kiniol 2281 #326 Napisano 18 Kwietnia 2022 To gnoje...jak można... ? A ten Teschen zegar to był na fb ... Ale po mojemu to lewizna ... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #327 Napisano 18 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Taki się pojawił na licytacji... wygląda jak trochę 'przed-fabryczny', albo napis na tarczy jest FAKE. Nie znam historii JFT ... Ale może ktoś się wypowie... Uważam podobnie jak Kinol - coś kombinowane . Chciałbym zobaczyć całe drzwi , bo wyglądają mi , na dodane z innego zegara . Nieco , jakby górny łuk ścięto i jakby one należały do skrzyni , w której górna deska , jest tak właśnie , łukowato wygięta . Edytowane 18 Kwietnia 2022 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #328 Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak nie było, to nie było. Kilka lat czekałam na okazję, i nagle, w ciągu kilku miesięcy 3 wagowe i teraz sprężynka kuchenna 🤭. Umyję brud i nieco poprawię widoczność indeksów. Śmierdzi papierosami jakby petowano w obudowie papierosy 🥴. Mam drugi mechanizm zapasowy, prawie sprawny - brak palety w kotwicy i soczewki wahadełka. W sumie niewiele aby go ożywić ale jak doklepać paletę i skąd wytrzasnąć mosiężne, ryflowane kółeczko do wahadła?.. No słabo 😐 Jakieś durne szczęście mam do trzydziestotysięczników: dwa wagowe 33xxx i 39xxx i teraz dwie sprężynki 37xxx i 37xxx. Ki diabeł 🤔 Kupiłam jako niesprawny ale ten tytoniowy brudas tak się ucieszył jak go wyjęłam z obudowy, że zaraz zaczął głośno "gadać". Tyka koszmarnie głośno 😆😛 20220420_174414.mp4 20220420_174414.mp4 Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez Yodek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #329 Napisano 20 Kwietnia 2022 Becker stosował w kuchennych ten sam system regulacji, w różnozwojnych wersjach. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #330 Napisano 20 Kwietnia 2022 Ooo..Beckery 🤔. Nie miałam pojęcia. Trzeba się poprzyglądać na kuchenne Beckery, może się trafi akuratny. Dziękuję 😊 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #331 Napisano 20 Kwietnia 2022 Taki ? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #332 Napisano 21 Kwietnia 2022 Może i taki. Kółeczko - soczewka wahadła jest zdaje się podobne. 🙂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #333 Napisano 11 Maja 2022 (edytowane) No ja nie wiem co ja mam - przylepiły się do mnie Świty ostatnio 😶 Sprzedawca opisał ten oto zegar jako "wiedeński". Mi wszystko zalatywało Cieszynem. Pieczątka na plecach nieczytelna ale jej pozostałe walory też mi pasowałyby do Świta. Mam nadzieję, że nie przestrzeliłam 🤭. Zegar niesprawny, wagi nieoryginalne (z kosmosu - 1,7 i 1,9 kg - wstszonsło mię 🥴). Nic dziwnego, że urwała się linka, a raczej sznurek jakiś. Był strzał w dno skrzyni i coś tam się sczaskało 😑. Pręt gongu fantazyjny, raczej dorabiany.. Ktoś może ma taki do odsprzedaży? 😉. Zostanę kustoszką domowego muzeumka cieszyńskiego 🤪🤣. Ktoś ma przypuszczenia do jakiej najwyższej numeracji mogły dochodzić Świty wagowe? Edytowane 11 Maja 2022 przez Yodek 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #334 Napisano 11 Maja 2022 Nie wiem..... Ale myślę, że pomału, stajesz się ekspertem od Świtów ! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #335 Napisano 11 Maja 2022 Dziękuję - jeszcze ze 20 lat to może będę wiedzieć ciut tego co nasz Najjaśniejszy Padre i wielu innych naszych kolegów. Jeszcze nawet książki o zegarach cieszyńskich nie nabyłam łudząc się, że mąż albo dzieci (wnuki za małe) albo ktoś ze znajomych wreszcie dozna olśnienia i zapyta się mnie co bym chciała z okazji imienin, urodzin, dnia kobiet, dnia matki, dnia babki albo chociaż z okazji 1 Maja.. No nic, a nic 😑. Pięćdziesiąte kosmetyki, perfumy, kwiaty, ale żeby się zapytać - zero.. 🥴🥴🤪 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #336 Napisano 11 Maja 2022 No tak.... to dość częsty problem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #337 Napisano 11 Maja 2022 Kilka lat temu, interesowałem się szczególnie zegarami z fabryki "Świt". Prowadziłem małą ewidencję spotkanych w internecie zegarów i mechanizmów. W ten sposób opisałem 64 egzemplarze. Najwyższy numer z mechanizmów linkowych to 58 866. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #338 Napisano 11 Maja 2022 (edytowane) 13 minut temu, ATO napisał(-a): Kilka lat temu, interesowałem się szczególnie zegarami z fabryki "Świt". Prowadziłem małą ewidencję spotkanych w internecie zegarów i mechanizmów. W ten sposób opisałem 64 egzemplarze. Najwyższy numer z mechanizmów linkowych to 58 866. ATO - super! Dzięki 😁 Mój ma nr 48xxx więc nie jest tym z tych ostatnich 😊✌️ A tak z ciekawości- jaki był najnizszy? Edytowane 11 Maja 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ATO 49 #339 Napisano 11 Maja 2022 W mojej bazie najniższy numer linkowy "Świt" to 16 553, natomiast najwyższyi jedyny w bazie linkowy JFT to 157 506. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #340 Napisano 11 Maja 2022 Dzięki ATO 🙂. Mam linkowego Świta chodzika o nr 8815, a kolega Kiniol bijącego tez z serii 87xx jak dobrze kojarzę. Chyba jeszcze niższy numer gdzieś widziałam 🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #341 Napisano 11 Maja 2022 chodzika mam orjona 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #342 Napisano 18 Maja 2022 u mnie taki: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #343 Napisano 18 Maja 2022 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): u mnie taki: Czyli.... czekamy na Yodka i efekt renowacji tarczy. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #344 Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Yahagi napisał(-a): u mnie taki: O Panienko Łaskawa!! Super! 🙂✌️✌️ Weźcie mnie i uszczypnijcie. Mam jakieś de-ża-wi.... Jakbym gdzieś widziała ten albo bardzo podobny 🤔🤔. Wytłumaczcie mi jakim ssudem ja mam skan tego mechanizmu leżącego na tej samej podłodze, zrobiony kilka dni temu.. Chyba mi peron już odjechał 😵😵😵 Edytowane 18 Maja 2022 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #345 Napisano 18 Maja 2022 Z całym szacunkiem, ale ja to nic z tego nie rozumiem... Zdjęcia tego mechanizmu i zegara były zamieszczone w tym temacie w lutym 2021 przez Kolegę Artur G. I wcześniejsze posty. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #346 Napisano 18 Maja 2022 16 minut temu, JASI napisał(-a): Z całym szacunkiem, ale ja to nic z tego nie rozumiem... Zdjęcia tego mechanizmu i zegara były zamieszczone w tym temacie w lutym 2021 przez Kolegę Artur G. I wcześniejsze posty. Pozdrawiam Jacek Ha..! To chyba dlatego mi gdzieś dzwoniło 😉😁😁✌️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2283 #347 Napisano 18 Maja 2022 Qrczaki...a ja chciałem jedynie Świta o niższym numerze pokazać 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #348 Napisano 18 Maja 2022 3 minuty temu, Yahagi napisał(-a): Qrczaki...a ja chciałem jedynie Świta o niższym numerze pokazać 🤭🤭🤭 🤣🤣🤣🤣🤣. Określenie "u mnie" nabrało szerszego znaczenia 🤣🤣😂😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #349 Napisano 18 Maja 2022 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Qrczaki...a ja chciałem jedynie Świta o niższym numerze pokazać A ja przed chwilą znalazłem "Świta" z nieco tylko wyższym numerem. Yodek siem rozpuknie z zazdrościów. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #350 Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) - - ładny chodzik - Pozdrawiam Jacek Edytowane 18 Maja 2022 przez JASI 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach