Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkisiel

Jaki automat z fazami księżyca?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Proszę o pomoc w wyborze pierwszego zegarka z naciągiem automatycznym.

Zegarek oprócz faz księżyca powinien mieć dzień miesiąca i tygodnia, fajnie jakby miał jeszcze miesiąc.

Chronograf może być, ale nie musi.

W grę wchodzi powiedzmy 2 letnia używka z pudełkiem i dokumentami.

Budżet około 8000 PLN.

Ponieważ w tej kwocie Pateka nie znajdę :) a chciałbym swiss made, moją uwagę zwróciłem na:

https://www.chrono24.pl/frederiqueconstant/runabout-moonphase-calendar-automatic---limited-edition-nos--id9176155.htm

https://www.chrono24.pl/frederiqueconstant/frederique-constant-mens-fc-365rm5b6-runabout-watch--id8903489.htm

https://www.chrono24.pl/longines/the-longines-master-collection-silver-steelleather-40mm---l--id8381479.htm

https://www.chrono24.pl/mauricelacroix/masterpiece-phase-de-lune-mens-automatic-watch--id4724362.htm

https://www.chrono24.pl/mauricelacroix/les-classiques-chronographe--id7595507.htm

https://www.chrono24.pl/oris/artix-complication--id4789243.htm

Który z powyższych polecacie biorąc pod uwagę jakość wykonania, mechanizm, serwis itp?

Może to być mój jedyny zegarek, zatem który z nich będzie miał największą żywotność i ma największy prestiż?

Czy ktoś z Was może zaproponować jakiś inny model?

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Żadnego nie miałem, więc nie będę się mądrzył  ;) Ale żeby nie było tak łatwo, zaproponuję Balla, jak w linku poniżej. IMO bardzo ciekawa opcja w tym budżecie, a jak dla mnie ogromną zaletą tych zegarków jest to, że ciągle nie jest to marka dość często spotykana. Sam miałem dwa Balle i jeśli chodzi o jakość wykonania, nic tym zegarkom nie można zarzucić. Polecam więc  :)

https://www.chrono24.pl/ball/trainmaster-moon-phase--id9067757.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko sprostuję, firma nazywa się Patek, i mieć można Patka, nie "Pateka'.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem Patek Philippe. Nieprawidłowo napisałem. Tak czy inaczej nie stać mnie na żadnego Patka ani na mojego faworyta blancpain villeret moonphase.przynajmniej na razie :)

Dziękuję za podpowiedź odnośnie do Ball. Muszę przyznać, że firmy nie znałem. Ma ciekawą historię. Przyjrzę się ich ofercie. Wspomniany zegarek jest ładny, ale nie ma dnia tygodnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines, którego wskazałeś, jest bardzo ładnie zrobiony. Miałem wersje bez faz, bransoletka również w nim była ciekawa. Ja bym wybrał jego właśnie lub BALLa, którego wskazał kolega.

Frederyka bym odpuścił, ale to moje indywidualne uprzedzenia do tej marki.

Lonżina widziałem w sklepie w Częstochowie za 8500, pewnie jeszcze do negocjacji, więc zastanów się czy nie kupić go stacjonarnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję alex37 za odpowiedź. Możesz mi napisać w którym sklepie w Częstochowie? To bardzo dobra cena. Za nowy? Jeśli nie można pisać na forum nazw sklepu to proszę na [email protected].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję alex37 za odpowiedź. Możesz mi napisać w którym sklepie w Częstochowie? To bardzo dobra cena. Za nowy? Jeśli nie można pisać na forum nazw sklepu to proszę na [email protected].

Myślę że to nie tajemnica, odpowiem nieco obrazowo, bo i nazwy nie znam ale znajdziesz go. 1 Aleja NMP obok lub w DH SEKA. Podejrzewam, że trochę tam leżał, mam wrażenie że mało kto tam kupuje i to było jakoś rok temu, może niecały, ale nie znaczy to że już go nie ma. Istnieje bardzo niewielkie prawdopodobieństwo że nieco pomyliłem się co do ceny, ale pamiętam 8 na początku, może było i 8200. Szukałem wówczas master collection ale ostatecznie kupiłem chorono, później jeszcze z power reserve na bransolecie ale był za mały 38,5mm ;) Generalnie pamiętam ten model jako taki zwarty, opływowy i pięknie wykonany zarówno z przodu jak i z tyłu.

Gdybyś go chciał w dobrej cenie kupić to moze w chrono globe u pana Sz. zapytać, być moze miał taką markę. Zerknij też w zakończonych aukcjach na allegro w jakiej cenie można go było nabyć, to Ci może nieco wyjaśnić.

Wtrącę jeszcze, maurice lacroix taki z prostokątną kopertą na pasku z rezerwą chodu .. miałem równolegle omegę seamaster co axial chrono, oba na pasku i oba były w moim odczuciu równie precyzyjnie wykonane, tutaj duży plus dla tego ML, naprawde nie było sie tam do czego przyczepić, bo bransoletki w ML które miałem były iście tandetne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Passionat,dzięki za pokazanie Big Moon. Chciałbym go zobaczyć na żywo.Poszukam, może znajdę. Co do Orisa Tycho Brahe, to jednak nie dla mnie. Sposób wskazania faz księżyca,brak dnia tygodnia...

Mnie zachwyca niedostępny dla mnie:

https://monochrome-watches.com/blancpain-villeret-quantieme-perpetuel-6656-a-classic-among-classics-modernized/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Na pewno eternę byś sporo taniej znalazł:

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istvan,Twój FC piękny, ale nie ma tych wszystkich komplikacji których poszukuję.

Pawelb29,ta sama uwaga. Ładny, duży wskaźnik fazy księżyca, ale bez dodatkowych komplikacji.

ajsek, Eterna piękna, ale napisz proszę,gdzie ją mogę znaleźć sporo taniej?

Albo jest niedostępna, albo jest droższa od Longines .L2.673.4.78.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Rzeczywiście coś teraz się pochowały. Jeszcze niedawno dwie na bazarku były sporo taniej niż Twój zakładany budżet, a i na chrono widziałem kilka sztuk w okolicy 5K. Sorry w takim razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alex37 dziękuję za podpowiedź odnośnie do Longinesa z Częstochowy.

Pojechałem tam i stałem się szczęśliwym, posiadaczem Longines L2.673.4.78.3. :)

Miał jeszcze ML Masterpiece Phases de Lune w bardzo dobrej cenie.

Zastanawiałem się chwilę nad nim, ale jest mniejszy (38mm) i wygląda dużo bardziej delikatnie.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

No to jeszcze tylko zdjęcia pokaż :-) No i oczywiście gratki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-107757-0-29116000-1546103562_thumb.jpg

Oto on :)

Myślę już o kolejnym zegarku...

Niestety, na następny będę musiał trochę poczekać...

Czy może ktoś tym razem polecić jakiegoś chronometra z niebieską tarczą?

Budżet 5k.

Longines przyspiesza codziennie o około 10s.

Zastanawiam się też, jak to jest, że Eterna na tym samym werku ma certyfikat chronometru?

pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Gratki! Po prostu Eterna jest lepiej wyregulowana. I tyle :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym go chwilę potestował. To znaczy ponosił parę dni, odkładał w różne pozycje (dialup, dila down, crown up, 6up, 12up).

Myślę, ze po pierwsze wskutek noszenia może mu się poprawić dokładność (szczególnie jak dość długo leżał), a po drugie odkładając w różne pozycja znajdziesz takie w których chodzi najdokładniej.

Poleciłbym jakiś soft do tego, sam używam watchcheck - fajnie się sprawdza.

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie kwarc wiec taka odchyłka to nie tragedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifLMC.jpg

Czy może ktoś tym razem polecić jakiegoś chronometra z niebieską tarczą?

Budżet 5k.

Longines przyspiesza codziennie o około 10s.

Zastanawiam się też, jak to jest, że Eterna na tym samym werku ma certyfikat chronometru?

pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku.

Właśnie sprzedałem Hamiltona Jazzmastera i mogę gorąco polecić.

Mechanizm to pochodną VJ 7750, one właśnie robią ok 10-12s. Polecam pójść do zegarmistrza na regulację, wydasz 30pln i będziesz miał spokój.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fanfar19, dzięki za watchcheck.

Program mi się bardzo podoba, niezły jest.

Dopiero zacząłem testować i odchyłka w zależności od pozycji zegarka to +12s jak leżał na 3 i +9s. na 9.

Może to też wynikać z siły nakręcenia.

Zobaczę po pewnym czasie jak już przetestuję wszystkie kombinacje.

Co do następnego zegarka to trochę mi się zmienia w stronę bateryjki.

Mój typ nr 1., który oczywiście jest za drogi to Citizen Campanola "Kokiake" Grand Compilation

https://www.chrono24.pl/citizen/campanola-kokiake-grand-complication--id8997142.htm

A na miejscu drugim na razie również Citizen, ale tańszy CC9015-54e

https://www.chrono24.pl/citizen/satellite-wave-gps-titanium-black-44mm-cc9015-54e-bonus-50e--id7960088.htm

Co o nich sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy świetny, ma dokładnie wszystko to, co powinien mieć mój zegarek marzeń (może oprócz wodoszczelności), ale używanie terminu "Grand Complication" w przypadku zegarka kwarcowego to IMHO przesada. Ja nie uważam, że zegarki kwarcowe nie mają duszy, ale ten to dla mnie przerost formy nad treścią.

Ten drugi może nie lepszy, ale dużo bardziej na miejscu :)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeno, tak jak napisałeś Kokiake ma prawie wszystko to co powinien mieć zegarek marzeń.

Mnie brakuje mechanizmu automatycznego :)

No ale cena to 10k a nie 100k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez SPS
      Sprzedam
      Longines Avigation BigEye Tytanowy, numer ref; L2.816.1.93.2

Opis:

- z zegarkiem jest cały komplet widoczny na zdjęciach - dwa pudełka, dokumenty, książka, przywieszki, dwa paski,

- koperta; średnica  41 mm, , Lug-to-Lug 48 mm, wysokość 14 mm, rozstaw uch 20mm, dekiel zakręcany, wodoszczelność 3bar,

- wykonany z tytanu, lekki 78 g, idealny na co dzień,

- szkło szafirowe, antyrefleks, tarcza petroleum – gradient niebiesko czarny, Super-Lumionova,

- automat cal. 688, chronograf z antymagnetycznym krzemowym wychwytem, 66 godzin rezerwy chodu,

Ocena 9,5 / 10 - zegarek jak nowy, bez rys

Cena – 11280 zł (cena katalogowa 19000 zł)

Sposób i koszt wysyłki
      - Sugeruję odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej;
      - Wysyłka kurierem w cenie
      - Tel 785286342  używam WhatsApp Szymon Porc-Szporek

• Przez 1uk4sz
      Poszukuję koronki do Longines 6818 (kaliber L492.2).
      Jeśli ktoś może pomóc w odszukaniu, będę zobowiązany.

Dodam, że z tego co już zdążyłem się zorientować, poszukiwana przeze mnie to ta większa:

Proszę o kontakt email: [email protected] lub kom 48 500-322-99zero

Mały update na 2 grudnia 2025 - jeśli dobrze pójdzie to uda się załatwić przez https://www.cousinsuk.com/ Dam znać.
      Longines crown.webp
    • Przez SPS
      Opis:
      - Z zegarkiem jest cały komplet widoczny na zdjęciu; pudełka, książeczki, przywieszki, dwa paski.
      - koperta; średnica  41 mm, , Lug-to-Lug 48 mm, wysokość 14 mm, rozstaw uch 20mm, dekiel zakręcany, wodoszczelność 3bar,
      - szkło szafirowe, antyrefleks, tarcza petroleum – gradient niebiesko czarny, Super-Lumionova,
      - automat cal. 688, chronograf z antymagnetycznym krzemowym wychwytem, 66 godzin rezerwy chodu,

Ocena 9,5 / 10 - zegarek jest praktycznie nowy.
      Cena –  10780  zł (cena regularna 19000 zł) 
      Sposób i koszt wysyłki:
      - Odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej - na Śląsku mogę podjechać lub
      - Tel 785286342  używam WhatsApp Szymon Porc-Szporek

• Przez SPS
      Opis:
      - Z zegarkiem jest cały komplet widoczny na zdjęciu,

Ocena 9,5 / 10 - zegarek jest praktycznie nowy.
      Cena – 11490 zł (cena regularna 19000 zł) 
      Sposób i koszt wysyłki:
      - Odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej - na Śląsku mogę podjechać lub

• Przez ledr
      Oris Aquis Dat Watt limited edition II, ref. 01 743 7734 4197-Set
      Pełen zestaw (zegarek na bransolecie, guma w kolorze morskim z zapięciem ori, narzędzie do zmiany paska) plus dodatkowy, czarny pasek gumowy (ori) o zapachu wanilii.
      Zakup listopad 2023r. – nadal na gwarancji.
      Stan: 9/10, używany bardzo rzadko, tylko na gumie, bransoleta skrócona na nadgarstek 19cm, ale nieużywana.
      Rozmiar 43,5mm, krótkie ucha, leży dobrze też na mniejszych nadgarstkach.
      Cena: 7300 pln
      Odbiór osobisty w Katowicach lub okolicach; możliwa wysyłka kurierem.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.