Yodek 2548 #9701 Napisano 10 Lutego 2022 A ja go (ją) ten teges już.. Fakju i wincyj nie będę.. 🤭😜 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9702 Napisano 10 Lutego 2022 1 godzinę temu, Yodek napisał(-a): Kręciłam, modziłam bez wahania.. Palety obie też... Nic nie dało - uparcie chodzi jak zdechlak. Poddaje siem 🤗 Ooo, to potrzeba teraz rady fachowca, bo ja trochę za cienki jestem. U mnie, jak wysunąłem paletę, tak o około 0.5 mm. , to wyhył wahadła się poprawił. Oczywiście, trzeba było regulować na łożysku nastawnym... ale naprawdę nieznacznie. Bo przecież kotwica , też musi bardziej się wychylać, by paleta ze spoczynku, przesunęła się po ściance zęba i trafiła na powierzchnię impulsu. Może gdzieś traci energię i nie ma tej siły.. np. na jakimś łożysku bo niedoczyszczone, lub brak luzu wzdłużnego i trze o płyty..... No , potrzeba głosu mistrza ! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #9703 Napisano 10 Lutego 2022 ...a daj mu spokój to jest minimalista życiowy i się oszczędza - taka karma 🙂 3 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9704 Napisano 10 Lutego 2022 59 minut temu, LESKOS napisał(-a): ...a daj mu spokój to jest minimalista życiowy i się oszczędza - taka karma 🙂 To prawda ...... Może tak być Jeśli dobrze idzie , nie ma problemu z ustawieniem , to może faktycznie , ten typ tak ma 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #9705 Napisano 11 Lutego 2022 A mnie się podobają zegary z małym wychyłem (nie dot. roczniaków). jeśli chodzi dobrze, to wolę takiego od majtacza. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9706 Napisano 24 Lutego 2022 (edytowane) Dobry wieczór Pojechałem dziś po roczniaka, nic szczególnego, Schutz z urwanym włosem. W dodatku "klosz" plastikowy. Ale sprzedawczyni przez pomyłkę wyszła do mnie z "balonem" Więc wziąłem i pęknięty balon W "balonie" już ktoś maczał swoje poświęcane paluszki. Dzięki uprzejmości właścicielki kupiłem go już nakręconego do oporu. Po demontażu balansu i kosmetycznym zabiegu już tyka. Została kwestia klejenia i regulacji. Zatem "porady potrzebuję" takiej Jak można orientacyjnie datować te zegary? Balon ma jedynie napis FRANCE i cyferki Edytowane 24 Lutego 2022 przez Sir Gresek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9707 Napisano 24 Lutego 2022 I jakbym mógł prosić o jakieś sugestie odnośnie producenta "balona" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9708 Napisano 24 Lutego 2022 Ta forma była modna z początkiem XX w. - sam mam takiego HAU, tyle że wahadłowego. Dość fajny w wyglądzie, pasuje mi do starego pianina, tyle że piekielnie niewygodny w użytkowaniu. Żeby podregulować okres trzeba go odwrócić, przez małe drzwiczki z tyłu wydłubać wahadło spomiędzy młotka i gongu i wytaszczyć na zewnątrz, ustawić pokrętką i zawiesić z powrotem 🤕. Jak się to wszystko zrobi, to pewnie pion się rozjedzie, a na stałych nóżkach regulacja nijaka... Tak więc ciesz się, że masz balansowego. Opłakuje też Eurekę w tej samej formie, która mi umknęła w zeszłym roku. Jak widać - jest to towarzystwo międzynarodowe, Twój Francja, mój Niemcy, a jeszcze Anglia się pęta 😀. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #9709 Napisano 25 Lutego 2022 5 godzin temu, Sir Gresek napisał(-a): I jakbym mógł prosić o jakieś sugestie odnośnie producenta "balona" To tylko sugestia, bo pewności nie mam... Myślę, że to może być Duverdrey & Bloquel. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9710 Napisano 25 Lutego 2022 16 godzin temu, Lamela napisał(-a): Ta forma była modna z początkiem XX w. Trafiłeś w 10. Na "dekielku" od wewnątrz jest wydrapane: Mr Badbury 10/3/22 i w trzeciej linijce jakiś hieroflif A że nie mamy jeszcze ani trzeciego ani dziesiątego miesiąca, wnioskuję, że 22 to 1922 O! jeszcze coś od wewnątrz A na zewnętrznej stronie takie coś: Nie umiem odczytać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9711 Napisano 25 Lutego 2022 Na drugim zdjeciu ostatnia litera to jak P, a na trzecim pierwsza jak C - cyrylicą ... Ki czort ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9712 Napisano 26 Lutego 2022 15 godzin temu, Lamela napisał(-a): Na drugim zdjeciu ostatnia litera to jak P, a na trzecim pierwsza jak C - cyrylicą ... Ki czort ? No właśnie. Jakiś tajny szyfrogram Dobrze, że data czytelna, tylko czy to zegarmistrz podczas serwisu czy właściciel w momencie zakupu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9713 Napisano 26 Lutego 2022 Się uwziełam i kątówką przecięłam 🤪 Dziękuję bardzo ciąć to ręcznie (ścianki 2,40mm) - wyjścia nie było. Teraz obróbka krawędzi tylko. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9714 Napisano 26 Lutego 2022 Uważaj, żeby tarcza się nie sklinowała podczas cięcia i nie wyrwało Ci gumówki z rąk... Ciąć nalezy wolno... nie spieszyć się... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9715 Napisano 26 Lutego 2022 (edytowane) 8 minut temu, kiniol napisał(-a): Uważaj, żeby tarcza się nie sklinowała podczas cięcia i nie wyrwało Ci gumówki z rąk... Ciąć nalezy wolno... nie spieszyć się... Cięłam wolno, po kawałku, obracając co raz i nacinając płytko 🤗☺️✌️ Okazuje się, ze moje imadło się nie nadaje do tego. Ślusarskie musi chyba byc 🤔 Edytowane 26 Lutego 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #9716 Napisano 26 Lutego 2022 No przydałoby się mieć takie dobrze zamocowane do stołu 2 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #9717 Napisano 26 Lutego 2022 21 minut temu, Yodek napisał(-a): Cięłam wolno, po kawałku, obracając co raz i nacinając płytko 🤗☺️✌️ Okazuje się, ze moje imadło się nie nadaje do tego. Ślusarskie musi chyba byc 🤔 A to co ? ... czyżby te koktajle Mołotowa ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9718 Napisano 26 Lutego 2022 19 minut temu, PM1122 napisał(-a): A to co ? ... czyżby te koktajle Mołotowa ? Na koktajle się nie nadaje - nieszczelne 😄. To są tuby do wag. Nad wyraz długaśne były i trzeba było je dociąć do standardowych wymiarów 🤗 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9719 Napisano 6 Marca 2022 Permanentny stres mię ostatnio nęka, trzeba było czymś zająć głowę i rece. Świt nr II zezował ku mnie wybitą jedynką.. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lamela 346 #9720 Napisano 6 Marca 2022 4 godziny temu, Yodek napisał(-a): Permanentny stres mię ostatnio nęka, trzeba było czymś zająć głowę i rece. Świt nr II zezował ku mnie wybitą jedynką.. Tarcza malina... Ale cały tusz od jedynki Ci wyszedł i nie starczyło na pazurek przy palcu wskazującym ...😀 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9721 Napisano 6 Marca 2022 2 minuty temu, Lamela napisał(-a): Tarcza malina... Ale cały tusz od jedynki Ci wyszedł i nie starczyło na pazurek przy palcu wskazującym ...😀 Odwrotnie - przyoszczędziłam tuszu przy paznokciach aby na indeks starczyło 😄 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sir Gresek 164 #9722 Napisano 9 Marca 2022 W dniu 6.03.2022 o 16:14, Yodek napisał(-a): Permanentny stres mię ostatnio nęka, trzeba było czymś zająć głowę i rece. Świt nr II zezował ku mnie wybitą jedynką.. Yodek'u miły/miła, podziel się technologią naprawy ubytków w tarczach Please Tipsologia jest mi obca, więc proszę o wykład łopatologiczny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #9723 Napisano 9 Marca 2022 (edytowane) Niezbędne jest posiadanie lampy UV, akrylożel, specjalny płyn do nanoszeni akrylożelu, biały lakier hybrydowy, hybrydowy top nawierzchniowy, odtłuszczacz. Do tego male pędzelki, szpatułki, coś do wygładzania - wyrównywania - ja mam maleńką szlifierkę (pen). Po oczyszczeniu, odtłuszczeniu, odpyleniu - pedzelkiem z płynem nanosi się na "dno" warstewkę aktylożelu (gruba warstwa nie stężeje pod lampą) potem pod lampę, kolejna warstwa i tyle razy ile trzeba. Potem odtłuścić i przeszlifować na gładko. Papier ścierny w ręce nie zdaje egzaminu. Potem biały lakier, potem top nawierzchniowy (za każdym razem lampa). Wyrysowanie indeksów jak trzeba (czarny lakier UV lub trwały tusz - przed topem oczywiscie). Nic skomplikowanego ale bez wcześniejszych prób i eksperymentowania raczej ciężko zrobić to za pierwszym razem. To robi każda manikiurzystka lub amatorka jak się poduczy. Pazury z tej metody w załączeniu 🤗☺️ Edytowane 9 Marca 2022 przez Yodek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cjareck 1502 #9724 Napisano 10 Marca 2022 Mam pytanie o regulację zegara wahadłowego. Wybaczcie mi proszę, że o takie podstawy pytam. Chcąc przyspieszyć podkręciłem żółtą śrubę i zegar przyspieszył i chodzi dokładnie (kilkanaście sekund dziennie). Ale teraz to lustro(?) wahadła dotyka tego zielonego. Wydaje się, że to też można lekko podnieść. Można? To mocno przyspieszy zegar? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6070 #9725 Napisano 10 Marca 2022 Moim zdaniem ( się nie znam)to podnosząc zmieniasz średni punkt ciężkości zegara.- więc znowu przyspieszysz wahanie.. Będziesz musiał w rezultacjie obnizyć położenie soczewki... Ale poczekajmy na fachowców.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach