Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
meXy

Klub użytkowników GARMIN

Recommended Posts

Zareklamowany przeze mnie Garmin Fenix 6 z niedziałającymi czujnikami został wymieniony na nowy egzemplarz, także jakby ktoś chciał w dobrej cenie Instincta Solara w wersji pierwszej, to zapraszam na bazarek :)

A tak przy normalnym użytkowaniu:

dają coś te solary w ogóle? Warto wymieniać Instinct zwykły na solarny?

Mój zwykły Tactical działa przy normalnym użytkowaniu minimum dwa tygodnie, przy bardzo sporadycznym używaniu GPS-a (zobaczyć kierunek gdzie zostawiłem auto w lesie na przykład).

Jak wyłącze czujnik tętna, to zyskuję jeszcze tydzień. W 'stealth mode" jest to ponad miesiąc.

Warto szukać dziury w całym i wymieniać na nowszy model?

PS. Kusi mnie ta latarka, ale rozmiar jest trochę zawstydzający przy mojej 17-centymetrowej witce ;)

No i jeszcze to szkło. podobno w "solarach" rysuje się od samego patrzenia.

To zależy jak używasz zegarka. Jeśli masz długą ekspozycję na słońcu to coś da ale jeśli zegarek głównie pod rękawem albo przebywasz więcej/dłużej w pomieszczeniach to nie bardzo.

Ładnie wygląda. Nie jest za blisko nadgarstka? Ta tarcza jest fajna ale ma jakiś bug. W niektórych modelach wykres kroków zatrzymuje się około 1500-1600 godziny. Mogłbyś kiedyś sprawdzić jak jest u Ciebie?

No i co, zawiesił się? Przyznam, że ja w ogóle nie rozumiem jaką funkcję mógłby mieć taki wykres. No chyba tylko jak po urwanym filmie obudzę się w obcym mieście, mógłbym sprawdzić czy tam dojechałem czy doszedłem, a jak doszedłem to o której
cd481f12d53447b9a6f83540b83667bd.jpg

Nie wiem, to Ty mi powiedz czy się zawiesił czy nie. U kolegi z Tactical 1 działa normalnie. Wykres pełni funkcję poglądową :)

Ładnie wygląda w tym kolorze

Gdyby na tym wykresie były chociaż jakieś godziny pozaznaczane, to może i pełniłby funkcje poglądową, a w takiej formie w jakiej jest, to pełni co najwyżej funkcje ozdobną... Ja tam ustawiam wykres cisnienia atmosferycznego, pomaga przewidzieć pogodę.

Jeden słupek to jakiś przedział czasowy ale nie wiem jaki. W wykresie tętna są zaznaczone godziny. Ja tą tarczę używam głównie w pracy i wtedy mam tam funkcje break planning, ewentualnie właśnie wykres tętna.

We wrześniu albo w październiku jadę tam gdzie o internet trudno, więc wykres ciśnienia bardzo mi się przyda. Moim zdaniem to jest najbardziej przydatny widget.

Zależy kto co potrzebuje, mnie akurat ciśnienie nie jest potrzebne. Ja ustawiam tarcze i pola danych w zależności co akurat mnie interesuje.

Jest kilka fajnych rzeczy, co przydają się w tym zegarku. Takie moje obserwacje po trzech latach używania:

- zegarek jest dokładny wystarczająco. Chociaż czasem zdarzają mu się zawiechy w funkcji "power saving" i po rzuceniu okiem na ekran po dłuższym bezruchu nagle przeskakuje mi minutę lub dwie do przodu. W przypadku szybkiego biegu na pociąg może być zonk :D Jak jest cały czas w ruchu na nadgarstku to mu się to nie zdarza. Stanowczo raczej na pewno ;)

- GPS używam do zapisywania miejscówek. Potem bardzo łatwo jest wrócić na miejsce, gdzie zostawiłem rower bądź auto w lesie. Czasem włączam do rowerowania, żeby sobie zapisać trasę i obejrzeć w domu na mapie, czy czegoś fajnego nie ominąłem.

- sportowych funkcji najczęściej używam na basenie. Zawsze mi się popierniczy jak liczę przepłynięte długości, a ten zegarek robi to za mnie.

- temperatura jest fajnym gadżetem, jak zegarek jest zdjęty z nadgarstka. Używam często w domu. Trochę to upierdliwe, bo albo śledzimy sen w nocy, albo temperaturę w pokoju :D

- pomiar ciśnienia również jest super rzeczą, oczywiście jak siedzimy w jednym miejscu. Podczas podróży, spacerów, trekingów to oczywiście nie będzie działać poprawnie bez ciągłej kalibracji wysokości.

- fajnie się konfiguruje. Zauważyłem, że teraz w "jedynce" można wyłączyć podświetlenie ekranu kiedy jest dzień. Na pewno nie było tego na początku, jak go kupiłem. Zobaczymy jak to wpłynie na baterię.

- z funkcji "tactical" często używam "night mode" i "stealth mode".

- ekstremalnie brakuje mi latarki...

PS. @Lestaf, jaki masz obwód nadgarstka?

Edit: Ech... Ale ty masz przecież normalną wielkościowo wersję, a ja się zasadzam na 2x...

Edited by adventure

Do pomiaru temperatury polecam czujnik Garmin Tempe, działa po BT.

Co do ciśnienia to chyba masz rację bo kiedyś miałem ustawiony alarm burzowy i jak przemieszczałem się dosyć szybko na długich dystansach to parę razy potrafił się włączyć, a pogoda słoneczna, zero burzy

Do pomiaru temperatury polecam czujnik Garmin Tempe, działa po BT.
Co do ciśnienia to chyba masz rację bo kiedyś miałem ustawiony alarm burzowy i jak przemieszczałem się dosyć szybko na długich dystansach to parę razy potrafił się włączyć, a pogoda słoneczna, zero burzy

No bo im wyżej tym niższe ciśnienie. Na podstawie analizy tej zależności działa wysokościomierz. Jeśli długo jest się na zbliżonej wysokości nad poziomem morza, wykres wygląda tak ładnie jak na zdjęciu
7a2cba692e4683a4d85b42c4f5cacc04.jpg

45 minut temu, Lestaf napisał(-a):

Jeśli długo jest się na zbliżonej wysokości nad poziomem morza, wykres wygląda tak ładnie jak na zdjęciu
7a2cba692e4683a4d85b42c4f5cacc04.jpg

To mój chyba ładniejszy ;)

Masz cały czas włączony Stealth?

IMG_20230822_160351.jpg

Masz cały czas włączony Stealth?

Nie. Jak Stealth jest włączony to ten samolot na wyświetlaczu jest cały biały.

Pochwalcie się jakie macie ulubione tarcze w swoich Garminach. U mnie na razie dominują te mocno ascetyczne :)

20230831_153652004_iOS-1000px.jpg.b5261ed07010560e5684cf15b851fb63.jpg

20230831_162851686_iOS-1000px.jpg.d1150521b8247e6644cc406c4574fb84.jpg