pk_kamil 7551 #26 Napisano 8 Stycznia 2020 Sęk w tym, że ponoć nie ma polskich producentów zegarów. No wiadomo oczywiście poza Panem Franciszkiem Wiegandem z Tarnowskich Gór Problem mam taki, że niemieckie mi nie leżą... może to kwestia czasu i się przyzwyczaję, ale... 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 303 #27 Napisano 8 Stycznia 2020 Sęk w tym, że ponoć nie ma polskich producentów zegarów. No wiadomo oczywiście poza Panem Franciszkiem Wiegandem z Tarnowskich Gór Problem mam taki, że niemieckie mi nie leżą... może to kwestia czasu i się przyzwyczaję, ale... Musiałbyś poznać Wojciecha Mayera!- https://www.schwarzwaelder-bote.de/media.media.292adaca-0cdf-4b29-a907-57a39a853f3a.original1024.jpg To niezwykle sympatyczny i serdeczny człowiek.On mówił mi kiedyś, że musi się wybrać do Gniezna, bo stamtąd pochodzi jego patron - święty Wojciech. pozdrawiam,Władysław 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1388 #28 Napisano 8 Stycznia 2020 Mamy piszącego tu na forum Kolegę który naprawia i również sam produkuje moim zdaniem bardzo ładne zegary i robi to własnoręcznie nie posiłkując się jakąkolwiek kooperacją po za o ile się nie mylę obudowami, bo to praca stricte stolarska. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Władek Meller 303 #29 Napisano 8 Stycznia 2020 Mamy piszącego tu na forum Kolegę który naprawia i również sam produkuje moim zdaniem bardzo ładne zegary i robi to własnoręcznie nie posiłkując się jakąkolwiek kooperacją po za o ile się nie mylę obudowami, bo to praca stricte stolarska. Tyle, że longcase1 też produkuje pojedyncze sztuki i nie wiem, czy przymierza się do małoseryjnego wytwarzania.Pytałem się go o to przy przejeździe z Kliczkowa. Sugerowałem rozważenie takiej decyzji. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/165710-zegar-astronomiczny-made-in-poland/?hl=%20zegar%20%20astronomiczny%20%20made%20%20poland 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #30 Napisano 9 Stycznia 2020 Musiałbyś poznać Wojciecha Mayera!- https://www.schwarzwaelder-bote.de/media.media.292adaca-0cdf-4b29-a907-57a39a853f3a.original1024.jpg To niezwykle sympatyczny i serdeczny człowiek.On mówił mi kiedyś, że musi się wybrać do Gniezna, bo stamtąd pochodzi jego patron - święty Wojciech. pozdrawiam,WładysławNiemcy to bardzo sympatyczny naród:)Mamy piszącego tu na forum Kolegę który naprawia i również sam produkuje moim zdaniem bardzo ładne zegary i robi to własnoręcznie nie posiłkując się jakąkolwiek kooperacją po za o ile się nie mylę obudowami, bo to praca stricte stolarska.A kto to taki?Tyle, że longcase1 też produkuje pojedyncze sztuki i nie wiem, czy przymierza się do małoseryjnego wytwarzania.Pytałem się go o to przy przejeździe z Kliczkowa. Sugerowałem rozważenie takiej decyzji. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/165710-zegar-astronomiczny-made-in-poland/?hl=%20zegar%20%20astronomiczny%20%20made%20%20polandJutro się do Bartka odezwę. Zobaczę czym dysponuje:) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #31 Napisano 9 Stycznia 2020 Wykonany przez polskiego zegarmistrza? Jakiego rodzaju? Wiszący, kominkowy? W jakim przedziale cenowym?Jeżeli to ma być zegar w przedziale 3-4 tysięcy z niemieckim werkiem (FHS, Hermle) z wykonaną w Polsce skrzynią, to odradzam. Lepiej kupić stary.Z rodzimej produkcji - wylicytuj zegar Karola Romana w WOŚP. Jeżeli ma być wiszący, to albo zamów coś u naszego klubowego kolegi longcase, albo przejedź się do Tarnowskich Gór, do Franciszka Wieganda. Należy się liczyć, że taki pochodzący z niskoseryjnej produkcji zegar wiszący, o cechach zegara precyzyjnego, będzie kosztował aż, albo tylko tyle co podstawowe modele Rolexa czy bardziej wypasione Omegi. Niemcy to bardzo sympatyczny naród:) A kto to taki? Jutro się do Bartka odezwę. Zobaczę czym dysponuje:)Warto jednak uważnie czytać wszystkie posty 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #32 Napisano 10 Stycznia 2020 Troszkę zawiłe... 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 458 #33 Napisano 10 Stycznia 2020 Przecież podałem link do tematu w którym opisane jest to co Bartek robi.Kolega szuka ale chyba nie czyta postów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #34 Napisano 10 Stycznia 2020 Czyta czyta, tylko jak ktoś w tempie ekspresowym zmienia nicki, z których odpowiada to ciężko się połapać o co chodzi. 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #35 Napisano 10 Stycznia 2020 Czyta czyta, tylko jak ktoś w tempie ekspresowym zmienia nicki, z których odpowiada to ciężko się połapać o co chodzi.Kto "zmienia nicki, z których odpowiada"? Sugerujesz, że ktoś pisze w tym temacie z kilku kont? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #36 Napisano 10 Stycznia 2020 Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem;) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #37 Napisano 10 Stycznia 2020 Znowu "Marek" namieszał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #38 Napisano 11 Stycznia 2020 No ktoś kto twierdzi, że Niemcy to sympatyczny naród faktycznie może mieć jakiś problem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #39 Napisano 12 Stycznia 2020 Faktycznie zrobiło się male zamieszanie, wszystkiemu winien pośpiech i fakt, że jedne posty czytam w telefonie inne na komputerze. W ten sposób zdarza się, że istotne kwestie umykają... Najważniejsze jednak, że temat Nowego ZEGARA idzie do przodu Jak się chce to z pomocą kolegów można dotrzeć do osób, które tworzą własne zegary u nas w kraju! 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #40 Napisano 19 Stycznia 2020 Panowie pytanie, na co zwracać uwagę w zegarze. Nie patrzę na budę tylko na mechanizm? Jaki jest lepszy, jaki słabszy, tzn bardziej awaryjny, szybciej nabiera opóźnienia, co jaki czas robi się serwis w takim zegarze oraz czy jest możliwa w przyszłości rozbudowa mechanizmu np o dodatkowe bicie czy datownik? 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2284 #41 Napisano 19 Stycznia 2020 Najlepiej wziąć na oględziny ze sobą jakiegoś fachowca, który doradzi... Dać mu 500 zł dniówki plus obiad i z głowy... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #42 Napisano 21 Stycznia 2020 Jest to jakieś wyjście. Dzięki:) 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1242 #43 Napisano 21 Stycznia 2020 Najpierw trzeba się zdecydować konkretnie jaki to ma być zegar, jak ma wyglądać, czy będzie pasować do wystroju wnętrza i wtedy szukać konkretnego modelu. Można też spotkać się z fachowcem, którego zna się osobiście, uzgodnić wygląd i funkcje jakie zegar ma posiadać. Ja osobiście, gdybym posiadał odpowiednie środki, to u mnie na ścianie wisiałby zegar zrobiony przez longcase1.Pozdrawiam i życzę zdecydowania Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #44 Napisano 21 Stycznia 2020 To przecież proste. Tylko najprzyjemniejszym jest dłuugie szukanie, rozwlekanie w czasie, wtedy jest największy wybór. Kupisz, zasiejesz w sobie wątpliwości, czy dobrze zrobiłeś. Nigdy nie maiłem z tym problemu i zegary trafiły się jakie trzeba. Prosta skrzynia., miesięczny, sekundowy. Koniec, kropka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3505 #45 Napisano 21 Stycznia 2020 No z ponad 52 lat temu ktoś powiedział/zaśpiewał ... nie ważne by złapać króliczka, ale by gonić go... zatem z dedykacją dla pk_kamila 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #46 Napisano 21 Stycznia 2020 Panowie,aluzje zrozumiałem, nie trzeba tak dosadnie Traktuję zegarmistrzostwo jako hobby, nie jestem zegarmistrzem, nie siedzę w tym na co dzień - stąd zajmuję się tym jedynie w wolnych chwilach, a tych coraz mniej... Poza tym w sieci jest tyle gniotów, tyle składaków, że aż głowa boli jak się w to zagłębiam - każdy twierdzi, że zegar jest oryginalny, jedynie buda po renowacji, a jak się o szczegóły dopytuję to... kontakt się urywa Zadałem już kiedyś raz podobne pytanie, teraz znów...Na przestrzeni tych kilku lat, odkąd szukam zegara rozmawiałem z ludźmi z Forum i nie tylko i niestety albo wciskają mi lipę -mówiąc, że to antyki, albo zegary są piękne, ciekawe, ale nie w moim guście. Pod tym względem stwierdzam, że kiepsko jest z zegarmistrzostwem w naszym kraju. Niestety Ale dzięki WAM powoli zbliżam się do końca... trwa to wolno, ale idę do przodu Mam nadzieję, że w tym roku będę miał swój ZEGAR Najpierw trzeba się zdecydować konkretnie jaki to ma być zegar, jak ma wyglądać, czy będzie pasować do wystroju wnętrza i wtedy szukać konkretnego modelu. Można też spotkać się z fachowcem, którego zna się osobiście, uzgodnić wygląd i funkcje jakie zegar ma posiadać. Ja osobiście, gdybym posiadał odpowiednie środki, to u mnie na ścianie wisiałby zegar zrobiony przez longcase1.Pozdrawiam i życzę zdecydowaniaJacek Wiele zegarów widziałem, tego od Bartka jeszcze nie. Dla mnie cel wymarzony to byłby zegar od Pana Wieganda - tylko właśnie ta cena 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #47 Napisano 21 Stycznia 2020 Który zegar od Pana Franciszka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #48 Napisano 21 Stycznia 2020 w sumie to każdy jeden był ładny 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 258 #49 Napisano 21 Stycznia 2020 Graham, Strasser, czy Riefler. w skrzyni klasycznej , prostej, czy latarnia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pk_kamil 7551 #50 Napisano 21 Stycznia 2020 No to zadałeś pytanie... To wszystko zależy, zegar ma mieć to coś - ale generalnie jestem za prostym wzornictwem. Klasyka nigdy się nie starzeje. Poza tym duży wpływ ma czynnik cenowy 0 Czas zmienia perspektywę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach