Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kosmik903

Albert Riele Chronograf czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Kilka lat temu poszukiwałem zegarka, ostatecznie wybór padł na Seiko SARB033. Podczas poszukiwań wpadłem w Aparcie na kwarcowy chronograf Albert Riele 704UQ07-SS31I-LB-K1. Wtedy kosztował około 3500zł i był poza moim zasięgiem, jednak zegarek bardzo mi się spodobał. Wczoraj byłem w Aparcie i okazuje się, że jest on dostępny w promocji za 1920zł. Obejrzałem go i cały czas mi się podoba, nawet bardzo. Zastanawiam się tylko czy warto. Poczytałem i wygląda na to, że kaliber Ronda 5040.F jest całkiem niezły. Następnym plusem jest rozmiar. Mam mały nadgarstek i wielkość SARB033 to maksimum co na moim nadgarstku jakoś wygląda. Ten Albert jest wielkościowo taki sam i to jedyny chronograf jaki znalazłem w tak małym rozmiarze. 

Co wy na to? Warto go kupować czy nie? Może macie coś lepszego w podobnej cenie?

Pozdrawiam, Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro podoba Ci się od kilku lat to go sobie kup.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał kupić kwarcowe chrono "Swiss Made" w tej kwocie (w sensie gdyby ktoś mnie zmusił :D ) to chyba szukałbym np. jakiegoś Tissot PRC albo Certiny DS Podium. Występują w dużym wyborze opcji kolorystycznych itd. a firmy z prawdziwą historią, w przeciwieństwie do sztucznego tworu jakim jest AR. Z drugiej strony... to co napisał kolega powyżej. Twoje pieniądze, Twój wybór, Twoja satysfakcja jest najważniejsza.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak Ci się podoba, to kup. To w końcu Twoje pieniądze. Jeśli to natomiast pytanie typu: czy my zdecydowalibyśmy się na taki zegarek, to odpowiedź brzmi NIE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał kupić kwarcowe chrono "Swiss Made" w tej kwocie (w sensie gdyby ktoś mnie zmusił :D ) to chyba szukałbym np. jakiegoś Tissot PRC albo Certiny DS Podium. Występują w dużym wyborze opcji kolorystycznych itd. a firmy z prawdziwą historią, w przeciwieństwie do sztucznego tworu jakim jest AR. Z drugiej strony... to co napisał kolega powyżej. Twoje pieniądze, Twój wybór, Twoja satysfakcja jest najważniejsza.

Niestety Tissot i Certina mają jeden problem, rozmiar. Tissota PRC miałem możliwość kupić za sensowne pieniądze, jednak jest on za duży. Wiem, że AR jest sztucznym tworem. Wiem, też, że nie ma historii takiej jak Certina czy Tissot, jednak, jak pisałem wcześniej nie udało mi się znaleźć niczego, no może poza Grovaną, co by odpowiadało wielkością. Może macie jakieś propozycje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet biorąc pod uwagę cenę z promocji a bym nie kupil, szkoda tyle pieniędzy na Alberta ale wiele osób wydaje więcej na podobne marki więc twój wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AR to marka Apartu znana z TVNu i reklam z relacji sportowych. Ja dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Niestety Tissot i Certina mają jeden problem, rozmiar. Tissota PRC miałem możliwość kupić za sensowne pieniądze, jednak jest on za duży. Wiem, że AR jest sztucznym tworem. Wiem, też, że nie ma historii takiej jak Certina czy Tissot, jednak, jak pisałem wcześniej nie udało mi się znaleźć niczego, no może poza Grovaną, co by odpowiadało wielkością. Może macie jakieś propozycje?

Gdybym ja szukał małego chrono w tej kasie, to zacząłbym od Seagulla 1963 (zegarek mechaniczny). Jak dla mnie zdecydowanie ciekawszy niż produkt dość nachalnego marketingu ze strony Apartu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie warto. W tym budżecie jest dużo interesujących zegarków, nawet, jeśli jesteś ograniczony rozmiarem.

Z małych zgrabnych szwajcarów to chyba najfajniejsze są Hamiltony: oryginalny wzór, kwarcowy werk ETA z kamieniami:

https://www.czaszegarkow.pl/hamilton-khaki-pioneer-czarny-skora-o41-mm-p-29932.html

^^^ To akurat tańszy z kilku podobnych modeli. 

Warto też rozejrzeć się za zegarami Bulova Curv. Teoretycznie mają duże rozmiary, ale fenomenalnie leżą na ręce,  a technicznie to w ogóle cuda:

http://www.ablogtowatch.com/bulova-curv-watch-features-worlds-first-curved-chronograph-movement/

Jak poszukasz, to znajdziesz w budżecie.

:)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się podoba, to kup. To w końcu Twoje pieniądze. Jeśli to natomiast pytanie typu: czy my zdecydowalibyśmy się na taki zegarek, to odpowiedź brzmi NIE.

"My-Fidelio"..? Rafał, otrzymałeś tytuł szlachecki od autorki "Radio Gaga"..? :D;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki, a taki był ładny :) 

Będę się w takim razie rozglądał za czymś innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"My-Fidelio"..? Rafał, otrzymałeś tytuł szlachecki od autorki "Radio Gaga"..? :D;)

Przypomniały mi się słowa byłego prezydenta z 1989 roku; "We the pople"  :)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez SPS
      IWC Spitfire Pilot Chronograf, numer ref; IW387901

Opis;
      - Zegarek z całym kompletem widocznym na zdjęciu -  torba, pudełka, książeczki, karta, ściereczka, dowód zakupu (Jubitom Katowice), dwa oryginalne paski,
      - ten zegarek to jedna z ikon chronografów, tarcza grafitowo-szara, wypełnienie lumy żółtawe, styl zegarka typowo militarny lotniczy,
      - koperta stal szczotkowana, średnica  41mm, lug-to-lug 51mm, grubość 15mm,  wodoszczelność 60m, zakręcana koronka, zakręcany podwójny dekiel (antymagnetyczny), szerokość ucha 20mm, szkło szafirowe z dwustronnym antyrefleksem,
      - automat cal. 69380, chronograf, day-date, rezerwa chodu 46 godzin,

Ocena 9,5/10 – zegarek jest jak nowy, zero rys, działa świetnie, zegarek jest zarejestrowany – gwarancja do 25 listopada 2032 roku.
      Cena – 27478  zł (cena regularna 36300 zł)
      Sposób i koszt wysyłki;
      - Odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej – na Śląsku mogę podjechać lub
      - Wysyłka kurierem w cenie
      - Tel 785286342  używam WhatsApp Szymon Porc-Szporek

• Przez SPS
      IWC Spitfire Pilot Chronograf, numer ref; IW387901
      Opis;
      - Zegarek z całym kompletem widocznym na zdjęciu -  torba, pudełka, książeczki, karta, ściereczka, dowód zakupu (Jubitom Katowice), dodatkowy pasek IWC z Kruka.
      - ten zegarek to jedna z ikon chronografów, tarcza grafitowo-szara, wypełnienie lumy żółtawe, styl zegarka typowo militarny lotniczy,
      - koperta stal szczotkowana, średnica  41mm, lug-to-lug 51mm, grubość 15mm,  wodoszczelność 60m, zakręcana koronka, zakręcany podwójny dekiel (antymagnetyczny), szerokość ucha 20mm, szkło szafirowe z dwustronnym antyrefleksem,
      - automat cal. 69380, chronograf, day-date, rezerwa chodu 46 godzin,

Ocena 9,5/10 – zegarek jest jak nowy, zero rys, działa świetnie, zegarek jest zarejestrowany – gwarancja do 25 listopada 2032 roku.
      Cena – 27690  zł (cena regularna 36300 zł)
      Sposób i koszt wysyłki;
      - Odbiór osobisty w Rudzie Śląskiej – na Śląsku mogę podjechać lub
      - Wysyłka kurierem w cenie

• Przez Marcin.b
      Witam wszystkich znawców i miłośników zegarków!

Niedługo kończę 35 lat i chciałbym sprawić sobie prezent w formie eleganckiego, kwarcowego zegarka na co dzień i na wyjścia. 

Do pracy nie będę go nosił bo mógłbym łatwo go ubrudzić albo porysować dlatego z góry zaznaczam, że mimo wielkiego szacunku do zegarków automatycznych "z duszą", muszę zostać przy zegarkach kwarcowych. Na ten moment mam Hugo Bossa Champion na brązowym pasku i z niebieską tarczą (foto).

Szukam czegoś na czarnym pasku, z czarną tarczą, eleganckiego ale żeby również pasował do t-shirtu a nie tylko do koszuli czy garnituru. Rozmiar nadgarstka to jakieś 17,5cm, wrzucam zdjęcie mojego HB dla porównania jak wygląda koperta 44m na mojej ręce. 

Trochę poczytałem forum i na ten moment podobają mi się takie propozycje: 

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-certina-urban-ds-8-moon-phase-c033-457-36-051-00

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-appella-classic-chronograph-l70011-5214ch

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/48806_Bulova_Precisionist_Lunar_Pilot_Moonwatch_Chronograph_96B251

Bardzo proszę o opinie na temat tych firm, zegarków, mechanizmów jak i również o alternatywne propozycje co wy byście dla mnie widzieli w podobnym stylu w budżecie do 3k.

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki 😁

• Przez Feymozim
      Naprawa Tag Heuer'a  Fotki poniżej 

• Przez Z_bych
      Davis Chronograph 0857 XL
      Cena 750 zł + koszt wybranej wysyłki

Stan 7/10 - proszę obejrzeć zdjęcia i ewentualnie pytać 
      Na zegarek udzielam rocznej gwarancji

Każdy facet od czasu do czasu potrzebuje założyć bardziej elegancki zegarek niż plastikowe G czy nurek mający większy bezel niż cyferblat. Ale jeśli ma na czym nosić zegarki to trudno mu znaleźć coś bardziej eleganckiego. Dlatego Davis chrono w wersji XL może być dla niego fajną propozycją. 44 mm bez koronki (a i ona jest adekwatnych do zegarka rozmiarów) to już jest coś. Na szczęście zegarek nie ma zbyt dużej grubości, więc powinien spokojnie wejść pod mankiet koszuli.
      Davis oprócz tego, że rzuca się w oczy rozmiarem, to przede wszystkim przyciąga wzrok piękną tarczą. Rzadko spotykany w zegarkach kolor, piękne giloszowanie, przeszklony dekiel z ładnie wykonanym i zdobionym mechanizmem ST19 a całość zamknięta w polerowanej kopercie dodatkowo na ręcznie szytym pasku ze skóry strusia wygląda naprawdę super.
      Dość wychwalania – teraz konkrety.
      Zegarek jest używany, ale w bardzo dobrym stanie wizualnym (wszystko widać na moich, nieretuszowanych zdjęciach). Całość jest polerowana ale jeśli gdzieś są jakieś mikroryski, to są praktycznie niewidoczne. Szkło ma jedną ryskę, widoczną pod światło, na zdjęciach jej nie uchwycę.
      Pasek jest także w bardzo dobrym stanie, przed sprzedażą zostanie profesjonalnie zdezynfekowany.
      Mechanicznie zegarek na punktualnym, ładnym, miłym dla ucha chodzie. Stoper działa prawidłowo.
      Technikalia:
      Marka: Davis
      Model: 0857 XL
      Mechanizm: ST19 mechaniczne chrono z nakręceniem ręcznym
      Średnica 44 mm
      Uszy: 22 mm
      Szkło: mineralne
      Koperta: stal
      Dekiel: przeszklony, zakręcany
      Fun factor: 8/10 – bo brak pudełka a było fajne. Paska oryginalnego nie szkoda, bo był z chińskiego smoka, za to klamra jest i na dodatek logowana .

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.