Witold 56 55 #826 Napisano 24 Października 2024 W dniu 11.10.2024 o 15:21, Yahagi napisał(-a): No to ja takiej z lwami i GB nie widziałem. Niewątpliwie pochodziła od Willmanna, podobnie jak np. transporterek, ale jesli tak bylo - to raczej 1899-1900... a nie wcześniej. Jesli masz takie photo... wyrazne ... byłoby supper Hej wszystkim. Wracając do tematu sygnatury GB z lwami po bokach oraz tarczą zegara pośrodku, posłusznie melduję, iż w moich zasobach jest werk sprężynowy własnie z taką sygnaturą. Na werku wybity nr 1371946. Sugeruje to rok produkcji wg tabelki J Hubbego na 1898. Mechanizm posiada pełną płytę. Wahadło emaliowane z RA zawieszone jest nie na szubienicy sanek, a na transporterku, którego końcówka charakterystyczna jest dla wyrobów Beckera, czyli z tzw. wsówem na wahadło. Z tego wynika, że J Hubby raczej w tym konkretnym przypadku z tą sygnaturą sie nie mylił. Ewentualne fotki mechanizmu zamieszczę niedługo z pomocą kolegi Marka Szajerki bo sam nie potrafię. Pozdrowienia 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #827 Napisano 24 Października 2024 (edytowane) No i tu właśnie mamy rozbieżność... bo ten charakterystyczny transporterek jest w mojej opinii wyrobem Willmanna I to zgłoszonym jako wzór W mojej opinii nic nie wskazuje na to, zeby GB posługiwał się nim przed czasami VFU, podobnie jak rozwiązaniami innych firm z Freiburga. Worek zastosowań pomysłów przejętych firm rozwiązuje się po numerze 1 355 xxx , a to by sugerowało właśnie powołanie zrzeszenia... A jeśli tak - to wszystko, co po tym numerze - musiało powstać w II poł 1899. No i tu jest rozbieżność z danymi JHubby. Nie upieram się, ale na logikę tak mi wychodzi. Twój mechanizm byłby w takiej opcji z samego końca 1899, bo 1 391 xxx - to sygnatura z orłem, która pojawia się w roku 1900. Tak mówią statystyki. Edytowane 24 Października 2024 przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #828 Napisano 24 Października 2024 No TAK . Ja mam , te lwy , z numerem 1385XXX . A więc z 1899 roku . Więc myślę , że początek jesieni. A wedle tabeli , nieco to inaczej wygląda. Trochę się pozmieniało i chyba za jakiś czas , trzeba będzie zrobić małe poprawki . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #829 Napisano 30 Października 2024 U mnie dziś taki: Sprzedawaczowi urwałbym głowę za: - pozostawienie w transporcie mechanizmu na 4-ro punktowym wieszaku (mechanizm w transporcie spadł z niego i wywalił szybę... Była wtórna, bo tak bym się zdenerwował bardziej) - przyklejenie wahadła do pleców i drzwiczek do boku 'szarą taśmą'. Tu już bym sprzedawacza... hmm... ostrzył (?). Poza tym - jestem bardzo zadowolony. Zegar będzie miał stosownego kumpla na ścianie Lepsz photo - potem.... 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #830 Napisano 1 Listopada 2024 (edytowane) Szaleństwo .... 15 000 EUR na stole... Edytowane 1 Listopada 2024 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #831 Napisano 1 Listopada 2024 Cena - nie powiem - wysoka... Bardziej mnie ciekawi co to za zegar. Z tych zdjęć trudno cokolwiek zobaczyć. W pierwszej chwili myślałem, że to roczny z obrotowym wahadłem, ale to nie ten kierunek. W dniu 30.10.2024 o 21:19, Yahagi napisał(-a): Poza tym - jestem bardzo zadowolony. Zegar będzie miał stosownego kumpla na ścianie Lepsz photo - potem.... Piękny nabytek. Gratuluję. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #832 Napisano 1 Listopada 2024 (edytowane) To Lenzkirch , jeden z rzadszych modeli , cenniejszy od KAKADU i SYRENKI, zdecydowanie rzadszy. Takie cóś 😉 - nazywa się chyba dzwoneczek , ale nie pamiętam jak nazwany oryginalnie po niemiecku. Edytowane 1 Listopada 2024 przez LESKOS 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #833 Napisano 2 Listopada 2024 Faktycznie niesamowita rzadkość. Znalazłem jeden taki egzemplarz. Aukcja sprzed dwóch lat. Wtedy cena była niższa - 8700,- euro. Wrzucę kilka zdjęć z tej aukcji. Pozdrawiam Jacek 3 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #834 Napisano 4 Listopada 2024 Kupowacz z kwotą 15 000 EUR się chyba wycofał; ... najwyższa obecnie to 11 500 EUR. Wyciągnąłem mojego 'berlińca' bo mu się linka poplątała... i się zatrzymał. Takie 2 photo: Jak widać mechanizm ma numer 770 ... tożsamy z numerem na wieszaku. Tu jeszcze jakaś '13' się zapodziała. Nie wiem czemu. Nie podoba mi się sprężynka. Niby taka zwyczajna, ale chyba powinna być odrobinę krótsza. Wahadło ledwie się mieści w skrzyni i zegar się odrobinę późni. Potem się poprzyglądam. Idzie na wadze 1050 gram. Na 'freiburgowskiej' - dość mocno było go słychać. Teraz jest cichuteńko. Spróbuję wymierzyć szybę i córkę do szklarza wysłać. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #835 Napisano 7 Listopada 2024 Możemy zrobić 'typowanie' takiego zegara: Stary ? Współczesny ? Jakie opinie ?? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #836 Napisano 7 Listopada 2024 Plecy, wnętrze skrzyni... please 😉 Skrzynia na pierwszy rzut oka raczej XXw 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #837 Napisano 7 Listopada 2024 Ładny skrzynka świeża, reszty nie widać . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #838 Napisano 7 Listopada 2024 Tylko te photo są 'oficjalnie' dostępne. Znajomy pytał brać / nie brać ... Napisałem zeby załatwił lepsze photo ... zwłaszcza sekundnika: I oto co się okazało: \ .... wychodzi, że ktoś 'wskrzesił' ... i dość wiernie kopiuje Rescha... Fajne ?? Nie znalazłem śladu po gościu z tarczy... ale muszę przyznać - dobry jest... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #839 Napisano 7 Listopada 2024 Nie ma ludzi nie do odszukania. Chorwat chyba. . 5 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #840 Napisano 16 Grudnia 2024 Takie pytanie... kto mógł popełnić ten zegar ? Tylko 3 photo - zupełnie nie mam pomysłu. Wszystko co mi do głowy przychodzi - sam potrafię zakwestionować. Może ktoś coś dostrzeże ...?? Jakiś kierunek ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #841 Napisano 17 Grudnia 2024 Zdecydowanie kierunek Freiburg... Tylko ten zegar ma kilka wymieszanych cech różnych producentów z Freiburga? Potrzebuję więcej czasu i zdjęć aby to rozgryźć... Chyba, że to składak? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #842 Napisano 17 Grudnia 2024 Jeśli składak - to wyrazy uznania dla 'składacza'. Ja akurat na Freiburg to stawiam nie więcej jak 10%... Ale ciekaw jestem opinii... może ktoś coś wypatrzy. Ja - im dłużej patrzę - tym mniej mi się to układa. A im bardziej się nie układa - tym bardziej mnie ten zegar intryguje... :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #843 Napisano 17 Grudnia 2024 Najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze... Ja tu widzę zegar Gustava Beckera. Oczywiście mogę się mylić - wtedy wybaczcie za spadek "formy"... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #844 Napisano 17 Grudnia 2024 4 godziny temu, Kerims napisał(-a): Najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze... Ja tu widzę zegar Gustava Beckera. Oczywiście mogę się mylić - wtedy wybaczcie za spadek "formy"... Ja z kolei na Germanię - ale, po pracy siądę do komputera, to se powiększę zdjęcia - bo pewnie strzeliłem gafę. PS... w każdym razie, Fortunę i Germanię już w takiej skrzyni widziałem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #845 Napisano 17 Grudnia 2024 Są 2 gały na stopce ramienia wychwytu... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #846 Napisano 18 Grudnia 2024 Taką płaską sprężynę (fot. 2) w mechanizmie bicia kojarzę z Concordiami i jej następcami. Ale czy mi się nie (...)się? Nie wiem, późno już. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #847 Napisano 19 Grudnia 2024 (edytowane) Myślę, że kluczem będzie ten element: (na FB ktoś na to zwrócił uwagę...) Palec zamontowany jest na wygiętej blaszce mosiężnej. Kto tak robił ? Mam wrażenie , że gdzieś to widziałem, ale nie wiem u kogo. Wszyscy zazwyczaj robili to na małym, mosiężnym 'walcu'... Edytowane 19 Grudnia 2024 przez Yahagi 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #848 Napisano 20 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 19.12.2024 o 15:20, Yahagi napisał(-a): Myślę, że kluczem będzie ten element: (na FB ktoś na to zwrócił uwagę...) Palec zamontowany jest na wygiętej blaszce mosiężnej. Kto tak robił ? Mam wrażenie , że gdzieś to widziałem, ale nie wiem u kogo. Wszyscy zazwyczaj robili to na małym, mosiężnym 'walcu'... Gustav Becker tak robił... Kto "miszczem" jest? A jeszcze dowód: Takie "U" z palcem w stopce występowało u GB gdzieś od SN 45 tyś. do 118 tyś. Edytowane 21 Grudnia 2024 przez Kerims 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #849 Napisano 23 Grudnia 2024 Dorzucam... Być może któryś z nich... albo jeszcze ktoś inny. A tu inne wyzwanie. Patrzę... patrzę .. i nadal nie wiem. Nie potrafię tego do któregokolwiek producenta przypisać. Zakładając, że zestaw jest oryginalny - pieczęć GB na skrzyniach zaczęła się pojawiać po 1879 roku. Wczesniej był stempel. Kto po 1879 roku mógł mieć numerację na poziomie 1775 ? I jeszcze nabijał numer na podkładzie tarczy ? Wieszak jest podobny 'do wszystkiego' ale z niczym nie jest 'taki sam'. Najbliżej by chyba do Willmanna było... ale też raczej nie. Może coś przespałem ?? Jakieś pomysły / spostrzeżenia ? 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #850 Napisano 24 Grudnia 2024 8 godzin temu, Yahagi napisał(-a): Dorzucam... Być może któryś z nich... albo jeszcze ktoś inny. To Willmann też takie "U" w stopce na początku swojej produkcji stosował... 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach