Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
krywoj75

Sami składamy czyli chińczański hand made

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie czy ten PD z mechanizmem nh35a ma pod cyferblatem tarcze datownika? chciałbym mu założyć tarcze i wskazówki bardziej przypominające BB 32 ale tam tarcza ma okienko na date. Dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi

20240511_072846.jpg

Screenshot_20240505-153616_AliExpress.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
  W dniu 11.05.2024 o 05:33, jarek08s napisał(-a):

Mam takie pytanie czy ten PD z mechanizmem nh35a ma pod cyferblatem tarcze datownika? chciałbym mu założyć tarcze i wskazówki bardziej przypominające BB 32 ale tam tarcza ma okienko na date. Dziękuję za wszystkie sugestie i odpowiedzi

Pokaż więcej  

To musisz sam sprawdzić. Kręć wskazówkami do przodu i słuchaj. Jak w pewnym momencie będzie charakterystyczne kliknięcie to znaczy że jest dysk. Na odległość nikt Ci nie powie 

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
  W dniu 11.05.2024 o 06:49, mkoch napisał(-a):

To musisz sam sprawdzić. Kręć wskazówkami do przodu i słuchaj. Jak w pewnym momencie będzie charakterystyczne kliknięcie to znaczy że jest dysk. Na odległość nikt Ci nie powie 

Pokaż więcej  

Dzięki ale chyba rozwiazalem problem bo znalazłem tarcze jeszcze bliższa oryginałowi bo bez daty ,a faktycznie klik jest wyraźnie słyszalny przy funkcji szybkiej zmiany daty

Screenshot_20240511-085221_AliExpress.jpg

Edytowane przez jarek08s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnę się i taka przeróbka.

Koperta na śrubki kupiona jako szrot na giełdzie 

Mechanizm znany 6497

Tarcza ze zwłok szpindlaka wyczyszczona i spasowana.

Testujemy.

IMG_20240826_151041.jpg

IMG_20240826_151002.jpg

Edytowane przez krywoj75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy składak. Użyłem kit z diy watch club. Bardzo się namęczyłem, mam już słaby wzrok, nic nie widziałem. Oryginalną wskazówkę sekundową próbowałem zamontować przez 3 godziny, zanim pojechałem do zegarmistrza, który mi powiedział, że tulejka jest zbyt wąska i że bez poszerzenia nie ma szans. Kupiłem nową wskazówkę i headset z okularami powiększającymi i w godzinę skończyłem. Satysfakcja z noszenia własnoręcznie zrobionego zegarka niesamowita, ale nie jestem pewien, czy chce przez to jeszcze raz przechodzić hihi

IMG_20241118_111627

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.11.2024 o 18:38, Laponek napisał(-a):

Mój pierwszy składak. Użyłem kit z diy watch club. Bardzo się namęczyłem, mam już słaby wzrok, nic nie widziałem. Oryginalną wskazówkę sekundową próbowałem zamontować przez 3 godziny, zanim pojechałem do zegarmistrza, który mi powiedział, że tulejka jest zbyt wąska i że bez poszerzenia nie ma szans. Kupiłem nową wskazówkę i headset z okularami powiększającymi i w godzinę skończyłem. Satysfakcja z noszenia własnoręcznie zrobionego zegarka niesamowita, ale nie jestem pewien, czy chce przez to jeszcze raz przechodzić hihi

IMG_20241118_111627

Pokaż więcej  

Bardzo przyjemny projekt😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.11.2024 o 18:38, Laponek napisał(-a):

IMG_20241118_111627

Pokaż więcej  

Pierwsza sekundową też zakładałem z 2 godziny:) nie poddawaj się, praktyka i będziesz zakładał w kilka sekund

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mili państwo... Ja tu z pytaniem.

Trochę sobie (i żonie) tych zegarków poskładałem. Głównie na NH35(i okolice), kilka na VK63. Naszło mnie na coś innego. Może jakiś kwarcyk, może jakiś ręcznie nakręcany.

I albo nie umiem szukać, albo jakaś bida na Ali jest z częściami...

Kopert, tarczy, wskazówek pod NH35 jest od groma. Ale jakbym chciał coś pod Rondę czy kwarcową Miyotę, to pustki.

Z nieautomatycznymi werkami też problem. Seria ST36. Ale tutaj z tarczami niefajnie. Bo większość to udaje pasówki albo Paneraje.

Czyli co?

Zostaje szukanie jakichś plastików do kwarcowych mechanizmów i mocowanie tarcz na pady?

O własnym, cienkim garniturowcu mogę zapomnieć?

- Czas? Czas jest najprostszą rzeczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cienkich  kopertach niestety tak jak napisałeś możesz zapomnieć:( jedyne co możesz to pchać rondy miyoty vh31 itd do case'òw od nh35:( spacer ringi te plastikowe bierzesz z najtańszych zegarków typu 10zl i przycinasz by pasowalo. Albo ściągasz plik do drukarki 3d i drukujesz. Te stópki do tarcz też kupujesz oddzielnie i przyklejasz do tarczy nh3x/miyoty/inne. Da się, no ale jest grubo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem...

Jedyne co pozostaje to kupować gotowce i bawić się w sztukowanie. Ale wtedy koszty idą w kosmos...

Możliwe że sobie poskładam coś na ST36 z sekundą na 6, ale to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej...

A tymczasem to co miało być dla mnie ale żona zabrałaIMG-20241203-WA0006.thumb.jpg.5688f866addf1d8e515cd11f1947233c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Jakoś przebolałem problemy z częściami do innych werków, trochę sobie poczytałem o suchych ST36* i przeprosiłem się z serią NH35.

Cholera, już zapomniałem jak upierdliwe jest montowanie sekundy.

Tym razem coś z tarczą 33.5mm i w tytanie.

573419133_PXL_20250113_1724586852.thumb.jpg.a80bebef6f03d4da54530c7cb4565811.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi