Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gio

Klub Miłośników Zegarków Laco

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam bym brał eFeLa z boku koperty - fajny bajer  :)

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.08.2024 o 19:49, Dirty Harry napisał(-a):

Erbstuck czy Standard?  :)

Stary_vs_nowy.jpg

Też mam taki dylemat. Już dawno szarpnąłbym Erbstuck'a, najchętniej Lepzig ręcznie nakręcany, gdyby nie 2x większa cena za postarzaną wersję. Jednak ten zegarek ma w sobie to coś.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez tę przybrudzoną lumę Erbstuck zauważalnie słabiej świeci, niż Standard. Sam porównywałem, a potem jeszcze na wszelki wypadek zapytałem panią Dianę Bott z Laco i potwierdziła, że to nie moje urojenia, tylko faktycznie tak jest. Ciekawe, czy zgodziliby się zbudować zegarek ze standardową tarczą i wskazówkami, ale w postarzonej kopercie? Poza tym zauważyłem, że niektórzy sprzedawcy podają różne stopnie postarzenia Laco, ale w źródłach firmowych nic takiego nie znalazłem. Też można byłoby dopytać w firmie, czy można zamawiać mniej lub bardziej zapaćkaną lumę  :)

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Dirty Harry napisał(-a):

(...)Poza tym zauważyłem, że niektórzy sprzedawcy podają różne stopnie postarzenia Laco, ale w źródłach firmowych nic takiego nie znalazłem. Też można byłoby dopytać w firmie, czy można zamawiać mniej lub bardziej zapaćkaną lumę  :)

Są trzy różne stopnie postarzenia do wyboru. Domyślnie drugi i te dostępne od ręki są w tym wariancie. Jak na ich stronie wejdziesz w interesujący Cię wariant modelu Erbstuck, rozwiń zakładkę "opis modelu". Poniżej screen.

IMG_20241003_140554.jpg

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję - nie widziałem tego wcześniej  :)

Erbstuck 3, czyli lever hard:

01067c81-3bbd-4866-b99a-e6eeba551d34.jpg

Edytowane przez Dirty Harry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Są trzy różne stopnie postarzenia do wyboru. Domyślnie drugi i te dostępne od ręki są w tym wariancie. Jak na ich stronie wejdziesz w interesujący Cię wariant modelu Erbstuck, rozwiń zakładkę "opis modelu". Poniżej screen.
IMG_20241003_140554.thumb.jpg.c7e0812b7b4a8315bc63c76ced270d5d.jpg
Dodam do tego jeszcze, bo taką dostałem wiadomość od Laco, że cyferblat jest taki sam dla poziomu 1 i poziomu 2. Poziomy te różnią się tylko słabszym lub silniejszym postarzeniem koperty. Przypuszczam, że przy poziomie 3 sam cyferblat też jest taki sam, a koperta postarzona tak jak poziom 2, dochodzi tylko dziurawa wskazówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli te wskazówki to są ramki, w których luma trzyma się siłą woli? Czy są pod lumą pełne i specjalnie je dziurawią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia, może ktoś inny się orientuje. Dla mnie nawet poziom 2 to już chyba dość ostra jazda, o poziomie 3 z dziurawą wskazówką w ogóle nie myślałem. Gdybym brał, to asekuracyjnie poziom 1. W razie czego samemu można taką kopertę dotłuc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziom 2 dają domyślnie. Poziom 3 to już właśnie z tymi charakterystycznymi wskazówkami bez lumy. Poziomu 1 nigdy jeszcze nie udało mi się obadać na fotkach w sieci. Ja się wyleczyłem z takiej estetyki. Bardziej wolałbym w brązie coś. Jedno jest pewne Laco robi to dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Dirty Harry napisał(-a):

Czyli te wskazówki to są ramki, w których luma trzyma się siłą woli? Czy są pod lumą pełne i specjalnie 

Wskazówki luminescencyjne w zegarkach są z założenia szkieletonowe, a to własnie podziałki (np. Cathedral Hands jak w Zenicie Type 20, czy  kółko mercedes w Rolexie) są po to aby podzielić je na mniejsze obszary w których substancja luminescencyjna łatwiej trzyma się dzięki napięciu powierzchniowemu.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eye_lip Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Saper223 napisał(-a):

Poziom 2 dają domyślnie. Poziom 3 to już właśnie z tymi charakterystycznymi wskazówkami bez lumy. Poziomu 1 nigdy jeszcze nie udało mi się obadać na fotkach w sieci [...]

To jest pierwszy, najniższy stopień demolki - Baumuster A i B - i film z wyjaśnieniem i fotkami :)

Erb_1.jpg

Erb_1a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Erbstuck 0. :) Osobliwe piaskowane PVD też się łatwo ściera, dając wrażenie "patyny"...20241012_231052.thumb.jpg.3e7fc7ae0ebf64f40496db2f56c264b1.jpg20241012_232030.thumb.jpg.5cdf6b7d63d0f5b861d165f0e30b22ce.jpg

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamburg GMT jest rewelacyjny, muszę go gdzieś zobaczyć na żywo i przymierzyć. 

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Flieger Pro, tarcza A 43 mm, tarcza B 40 mm. Bardzo pozytywne wrażenie, idealny dla rozpoczynających przygodę, jednozegarkowców i małych kolekcji z racji na uniwersalność:

IMG_5580.thumb.jpeg.0416d88d3cdf6fe8fb142258e6658666.jpeg

IMG_5579.thumb.jpeg.2e0382b7ff607cb0a52ea1f82d405c50.jpeg

IMG_5578.thumb.jpeg.8aac4eba1ff20deb33f61f203108e58e.jpeg

IMG_5577.thumb.jpeg.a5e027bc223f5311948f4383841f1427.jpeg

IMG_5582.thumb.jpeg.d948e32096174a000d6c31f973a9a7f0.jpeg

I mega zaskoczenie in plus: Frankfurt GMT. Zegarek tak inny, oryginalny i ciekawy, że o mało co nie kupiłem. 200m WR, obie koronki zakręcane i klatka antymagnetyczna:

IMG_5590.thumb.jpeg.9c0b7b7da10e68f2c17aca28e04a99bf.jpeg

IMG_5593.thumb.jpeg.4d2475f8838c79422fc1369b662d6e60.jpeg

IMG_5594.thumb.jpeg.9b85dd0fbb62bb796eec7ffe51a435ec.jpeg

IMG_5598.thumb.jpeg.905c3b4349dcfab88be22c882d5dca75.jpeg

IMG_5600.thumb.jpeg.0878a871e395bb23a679eccbef2b11b9.jpeg

Kiel Sport: przyjemny ale najbardziej nijaki chyba - jak dla mnie:

IMG_5614.thumb.jpeg.2fa3d9949876cf32b4b7e794d5da9fa8.jpeg

IMG_5608.thumb.jpeg.72a66db724272fc92f59cf3cf79036fc.jpeg

IMG_5609.thumb.jpeg.13b18b60dc9922a34ef4349d35bd720c.jpeg

IMG_5610.thumb.jpeg.1635060f4a15510460fefb37602ac7a8.jpeg

IMG_5611.thumb.jpeg.811dfc99284c1dc09e02dfd5bdf2f356.jpeg

Hamburg GMT:

IMG_5601.thumb.jpeg.3e9e66680f2868398767493f7451c743.jpeg

IMG_5604.thumb.jpeg.b09b43ca9824d9097bce564c7b2ba77d.jpeg

IMG_5605.thumb.jpeg.8bbeed3efa7a5b58b4c3b5765ce907ef.jpeg

IMG_5606.thumb.jpeg.2b3255770c0940260ca27a3f3da12a01.jpeg

IMG_5603.thumb.jpeg.578e10b16c1304b2a0e0f3dfce7a3b48.jpeg

A jak spasowanie endlinków bransolet z kopertą w Laco? Siedzą ciasno?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

A jak spasowanie endlinków bransolet z kopertą w Laco? Siedzą ciasno?

Nie szarpałem, szczelinomierza nie miałem, nic negatywnego mi się w oczy nie rzuciło :)

Godzinę temu, Jogi napisał(-a):

Dla mnie o włos wygrywał Frankfurt za bardziej nieoczywisty design. Wizualnie też wydawał się ciut mniejszy przez chapter ring i wewnętrzny bezel. Obydwa fajne - IMO Laco tymi modelami (i certyfikacją DIN) zapuszcza się i to skutecznie w terytorium Sinna :)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jogi napisał(-a):

I dla mnie Hamburg wygląda najlepiej. Świetnie się prezentuje. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Leipzig Erbstuck

I jak to postarzanie na żywo wygląda? Można odnieść wrażenie, że powstało naturalnie, czy raczej widać, że to celowy zabieg?

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Jogi napisał(-a):

I jak to postarzanie na żywo wygląda? Można odnieść wrażenie, że powstało naturalnie, czy raczej widać, że to celowy zabieg?

Cyferblat wygląda moim zdaniem dość naturalnie. Natomiast z kopertą to trochę dłuższa historia. Zamówiłem level 1, czyli ten najmniej postarzany, kierując się nielicznymi zdjęciami/filmami w internecie. Wynikało z nich, że na kopercie będzie widać głównie stal, jedynie nieznacznie poobijaną i nieznacznie spatynowaną. Gdy rozpakowałem zegarek byłem mocno zdziwiony i zawiedziony (żeby nie powiedzieć wkur...) faktem, że większość powierzchni koperty jest w intensywnej patynie. Szczególnie boki koperty, przestrzenie między uszami i same uszy to była praktycznie jedna wielka patyna. Bezel trochę mniej, ale był również mocno spatynowany. Nie wiedziałem co o tym myśleć, czy może ktoś się w Laco pomylił i zrobili mi kopertę jak dla level 2. Same obicia i podrapania rzeczywiście były niewielkie, ale z patyną to było spore przegięcie i wyglądało jednak nienaturalnie. Tak jakby zegarek był odkopany po 50 latach spod ziemi.

Ponieważ nie boję się poprawiania fabryki, to po prostu wziąłem sprawy w swoje ręce i sprawdziłem czy da się taką patynę trochę zetrzeć delikatnym papierem ściernym. Okazało się, że idzie to całkiem dobrze, więc poświęciłem kilka godzin na bardziej zdecydowane ścieranie. Z efektu jestem bardzo zadowolony. Wszystkie fabrycznie zrobione obicia, wgniotki, wyżerki i zadrapania są zachowane tak jak trzeba. Nieskromnie mogę powiedzieć, że samodzielnie zrobiłem kawał dobrej roboty i teraz mam rzeczywiście "starą" stalową kopertę, ze stosunkowo niewielkimi przybrudzeniami, tak jak chciałem. Jedynie na deklu zostawiłem więcej patyny i chyba nie będę już jej ruszać, na deklu moim zdaniem wygląda to ok, a powierzchnia, na której są napisy jest odpowiednio odsłonięta.

Zegarek ma klimat, postaram się niedługo wrzucić więcej zdjęć.

P.s.

Przy okazji zdążyłem już zrobić kilka mikrorysek na zewnętrznym AR. Ale jakoś mnie to w ogóle nie martwi, bo po pierwsze prawie nie widać, a po drugie nawet jeśli się dojrzy, to wpisuje się to w ogólny klimat zegarka :D

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałbym duże opory żeby nowy zegarek za tyle kasy trzeć po wyjęciu z pudełka papierem... ale to ja.

On ma zakręcaną koronkę czy wciskaną? Sam rozważam Fliegera Pro ale od manuala odrzuca mnie ewentualna konieczność odkręcania jej za każdym razem

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi