Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

leviath

Omega czy może inny wybór ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Zastanawiam się nad wyborem mojego pierwszego "poważnego" zegarka. W zasadzie do tej pory używałem zegarka tylko w pracy. Był / jest to poczciwy Divex 500m. Nic nadzwyczajnego , tani , przyzwoity i dość pancerny - spełniający swoją rolę  Nastał jednak czas (40 tuż tuż :) , że chciałbym zakupić zegarek tak dla siebie , na lata , wyjątkowy .....może tego pitolenia trochę za dużo ;)  Do tej pory interesowały mnie dwa modele Omegi :

1. Omega Aqua Terra w poniższym wariancie

zegarek-omega.thumb.png.45f86636a890957e5a57cdd22ec1a3cb.png

2.Omega Seamaster Diver

zegarek-omega1.thumb.png.c6fd2435031cb3b8246216ab107190ee.png

Do dnia wczorajszego był to jedyny wybór który rozważałem. Aczkolwiek to forum troszkę miesza mi w głowie. Od dwóch dni je przeglądam i ........ końca nie widać :)

Dlatego poproszę Was o opinię dotyczącą powyższych modeli , bądź alternatywę dla nich.

Zegarek  będzie mi służył na co dzień / nadgarstek mam dość wąski 18.5cm / zegarek pod luźny ubiór codzienny (ale nie dresik) / wolał bym zegarek nowy z gwarancją , aczkolwiek zdaję sobie sprawę , że na rynku wtórnym również można odnaleźć ciekawe oferty. Więc używane też biorę pod uwagę. Budżet do 30tys.

Wasze wszelkie sugestie będą mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tudor Black Bay 36, Tudor Black Bay 58, Wempe Iron Walker, Nomos Club Neomatik, Rolex OP 39 - to tak na szybko, przy czym nie mówię, że twoje wybory są złe - mówię żeby popatrzeć i na te :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 18,5cm rozważyłbym Panerai - klasykę 44mm, albo 1392 lub 2392, które mają 42mm, do kupienia nowe w budżecie.

W tym budżecie zmieści się też Rolex Explorer (jeżeli nie potrzebujesz daty, to bardzo wygodny i dobry zegarek), lub Rolex Date Just - zarówno 36 (nówka) jak i 41mm (używany) - musiałbyś przymierzyć. 

Omega AT to rozsądny wybór, a kolor (jest ich kilka do wyboru) i model (data na 3 lub na 6, okienko z ramką czy bez, kierunek boazerii) zależą od gustu. Zwróć też uwagę na model Globemaster - moim zdaniem nawet fajniejszy od AT. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Przy tym budżecie spokrzałbym jeszcze na Zenitha, a jak masz ochotę pójść nieco mniej utartym szlakiem, to może Chronoswiss? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj używanej Omegi Seamaster Diver 300. Powinno się udać za ok. 15k czyli w połowie budżecie. A te zegarki będą zazwyczaj bardzo zadbane :)

Ponoś, zobacz jakie wrażenia. Jak się spodoba to zostaw, albo sprzedaj i kup nową jeżeli będziesz chciał. Nowa po rabatach to coś ok. 18k.

PS i nie daj się przekonać do Rolexa :P

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, evilym napisał:

PS i nie daj się przekonać do Rolexa :P

Chyba mamy inne doświadczenia z Rolexem - moim zdaniem w tym budżecie to jest bardzo dobra propozycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I Rolex OP 39 i Explorer i nawet Air-King :) mieszczą się w budżecie. Popatrzeć można, może któryś zachwyci?

Z mniej rzucających się w oczy, to tak jak @fideliopisał - Zenith Chronomaster - dla mnie bomba zegarek, tylko rozmiary mi nie leżą.

Choć ja osobiście kupiłbym AT ale na skórzanym pasku i w innej kolorystyce - jest taka wersja z szarą tarczą i biało-niebieskimi wskazówkami, na niebieskim pasku.

Powinno wyjść ca 20k u AD w Polsce.

A jak się idea zegarkowa spodoba to za rok dokupiłbym 300M.

A jak ciągle się będzie podobać to de Ville Prestige, srebrną na czarnym pasku za dwa lata.

No, a za trzy lata... no to już nie wiem 😁

"Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta." - Stanisław Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mysle, ze sporo zalezy czego szukasz. Jesli to ma byc prezent na wyjatkowa okazje to prawdopodobnie szukasz rozpoznawalnej marki i wtedy Omega, Rolex czy Zenith to bardzo dobra opcja.

Jesli z kolei szukasz wyjatkowego zegarka to ja zdecydowanie polecam Nomosa, ktory bedac malutkim producentem robi swoje wlasne mechanizmy, ktore w dodatku reguluje dopiero po montazu w kopercie (jak np. Rolex).

Zerknij na 3 ponizsze modele:

Campus Neomatik (rozne wersje kolorystyczne, rozmiar 37 i 39 mm bez daty i 41,5 mm z data):

https://nomos-glashuette.com/en/club/club-neomatik-atlantic-741

https://nomos-glashuette.com/en/club/club-campus-neomatik-39-765

https://nomos-glashuette.com/en/club/club-campus-neomatik-39-midnight-blue-767

https://nomos-glashuette.com/en/club/club-automatic-date-atlantic-776

Nomos Zurich Weltzeit (wskazuje czas domowy i druga strefe czasowa, ktora latwo sie przelacza jednym guzikiem):

https://nomos-glashuette.com/en/zurich/zurich-world-time-805

https://nomos-glashuette.com/en/zurich/zurich-world-time-midnight-blue-807

Nomos Orion (najbardziej elegancka opcja):

https://nomos-glashuette.com/en/orion/orion-neomatik-39-white-341

https://nomos-glashuette.com/en/orion/orion-anthracite-307

https://nomos-glashuette.com/en/orion/orion-38-midnight-blue-388

Wedlug mnie jesli idzie o technike, jakosc i ogolne wykonanie nie ustepuja niczym wczesniej wymienionym markom, design jest specyficzny - ja uwielbiam ale nie kazdy musi wiec ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowałbym zegarek markowy, jeśli się znudzi łatwo go odsprzedasz bez straty /lub z niedużą/ . Omega to dobry wybór, oczywiście nie tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega @cordi7 dobrze mówi - miałem Nomosa (choć tańszego) i gdyby nie był "rzymianką", to pewnie nadal bym miał. 

Nadal jednak uwqżam, że jak masz budżet 30k, to nie rezygnuj z Rolexa. Z Zenitha rozważ Defy - też go rozważałem szukając EDC, ale u mnie stanęło właśnie na Explorerze, który w ostatecznym pojedynku wygrał o włos właśnie z Pamem1392. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję serdecznie za wszystkie propozycje z Waszej strony , postaram się do nich odnieść.

Cytat

Tudor Black Bay 36, Tudor Black Bay 58, Wempe Iron Walker, Nomos Club Neomatik, Rolex OP 39

Tudor Black Bay 36 - jest ładny , ale bardzo stonowany , aż za bardzo

Tudor Black Bay 58 - ciekawa propozycja , aczkolwiek nie wiem czy nie za mały - dostępny rozmiar 39

Wempe Iron Walker - nietuzinkowy , interesujący. Dość ciężko znaleźć jakieś oferty

Cytat

Nomos  - coś mi nie pasuje w tych zegarkach , jakoś najmniej mi przypadły do gustu ze wszystkich dotychczasowych propozycji

Cytat

Panerai - klasykę 44mm, albo 1392 lub 2392

są ładne , aczkolwiek specyficzna budowa nie do końca mi odpowiada

Cytat

Rolex OP 39

Cytat

Rolex Explorer

Cytat

Rolex Date Just

Cytat

i nawet Air-King

nie wiem , co mi mówi ,że Rolex nie będzie dobrym wyborem . Chyba jeszcze na tą markę za wcześnie.

Cytat

spokrzałbym jeszcze na Zenitha, a jak masz ochotę pójść nieco mniej utartym szlakiem, to może Chronoswiss? 

Cytat

Z Zenitha rozważ Defy

Chronoswiss wcale mi nie podchodzą , natomiast Zenith wydaj się być ... taki skrajny. Z jednej strony modele bardzo proste a z drugiej przesycone , gdzie mam problem z odczytaniem godziny :)

Biorę się za dalszą eksplorację forum w poszukiwaniu jakiejś alternatywy.

Nadal bardzo chętnie pooglądam Wasze propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega będzie bardzo dobrym wyborem, tyle, że ja zaproponuję poprzedni model SMPc.
d4fc8e01118617de13df223c6ef74577.jpg

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa to bardzo fajne zegarki z inhouse i znanej marki. Jeśli Ci się podobają to bierz i tyle. Na pewno nie będziesz żałował. Sam mam Seamaster I nie żałuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Omega będzie bardzo dobrym wyborem, tyle, że ja zaproponuję poprzedni model SMPc.

Również bardzo ładny. Dodatkowo wpadły mi w oko takie wersje :

1.

zegarek-omega2.thumb.jpg.fa161d2758a8029e78d0380db0c232a9.jpg

2.zegarek-omega3.thumb.jpg.bc5d7de8b6abe601da8871a6a76d590d.jpg

W przyszłym tygodniu muszę się wybrać do salonu i obejrzeć te zegarki.

Dzisiaj na znanym portalu aukcyjnym widziałem dwie Omegi Seamaster Diver 300 - aktualną oraz poprzednią generację / obie niebieskie.

Wstępne ceny :

- obecna gen. 16000

- poprzednia gen. 13500zł

Czy  Waszym zdaniem są to atrakcyjne kwoty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze musisz przymierzyć zegrarki. Sądziłem że już to zrobiłeś. 

Przymierz raz, odeczkaj kilka dni, przymierz drugi itd. Ja wybierałem zegarek pół rok dopóki nie zauważyłem że tylko jeden mi się nie znudził. 

Po drugi jeśli możesz lepiej kup  zegarek na branzolecie. Dużo taniej wyjdzie później dokupić gumę. 

Po trzecie ceny są ok ale sprzedawca musi mieć Trusted Checkout i dużo dobrych opinii. Oczywiście zegarek musi mieć komplet papierów i kart z hologramami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.