Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pisar

Zegarki GLASHüTTE ORIGINAL

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

W Berlinie nie ma salonu GO, jest tylko ich dystrybutor Wempe, gdzie faktycznie można trafić różnie a słowo rabat to dla nich stolica Maroka.

Dokładnie tak, sorry moje przejęzyczenie. Ale może dobrze wyszło, że mnie Pani skutecznie wyleczyła ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 hours ago, Heavyweight2712 said:

Do jakich innych zegarków można porównać wykonanie zegarków
GLASHüTTE ORIGINAL, na  jakim są poziomie ?

Grand Seiko. Wyżej niż Rolex, IWC czy JLC. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, facecik napisał(-a):

Po ponad miesiącu noszenia, z epizodycznymi przerwami na inne zegarki, stwierdzam z całą pewnością - dla mnie ten zegarek nie ma wad. Jest idealnym EDC. Muszę jednak przyznać, że przez cały ten czas trochę mi się już opatrzył. Żeby jeszcze trochę poratować sytuację, zamówiłem gumę i zapięcie motylkowe. Zobaczymy czy będzie tak wygodnie jak na bransolecie.

IMG_2323.thumb.jpg.be24f2ac18f987c29c20c71269cb2543.jpg
IMG_2322.thumb.jpg.aa1e5514383bd04ae42e6b2d1352f8ca.jpg

IMG_2324.jpg

Też bardzo dobrze to wygląda. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera, nie przemyślałem tego do końca. Trzeba było zamówić zwykłą klamerkę...

IMG_2327.thumb.jpg.1c481072f61668da6bc998a0243664e8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, facecik napisał(-a):

Cholera, nie przemyślałem tego do końca. Trzeba było zamówić zwykłą klamerkę...

IMG_2327.thumb.jpg.1c481072f61668da6bc998a0243664e8.jpg

Pewnie byłoby trochę wygodniej. Zawsze możesz domówić chociaż pewnie tanio nie jest. Motylek jest na pewno bardzo ciekawy. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2025 o 17:23, facecik napisał(-a):

Chodzi mi już po głowie ich kolejny zegarek. 

A można spytać jaki, czy trzeba czekać do września 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem zgrabny zegarek, choć trochę gruby. Dlatego PanoReserve byłby idealny.

IMG_2371.thumb.jpg.f6009bccc8ac17bfbef94e342dac8db8.jpgIMG_2372.thumb.jpg.e50ebcb620554b599b060cef2fc4a6cd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2025 o 16:08, facecik napisał(-a):

IMG_2371.thumb.jpg.f6009bccc8ac17bfbef94e342dac8db8.jpgIMG_2372.thumb.jpg.e50ebcb620554b599b060cef2fc4a6cd.jpg

W sumie też miałem takie przemyślenie. PanomaticLunar ciut za gruby. PanoReserve pewnie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1mm różnicy w grubości. Niby mało. W odbiorze może mieć duże znaczenie. No i wskaźnik rezerwy zamiast faz księżyca, które prawdę mówiąc na niewiele się przydają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, facecik napisał(-a):

1mm różnicy w grubości. Niby mało. W odbiorze może mieć duże znaczenie. No i wskaźnik rezerwy zamiast faz księżyca, które prawdę mówiąc na niewiele się przydają.

Byłem dzisiaj w Dreźnie w butiku. Mierzyłem jeszcze raz PanomaticLunar i dzisiaj po raz pierwszy PanoReserve. Pano Lunar na pasku za gruby- bardziej ma tu znaczenie fakt że nie ma skosów i cała grubość zegarka jest od razu widoczna tak jak w Breitlingu Premier nota bene. To daje wrażenie grubości. Na bransolecie jeszcze gorsze wrażenie. PanoReserve natomiast ciut niższy ale nadal wrażenie grubości zegarka jest. Niewielka niestety różnica. Gdyby było skośne przejście jak w SeaQ byłoby zapewne inaczej. To już nawet Junghans w swoich MeisterFein potrafi to zrobić i mimo że zegarek mega płaski nie jest nie czuć tego w ogóle. 
Przymiarkę robiłem do SeaQ w niebieskim z szafirowym szkłem na tyle na bransie. Leży super, tarcza świetna, indeksy super, bransa super bo matowa a nie na połysk. Mikroadjustacja super, chociaż w IWC jest jednak lepsza. Tutaj nieco haczy, nie jest to płynne. Jedynie bezel jest intensywnie niebieski i tu mam zagwozdkę.  Bije się z myślami czy na Edc nie jest za intensywnie niebieski. No i pozycjonowanie cenowe na poziomie Rolex Sub with date. Żadnych rabatów, promek nic. Cena katalogowa jedynie. A myślałem że tylko w Wempe to sknery. Jak na niszową markę, która imho powinna zawalczyć o klienta to mają z lekka wy…ne. Przed Dreznem podjechałem do Glashutte ale tak samo jak urokliwe to miasteczko bardzo nudne. Podziwu godne jest natomiast ile tam jest marek zegarkowych. Z 9. Jedyny pozytyw że wizyta w sklepie fabrycznym Nomosa do reszty mnie z tej marki wyleczyła. 

IMG_0100.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2025 o 11:10, facecik napisał(-a):

Cholera, nie przemyślałem tego do końca.

Raczej w GO nie przemyśleli tej konstrukcji. Takie rzeczy nawet w microbrandach nie powinny się zdarzać. Jak dla mnie to zapięcie to zwyczajny bubel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, PKS napisał(-a):

Raczej w GO nie przemyśleli tej konstrukcji. Takie rzeczy nawet w microbrandach nie powinny się zdarzać. Jak dla mnie to zapięcie to zwyczajny bubel.

Samo zapięcie jest ok. Ono jest przeznaczone do pasków, gdzie pierwsza szlufka jest wszyta w pasek i nie wystaje do wewnątrz. W GO SeaQ takim paskiem jest parciak (którego nie chciałem). Z gumą średnio to pasuje, ale ja już się przyzwyczaiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, facecik napisał(-a):

Samo zapięcie jest ok. Ono jest przeznaczone do pasków, gdzie pierwsza szlufka jest wszyta w pasek i nie wystaje do wewnątrz. W GO SeaQ takim paskiem jest parciak (którego nie chciałem). Z gumą średnio to pasuje, ale ja już się przyzwyczaiłem.

Czyli to nie jest pod gumę? Właśnie ta szlufka najbardziej przeszkadza. W takim układzie nie powinni robić motylka tylko ten metalowy element pod paskiem wypuścić w jedną stronę - tam gdzie jest jedna warstwa paska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, facecik napisał(-a):

Bransolety z PCL na szczęście wycofali już dość dawno temu. Tego niebieskiego też brałem pod uwagę, bo również ma swój urok. Wybrałem jednak zielony, bo bardziej utylitarny i mam sporo odzieży w zieleni, która pasuje do niego.

Ten intensywny niebieski może być ciemny w innych warunkach oświetleniowych, tak jak przez większość czasu zielony jest prawie czarny. Co do cen i rabatów - najlepiej kupić na Chrono lub bezpośrednio w sklepie, który to oferuje przez Internet. Ja kupiłem swojego w Prestige Luxusuhren. Cena była ciut niższa niż na Chrono, ale nie polecam, bo strasznie długo czekałem na zegarek i ciężko się było z nimi dogadać, jakby jakiś bot odpowiadał. One ogólnie chyba nie są dostępne od ręki - każda sztuka na Chrono była na zamówienie, niezależnie od sprzedawcy.

9 minut temu, PKS napisał(-a):

Czyli to nie jest pod gumę? Właśnie ta szlufka najbardziej przeszkadza. W takim układzie nie powinni robić motylka tylko ten metalowy element pod paskiem wypuścić w jedną stronę - tam gdzie jest jedna warstwa paska.

W gumie Omegi od SMPC jest to dobrze rozwiązane - pierwsza szlufka jest integralną częścią paska. Ta guma w GO jest raczej pod zwykłą klamerkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Jedyny pozytyw że wizyta w sklepie fabrycznym Nomosa do reszty mnie z tej marki wyleczyła. 

Pytam z czystej ciekawości - z jakiego powodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, nav napisał(-a):

Pytam z czystej ciekawości - z jakiego powodu?

Bo są wtórne, słabo wykonane, najnowszy Minimatik na żywo to totalna masakra. Na WaW nie można go było przymierzyć i teraz widzę że było to przemyślane bo wypada jeszcze gorzej. Standardowo wypadają za duże bo Lug-to-lug mają za duży. Tarcze bez polotu. Bauhaus w smętnej odsłonie. To już Stowa na której tarczach się wzorowali ma je lepsze chwilami. Jedynie seria Club Sport jest w miarę, chociaż nowy Worldtimer który mierzyłem na WaW nie ma np daty, coś co w Worldtimerze jest raczej potrzebne. TO nie Patek, żeby sobie na taką arogancję pozwolić. Mechanizmy niby in-house, ale też żadne cudo. A butik firmowy w Glashutte to ... pożal się Boże, brak słów żeby tą nędze opisać. Generalnie Nomos to niestety IMO marketing i sztucznie podbijany hype.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, chejron74 napisał(-a):

Bo są wtórne, słabo wykonane, najnowszy Minimatik na żywo to totalna masakra. Na WaW nie można go było przymierzyć i teraz widzę że było to przemyślane bo wypada jeszcze gorzej. Standardowo wypadają za duże bo Lug-to-lug mają za duży. Tarcze bez polotu. Bauhaus w smętnej odsłonie. To już Stowa na której tarczach się wzorowali ma je lepsze chwilami. Jedynie seria Club Sport jest w miarę, chociaż nowy Worldtimer który mierzyłem na WaW nie ma np daty, coś co w Worldtimerze jest raczej potrzebne. TO nie Patek, żeby sobie na taką arogancję pozwolić. Mechanizmy niby in-house, ale też żadne cudo. A butik firmowy w Glashutte to ... pożal się Boże, brak słów żeby tą nędze opisać. Generalnie Nomos to niestety IMO marketing i sztucznie podbijany hype.

Dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.06.2025 o 09:29, facecik napisał(-a):

PanoReserve niebieski lub szary.

Zazdroszczę dylematu 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Olo_H napisał(-a):

Zazdroszczę dylematu 😄

Spokojnie, na razie to tylko teoretyzowanie a tak naprawdę mrzonki😉 Wszystko jeszcze może się zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2025 o 16:08, facecik napisał(-a):

Jak to jest zgrabne to ja jestem perskim księciem ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi