janekp 516 #401 Napisano 2 Stycznia 2022 4 godziny temu, JASI napisał(-a): Przepraszam, że popsułem zabawę... Moim zdaniem, sprzedający montuje przypadkowe mechanizmy do nowo zrobionych na bogato skrzyń i na tym zarabia. Wrzucę pozostałe, dla porównania. Lenzkirch Gustav Becker i drugi Kienzle Pozdrawiam Jacek Dokladnie tak wlasnie jest .... 2 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #402 Napisano 3 Stycznia 2022 A takie coś... ? 2 szt są... warto się zainteresować ? Ciekawym opinii.... :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #403 Napisano 3 Stycznia 2022 czy to jest miesieczny czy tygodniowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #404 Napisano 3 Stycznia 2022 Myślę, że 8 dni. Ale głową to nie ręczę.... Kwota- nie zabija. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #405 Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Litości... Jeden z czołowych wiedeńskich zegarmistrzów, aktywny mniej więcej w okresie pierwszych 30 lat XIX wieku wypuszczałby takie gnioty? Zobaczcie np jego zegar w książce Kaltenbocka. Albo i w internetach... Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Anansi 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #406 Napisano 3 Stycznia 2022 a jak ten zegarmistrz sie nazywa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #407 Napisano 3 Stycznia 2022 14 minut temu, Anansi napisał(-a): Litości... Jeden z czołowych wiedeńskich zegarmistrzów, aktywny mniej więcej w okresie pierwszych 30 lat XIX wieku wypuszczałby takie gnioty? Zobaczcie np jego zegar w książce Kaltenbocka. Albo i w internetach... Hihi.. Zobaczyłem...:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #408 Napisano 4 Stycznia 2022 No dobrze... to ja już pokażę na czym te tarcze są zamontowane.... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #409 Napisano 4 Stycznia 2022 "Gonionc za piniądzem" Pan W. robi kasę. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #410 Napisano 4 Stycznia 2022 Tarcze są nowe moim zdaniem ... 😉 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #411 Napisano 4 Stycznia 2022 Bez wątpliwości tak jest. Powoływanie się na Antona Retticha na tarczach osadzonych na mechanizmach z wczesnych, powojennych Świebodzic to niewątpliwie szarganie dobrym imieniem zmarłego... albo uprawianie nieuprawnionego marketingu w oparciu o jego nazwisko. Z drugiej strony trzeba oddać szacunek sprzedającemu (nie koniecznie musi być on twórcą obu tych projektów), bo rzetelnie pisze na ogłoszeniu - mechanizm Metron. No i cena też o tym świadczy. Zegary zrobione jakby 'w stylu'. Te skrzynie przykuły uwagę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #412 Napisano 4 Stycznia 2022 W dniu 5.12.2021 o 21:47, BRGgarage napisał(-a): I co nikt nie natknął się na tą sygnaturę? Mam przybić NN? 😀 To może rzeczywiście jest produkt XX-wieczny... nawet +1920. Kolejny przypadek. Wieszak jakiś taki wtórny, ale tarcza - nie jest porcelanowa. Ale pasuje... A skrzynia.... ?? - jest taka sama ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #413 Napisano 4 Stycznia 2022 Tu jednak widać, że w skrzyni był inny wieszak. A kolega BRGgarage, to pisał, że sygnatura na gongu jest taka sama jak na werku. Pokazał też to zdjęcie i może tym śladem iść ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #414 Napisano 4 Stycznia 2022 Idź, idź. Aż zajdziesz, gdzie hic sunt leones. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #415 Napisano 5 Stycznia 2022 3 godziny temu, PM1122 napisał(-a): Tu jednak widać, że w skrzyni był inny wieszak. A kolega BRGgarage, to pisał, że sygnatura na gongu jest taka sama jak na werku. Pokazał też to zdjęcie i może tym śladem iść ? Nom ... ale 2 przypadki w tej samej skrzyni... zbieg okoliczności ? Sygnaturę widziałem ... tak jak Tarant - nie mam na nią zupełnie pomysłu. Ta stopka wychwytu - dziwnie w stronę GB ciągnie... Pewnie trzeba poczekać na następne przypadki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #416 Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) No Panowie ja dalej nie wiem co mam ale dla usystematyzowania mojego przypadku jeszcze raz przytoczę zdjęcia. 1 skrzynia zegara Tym mocowaniem werku się nie przejmujcie oryginalnie była deska, ja to przerobiłem. Szukałem długie wieczory ale nie wiem do dziś co to za firma. A może ten skrót ORAS to klucz??? Edytowane 5 Stycznia 2022 przez BRGgarage 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6153 #417 Napisano 5 Stycznia 2022 Godzinę temu, BRGgarage napisał(-a): Tym mocowaniem werku się nie przejmujcie oryginalnie była deska, ja to przerobiłem. Jedno mnie zastanwiło patrząc na płytę mechanizmu. Otwory "łezkowate" wydają mi się do innego typu mocowania mechanizmu. Powinien być chyba wieszak. Może się mylę?? 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #418 Napisano 5 Stycznia 2022 ORAS - pewnie to klucz, ale na ten moment chyba nic nam nie mówi... albo nie potrafimy tego odczytać. Na razie - wg mnie - najcenniejszą poszlaką są 'takie same skrzynie'. To pozwala +/- określić czas powstania. Dziury w płycie sugerują austriacki system montowania mechanizmów. Może już Czechosłowacki ? Natomiast ta stopka wychwytu / transporterek ... hmmm... bardzo mocno ciągnie w stronę GB. Nie wiem czy jest jakiś ślad, żeby ktoś od GB Braunau się oderwał i coś zaczął robić ? BRGgarage: Wahadło jeszcze pokaż proszę.. Górę zwłaszcza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BRGgarage 26 #419 Napisano 5 Stycznia 2022 Proszę bardzo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #420 Napisano 6 Stycznia 2022 okucie nie od tego patyka ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #421 Napisano 6 Stycznia 2022 Taki dziś... Praffda, że fajny wieszak ? Ktory przynajmniej mnie z niczym sie nie kojarzy ?? I wskazówki też nie... A kotwica - jakby od Germanii była.. Może ktoś ma jakies spostrzezenia ?? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #422 Napisano 7 Stycznia 2022 A taki wynalazek to ktoś widział ? Hę ? Właśnie dotarł do mnie taki sprzęt i przycupnął na chwilę. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #423 Napisano 7 Stycznia 2022 Widział, widział. To Junghans z Ebensee, koło 1902 roku. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #424 Napisano 7 Stycznia 2022 Zgadza się.. no ja widzę pierwszy raz... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #425 Napisano 7 Stycznia 2022 A gdzie takie dajo ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach