Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

WIKO73

Kwarc za 5,5K ...???

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za cenne uwagi i porady. Skłaniam się jednak w kierunku nabycia  kwarca TH, który przypadł mi do gustu, dobrze leży i wprawia w dobre samopoczucie ;-) Kupowanie automatu tylko i wyłącznie dla samego faktu, że jest automatem jakoś mnie nie przekonuje. Oczywiście poruszam się cały czas w założonym budżecie i zamiarem zakupu zegarka nowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadając na pytanie, tak uważam, że jest to wyciąganie kasy i to dość bezczelne, zwłaszcza że utrata wartości zegarka kwarcowego jest dużo większa niż automatycznego.

Ale dzięki temu można mieć używanego Breitlinga za mniej niż pół ceny automatu tej samej marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dzięki temu można mieć używanego Breitlinga za mniej niż pół ceny automatu tej samej marki.

A Porsche z silnikiem Fiata to wciąż Porsche? Jak dla mnie firmy zrobiły się bezczelne żądając takiej kasy za kwarcowy mechanizm. To jak Apple krzycząc 7k za iPhone nie dając nawet szybkiej ładowarki w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apple to trochę inna para kaloszy bo odbiera funkcjonalności każąc za nie dopłacać - zupełnie jak banki ;-) natomiast nie uważam żeby markowy kwarc był w jakikolwiek sposób analogiczny do Porsche z silnikiem Fiata. To nadal jest „silnik” Breitlinga tyle że w innej technologii ( elektryczny ) .Są aktywności które wiążą się z mniejszym czy większym ryzykiem dla zegarka mechanicznego. Nie każdy paradować lubi z G- shockiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwią mnie w tej dyskusji argumenty utraty wartości przy ewentualnej odsprzedaży. Mówimy o zegarku za 5k, który kupuję dla spełnienia kaprysu, chwilowego fanu, a nie jako lokata kapitału. Jak mi się znudzi, to odstawię do szuflady, lub dam synowi, kupię inny i po sprawie. W niektórych przypadkach, kwarc do dobre rozwiązanie, a jeśli jest dobrze opakowany to czemu nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apple to trochę inna para kaloszy bo odbiera funkcjonalności każąc za nie dopłacać - zupełnie jak banki ;-) natomiast nie uważam żeby markowy kwarc był w jakikolwiek sposób analogiczny do Porsche z silnikiem Fiata. To nadal jest „silnik” Breitlinga tyle że w innej technologii ( elektryczny ) .Są aktywności które wiążą się z mniejszym czy większym ryzykiem dla zegarka mechanicznego. Nie każdy paradować lubi z G- shockiem.

Mi chodzi oczywiście o kwarce gdzie mechanizm to tania wersja kupiona na rynku a producent robi marżę na legendzie zegarku który miał zupełnie inny mechanizm. Co innego np Grand Seiko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...sprawca całego zamieszania na mojej chudej łapie.

Jak masz taki nadgarstek to obejrzyj Bulovy z serii Curv.

Po pierwsze primo, to kwarce z "krzywym" mechanizmem, które świetnie układają się na nadgarstku.

Po drugie primo, to kwarce z high-endowymi - wbrew koledze M.Mike - mechanizmami UHF.

Po trzecie primo, świetnie wyglądają.

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz taki nadgarstek to obejrzyj Bulovy z serii Curv.

Po pierwsze primo, to kwarce z "krzywym" mechanizmem, które świetnie układają się na nadgarstku.

Po drugie primo, to kwarce z high-endowymi - wbrew koledze M.Mike - mechanizmami UHF.

Po trzecie primo, świetnie wyglądają.

Granica HEQ nie jest ściśle określona. Mechanizmy Bulovy przy "zwykłym" kwarcu wypadają bardzo dobrze, są bardzo dokładne, ale nie jest to poziom Grand Seiko czy The Citizen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Granica HEQ nie jest ściśle określona. Mechanizmy Bulovy przy "zwykłym" kwarcu wypadają bardzo dobrze, są bardzo dokładne, ale nie jest to poziom Grand Seiko czy The Citizen.

To napisz proszę, czym kwarce UHF Bulovy różnią się kwarców UHF Citizena, bo z tego co wiem, to wszystko to jedna firma, korzystająca z tych samych kwarców UHF produkowanych pod marką Miyota  B)

Bulova Curv jest takim high endem, że dalej nic nie ma: nawet Grand Seiko nie robi zakrzywionych mechanizmów z kwarcami UHF :D

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To napisz proszę, czym kwarce UHF Bulovy różnią się kwarców UHF Citizena, bo z tego co wiem, to wszystko to jedna firma, korzystająca z tych samych kwarców UHF produkowanych pod marką Miyota B)

Bulova Curv jest takim high endem, że dalej nic nie ma: nawet Grand Seiko nie robi zakrzywionych mechanizmów z kwarcami UHF :D

Nikt nie ma kwarców UHF oprócz Bulovy bo to ich własna nazwa na własny mechanizm o wysokiej częstotliwości drgania kwarcu, który to daje taką dokładność kosztem żywotności baterii.

Skąd wziąłeś informację, że Miyota produkuje mechanizm Bulovy dla Citizena? Wywnioskowałeś z tego, że Citizen kupił Bulovę 10 lat temu? To inna rodzina mechanizmów i nie mają że sobą nic wspólnego.

Jeśli chcesz porównać z Citizenem np. A060 - termokompensacja, niezależna wskazówka godzinowa (zmiana strefy czasowej bez zatrzymywania, czyli realne skorzystanie na dokładności zegarka, bez potrzeby zatrzymywania przy zmianie czasu), eco drive (co w HEQ nie jest oczywiste), wieczny kalendarz, pełna serwisowalność, deklarowana dokładność +-5s na rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Casio do Ocków i bardzo wysokich G daje kosmiczne kwarce. Są chyba lepsze od tych w Grand Seiko.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UHF użyłem jako nazwę ogólną rozwiązania bazującego na ultra wysokiej częstotliwości kwarcu. Seiko wprowadził tę technologię w 93(?), jego konkurent Citizen zaprezentował to rozwiązanie - IIRC - w 2004 roku, Bulova - w 2012. Z dużą pomocą macierzystej firmy (a z tego, co rozbierali swego czasu na WUS-sie, to rozwiązania są bardzo podobne).

...deklarowana dokładność Bulovy Precisionist to +- 5 sekund na rok. Czyli taka sama jak w Citizenie Chronomasterze i Grand Seiko. Faktyczną różnicę stanowi termokompensacja (ponoć nie najlepsza w Bulovach). Eco drive i podobne szykany to różnice nie tyle mechanizmów, co polityki handlowej.

Kwarcowe Citizeny i Seiko (nawet Grand Seiko) są sprzedawane jako zegarki luksusowe niemal wyłącznie w Japonii. W sklepach Europy czy Ameryki ich praktycznie nie ma. Jest Bulova Precisionist, ale nikt nie pozycjonuje jej jako zegarka luksusowego, tylko użytkowy.

Kup Bulovę Curv - highendowy zegarek za rozsądną cenę :D

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja mocno zboczyła, a twórca wątku jasno dał do zrozumienia, że obchodzi go jedynie Tag.

Pisząc o utracie wartości miałem na myśli fakt, że już sam fakt utraty wartosci pokazuje jak one są cenione.

Osobiście kupiłbym używkę lub zbierał na nowszy model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Dyskusja nie odbiegła od tematu!

...budżet ok. 5000, zegarek ma być nowy, rozmiar najlepiej 39-40 mm, preferowany kwadrat lub prostokąt, ale nie jest to warunek konieczny. 

[...]

Jedyny "ból" w tym przypadku to kwarcowy mechanizm i cena ok. 5500 jaką  musiałbym zapłacić.

Serce podpowiada kup, bo ci się podoba i spełnia większość oczekiwań,  rozsądek wyluzuj, to kwarc za 5,5 k, płacisz za obudowę logo TH, nie warto ?

Może ktoś coś doradzi ;-)

Płacisz za obudowę, logo TH, nie warto.

Kwarcowy mechanizm nie jest żadnym "bólem", bo przecież od "automata" różni się przede wszystkim oscylatorem. W kwarcach są przcież takie same kamienie jak w mechanikach. W tej kategorii cenowej można oczywiście kupić chronograf na "automatycznym" Valjoux 7750, ale nie wiem czy warto. Opcja kwarcowa jest dobrym rozwiązaniem, szczególnie w wersji UHF.

Bulova robi najlepsze kwarce UHF, w których nie przepłacasz za markę, a seria Curv ma również świetny design.

[Chyba nigdy nie zdarzyło mi się w jednym wątku powtarzać trzy razy tej samej propzycji :D ]

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym Tagu na 90% jest zwykla ronda za parę $. Wiec nie warto tego mechanizmu porównywać do Bulwy, Seiko czy Citka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zeno, Bulova jak wspomniałeś, robi najlepsze kwarce UHF... bo wszystkie inne topowe kwarce korzystają z termokompensacji.

Poza tym Citizen robił kwarce z wysoką częstotliwością w latach 70tych (4,2Mhz, dokładność 3s na rok) ;) Ostatnio zaprezentowali mechanizm z dokładnością 1s/rok (8Mhz), ale póki co to raczej ciekawostka na stulecie istnienia firmy.

Ty w tym budżecie byś wybrał Bulovę Curv, ja Longinesa VHP (bo na GSa albo Chronomastera nie wystarczy), a końcowo OP i tak wybierze co mu pasuje, bo w końcu on to będzie nosił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam że kup co tobie się podoba nawet jeśli jest kwarcowe, bo potem będziesz żałował.

Mam fajnego Taga Aquaracera w automacie (pospolita sellita), ale chciałem też jakiegoś kwarca na gumie i wczoraj zamówiłem takiego za 5,7k zł i dodam że używanego. Każdy się popuka w czoło, kwarc za takie pieniądze! No ale co zrobić, to choroba.

Myślę że zegarkach powinniśmy kierować się jednak sercem, bo z rozumem to hobby nie ma wiele wspólnego. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tropik79 bez fotek się nie liczy. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Bulove + pierwsza wpłata na Multiple.

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwalę się jak przyjdzie bo to nie mój temat, ale mogę wrzucić zajawkę. ;)

Jeśli Tobie się podoba to gratulacje.

Ja ostatnio myślałem o nowym podstawowym Navitimer 8. Na żywo duże rozczarowanie bo 18 k a w środku totalnie podstawowa ETA. Dla mnie to zdzierstwo. Chociaż kiedyś jakiegoś kupię bo to B to mnie przemawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Tobie się podoba to gratulacje.

Ja ostatnio myślałem o nowym podstawowym Navitimer 8. Na żywo duże rozczarowanie bo 18 k a w środku totalnie podstawowa ETA. Dla mnie to zdzierstwo. Chociaż kiedyś jakiegoś kupię bo to B to mnie przemawia.

No właściwie do tego się to sprowadza. Jak się podoba to powinno się kupić.

Dla mnie rozważania czy kwarc czy automat w kwocie do 10 tys. tracą sens. Ile ta automatyczna eta czy sellita jest droższa niż kwarcowa eta w takim Breitlingu? Dlatego sądzę, że jeśli koledze naprawdę się podoba ten Tag w kwarcu to powinien go nabyć. Nasłucha się w tematach że kwarc za więcej niż 3 tys. zł. to profanacja, a najlepiej jak kwarc to japoński. Pokupuje coś, a potem będzie kombinować jak kupić to co pierwotnie mu się podobało.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochwalę się jak przyjdzie bo to nie mój temat, ale mogę wrzucić zajawkę. ;)

Z tego co pisałeś wywnioskowałem, że zamówiłeś drugiego TH AR. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.