Yahagi 2285 #251 Napisano 27 Września 2020 Może tak być... to by myślę było wystarczającą wskazówką.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #252 Napisano 27 Września 2020 (edytowane) 38 minut temu, Yahagi napisał: Taki wniosek mnie 'naszedł' po przeczytaniu znacznej części wątku ... i doszedłem do wniosku, że to bardzo poręcznie mieć tyle informacji o GB w jednym miejscu. Podobny wątek można znaleźć o Germanii, Endlerze i Willmannie. Ale o Concordii i Borussii (i podobnych) już nie. Stąd taki wniosek / pytanie... czy nie warto byłoby (?). Korzyść widzę taką, że gdyby to był wątek Borussyjny - to 'uprawnione' byłyby tam wstawki w tym właśnie temacie. Bez innych , rozpraszających. Naturalnie nie upieram się że tak trzeba. To tylko z przyczyn porządkowych. Jak najbardziej Bo temat ,, Galeria Gustava Beckera " - bardzo mi się podoba , właśnie dlatego , że konkretnie są prezentowane różne zegary GB i ewentualne rozmowy o nich. Jest też temat o zegarach z Monarchii , Resch , itd. no , ale innych brakuje 6 minut temu, Yahagi napisał: Może tak być... to by myślę było wystarczającą wskazówką.... Dajmy parę dni na zastanowienie , a później , poprosi się Moda , o dopisek w tytule ,,Borussia ? " ....... no chyba , że coś inaczej pomyślimy. Edytowane 27 Września 2020 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #253 Napisano 27 Września 2020 Twój temat, Twój tytuł. Sam go możesz zmienić 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #254 Napisano 30 Września 2020 (edytowane) W dniu 27.09.2020 o 01:25, Yahagi napisał: Dorzucam porządkowo, żeby nie zginęło. W takiej skrzyni jak PraBorussia 3613 - Tatyana pokazała Endlera z 1876 r. Na PraBorussię to trochę 'za-dawno', ale jest info, że między 53626 (1876) a 77421 (1879) Endlery w takiej bywały... Jest jeszcze podobny Willmann 26_410 Edytowane 30 Września 2020 przez Tatyana 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #255 Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Willmann z numerem 26xxx , to raczej wczesny . Z jakich lat może być ? Edytowane 30 Września 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #256 Napisano 30 Września 2020 (edytowane) 28 minut temu, PM1122 napisał: Willmann z numerem 26xxx , to raczej wczesny . Z jakich lat może być ? ~ 1877-1879 Edytowane 30 Września 2020 przez Tatyana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #257 Napisano 30 Września 2020 Dziękuję Tatyana Więc, w podobnej skrzyni, Tatyana pokazała Willmanna i jak podała z 1877-1879 r. To znaczy, że ten wcześniej pokazany zegar ( praBorussia) , w takiej skrzyni, jak najbardziej się zgadza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #258 Napisano 9 Października 2020 Odnośnie naszych "mostkowców", kilka moich przemyśleń, podsumowań... Kto jest producentem tych mechanizmów (zegarów) "mostkowców"??? Odpowiedz: Na pewno nie Borussia, nie jest to praBorussia czy Borussia 1 bo... Borussia od początku do końca (w większości przypadków) różnie, bo różnie ale sygnowała swoje mechanizmy. Łącznie około 35 tyś. mechanizmów / zegarów. Więc pozostaję Kappel lub inny nieznany producent zegarów z Freiburga. Kappel raczej nie... Obstawiałbym innego producenta (przed Borussią) - o czym pisali Koledzy wcześniej. Chodzi oczywiście o Fortunę. Czy mam coś na poparcie, jakiś dowód...? Jakiś mały kamyczek do ogródka się znajdzie... Trzeba patrzeć na mechanizmy i osprzęt - tylko one nam prawdę powiedzą. Proszę popatrzyć na występujące w tych trzech firmach wieszaki mechanizmów i ich pojawianie się w okresach przejściowych, tj. wtedy kiedy jedna z firm kończy działalność (bankructwo) a rozpoczyna nowa. Wobec tego łatwo wykluczyć Kappela 1 jako domniemanego producenta "mostkowców" bo na początku sygnowanych werków Kappela występują wieszaki typowe dla Borussi. Zresztą jak cały mechanizm - na razie nic nowego odkrywczego nie napisałem. Przy założeniu, że Kappel wcześniej nie produkował kompletnych zegarów tylko same obudowy. A wszystko na to wskazuje, że jedyne kompletne zegary wyprodukowane przez Kappela to te sygnowane, przejęte od Borussi z kontynuacją numerowania (od SN 41152 do 61264). A teraz popatrzmy na wczesne sygnowane Borussie a dokładnie na ich wieszaki. Co widzimy? Są to typowe wieszaki naszych "mostkowców". Widać ciągłość w czasie: "mostkowce"--> Borussia --> Kappel. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #259 Napisano 9 Października 2020 1 godzinę temu, Kerims napisał: Odnośnie naszych "mostkowców", kilka moich przemyśleń, podsumowań... Kto jest producentem tych mechanizmów (zegarów) "mostkowców"??? Odpowiedz: Na pewno nie Borussia, nie jest to praBorussia czy Borussia 1 bo... (... mniam ...) Zgadza się .... Też tak uważam. Przy czym termin PraBorussia pojawił się w miejsce 'mostkowców' (mało profesjonalnie to brzmiało :)) ... i miał oznaczać 'poprzednika Borussii'. Czy to będzie Fortuna, czy coś innego - to już inny temat... to staramy się ustalić. Chodziło chyba raczej o oddzielenie mechanizmów 'mostkowych' od produkcji Borussii czy Kappela... żeby się nie mieszały. Ta tabelka, którą dzięki uprzejmości jednego z Kolegów możemy uzupełniać - myślę, że pomaga systematyzować wiedzę w tym zakresie. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1aBdI4dtgBO3Js-yzdcMAAOLmr2bitVGEaIw-pQwtz8k/edit#gid=0 ... gdy znajdę coś 'nowego' w temacie - staram się tam dopisać dane. To już ponad 100 przypadków werków tych 3 producentów. Daje to wg mnie coraz bardziej przejrzysty obraz całości. Co do : >> Widać ciągłość w czasie: "mostkowce"--> Borussia --> Kappel. ... zgadzam się z tym, chociaż jeszcze nie okopuje. Jest całkiem sporo 'poszlak', ale nie 100% -owych argumentów. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #260 Napisano 9 Października 2020 Taki Kappel na zatoce.UK 605x1. Wszystko (to, co widać) zgodnie ze sztuką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #261 Napisano 11 Października 2020 Dzień dobry. Zastanawia mnie ta sygnatura. Nie znam producenta. Może ktoś z Szanownych Forumowiczów coś podpowie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #262 Napisano 11 Października 2020 To raczej logo sprzedawcy a nie producenta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #263 Napisano 11 Października 2020 Polecam : ... tyle wiadomo. (PM1122: ... właśnie dlatego pisałem o zmianie nazwy wątku... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azina 74 #264 Napisano 11 Października 2020 Dziękuję za podpowiedzi. Pojawił się niedawno na portalu sprzedażowym i bardzo mnie zaintrgował. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #265 Napisano 11 Października 2020 Tak więc , mam wielką prośbę do MODA , o zmianę nazwy tematu . Polega ona na dopisaniu , na samym początku obecnego tytułu , tylko jednego słowa ze znakiem zapytania - Borussia ? - Chciałem , sam to zrobić .... bo jak to Mod powiedział , że to mój temat i mogę nazwę zmienić . Jednakże przepraszam bardzo Moda , ale nie wiem jak , choć próbowałem to zrobić. Obecnie , tak jak koledzy zauważyli , mogą tu trafiać pytania , o identyfikację różnych nieoznakowanych zegarów . Myślę , że pierwsze słowo ,,Borussia ? ,, w nazwie tematu , bardziej go ukierunkuje , a jednocześnie nie zmieni tego wątku. Z góry dziękuję ! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #266 Napisano 24 Października 2020 (edytowane) Borussia z dziś... 35983. Trochę krzyżak... wieszak / bloczki - obce. Mechanizm ze wskazówkami - taki jak należy. I wahadło raczej też. Skrzynia ? Jakby za późna... i czy raczej GB w niej nie mieszkał (?). Edytowane 24 Października 2020 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #267 Napisano 24 Października 2020 (edytowane) Z pewnością skrzynka GB i to ze 20 lat młodsza, bo miałem taką, ale z inną koroną. Jest teraz u szwagierki. Edytowane 24 Października 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #268 Napisano 24 Października 2020 🤔 Z większym dystansem bym podchodził do spraw skrzyń firm z Dolnego śląska, a szczególnie producentów ze Świebodzic. Część z firm dysponowała własną stolarnią , część nie przez cały czas, a niektóre nie miały własnej nigdy... Skrzynie zatem były kupowane i wstawiane mechanizmy, czasami sprzedawano same mechanizmy. Przykładem Endler, który przez cały czas produkcji kupował skrzynie i je sygnował. Uwaga taka ogólna dotyczy tego, że skrzynia, wzór nie musi być właściwy/przypisany do danego producenta. Tu, w tym zegarze, ewidentnie widać, że skrzynia wtórna , ale z datowaniem aż tak daleko wstecz bym nie poszedł , szczególnie we wzorach Beckera ,gdzie znane mi katalogi zaczynają się w XX wieku ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #269 Napisano 24 Października 2020 Godzinę temu, LESKOS napisał: 🤔 Z większym dystansem bym podchodził do spraw skrzyń firm z Dolnego śląska, a szczególnie producentów ze Świebodzic. Część z firm dysponowała własną stolarnią , część nie przez cały czas, a niektóre nie miały własnej nigdy... Skrzynie zatem były kupowane i wstawiane mechanizmy, czasami sprzedawano same mechanizmy. Przykładem Endler, który przez cały czas produkcji kupował skrzynie i je sygnował. Uwaga taka ogólna dotyczy tego, że skrzynia, wzór nie musi być właściwy/przypisany do danego producenta. Tu, w tym zegarze, ewidentnie widać, że skrzynia wtórna , ale z datowaniem aż tak daleko wstecz bym nie poszedł , szczególnie we wzorach Beckera ,gdzie znane mi katalogi zaczynają się w XX wieku ... Tak owszem i nie będę się upierać , ale mam w tej skrzyni GB z 1907 roku . Był nie ruszany , nie grzebany , itp. A prócz tego , widziałem jeszcze dwa takie same i datowano je podobnie , ( korona w tych trzech , była taka sama , co prezentuję na zdj. ) ....no nie kupowałem , bo te same , a ścian mi nie przybywa . Stad jest moje przekonanie . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #270 Napisano 24 Października 2020 No w sumie zakładając, że mechanizm z lat 70-tych to skrzynia może być jak najbardziej z przełomu XIX i XX wieku. W tym wypadku masz pewnie rację . Mi w sumie chodziło tylko o to, że coraz częściej stwierdzam, że skrzynie nie są przypisane do jednego wytwórcy zegarów a poszczególne modele pojawiały się z różnymi mechanizmami. Szczególnie jeśli chodzi o zegary produkowane na Dolnym Śląsku. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #271 Napisano 24 Października 2020 (edytowane) Zgadzam się... w rakietoplanach pojawiało się w zasadzie wszystko. Kiedyś próbowałem jakąś regułę odkryć, ale bez sukcesu. Ja może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem 'mieszkającego w niej GB'... powinno być VFU (a to akurat chyba sporo zmienia . Skrzynia (z czym PM1122 też się zgadza) - wydaje się być sporo młodsza. W katalogu GB / VFU z 1912 widnieje w 3 wersjach (1721 , 1725, 1726). No i to już jest raczej 'masówka', bo też zetknąłem się już z kilkoma takimi. Te, które robione były przed VFU - były zdecydowanie bardziej unikalne, czy 'jedno-egzemplarzowe' (albo mało-egzemplarzowe). Ta, w której pojawiła się w/w Borussia jest chyba trochę 'postarzona' koroną i dolnymi sterczynkami... one są wg mnie od innego zestawu. Edytowane 24 Października 2020 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #272 Napisano 24 Października 2020 Gwoli formalności, à propos skrzyń Endlera, 2 godziny temu, LESKOS napisał: 🤔 Z większym dystansem bym podchodził do spraw skrzyń firm z Dolnego śląska, a szczególnie producentów ze Świebodzic. Część z firm dysponowała własną stolarnią , część nie przez cały czas, a niektóre nie miały własnej nigdy... Skrzynie zatem były kupowane i wstawiane mechanizmy, czasami sprzedawano same mechanizmy. Przykładem Endler, który przez cały czas produkcji kupował skrzynie i je sygnował. Zgodnie z tym co podaje Schmidt: W 1872 Endler produkował ponad 4000 mechanizmów rocznie . Własna stolarnia nie wyrabiała się z produkcją na swoje potrzeby i dlatego musiał uzupełniać skrzynie kupując je na zewnątrz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #273 Napisano 24 Października 2020 (edytowane) W materiałach które były mi dostępne , wyraźnie była informacja że korzystał z niezależnej stolarni ( spółka nie była jej właścicielem) . Nie znam niemieckiego i trudno mi potwierdzić kontekst zdania. To czy była to stolarnia należąca do spółki wymagało by jednak moim zdaniem potwierdzenia.. Pojawiają się oczywiście takie informacje że stolarnia była i z nadprodukcją nawet pod koniec lat 70- tych, ale nie jestem przekonany czy to nie była niezależna spółka powiązana umową i kapitałowo, aleoczywiście to tylko moje zdanie. 😉 Edytowane 24 Października 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #274 Napisano 24 Października 2020 Trudno orzec jak było na 100%, ale Schmidt pisze "eigene Schreinerei" - własna stolarnia, która się nie wyrabiała i musiał kupować obce skrzynie. Nie zmienia to faktu, że sygnował "obce" skrzynie . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #275 Napisano 24 Października 2020 eee... mamy pewność, że sygnował też obce ? T/N ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach