Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość McIntosh

Klub Miłośników Zegarków A. Lange & Söhne

Rekomendowane odpowiedzi

Patyna na złocie to piękna sprawa, dla mnie na plus. Białe złoto jest bez wyrazu, nie ma tej głębi co żółte czy różowe i nie gra kolorem w różnych oswietleniach. 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

5898c0fe3fed502cdf310b1a8818c323.jpg

Dobra fota. 👍

No i oczywiście wdzięczny obiekt. 

Edytowane przez agremi

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, agremi napisał(-a):

Dobra fota. 👍

No i oczywiście wdzięczny obiekt. 

Po zakupie tego Lange uzmysłowiłem sobie, że jako elegant obskoczy wszystkie ważne imprezy okolicznościowe. W mojej kolekcji nie ma konkurencji - jest obecnie jedynym prawdziwym koszulowcem.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mucha nie siada. To zdecydowanie zegarek na każdą okazję. Tak naprawdę jedyny inny niezbędny w kolekcji do niego to jakiś sportowy z dobrym wr.  

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sportowy z WR100 i zakręcaną koronką wystarczy? Jeśli tak, to mam wszystko, czego mi trzeba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wątpię. 😁

Masz nawet więcej niż potrzeba, jak większość tutaj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mylof napisał(-a):

Twój AL&S jest wspaniały i szczerze Ci go gratuluję. Zastanawiam się tylko nad jednym aspektem. Czy nie masz obaw, że różowe złoto z czasem utraci nieco szyku poprzez przebarwienia, którym może ulegać ? Oglądałem na Youtube filmy z mającymi już trochę lat zegarkami Lange wykonanymi z tego materiału i na kopertach widać było, że niektóre elementy były jakby w innym odcieniu;  nie umiem tego dokładnie określić. Ten zegarek to jeden z moich przyszłościowych kandydatów na eleganta, ale rozważając wybór między białym złotem (które nie zmienia zabarwienia),  a różowym tę kwestię bym brał pod uwagę. Rolex robi Everose gold podobno właśnie dlatego, aby uniknąć tych przebarwień w przyszłości.

A może ten problem wcale nie występuje ? Co tym sądzisz ?

Pierwotnie planowałem białe złoto, ale jak zobaczyłem kolor tarczy w wersji w różowym złocie, to byłem "kupiony". My też się zmieniamy, więc jak mój zegarek będzie się zmieniał ze mną, to tym lepszym kompanem mi będzie. A jeżeli z jakichś powodów nie będę musiał go sprzedać, to ten zegarek zostanie ze mną, aż dostanie go moj Syn, który właśnie skończył osiem lat 🙂

7 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Nawet jak wystąpi kiedyś, w bliżej nieokreślonej przyszłości, będzie niczym zmarszczka pod okiem lub kolejnym przebarwieniem na plecach. Starzy ludzie nie muszą być piękni na zewnątrz, z zegarkami jest chyba podobnie. emoji846.png

5898c0fe3fed502cdf310b1a8818c323.jpg

Słusznie. 

7 godzin temu, eye_lip napisał(-a):

Patyna na złocie to piękna sprawa, dla mnie na plus. Białe złoto jest bez wyrazu, nie ma tej głębi co żółte czy różowe i nie gra kolorem w różnych oswietleniach. 

Nie wiem czy białe nie gra, ale wiem, że moje różowe gra. Zresztą pamiętam nasza rozmowę w dniu zakupu langusty... 😉

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Po zakupie tego Lange uzmysłowiłem sobie, że jako elegant obskoczy wszystkie ważne imprezy okolicznościowe. W mojej kolekcji nie ma konkurencji - jest obecnie jedynym prawdziwym koszulowcem.

Ja nie zawsze i nie wszędzie mogę ubrać langustę, więc pewnie oprócz langusty u mnie koszulowcem pozostanie też mój "Elitarny Zenek". 

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Sportowy z WR100 i zakręcaną koronką wystarczy? Jeśli tak, to mam wszystko, czego mi trzeba. 

Juz gdzieś pisałem, ze dla mnie w zasadzie mój zestaw langusta+ex1 kończy temat "kolekcji". Na szczęście exa szkoda mi na katowanie, więc jest kwarcowa 300m i ball, a na okazje koszulowe gdzie langusta nie pasuje, jest zenek. Więc jakiś drobny margines na roszady jest 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę sam! Gratuluję! To jest 238.032? Napisz, jak go zdobyłeś i parę zdań o samym zegarku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, w rzeczy samej model 1815 annual calendar w białym złocie (dorzucę kilka zdjęć).

Z zegarkiem dopiero się oswajam - jest "dzisiejszy" - więc napiszę więcej jak się bliżej poznamy. Z tej półki to mój pierwszy więc nie mam dobrego punktu odniesienia ale pierwsze refleksje są takie:

- nie rzuca się w oczy, co było paradoksalnie jednym z kryteriów wyboru

- wbrew temu co czytałem przed zakupem (większość komentujących rekomenduje różowe złoto z racji m.in. wielu doświadczeń związanych z barwą) zależnie od oświetlenia paleta zauważalnej kolorystyki jest całkiem spora

- "gwiazdy" (ich ilość i jakość) przy użyciu lupki - no widać dbałość o detal, zresztą na moje amatorskie oko nie bardzo jest się do czego przyczepić...

Sam proces zakupu (no chyba mam sporo szczęścia ale ponieważ byłem już ofiarą hejtu w wątku Rolexowym więc szczegóły przemilczę...) był sprawny - odbiór w firmowym Butiku Lange w Berlinie. Samo doświadczenie i klasa obsługi - absolutny top.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogratulować, super zegarek. 😲

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dorzucam kilka zdjęć

jest jeszcze jedno ale … odsyłam do wątku „kawowego”, zresztą jednego z moich ulubionych na tym forum 😎

728CB9ED-BA43-4B59-9DCB-C54F3FA6B931.png

1C1FAA0E-0C5B-454B-AFAB-3E84C7C00F66.png

0D989A3F-1851-41D9-9560-5813DB94B65F.png

77923664-4DA4-4D08-B187-85DEAD09D55C.png

dorzucę jeszcze zdjęcie z „oględzin” kilku sztuk

było miło…

178C571F-4A2B-4272-92AC-E69E04717FB2.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nauczysz robić przyzwoite zdjęcia, to będziesz królował w tym wątku. A tak z innej beczki, hejt w roleksowym wątku powinieneś wziąć za dobrą monetę, a nie roztkliwiać się nad sobą. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu kolega miałby brać za dobrą monetę głupie docinki? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest takie powiedzenie, pierwsze śliwki robaczywki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie tak kultowe jak nie strasz nie strasz.. 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do dobrych zdjęć - nie umiem... a niejaki Kolega Butik dobrze to skomentował kiedyś: kupuję zegarki i nie stać mnie na dobry aparat/telefon ;)

Ad meritum - sam moment dzisiejszego odbioru poprzedził kilkutygodniowy proces korespondencji z "centralą" Lange a potem bezpośrednio z sympatycznym sprzedawcą z butiku w Berlinie. Dla zainteresowanych: jest "od ręki" Lange 1 w różowym złocie - tzn. był dzisiaj bo w każdym AD/jubilerze z topowymi zegarkami prawdziwe oblężenie i nie są to Azjaci...

Fakt jest jednak taki, że popyt znacznie przewyższa podaż (wg informacji: w latach tzw. pandemii produkcja 2-3k, obecnie do 5k), była podobno jakaś kampania marketingowa Lange i część klientów z marek premium ale masowo produkowanych zaczęła do nich pukać - to niechybnie wskazuje na istotne problemy z zakupem w najbliższej przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Trzeba jeszcze umiec odrozniac "glupie" od "nietrafne".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, eye_lip napisał(-a):

8 minut temu, artme napisał(-a):

Trzeba jeszcze umiec odrozniac "glupie" od "nietrafne".

Walnij w stół, a nożyce się odezwą. Ale dzisiaj sypię przysłowiami. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
30 minut temu, mario1971 napisał(-a):

...Ale dzisiaj sypię przysłowiami. 😄

Nie myslales, zeby zostac krytykiem filmowym? 😁

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, artme napisał(-a):

Nie myslales, zeby zostac krytykiem filmowym? 😁

Mariusz, mleko się rozlało. Lubisz kefir, w sam raz na lato? 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, stanwojenny napisał(-a):

...dorzucę jeszcze zdjęcie z „oględzin” kilku sztuk

było miło…

178C571F-4A2B-4272-92AC-E69E04717FB2.jpeg

No strasznie mi sie podoba ta nowa Omega, ale do reszty pasuje, jakby sie cos gdzies przypadkowo zapodzialo 😬

@stanwojenny - gratki nowego nabytku - troche duzo na tarczy, ale jakos to poukladali 😉 Jaka grubosc koperty?

5 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Mariusz, mleko się rozlało. Lubisz kefir, w sam raz na lato? 😜

Iga przegrala a Ty chyba z tego powodu niezle popiles, bo sypiesz tymi powiedzeniami jak z rekawa 🤪

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, artme napisał(-a):

@stanwojenny - gratki nowego nabytku - troche duzo na tarczy, ale jakos to poukladali 😉 Jaka grubosc koperty?

Literatura podaje nieco ponad 10 mm.

Przy pierwszych oględzinach wydaje się sporo ale na nadgarstku jakoś "znika", co prawda jeszcze nie testowany z długim rękawem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klub rośnie w siłę! Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi