Yahagi 2282 #451 Napisano 4 Maja 2023 Taka Borussia... Skrzynia jakoś tak mało typowa jak na tego producenta. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #452 Napisano 9 Maja 2023 Takie 80 sekund się trafiło. 4 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #453 Napisano 9 Maja 2023 (edytowane) 20 minut temu, bajmar napisał(-a): Takie 80 sekund się trafiło. To przecież Fortuna? Edytowane 9 Maja 2023 przez Tatyana 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #454 Napisano 9 Maja 2023 7 minut temu, Tatyana napisał(-a): To przecież Fortuna? Tak też mi się wydaje 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #455 Napisano 9 Maja 2023 Uuuuu... ładne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #456 Napisano 9 Maja 2023 57 minut temu, Yahagi napisał(-a): Uuuuu... ładne Dziękuję, rozumiem, że razem z Tatyaną się nie mylimy co do producenta? 2 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #457 Napisano 9 Maja 2023 (edytowane) Godzinę temu, bajmar napisał(-a): Dziękuję, rozumiem, że razem z Tatyaną się nie mylimy co do producenta? Ale Ci się trafiło ! Dodatkowo mogę powiedzieć, że w identycznej skrzyni mam Concordię o numerze 5309 , myślę że to może być pomocne w datowaniu. Edytowane 9 Maja 2023 przez PM1122 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #458 Napisano 9 Maja 2023 3 godziny temu, bajmar napisał(-a): Dziękuję, rozumiem, że razem z Tatyaną się nie mylimy co do producenta? Myślę, że tak ... to Fortuna... z 2gimi wskazówkami. Sprawdz proszę, czy tam na plecach skrzyni czegoś ciekawego nie ma popisanego 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #459 Napisano 10 Maja 2023 Tylko tyle, reszta pisana ołówkiem. 1 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #460 Napisano 10 Maja 2023 (edytowane) Ze Szwecji zegar przyjechał ?? (ale poszło... ) Edytowane 10 Maja 2023 przez Yahagi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #461 Napisano 10 Maja 2023 11 minut temu, Yahagi napisał(-a): Ze Szwecji zegar przyjechał ?? Ze Szwecji zegar przyjechał ?? Ze Szwecji zegar przyjechał ?? Wszystko możliwe, w każdym razie ja go nabyłem już w Polsce. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #462 Napisano 10 Maja 2023 Te które przeszły przez Szwecję - takie numerowanie miały na plecach: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #463 Napisano 10 Maja 2023 Dobrze wiedzieć, będę zwracał na to uwagę. 1 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #464 Napisano 20 Maja 2023 Borussia przybyła w archiwach... duża tarcza: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #465 Napisano 22 Maja 2023 Taka Fortuna sprężynowa ... niby wszystko OK, ale jednak mocno przypadek zaskoczył... ciekawe, czy ktoś wyłapie dlaczego... (?) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #466 Napisano 23 Maja 2023 W dniu 22.05.2023 o 08:14, Yahagi napisał(-a): Taka Fortuna sprężynowa ... niby wszystko OK, ale jednak mocno przypadek zaskoczył... ciekawe, czy ktoś wyłapie dlaczego... (?) Wahadło, ramię wychwytu, stopka? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #467 Napisano 23 Maja 2023 Górne okucie wahadła... Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #468 Napisano 23 Maja 2023 :)) dokładnie. Nie kojarzę, żeby ktokolwiek inny stosował w sprężynowym ramię typowe dla wagowego. Może ktoś zna podobne przypadki... (?) To w Fortunie miało miejsce wtedy, gdy wahadło było 'patykiem'. Jeśli był zwykły ruszt - to i ramię było 'normalne'. 2 takie przypadki mam w archiwum. Gdy był 1 - myślałem, że to przeróbka. Ale przy 2 - zauważyłem, że wahadła takie same. No tak robili najwidoczniej Borussia już od tej metody odeszła... i wahadło w sprężynowym było przedłużane 'prętem': Taka tam ciekawostka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #469 Napisano 23 Maja 2023 Przeróbka fabryczna ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #470 Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Raczej domknąłem w 95% temat zegara kupionego w grudniu 2022: Taka mi na razie wyszła... Brakuje jeszcze wielkiej tralki u góry ... ale sam nie wiem jaka ona powinna być. Żadnej podobnej skrzyni w archiwum nie posiadam. Byłoby łatwiej, gdyby nad tymi '9-tkami' w koronie były jakieś otwory... szczeliny, co by świadczyło, że tam jakieś liście były, toczonki ... albo co... Np. tak jak tu: Skrzynia sprawia wrażenie dość masywnej, więc pewnie ta ozdoba też taka powinna być. Raczej chyba taka przysadzista beczka... ale bez jakichś skrzydełek po bokach - będzie wyglądała jak rakieta. Może nie powinna być wcale wysoka ??? No sam nie wiem ... a robić na sztukę, żeby tylko była - to tak nie bardzo... Chyba z tym poczekam jeszcze. O wskazówkach dwa zdania... Bo tu są takie: ... i pewnie bym stwierdził, że są 'lewe'... i od-wiedeńskie, gdyby nie jeden fakt: Taki wzór pojawia się rzeczywiście na wiedeńcach, tylko że tam jest on zawsze dużo precyzyjniejszy / delikatniejszy: ... no i przypomniało mi się, co przed laty Tarant napisał o tych: ...a mianowicie, że 'Wiedniem trąci a nie pruskim Śląskiem...'. Rzecz w tym, że rzeczywiście jest jakaś dziwna relacja pomiędzy wskazówkami Fortuny, a tym, co było stosowane w Wiedniu. Nie chcę ryzykować wniosków, typu - pewnie jakiegoś designera z Wiednia do Freiburga ściągnęli ... ale: Te: ... też miały swoje wiedeńskie odpowiedniki: Ta relacja wygląda tak samo: wiedeńskie widać, że są delikatniejsze... ale motyw ten sam. Może więc te moje, na 6297 są poprawne ?? Tylko pojawiały się krótko ? Jeśli tak by miało być - to musiałyby być stosowane naprawdę przez bardzo krótki okres: ... na dzień dzisiejszy - to nie mogłoby być raczej więcej jak 1000 takich zegarów. To taka poszlaka... do faktu to temu jeszcze bardzo daleko. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 31 #471 Napisano 18 Października 2023 W dniu 22.02.2020 o 12:47, Yahagi napisał(-a): Myślę, że tak ... że podejrzewamy, że to właśnie może być 'ta' Fortuna Ale JANEKP podał cenną informację: 30 Lipca 1888 zamieszczono notatke o upadlosci Fortuny z Freiburga. Na http://www.mojemiasto.swidnica.pl/?p=14352 Paweł Wietrzyński pisze: Borussia ruszyła 1 października 1888 roku. I nieco dalej: W tym samym roku, kiedy ogłaszano upadłość Fortuny, na terenie Świebodzic pojawiła się inna wytwórnia zegarów o nazwie: Regulator-Uhren-Fabrik Borussia, zarejestrowana w dniu 1 października 1888 roku. Wiele wskazuje na to, że właściciele nowo tworzącej się firmy zegarowej – a więc byli pracownicy fabryk Beckera – mogli przejąć majątek bankrutującej Fortuny. 2 miesiące... między nimi... Z tego co poczytałem Pawła Wietrzyńskiego - to ma ogromną wiedzę o historii Świebodzic i zakładam, że skoro tak napisał - to ma ku temu mocne przesłanki. Daty wydają się zgrywać, łącznie z tym Pozzim z Warszawy, a historia 'zazębiać'. Ta zgodność treści z reklamy Pozziego z 1880 i pieczątki na skrzyni wydaje mi się być interesująca.... Ja niestety niemieckiego w ogóle, więc szczególnie tych 3 doq które JANEKP zamieścił - nie ugryzę... Spojrzę, potem... może coś się w nich rzuci w oczy. Jedna z ostatnich reklam "Fortuny" z 1887 r. Wynika z niej, że firma ta posiadała swoją folię w Wałbrzychu oraz miała zarejestrowany znak firmowy (sygnaturę). 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #472 Napisano 18 Października 2023 No to pełne zaskoczenie.... Nie spodziewałem się, że to akurat ta... Tylko 1 taki przypadek mam w archiwach, ale jest rzeczywiscie. Wroce do domku to pokaze / przypomnę... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #473 Napisano 18 Października 2023 8 godzin temu, Yahagi napisał(-a): No to pełne zaskoczenie.... Nie spodziewałem się, że to akurat ta... Tylko 1 taki przypadek mam w archiwach, ale jest rzeczywiscie. Wroce do domku to pokaze / przypomnę... Ooooo, czekam na to, że aż..... 😄 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2282 #474 Napisano 6 Listopada 2023 No i taka Fortuna w liściarzu się pokazała... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #475 Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) O kurcze ...... to by pasiło obok mojego myśliwskiego GB i drugiej Fortuny Edytowane 6 Listopada 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach