PM1122 1786 #301 Napisano 26 Listopada 2020 W sumie , to wiemy , że korzystali ze swoich i z innych stolarni zewnętrznych . Ale jest możliwość , że dana firma korzystała częściej z określonej stolarni , lub dawała konkretne wytyczne , odnośnie małych zmian w dodatkach do skrzyni. To nie zakłócało produkcji skrzyń w stolarni , a małe , różniące się dodatki , wstawiano już na końcu , pod zamówienie konkretnej firmy. Więc , wyłapanie takich , dość często powtarzających się różnic , byłoby niezłe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #302 Napisano 30 Listopada 2020 Taki z DE dzisiaj. W 'liściarzu' to chyba pierwszy raz. PraBorussia 34730 dla R&K. To 4ty przypadek zrobiony dla Ruttmann &Klein. Oprócz tej sygnatury, na linkach PraBorussia miewała DK (3 razy). Wszystko jak trzeba, tylko bloczki mi nie pasują... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #303 Napisano 30 Listopada 2020 Piękny liściarz Ahhhhh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #304 Napisano 1 Grudnia 2020 10 godzin temu, Yahagi napisał: Wszystko jak trzeba, tylko bloczki mi nie pasują... Bloczki są ok. Podobne do tych z SN28866: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #305 Napisano 1 Grudnia 2020 Fakt... pojawiły się podobne. Tu są jednak odrobinę inne. Może takie bywały ? Mało statystyk... kiedyś przysiądę to do tabelki dorzucę bloczki, bo już o tym myślałem. Tu (34730) są takie: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #306 Napisano 1 Grudnia 2020 Kolejny... Tym razem 28531. Zgodnie z oczekiwaniami - drugie wskazówki. Skrzynia wtórna, jakaś Reschowata. Chyba dębowa, bo sprzedający podaje wagę zegara 31,5 kg. Tak sobie wstawiam ... i wstawiam te PraBorussie...to przypadek nr 53 i nie ukrywam, że przydałby się już jakiś 'przełom'... żeby coś nowego się okazało. Jakiś punkt zaczepienia do nowych wniosków. A może taki jest, tylko tego nie dostrzegamy ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #307 Napisano 1 Grudnia 2020 Muszę przyznać , że jesteś najbardziej zaangażowany w poszukiwaniach . Kto jak kto , ale myślę , że Ty pierwszy dokonasz przełomu. Fakt , że przypadków jest coraz więcej , ale też prawda , że zajmujemy się tym , dopiero od 10-ciu miesięcy . I chociaż nam pilno , to ten przełom może nastąpić , za rok , może dwa .... albo nieco później. Na moim terenie , nic nowego nie wypłynęło . Pewnie coś jest , ale to nie taki towar , którego ludzie lekko się wyzbywają . Będę musiał się przestawić na aukcje w innych , sąsiednich krajach . Już wiemy , że produkcja była dość duża i dużo z nich dotrwało do dzisiejszych czasów i to w świetnym stanie . Część mechanizmów we wtórnych i to niezłych skrzyniach . Gdzie , jak w tym przypadku , być może po Reschu .... czyli , mechanizm Rescha wysiadł i wymieniono na PraBorussię . No, nie chciałbym by koledzy , psy na mnie wieszali , bo nie twierdzę , że Resch był słaby . Widzę jednakże , iż mechanizmy PraBorussi są solidne i trwałe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi011065 19 #308 Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Witam serdecznie W dniu 25.11.2020 o 18:53, Yahagi napisał: PraBorussia 1317. Drugi z najstarszych zarejestrowanych egzemplarzy. Pierwsze wskazówki... Przy odrobinie szczęścia uda się ustalić czy skrzynia jest natywna czy wtórna. Zegar jest na terenie PL i być może znajdzie się on na ścianie u znajomego. Tak jak kolega Yahagi napisał jestem posiadaczem 1317 i chciałbym podzielić się z Wami tym co kupiłem i poddam renowacji. Wrzucę zdjęcia mechanizmu i zmęczonej skrzyni. już wiem,że uszkodzona jest oś wiatraczka i koła pod nim. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Waldi011065 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi011065 19 #309 Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) I jeszcze parę drobiazgów parę zdjęć, resztę aby nie zaśmiecać wątku będzie w temacie o renowacji skrzyń zegarowych. Dodam tylko, że skrzynia miała być do lekkich poprawek! Niestety jest inaczej, kołatek i rozlatująca się skrzynia, przesyłka kurierska też jej pomogła mimo oznaczeń ostrożnie szkło. Ma swoje lata była źle traktowana ale uratujemy 😃. Obecnie jest rozebrana na części i wyganiam robaczki ☺️. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez Waldi011065 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #310 Napisano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Czekamy na efekty renowacji A to przypadek wypatrzony dziś: Carl Bohm 7437 Te wskazówki już się kiedyś na CB pojawiły. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #311 Napisano 12 Grudnia 2020 A tu takie 'coś'. Wskazówki jak wyżej... ale tarcza. Tam jest sygnatura... wiem że zdjęcie tragiczne, ale sprzedający nie chce zrobić innego. To nie wygląda chyba na GB.... (czy tylko mnie się mieni w oczach....(?)). Jakieś skojarzenia może ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #312 Napisano 16 Grudnia 2020 A z dziś taki... Że to PraBorussia - to nie udowodnię, nie mam zdjęć mechanizmu ani numer, ale wskazówki by to sugerowały. No i skrzynia jakoś tak dziwnie 'znajoma'. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #313 Napisano 17 Grudnia 2020 Moja "nie-pra" Borussia mieszka w identycznej skrzyni. Może poza sterczynami ale wiadomo - te detale też najczęściej się gubią. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #314 Napisano 27 Grudnia 2020 Taka PraBorussia ... 52x3. Sprzedana / kupiona w PL jakiś czas temu. Minutowa podmieniona, a cała reszta - zgodnie z oczekiwaniami. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #315 Napisano 15 Stycznia 2021 Dziś Borussia. 40090 to chyba sam koniec produkcji, najpóźniejszy odnotowany numer. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #316 Napisano 16 Stycznia 2021 Ehmm. Zegar jak zegar. Ale co to za stwór na pierwszym zdjęciu ??? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #317 Napisano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Osiodłana do jazdy wierzchem koza (na biegunach) 🤭 Edytowane 16 Stycznia 2021 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #318 Napisano 16 Stycznia 2021 Moja Żona też tak stwierdziła. Ja zobaczyłem na początku zająca w masce do bdsm. Stary satyr teoretyk ze mnie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #319 Napisano 16 Stycznia 2021 .... ale one są czarne podobno ...😂 🤣 😂 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #320 Napisano 16 Stycznia 2021 Godzinę temu, tarant napisał: Ehmm. Zegar jak zegar. Ale co to za stwór na pierwszym zdjęciu ??? Oj... też chwilę patrzyłem, żeby fantazję mózgu okiełznać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #321 Napisano 16 Stycznia 2021 Fajnie tak Was poczytać 😆👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #322 Napisano 16 Stycznia 2021 A ona nie ma być czarna w kropki bordo? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6150 #323 Napisano 16 Stycznia 2021 Tiaa i bujała sie na biegunach kręcąc mordą 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2284 #324 Napisano 14 Lutego 2021 Taki Kappel wypłynął... 43009, W sumie to nic się nie zgadza tylko mechanizm ... Te bloczki - to dobrze z Endlerem kojarzę ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #325 Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) No... straszny "misz masz" , że tak powiem ... ... 🤭 Edytowane 14 Lutego 2021 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach