany wida膰 rozmazany nieczytelny napis i numer - ba艂em si臋 tego tematu ale wyj艣cia nie ma docisk zbudowany z dw贸ch 艣cisk贸w i po艂膮czony kawa艂kiem p艂askownika tak d艂ugim w zale偶no艣ci ile potrzeba mi wystarczy艂o 110cm plecy by艂y lekko 艂贸dkowate ju偶 po kupnie i od razu po nabyciu roz艂o偶ony ale to moja wina bo zegar przele偶a艂 u mnie rozebrany jak dobrze pami臋tam d艂ugich 7 lat i w tym czasie wydaje mi si臋 偶e wygi臋cie sporo uros艂o

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

no tak .... koledzy pisali, jak nawil偶a膰 ( od strony deski , nie forniru ) , ob艂o偶one ci臋偶arkami i d艂ugie powolne dosychanie pod obci膮偶eniem . Wyjdzie prosta . Ale po paru nast臋pnych miesi膮cach , zacznie si臋 cofa膰 te prostowanie . Wi臋c, jest potrzebny pomys艂, na powstrzymanie ponownego wyginania

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Geometria si臋 zgra艂a. No mo偶e prawie zgra艂a, drzwiczki troch臋 tr膮 o g贸r臋 i d贸艂 (skurczy艂 si臋 ;) ) Na razie Lenz si臋 nie rozpada :P

I koniec, i nie ma ju偶 do roboty wisielc贸w linkowych, sko艅czy艂a si臋 bajka :wub:

post-104610-0-53903900-1578163580_thumb.jpg

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

U mnie to wysz艂o tak, 偶e po d艂ugotrwa艂ym wysychaniu w "prawid艂ach", wyprostowane plecy nas膮czy艂em pokostem. Znowu mo偶e niepotrzebnie wpakowa艂em w 艣ciski na tydzie艅. I si臋 nie pacz膮 ju偶 ze dwa lata.聽

Tego pokostu dawa艂em na czuja, ale nie na maxa, bo si臋 ba艂em, 偶e mi plamy przejd膮 na prz贸d, przebarwiaj膮c fornir. Zapokostowan膮 desk臋 u艂o偶y艂em z tego powodu mokrym do do艂u w 艣ciskach, oczywi艣cie na listewkach a偶urowo. Mo偶e nadmiar ostro偶no艣ci, ale nic nie wykwit艂o.聽

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

:unsure: No co ja wam tu powiem ... nie obra藕cie si臋 ale troch臋 mi r臋ce opadaj膮 :ph34r:.

Po kolei dla przypomnienia:

- NIE KLEI SI臉 KLEJU DO KLEJU - to bez sensu. takie wszystkie 艂膮czenia s膮 do kitu poszczaj膮 pierwsze (koniecznie trzeba wyczy艣ci膰 do czystego drewna miejsce 艂膮czenia)聽

- Drewno/desk臋 do klejenia powinno si臋 delikatnie wilgotnym p臋dzelkiem zmoczy膰 i chwilk臋 odczeka膰.Usuwamy kurz a i penetracja kleju jest wtedy lepsza nie tylko powierzchniowa.

- Warstwa kleju - spoina powinna by膰 jak najcie艅sza - klej to nie wype艂niacz dziur ani kit.

- Kupcie w艂a艣ciwe 艣ci膮gi stolarskie. S膮 promocje i mo偶na kupi膰 180 -100 cm, za nieca艂e 120 z艂. Takie "艂atanie" 艣ci膮g贸w owszem si臋 robi, ale nie w ten spos贸b. 艁膮czy si臋 ze sob膮 艣rubami przewiercone p艂askowniki 艣ci膮g贸w przy odwr贸conym elemencie ruchomym(trzeba wybi膰 bolec zabezpieczaj膮cy na dole)聽

Prostowanie zwichrowanych plec贸w to bardzo skomplikowany proces przebiegaj膮cy r贸偶nie dla r贸偶nych gatunk贸w drewna, a i wymagaj膮cy uwzgl臋dnienia r贸偶nej higroskopijno艣ci je艣li element jest cz臋艣ciowo malowany lub politurowany. Temat by艂 ju偶 omawiany na forum - poszuka膰 prosz臋. Pr贸bowa艂em ostatnio nawil偶a膰 przed wyginaniem odwrotnym myjk膮 parow膮 (surowe drewno!) i efekt zadowalaj膮cy. Konieczne zabezpieczenie (woskowanie, pokostowanie, nas膮czanie preparatami antyhigroskopijnymi), bez tego zacznie proces si臋 odwraca膰.聽

I teraz najwa偶niejsze聽 wracaj膮c do 艂膮czenia:

Jak nie ma mo偶liwo艣ci innych to si臋 ko艂kuje takie 艂膮cze. Nawierca si臋 z jednej strony wsadza zaostrzony bolec (wystaje -2-3 mm !!!) zaznacza na drugiej stronie gdzie wypada otw贸r i wierci z drugiej. Potem osadza si臋 ko艂ek na klei i 艣ciska. Wystarczy jak ko艂ek wchodzi w drewno na 7-10 mm z obu stron. 艢ladu po takiej operacji nie ma, a trzyma jak "diabe艂 so艂tysa"... ;)

Najlepiej stosowa膰 ko艂ki bukowe 3-4 mm (niestety s膮 to wymiary niestandardowe). Ja cz臋sto stosuje 3 mm bambusowe - to si臋 sprawdza . S膮 elastyczne i b. wytrzyma艂e - z wyka艂aczek do mi臋s.

I tyle z tego co mi do g艂owy przychodzi ...聽

;):rolleyes:

Geometria si臋 zgra艂a. No mo偶e prawie zgra艂a, drzwiczki troch臋 tr膮 o g贸r臋 i d贸艂 (skurczy艂 si臋 ;) ) Na razie Lenz si臋 nie rozpada :P

I koniec, i nie ma ju偶 do roboty wisielc贸w linkowych, sko艅czy艂a si臋 bajka :wub:

No ca艂kiem 艂adnie wysz艂o. Jak z fabryki w Czarnym Lesie ...聽 ;)

Edytowane przez LESKOS

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ja tylko mam na usprawiedliwienie, 偶e wczoraj wpust strzeli艂 ale nie w miejscu klejenia! Akurat klej dobrze z艂apa艂. P臋k艂o sobie obok klejenia poprzez drewno ko艂o wpustu ;)

A reszt臋 opisu musz臋 ze 3 razy przeczyta膰 bo ko艂kowania nie kumam :P

PS. Co to jest "fabryka z Czarnego Lasu" 偶e tak g艂upio si臋 spytam? 呕e Szwarcwald?

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Jest jeszcze jedno powiedzenie stolarzy:

聽Klej najlepiej trzyma, tam gdzie go nima

A chodzi o to, by tak 艣cisn膮膰 elementy, aby nadmiar kleju wyp艂yn膮艂, w贸wczas wch艂oni臋ta cz臋艣膰 kleju (przez jeden i drugi kawa艂ek drewna_ nale偶yci e spaja.

聽(mo偶na spr贸bowa膰 na z艂amanym na skos kawa艂ku patola, je偶eli prze艂om posmarujemy klejem (jeden i drugi kawa艂ek),

聽a potem 艣ci艣niemy tak, 偶e a偶 "soki wyjd膮" to przy nast臋pnym uderzeniu p臋knie ale w innym miejscu..- j

Ale ju偶 si臋 nie wcinam..

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ja tylko mam na usprawiedliwienie, 偶e wczoraj wpust strzeli艂 ale nie w miejscu klejenia! Akurat klej dobrze z艂apa艂. P臋k艂o sobie obok klejenia poprzez drewno ko艂o wpustu ;)

A reszt臋 opisu musz臋 ze 3 razy przeczyta膰 bo ko艂kowania nie kumam :P

PS. Co to jest "fabryka z Czarnego Lasu" 偶e tak g艂upio si臋 spytam? 呕e Szwarcwald?

Dok艂adnie, czyli miejscowo艣ci Lenzkirch, gdzie je produkowano... polecam , fajne ma艂e muzeum....

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

nie obra偶am si臋 dzi臋kuje wszystkim za rady o prostowaniu by艂o ju偶 wiele uwa偶nie je wtedy czyta艂em bo wiedzia艂em 偶e i mnie to spotka nawet kojarz臋 zdj臋cia z obci膮偶on膮 wagami p艂yt膮 tyln膮 autorstwa specjalisty od renowacji o zabezpieczeniu pokostem r贸wnie偶 by艂o ale o u偶yciu wosku jako艣 nie pami臋ta艂em, my艣l臋 by w pierwszej kolejno艣ci wyprostowa膰 plecki od zegara mniejszego spr臋偶ynowego a 艣cisk 艂膮czony w ten spos贸b no mo偶e podobny bo wcze艣niej bez p艂askownika u偶y艂em raz w innej mniejszej skrzyni tak na szybko po艂膮czony by mie膰 czym pracowa膰 w nag艂ej potrzebie si臋 sprawdza

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Rozebra艂am ma艂ego Bagdada.

I spr臋偶yny te偶 (hurra - uda艂o mi si臋 :D )

Ale do diaska - co to jest?!

Spr臋偶yny z ma艂ego zegara? To jakie艣 GORYLE! :blink:

Matko, jak ja teraz je do b臋bn贸w wepchn臋??

Jak je okie艂zna膰 do zak艂adania? Nie mam nawijarki..

post-104610-0-17006300-1578225436_thumb.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Rozebra艂am ma艂ego Bagdada.

I spr臋偶yny te偶 (hurra - uda艂o mi si臋 :D )

Ale do diaska - co to jest?!

Spr臋偶yny z ma艂ego zegara? To jakie艣 GORYLE! :blink:

Matko, jak ja teraz je do b臋bn贸w wepchn臋??

Jak je okie艂zna膰 do zak艂adania? Nie mam nawijarki..

Zeby krzyway sobie nie zrobic to trzeba niec takie cus聽 :D聽 lub cus :D podobnego

post-70514-0-43169700-1578226176_thumb.jpg

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Pi臋kne, fachowe narz臋dzie - zazdroszcz臋 :D ale nie mam.

A najlepiej trzyma膰 na p贸艂ce w bieli藕niarce prywatnego (i mi艂ego) zegarmistrza, ale te偶 nie mam niestety... ;)

S膮 jakie艣 tajemne i bezpieczne "chwyty" na opanowanie tego diabelstwa?

Czy ju偶 tylko to zebra膰 do kosmetyczki i gna膰 do fachowca we wtorek? :)

Edytowane przez Yodek

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Proponuje fachofca tylko czy bedzie chcial to zrobic.Moze koledzy maja jakies patenty-ja nie mam nic bezpiecznego.

Jesli dobrze pamietam to masz ladnie pomalowane paznokcie wiec szkoda je stracic lub palce uszkodzic.(naprawde mozna sobie duza krzywde zrobic )

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Wiem, 偶e to dosy膰 niebezpieczne :unsure:

Bartek kiedy艣 zamie艣ci艂 filmik ma kt贸rym stopniowo wyjmowa艂o si臋 (odkr臋ca艂o) spr臋偶yn臋 z b臋bna i ja tak w艂a艣nie zrobi艂am, tylko czy dam rad臋 w ten sam spos贸b stopniowo wk艂ada膰/uk艂ada膰 spr臋偶yn臋 bo ju偶 nie pami臋tam dok艂adnie...

A zwi膮za膰 spr臋偶yn臋 drutem w stanie lekko skr臋conym mo偶e jako艣, tylko jak potem wyj膮膰 drut jak wlaz艂oby to wszystko do b臋bna

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Ja wyjmuj臋 r臋cznie i zak艂adam r臋cznie, spr臋偶yna nie jest jak resor jest mi臋kka jak si臋 wyrwie to fakt po drodze kaleczy co popadnie. Jest jeden mechanizm do kt贸rego b臋bna boj臋 si臋 dotkn膮膰 i czeka i czeka to roczniak

Udost臋pnij t臋 odpowied藕

Odno艣nik do odpowiedzi

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.