Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szwed

Sytuacja kolejkowa ROLEXa.

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że hasło „ w piramidzie zegarkowej” może być niezłym wyzwalaczem do zażartej wymiany poglądów. 
😆😁😇

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, SPS napisał(-a):

Myślę, że hasło „ w piramidzie zegarkowej” może być niezłym wyzwalaczem do zażartej wymiany poglądów. 
😆😁😇

Kontynuuj...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Kontynuuj...

Też się zgadzam, te wszystkie piramidy mogą być, co najwyżej dla amatorów by mieli ogólne pojęcie.

To jaka marka jest wyżej czy niżej nie sposób jednocześnie określić i zawsze prowadzi do niekończących się dyskusji.

Zegarki to nie samochody, nawet totalny laik jak porówna S-klasę do Poloneza to wskaże klasę wyżej a może ich nie znać.

Mi w pamięci zostało jak obserwowałem klientkę przymierzającą zegarki. Ja akurat oglądałem Tag'a, ona coś z podobnej półki cenowej.

Był zegarek (nie pamiętam jaki) w dwóch wersjach, automat i kwarc. Na tym forum, w takiej piramidzie kwarc jest niżej. A klientka słusznie zapytała:

"dlaczego mam dopłacać do zegarka który jest mniej dokładny i trzeba go nakręcać a wygląda tak samo?". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, dzikipl napisał(-a):

Też się zgadzam, te wszystkie piramidy mogą być, co najwyżej dla amatorów by mieli ogólne pojęcie.

To jaka marka jest wyżej czy niżej nie sposób jednocześnie określić i zawsze prowadzi do niekończących się dyskusji.

Zegarki to nie samochody, nawet totalny laik jak porówna S-klasę do Poloneza to wskaże klasę wyżej a może ich nie znać.

Mi w pamięci zostało jak obserwowałem klientkę przymierzającą zegarki. Ja akurat oglądałem Tag'a, ona coś z podobnej półki cenowej.

Był zegarek (nie pamiętam jaki) w dwóch wersjach, automat i kwarc. Na tym forum, w takiej piramidzie kwarc jest niżej. A klientka słusznie zapytała:

"dlaczego mam dopłacać do zegarka który jest mniej dokładny i trzeba go nakręcać a wygląda tak samo?". 

I w ten właśnie sposób moja żona wybrała sobie taką oto Omegę. Bo kwarcowa była chudsza, i cały czas jest na chodzie. 

20200802_135834-01-01.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontynuuj powiadasz 

No nie chce mi się bo akurat sernika jem i żłopie herbatę 🤣

jednak na potrzeby potencjalnych rozważań, po wpisaniu w Google hasła wyskoczyły mi trzy takie propozycje. 

Dwie pierwsze nie mają wyjaśnionych ram w jaki sposób umieszczano te marki w akurat w takich kategoriach i miejscach, nie wiadomo też kiedy one powstały.

Wrzucam je jako pogląd co pokazuje internet.

Nie za bardzo wiem to skomentować bo książkę byśmy tu napisali.

3CA8FF78-786E-443B-9E79-B9A12FC068D6.jpeg.d5dae1652f31182669b3a93e5d6e8d64.jpeg

93936541-6245-47B5-9271-FF7587C56A23.jpeg.b59723efa18696b8bf433b910b60eb3d.jpeg

Trzecia poniżej  jest sporządzona przez Fundację High Horology więc niejako można się nad nią pochylić.

I teraz żeby sprowokować, to pierwsza sprawa,  która zwraca  moją uwagę to Rolex, który dla mnie pasowałby bardziej  do kategorii marek Luksusowych niż do Historycznych Domów. 

Nie wiem jak to postrzegacie? 

B35B12B0-464E-4A5B-A5A7-5BD5588A58BF.thumb.jpeg.5fb51d24e4b79bbea7214855983b0077.jpeg

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ że tutaj w kategorii marek luksusowych nie ma producentów zegarków z tradycjami tylko szeroko pojęte brandy produkujące luksusowe towary.

Producenci jednego towaru, z wieloletnimi tradycjami to właśnie bardziej te „domy”, niezależnie od pozycjonowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hermes ma długie (ok 100 lat) tradycje zegarkowe i współpracował od początku z Jaeger/LeCoultre. Oczywiście na początku to były niskie wolumeny produkcji, szeroko zaczął w  latach 70/80.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki @Bugs faktycznie masz rację. Chanel i LV projektują drogą modę. 

@eye_lip racja  🙂  ostatnio dużo czytałem o JLC, patrząc na inne najbardziej uznane marki zegarkowe, jak Patek czy Vacheron, swojego czasu bardzo współpracowały ze sobą 💪🏻😁

ktoś coś  od siebie chce dodać?

Ciekawe jak na to patrzycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dwie piramidy? Jak chcesz mieć realny osąd na rynek i marki to zapomnij że je widziałeś. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja patrzę na swój zegarek na łapie i widzę logo Roleksa. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Ja patrzę na swój zegarek na łapie i widzę logo Roleksa. 😁

osz Ty  🤣😂🤣

79BD13A7-8532-4478-BA28-C3C69DED6860.thumb.jpeg.baad8c8c69fcb2678b0abf6c1ee2e0e2.jpeg

@eye_lip tak myślałem 😆😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten sam producent, co to miałem ich długopis w szkole średniej? 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno subtarcza minutowa jest barwiona drogim tuszem z długopisu  😂 🤣 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

... kwarcowa była chudsza, i cały czas jest na chodzie. 

Chyba, że bateria padnie.  ;)

Fajna jest. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Dorian06 napisał(-a):

Chyba, że bateria padnie.  ;)

Fajna jest. 

Dzięki. Właśnie wymieniłem baterię (starcza na ok. 2 lata) i dołożyłem ogniwo 2/3, bo rączunia mojej Pani przybrała w obwodzie. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

I w ten właśnie sposób moja żona wybrała sobie taką oto Omegę. Bo kwarcowa była chudsza, i cały czas jest na chodzie. 

czyżby przy okazji polerka została dokonana? :)  wspominałeś że rysy lubią łapać Constelacje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta tabela stworzona przez tę fundację, przynajmniej ma o tyle sens, że wskazuje (o ile jest poprawnie zrobiona), że tak powiem, who is who. Nie stara się określić, która marka jest lepsza, a która gorsza i nie ma, na szczęście, nic wspólnego z tymi nie wiadomo przez kogo i wg jakich kryteriów tworzonymi piramidami. 
Przy tych piramidach to zawsze kupa śmiechu, a najlepsze że co drugi z nas śmiałby się przy takiej piramidzie z innego powodu. 

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, SPS napisał(-a):

czyżby przy okazji polerka została dokonana? :)  wspominałeś że rysy lubią łapać Constelacje 

Żonka ubiera go tylko "od święta". Ma parę rysek, ale ogólnie jest w b.dobrym stanie. Faktem jest, że bransoleta rysuje od samego patrzenia. 

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglem juz zapisac sie na 3 sensowne w miare datejusty 36/41 i zapisac sie na tego nowego tytanowego kloca.

Slowo klucz "w miare". To nie sa moje wymarzone modele. Zdalem sobie sprawe, ze rozwazam je tylko dlatego, ze jest taka mala dostepnosc czegokolwiek.

Czy bylbym szczesliwy jakbym dostal datejusta 41? Na pewno, czy byloby to moje spelnienie marzen o Rolexie? Nie.

Wraz z opadaniem ciaglym cen, dzien w dzien od pol roku przynajmniej na rynku wtornym otwieraja sie coraz to nowe mozliwosci w zapisach i co prawda te najpopularniejsze modele nadal maja na wtornym o tyle wieksza wartosc ze zapisanie sie na to bedzie cudem samym w sobie nie mowiac o dostaniu fizycznego zegarka ale albo wymarzony rolex albo nic na sile :/. Do smutnej konstatacji doszedlem, jako napalony na zakup a jednak rozsadek wygral 😥🥺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Augustynski napisał(-a):

Moglem juz zapisac sie na 3 sensowne w miare datejusty 36/41 i zapisac sie na tego nowego tytanowego kloca.

Slowo klucz "w miare". To nie sa moje wymarzone modele. Zdalem sobie sprawe, ze rozwazam je tylko dlatego, ze jest taka mala dostepnosc czegokolwiek.

Czy bylbym szczesliwy jakbym dostal datejusta 41? Na pewno, czy byloby to moje spelnienie marzen o Rolexie? Nie.

Wraz z opadaniem ciaglym cen, dzien w dzien od pol roku przynajmniej na rynku wtornym otwieraja sie coraz to nowe mozliwosci w zapisach i co prawda te najpopularniejsze modele nadal maja na wtornym o tyle wieksza wartosc ze zapisanie sie na to bedzie cudem samym w sobie nie mowiac o dostaniu fizycznego zegarka ale albo wymarzony rolex albo nic na sile :/. Do smutnej konstatacji doszedlem, jako napalony na zakup a jednak rozsadek wygral 😥🥺

Gdzie te zapisy były możliwe i czy dotyczyły modeli stalowych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, sanik napisał(-a):

Gdzie te zapisy były możliwe i czy dotyczyły modeli stalowych?

Te sensowne dla mnie to wlasnie stalowe do uzytku codziennego i do kazdej stylizacji. Takich nie bylo nigdzie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SPS napisał(-a):

dzieki za cynk

jednak po pierwsze obawiam sie kupowac z drugiej reki, nie mam pewnosci co do autentycznosci a widzialem jakie ludzie mieli pomysly, w stylu przelozenie ze stalowego bezela daytony na czarny, zeby sprzedac 10 k wyzej albo inne frankensteiny, gdzie nawet eksperci rolexowi mogliby nie zauwazyc

dwa, ten nowy model ma 42mm z tego co pamietam czy tam 41 ale model wczesniejszy mial o 1mm mniej czyli albo 41 albo 40 i wygladal zgrabniej dla mnie

ja mam na oku:

1. oyster perpetual z jakas fikusna tarcza ewentualnie czarna

2. pepsi, w drugiej kolejnosci batman tez by byl ok

3. zwienczenie kolekcji daytona panda mi sie podoba, z czarnym juz nie tak bardzo. Fajna jest tez platynowa z ta lekko niebieska tarcza i brazowym prawie czarnym bezelem ale to juz nie 15 k euro tylko 100 k? Troche duzo, w strefie komfortu na samochod ok ale na zegarek jeszcze bym sie chyba zawahal :P

Takie trio dla mnie. Co ja zrobie z wieksza iloscia modeli? Np. bym kupil explorera i gdzie go tu wrzucic w kolekcje, ciezko, milgaus niebieski calkiem spoko, ale gdzie tu do kolekcji wrzucic?

Tzn. czasem mam wrazenie ze osoby tutaj by kupily kazda iloscia rolexow tylko po co i dlaczego, chyba jedyne wyjscie to zeby zarobic na tym? Czy cel to uzbieranie wszystkich wersji/modeli jakie wyszly? Jest ktos taki?

Ja te trzy bym faktycznie uzywal na zmiane w zaleznosci od okolicznosci, to i tak nowe podejscie u mnie bo dotychczas bylem jednozegarkowcem ale wiecej jeszcze nie umiem zrozumiec bo explorer jedynka tez jest spoko, prosty datejust przypominajacy oyster perpetual tez spoko ale ile mozna, trzeba sie zdecydowac na te ktore faktycznie sie mi bardziej podobaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Augustynski napisał(-a):

dzieki za cynk

jednak po pierwsze sie kupowac z drugiej reki, nie mam pewnosci co do autentycznosci 

Zegarek kupiony od  forumowicza , będzie miał większą wartość niż zakup z salonu. 😁

Edytowane przez zbyniu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Augustynski napisał(-a):

jednak po pierwsze obawiam sie kupowac z drugiej reki, nie mam pewnosci co do autentycznosci a widzialem jakie ludzie mieli pomysly, w stylu przelozenie ze stalowego bezela daytony na czarny, zeby sprzedac 10 k wyzej albo inne frankensteiny, gdzie nawet eksperci rolexowi mogliby nie zauwazyc

dwa, ten nowy model ma 42mm z tego co pamietam czy tam 41 ale model wczesniejszy mial o 1mm mniej czyli albo 41 albo 40 i wygladal zgrabniej dla mnie

ja mam na oku:

1. oyster perpetual z jakas fikusna tarcza ewentualnie czarna

2. pepsi, w drugiej kolejnosci batman tez by byl ok

3. zwienczenie kolekcji daytona panda mi sie podoba, z czarnym juz nie tak bardzo. Fajna jest tez platynowa z ta lekko niebieska tarcza i brazowym prawie czarnym bezelem ale to juz nie 15 k euro tylko 100 k? Troche duzo, w strefie komfortu na samochod ok ale na zegarek jeszcze bym sie chyba zawahal :P

Takie trio dla mnie. Co ja zrobie z wieksza iloscia modeli? Np. bym kupil explorera i gdzie go tu wrzucic w kolekcje, ciezko, milgaus niebieski calkiem spoko, ale gdzie tu do kolekcji wrzucic?

Tzn. czasem mam wrazenie ze osoby tutaj by kupily kazda iloscia rolexow tylko po co i dlaczego, chyba jedyne wyjscie to zeby zarobic na tym? Czy cel to uzbieranie wszystkich wersji/modeli jakie wyszly? Jest ktos taki?

Ja te trzy bym faktycznie uzywal na zmiane w zaleznosci od okolicznosci, to i tak nowe podejscie u mnie bo dotychczas bylem jednozegarkowcem ale wiecej jeszcze nie umiem zrozumiec bo explorer jedynka tez jest spoko, prosty datejust przypominajacy oyster perpetual tez spoko ale ile mozna, trzeba sie zdecydowac na te ktore faktycznie sie mi bardziej podobaja.

Ciekawy plan :) Ja chcę jednego Rolka :) 

Życzę powodzenia, bo to sporo lat czekania Cię czeka na taki zestaw.  OP,  Pepsi i Daytona - ktoś tu ponad 4 lata czekał albo nawet ciut dłużej , podziwiam :D  

Explorery II ze starszymi referencjami, sprzed około 20 lat  miały nawet 40 mm średnicy w kopercie, później miały 41 mm i faktycznie ta najnowsza referencja ma aż 42 mm średnicy. 

Teoretycznie im szczuplejszy nadgarstek tym mniejsza koperta lepiej się układa :) 

Jeśli byś go kupił to jak piszesz, zawsze możesz spróbować sprzedać jak niektórzy. :) Ceny tych modeli teraz spadają ale to też nie tak, że na nim jakoś bardzo stracisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, SPS napisał(-a):

Ciekawy plan :) Ja chcę jednego Rolka :) 

Życzę powodzenia, bo to sporo lat czekania Cię czeka na taki zestaw.  OP,  Pepsi i Daytona - ktoś tu ponad 4 lata czekał albo nawet ciut dłużej , podziwiam :D  

Explorery II ze starszymi referencjami, sprzed około 20 lat  miały nawet 40 mm średnicy w kopercie, później miały 41 mm i faktycznie ta najnowsza referencja ma aż 42 mm średnicy. 

Teoretycznie im szczuplejszy nadgarstek tym mniejsza koperta lepiej się układa :) 

Jeśli byś go kupił to jak piszesz, zawsze możesz spróbować sprzedać jak niektórzy. :) Ceny tych modeli teraz spadają ale to też nie tak, że na nim jakoś bardzo stracisz. 

Ktoś czekał na Daytonę 4 lata od zapisu, a tych nie ma już od kilku lat i chyba się  nie zanosi. 

Tak więc długość czekania to nie jest główny problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi