Yahagi 2283 #776 Napisano 9 Kwietnia 2024 Taki zegar. Nie wiem co to... All-in-One ... tu się dzieje po prostu wszystko... Podejrzewam, że smaży też naleśniki i nakrywa do stołu. Szalona konstrukcja. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #777 Napisano 9 Kwietnia 2024 Ciekawy mechanizm … 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #778 Napisano 10 Kwietnia 2024 W dniu 9.04.2024 o 15:09, LESKOS napisał(-a): Ciekawy mechanizm … To mało powiedziane😉 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #779 Napisano 22 Kwietnia 2024 Jakis wysyp 'lewizn' jest... Takich 'oryginalnych' nawet ... ... i taki: ... tu ktoś '4' dobił na końcu... żeby się .... 'zgadzało' 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #780 Napisano 27 Kwietnia 2024 Taki zegar: Trochę reschowate... Ale nie do końca. Ten KK PATENT COMPENS ... może ktoś spotkał ? Coś wie ?? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #781 Napisano 27 Kwietnia 2024 Było już. Albo tutaj, albo gdzieś na fb. Może to i ten sam zegar, niektóre jeżdżą na giełdy przez wiele lat. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #782 Napisano 27 Kwietnia 2024 10 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Taki zegar: Stary temat http://forum.watch.ru/showthread.php?t=94330&highlight=маятник***: Pozdrawiam Tatyana 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #783 Napisano 8 Maja 2024 Taki mechanizm ... Zupełnie nie mam pojęcia kto to mógłby być. Chyba, że ramię wychwytu podmienione. Wskazówka godzinowa od Germanii, minutowa - nie wiem.. chyba pierwszy raz widzę. Tarcza - raczej oryginalna będzie i raczej stara... Ktoś jakiś pomysł ? 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #784 Napisano 8 Maja 2024 Mmmm , niski numer. Może po numeratorze da się jakieś podobieństwo znaleźć. Ale to trzeba mieć dobre oko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #785 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) No właśnie nie bardzo... Gała stopki - jest z jednej strony ... to wg mnie sugeruje Freiburg (Dolny Sląsk) Endler - odpada - ... na tym etapie miał koła 5cio ramienne. Najstarsze były frezowane, tu są skręcane. Concordia - mam photo mech 164... Font i stopka ramienia - docelowe. Obowiązywały do końca produkcji. Inna kotwica. Mostek gięty. GB - raczej zdecydowanie odpada... znamy historię tych mechanizmów względnie dobrze na początku produkcji Germania - zarówno te ze wskazówkami 'kółeczkowymi', do numeru 589 jak i późniejsze - miały charakterystyczny sposób mocowania płyt. Górne słupki były dość daleko od górnej krawędzi. No i nie ta kotwica - od zawsze. Willmann - były słupki ograniczające ruch ramienia, raczej nie przypominam sobie mostków. Nawet gdyby - to one były montowane blizej siebie. Numer pod nimi, albo w ich osi. Fortuna - tez raczej odpada. Zarówno 064 jak też 588 mają gięty mostek. A tu bloczek. Stopka ramienia wychwytu podobna, ale Fortuna ma na samym dole obcięte narożniki. A tu nie. Co prawda jest mostek, ale nie taki długi. Warto zauważyć, że wieszak jest od góry zaokrąglony. Z niczym mi się totalnie nie kojarzy. No i jeszcze jedna rzecz... w tarczy jest tuleja (otwór na kluczyk), a nie mosiężny pierścionek. Concordia chyba 'nie zdążyła' z tueli skorzystać. To by wyznaczało być może jakieś ramy czasowe. Jest jakieś podobieństwo do takiego NN 211, ale nie wszystko się pokrywa. Mostek byłby na tej samej wysokości i równie długi. Tylko że ramię nieco inne. Pewnie będzie nowy NN.... Edytowane 8 Maja 2024 przez Yahagi 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #786 Napisano 8 Maja 2024 (edytowane) Tak..., właśnie też zauważyłem, że jak jedno się zgadza, to drugie nie pasuje. Myślałem , że może z Braunau ( numerowanie jakby podobnie ) , ale też nie pasuje. Edytowane 8 Maja 2024 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #787 Napisano 8 Maja 2024 Znalazłem takie cyferblaty jak w tym 874 ... i jakby to powiedzieć... hmmmmm: (jest więcej takich) To FMSy, wcale nie takie najwcześniejsze...po-Walcherowskie. Dałbym im okolice 1900. Font na cyferblacie się zgadza. Ale tu pierścionki a nie tuleje... Zbieg okoliczności ?? FMS jeszcze kogoś małego łyknął ? I ten 874 to wcale nie jest Dolny Śląsk ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #788 Napisano 8 Maja 2024 ? ! ? 🤔.... Sie narobiło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #789 Napisano 8 Maja 2024 Gustav Becker też stosował takie tarcze. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #790 Napisano 9 Maja 2024 (edytowane) O..... no to nie rzuciły mi się w oczy u GB ... spojrzę jeszcze raz. Czyli nie wyklucza nam to wątku dolno-śląskiego... (rzeczywiście są takie, ale to przy Braunau w moim archiwum ... i z tulejami. Do 1 000 000 we Freiburgu nic nie znalazłem (poza jedną sztuką wtórną na poziomie 159 xxx). Edytowane 9 Maja 2024 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #791 Napisano 9 Maja 2024 Tak, w GB są, ale później się pokazały. Myślę, że to coś z Freiburga, lub z takim powiązaniem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #792 Napisano 9 Maja 2024 Faktycznie w GB z Freiburga takie tarcze są w wysokich numerach. Z tych co znalazłem to ponad 1 5xx xxx. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #793 Napisano 11 Maja 2024 FJC na Kienzle. Tego jeszcze nie widziałem, albo już nie pamiętam... 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #794 Napisano 11 Maja 2024 Na Kienzle - chyba pierwszy raz widzę ... ale na Johannesie Schlenkerze - zdarzały się już... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #795 Napisano 11 Maja 2024 Przedziwna firma, do końca nie wiem, czy mimo szumnych ogłoszeń mieli jakąkolwiek własną wytwórnię zegarów. Ale legendy potrafili tworzyć... 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #796 Napisano 11 Maja 2024 Godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Na Kienzle - chyba pierwszy raz widzę ... ale na Johannesie Schlenkerze - zdarzały się już... Anansi pokazał "Schlenker & Kienzle" po 1890 roku, a te mechanizmy zostały wykonane przez "Schlenket & Kienzle" pod koniec 1880 roku: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #797 Napisano 11 Maja 2024 Myślę, że mieli... korzystali z rozmaitych produktów, ale są też takie, które trudno przypisać komukolwiek innemu... Mam na myśli wagowe. W sprężynowych - mam w archiwum 1 mech, który nie potrafię przypisać komuś innemu... No i dochodzi jakaś forma licencji od GB , z której FJC korzystał. Nie mam pojęcia jak to działało... ale coś takiego było, skoro na tych mechanizmach pojawiały się kolejne znaki pośredników. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #798 Napisano 22 Maja 2024 No i zupełnie nie wiem kto to popełnił... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #799 Napisano 10 Czerwca 2024 Na jednej z grup na FB pokazany został taki zegar / mechanizm: Na tych mechanizmach bardzo często pojawia się sygnatura RHS (niekiedy GW - <Bracia Wilde>) i są one przypisywane firmie Rudolf Haas &Sohn. Ten pokazany wyżej ma nietypowy gong. Pierwszy raz taki widzę. W DUMZ stoi: ... jesli dobrze oceniłem - to art jest z 1912 roku. Wychodzi więc, że mech 27792 musiał powstac po tej dacie. To taka poszlaka, która może być przydatna przy datowaniu. Co ciekawe, to chyba zawsze są mechanizmy z kwadransem wymuszonym. Tak się zastanawiam w związku z tym, czy to może nie jest tak, że to są nadal mechanizmy Philipp Haas &Sohn, tylko jakaś 'wydzielona' linia ? Właśnie ze względu na te 2 młotki ? Ogłoszenia Rudolfa Haasa z tamtego okresu raczej sugerują handel niż produkcję... I to handel Junghansami Lucca Gong - to dla odmiany Adolf Hummel. Nie palcie mnie na stosie, ale odnoszę wrażenie, że powiązanie RHS...ooo... takiego: z Rudolfem Haasem - może być błędne. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 618 #800 Napisano 10 Czerwca 2024 Dwa Accord: mechanizmy Kienzle: i HAU: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach