Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Marekp

Nawigacja samochodowa

Rekomendowane odpowiedzi

W MM TT920 kosztuje ponad 2200 a na polskiej stronie TT zalecana cena 1899.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

ja zaplacilem za nawigacje ktorej dzisiaj uzywam jakies niecale 10tys zl :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba za Ciebie kieruje samochodem :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny temat.

Dołączę się do kolegów i poproszę o opinie użytkowników MIO. Mam zamiar kupić nowy model MIO MOOV 330 MioMap 2008 w wersji 2. I tutaj jest dla mnie niespodzianka. Czy ktoś z was wie jakie jest pokrycie procentowe Polski na tej nowej mapie?

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)Na kroki, miski i suszarki jednak najlepsze jest CB.

Na korki pewnie tak ale z resztą...

Kolega mi opowiadał jakoś przed tygodniem jak go złapali na trasie panowie z suszarką.

Siedzi sobie w radiowozie czekając na mandat i nagle słyszy zapytanie na CB o to czy na tej trasie "nie stoją misie".

Na to jeden z milicjantów wzioł gruszkę i powiedział, że nie i można śmiało lecieć ile fabryka dała.

Osobiście jakoś koledze nie wierzę, bo już tę historyjkę wcześniej słyszałem, ale coś w tym jest. Raz sam widziałem w radiowozie drogówki starego prezydenta...

nasciturus

nasciturus pro iam nato habetur, quotiens de commodis eius agitur

___

Poszukuję zegarków 24h (Pakety, etc.) oraz Slavy Medical za rozsądne pieniądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam TOMTOMa i AutoMape i uważam że TOMTOM jest lepszy - duzo lepszy

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

????

A w czym TOM TOM jest lepszy od AutoMapy ?

Suche dane:

TomTom ma 0 punktów POI ( bankomaty, stacje paliw, hotele, muzea, myjnie etc...)

i 34% pokrycia Polski !!

POI to taka rzecz fajna, że czasem ciężko w ogóle się bez tego obejść w obcym mieście.

AutoMapa właśnie pokaże, gdzie najbliższy bankomat, gdzie pub, apteka, restauracja, myjnia, serwis, stacja pkp, centrum handlowe i inne (ok. 50 kategorii)

POI to baza danych o adresach i lokalizacjach różnych pomocnych nam miejsc.

AutoMapa ma obecnie ponad 192 tys punktów POI, i 642 tys (!!!) dróg w Polsce tylko .......

POkrycie w rejonach zamieszkanych jest w niej 100%.

Do tego dochodzi prowadzenie pod konkretne numery budynków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, Boogie - ma zarówno stacje, benzynowe, fotoradary, szkoly, urzędy itp. Odnosnie fotoradarów to jesli powstaja nowe na twojej trasie, to kliknieciem na ekran mozesz je dodac do bazy. W ten sposób tworzona jest tez baza przez uzytkowników Tomtoma która mozesz sobie aktalizowac. W Tom Tomie jest tez lepsza komunikacja. W AutoMapie czesto zdarzało mi się, ze jak jz wjechałem na wiadukt to dostawałem komunikat skręć w prawo ( :D nie jezdże ze spadochronem) co w przypadku dróg dwópasmowych wiąze sie niestety czasem z kilkukilometrową "nadróbką" . Auta Mapa ma moze wieksze pokrycie - chociaz z praktycznego pkt widzenia tego nie zauwazyłem - ale ma masę błędów (np.stare drogi) w Krakowie do mojej pracy od 10-15 lat jest nowa droga a AM prowadziła mnie przez ogródki działkowe , które powstały w miejscu starej. W TomTomie nie miałem takich przygód. MANU tez jest szybsze i czytelniejsze w TT. W zasadzie wszystkie opcje które wymieniłes sa tez w TT. łącznie z nr posesji. Natomiast w AM nr posesji sa tylko w duzych miastach.

Oczywiscie jest to moje subiektywne odczucie

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy a co z MIO? Czyżby nikt nie używał tego systemu? Pomóżcie, interesuje mnie dokładność Polski łącznie z planami miast, jak i Niemiec i Chorwacji.

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr, miałeś starą chyba jakąś wersję AutoMapy....

Jeśli pojawiają się błędy w stylu, skręcania na środku wiaduktu, to z reguły wynikają one z problemów z namierzaniem satelit systemu GPS, lub jak napisałem wcześniej, starą wesjąAutMapy.

Mnie czasem ona zaskakuje, znaczy nie wierze jej, a okazuje sie ze niesłusznie.

Ostatnio prowadziłą mie przez parking marketu w Katowicach, podając w którą alejkę marketu skręcić (!!!) tak żeby nie trafić na ślepą.

A propo's uaktualniania,

Legalni użytkownicy AutoMapy mają sieciowe środowisko o nazwie MIPLO.

Strona ich to również miplo.pl

Polega to na tym, że użytkownicy dodają różne uaktualnienia do mapy, plik z nimi zgrywają potem i wysyłają na stronę MIPLO.

Tam jest to wszystko weryfikowane i scalalane w jeden plik uaktualniający dla danego miejsca.

I to jest potęga!

Nowe objazdy, remonty, nowe knajpy, miejsca rozrywki....

Najświeższe informacje.

Zdecydowanie AutoMapa tym co napisałem przebija konkurencje.

Jesto robiona w Polsce przez Polaków.

Acha, legalny użytkownik AutoMapy za free uaktualnić może soft do najnowszych wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem i jestem nadal legalnym użytkownikiem automapy 4 i same aktualizacje i propemy z ich wgrywaniem, mase błedów... zniecheciły mnie do AM i kupiłem sobie tomtom, i zniego jestem bardzo zadowolony

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto mi powie, czy takie cus warto kupic w ogóle?? Nie znam sie i te parametry nic mi nie mówia. map tez nie znam, która dobra, która nie.

Palmtop:

http://www.allegro.pl/item426764383_palmto..._gwar_fvat.html

Lub na przykład taka nawigacja:

http://www.allegro.pl/item426836911_nawiga...apa_polski.html

Tudziez taka:

http://www.allegro.pl/item427532439_nawiga..._najtaniej.html

Warto kupic nawigacje w okolicy 300zł, czy nawigacja sensowna musi kosztowac tysiąc albo lepiej??

Oswiecie mnie troszke, bo zielony jestem w temacie, a jakos zachciało mi sie miec nawigacje.

Jężdżę słuzbowo po Polsce i nie tylko, po 5-6 tys. km w miesiącu. Do tej pory wystarczało mi cb radio, ale trza isc z postepem ;)

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że stoję przed podobnym wyborem to po przekopaniu sie przez różne fora doszedlem do wniosku, że najlepiej chyba wychodzi kupno mio P360 jak się ma około 600zł. Wtedy mamy Windows Mobile, nie trzeba kombinować z odblokowywaniem navi(takiej z Windows CE, do tego wymagana umiejętność czytania for internetowych no i prawdopodobna utrata gwarancji w przypadku pełnego odblokowania), można spokojnie korzystać z pełnego pulpitu Windows, itd. Tańsza wersja to coś w stylu tych linków z allegro co napisałeś, wszystkiego dowiesz się na my-navia.pl ;) Gdybym miał kupić taką tanią navi to chyba bym wziął Lark 35.3 (wersja 35.4 jest mniej zaawansowana technicznie niż 35.3 wbrew numeracji...) ale może niech wypowie się ktoś kto używa.

Spacelovematic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy pomozcie mi wybrac ktora nawigacja bedzie lepsza garmin 760 czy tom tom 930 ???? bedzie uzywana 95 % pl i 5 % niemcy ... jestem z krk jest to podobno wazne bo ta miejscowosc navi raczej zobaczy

ktora ma lepsza mape ??

ktora lepsza obsluge ??

ktora jest bardziej czytelna precyzyjna??

ktora tansza w obsludze ??

prosze o wszystkie spostrzezenia na temat tych nawigacji lub podobnych

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę z czystym sumieniem polecić NOKIA 500 z Automapą (najnowszą). Zjeździłem na niej pół wakacji i naprawdę błędów jest bardzo mało, jeżeli człowiek zachowuję przytomność za kierownicą i nie wyłącza się. Mapy bardzo dokładne, nawet w małych miejscowościach, dobry pilot, nie ma problemów z zawieszaniem, szybkie wyznaczanie trasy. Mam wersję z mapą Polski i UE więc nie ma problemów z przełączaniem map. Ponadto urządzenie oferuje mnóstwo dodatkowych funkcji.

Z minusów jakie zauważyłem to to, że w bardzo słoneczne dni jest słabo widoczny ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś doświadczenie z Beckerem? Kolega ma i pieje peany pełne zachwytu, ale to jego pierwsza nawigacja, więc nie jest dla mnie zbyt obiektywny. Chociaż - Becker parametry do ceny ma całkiem niezłe.

A co Wy na to?

I love it when a plan comes together

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jakieś doświadczenie z Beckerem? Kolega ma i pieje peany pełne zachwytu, ale to jego pierwsza nawigacja, więc nie jest dla mnie zbyt obiektywny. Chociaż - Becker parametry do ceny ma całkiem niezłe.

A co Wy na to?

Wszystko zależy z jaką mapą. Podstawa do dokładna mapa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżdżę z TomTom'em na N73 i potwierdzam, są POI czy jak im tam. Łącznie z basenami, sklepami, stacjami, kinami i długo by wymieniać. Obsługa wygodna, intuicyjna. Można nawigowac do adresu, centrum miasta, skrzyżowania, POI, dowolnie wybranych "ulubionych" punktu na mapie, współrzędnych i sam nie wiem do czego jeszcze.

Jednym słowem - raczej jestem za TT.

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Kolegów o opinie na temat nawigacji TomTom Xl

Terytorium użytkowania głownie Polska ( woj. Mazowieckie, Pomorskie)

Czy mapy są dokładne, urządzenie działa poprawnie, wart zakupu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mapy znacznie mniej dokładne niż automapa - wręcz moim zdaniem żenująco niedokładne. Za to łatwość użytkowania bezkonkurencyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.